Author Topic: Възстановеният стационарен трамвай Ман Сименс 83  (Read 57796 times)

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Станал си твърде черноглед в последно време и искам да ми цитираш официален източник, пък тогава може и да се съглася.  :D
За кое това?

Официалният източник на по-горните снимки съм аз - вижда се и трамваят къде ще бъде разположен (снимките са от тази сутрин), виждат се и кланящите се на загражденията на мястото му за поставяне (снимката е от миналия петък).

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Fear on me, shame on you
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Ами така си си го направил, започвам да се дразня на черногледите ти мнения в последно време. С цялото ми уважение, но това безмилостно критикарство преминава на обратната крайност на това да се бориш и да се интересуваш от светлото бъдеще на София. Нали се сещаш, че ако не е на точно това място няма къде другаде в този район да е, как точно ще го докараш в камион на платформа на жълтите павета на пл. „Бански“. Ако не може да е точно на заснетото от теб място, не може да е на това кръстовище изобщо, но защо не го осъзнаваш и защо не предложиш контра предложение или целта е само да стоиш и да казваш други колко лоши решения са взели? Аз конкретно не виждам много други места, където би могъл да е „Витоша“ я задръстиха, плащод „Възраждане“ е място изтикано в периферията характерно само с противните си разрушени тротоари, евентуално би могъл да се вкара тук, но пак не може без да се разрушава инфраструктура и на мен лично ми харесва изчистеният вид на градинката, да не говорим за идеята да прочистят специално място за него с изсичане на дървета, това ще е олелия до небето и антипиар, който ще опропасти инициативата.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Хубаво е че най-накрая има раздвижване по тази тема. Не беше ли предвидено все пак мястото да е по към Екзарх Йосиф, а не точно до сградата?

И още един въпрос: ще има ли и ККМ отгоре с един или два оригинални стълба от съответната епоха? Това което сложиха на Лъвов мост е пълна излагация...
« Last Edit: 17.10.2024, 12:10:21 by fafan »

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Ами така си си го направил, започвам да се дразня на черногледите ти мнения в последно време. С цялото ми уважение, но това безмилостно критикарство преминава на обратната крайност на това да се бориш и да се интересуваш от светлото бъдеще на София. Нали се сещаш, че ако не е на точно това място няма къде другаде в този район да е, как точно ще го докараш в камион на платформа на жълтите павета на пл. „Бански“. Ако не може да е точно на заснетото от теб място, не може да е на това кръстовище изобщо, но защо не го осъзнаваш и защо не предложиш контра предложение или целта е само да стоиш и да казваш други колко лоши решения са взели? Аз конкретно не виждам много други места, където би могъл да е „Витоша“ я задръстиха, плащод „Възраждане“ е място изтикано в периферията характерно само с противните си разрушени тротоари, евентуално би могъл да се вкара тук, но пак не може без да се разрушава инфраструктура и на мен лично ми харесва изчистеният вид на градинката, да не говорим за идеята да прочистят специално място за него с изсичане на дървета, това ще е олелия до небето и антипиар, който ще опропасти инициативата.
Объркал си се нещо - мястото изцяло го одобрявам! Просто се пошегувах, как кланящите се към мека дефакто ще се кланят на трамвая за вбъдеще, което си е направо бонус.. Иначе планът е да изтеглят трамвая дотам с друг трамваи и с кран да го повдигнат и преместят на място, но ще има да се демонтира бая ККМ. Ще видим, дали накрая няма да изберат извозването с платформа, подобно на мероприятието пред НИМ преди време.

Иначе иронизирам простотиите за толерантността дето се вменява и с които нямаме нищо общо като общество...

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Просто се пошегувах, как кланящите се към мека дефакто ще се кланят на трамвая за вбъдеще, което си е направо бонус..
Нещо трябва да си оправят GPS. Мека е на юг-югоизток, а на снимката се кланят някъде в посока Чечня  :)

Ще ми се да вярвам, че ще изпълнят малко ККМ на ретростълбове, или това не е по силите на СО.
Това което сложиха на Лъвов мост е пълна излагация...
Че какво им е на стълбовете?
« Last Edit: 17.10.2024, 15:36:05 by blagun »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Че какво им е на стълбовете?

Оригиналът и творението на Фандъкова и Б.Б. Открийте десетте разлики  :help:  :rolleyes:

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
Фенерите ли? Новите са по-красиви.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Фенерите ли? Новите са по-красиви.

Не, не фенерите. Имах предвид стълба и окачването на кабела. Ако при действащо трасе може да се аргументира че няма как да се направи точно копие, поне при музейна конструкция може да се направи автентично копие, въпреки че се съмнявам че в България има кой да го направи. Едва ли са останали някъде цели стълбове от преди 1944 година за реставрация.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Има цели стълбове за трамвайна контактна мрежа от 1938 - драгалевският лифт е изграден с тях.

Иначе окачването на мен не ми пречи... чак такава автентичност не е изобщо необходима, но декорациите са много зле. При оригинала те имат и някаква носеща функция, а при копието са очевАдно бутафорни. И двете обаче не биха направили впечатление на 99,9% от хората, така че не са реален проблем.

Що се отнася до 553, много съм далеч от идеята, че някой ще мисли за ККМ. Не само, защото сме в България, а и защото много малко от трамваите и локомотивите на постаменти по света имат такава.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Има цели стълбове за трамвайна контактна мрежа от 1938 - драгалевският лифт е изграден с тях.

Иначе окачването на мен не ми пречи... чак такава автентичност не е изобщо необходима, но декорациите са много зле. При оригинала те имат и някаква носеща функция, а при копието са очевАдно бутафорни. И двете обаче не биха направили впечатление на 99,9% от хората, така че не са реален проблем.

Що се отнася до 553, много съм далеч от идеята, че някой ще мисли за ККМ. Не само, защото сме в България, а и защото много малко от трамваите и локомотивите на постаменти по света имат такава.

Имам чувството че тези стълбове за които разказваш са били други, може би поставяни на по-късен етап? При Драгалевския лифт се вижда че се стесняват на две места нагоре.
Оригиналните стълбове по Мария Луиза от началото на миналия век са били по-тънки и с една дебелина, в долната част са имали квадратна основа, а отгоре на някои е имало трети фенер, освен двата висящи. Вероятно са  внесени от белгийците?

Няколко въпроса за 553:
-ще може ли да се влиза вътре или мотрисата ще е заключена?
-как се предвижда да се охранява, вероятно бързо ще я налазят бездомници и графитаджии?
« Last Edit: 17.10.2024, 21:24:57 by fafan »

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
Трамваят ще бъде действащ туристически информационен център. Вътре ще може да се влиза и ще има служител на ОП Туризъм.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
-как се предвижда да се охранява, вероятно бързо ще я налазят бездомници и графитаджии?

Наблизо почти денонощно присъства бус на жандармерията със съответния персонал.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
По проект ще се добавят и още две или три камери за наблюдение на самия трамвай.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Кои други места ви се струват подходящи за ретро трамвай? Направо да направят парк и да турят там освен Сименса и по един Комсомолец, Космонавт, София 70, София 100 и т.н.
Трябва да е нещо като линейният парк Македония.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Кои други места ви се струват подходящи за ретро трамвай? Направо да направят парк и да турят там освен Сименса и по един Комсомолец, Космонавт, София 70, София 100 и т.н.
Трябва да е нещо като линейният парк Македония.
Ако ще са статични експонати - в депо "Клокотница"!!! Иначе ефектът ще е като зарязването им на плаца в Красна, докато съвсем ги вандализират и изгният... А никой няма да се трогне и няма да ги оцени, ако станат поредните "замърсители" върху окрити площи...

Разбира се, най-правилното и хубавото ще е да се възстановят в движение и да са част от културното наследство на града и от туристическите атракции, които предлагаме.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Така е , но все пак не ви ли че струва, че опазването на старите трамваи не е организирано добре, за разлика от авиационните единици. За сравнение, Лаз 7 е поставен на пилони на колелото на 4 километър, до щаба на ВВС.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
Вече около него е толкова обрасло, че само военните зси го знаят.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Така е , но все пак не ви ли че струва, че опазването на старите трамваи не е организирано добре, за разлика от авиационните единици. За сравнение, Лаз 7 е поставен на пилони на колелото на 4 километър, до щаба на ВВС. …
Предлагаш да ги вдигнем някъде на стендове!?!?! Трамваите се движат по релси на земята, на самолетите повече отива да ги излагат във въздуха…
« Last Edit: 18.10.2024, 23:29:28 by difian »

Offline qwerty95

• View Profile
    • Email
Ако сте влизали в Клокотница и сте видели каква мизерия е..... За да стане музей там, такъв ремонт трябва, което кой знае колко ще струва. Според мен смисъл от статични експонати няма никакъв. Или се възстановява в движение, или чака по-добри времена.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Екземпляра, на когото е посветена темата не може да бъде възстановен за движение. Най-подходящото място за неговото излагане беше в началото на пешеходната част на Бул. Витоша близо до ул. Алабин.