Не знам дали е за тази тема, но да не разкривам нова. Замислял ли се е някой докато пътува у нас на какви уникални работи може да попадне?
Ето например Гара Левище. Тук всякаш всичко се е запазило още от 1899-та година, или поне някъде от 20-те 30-те години ми изглежда стила. Много красива ж.п. гара, носи духа на силните години. Вътре в чакалнята с гредоред, с кирпичените варосани тавани, едновремешните табла за разписания, гаровия клозет и чешма, и тн. Вижте даже и дървената дограма, стил 30-те. На горният етаж на гарата мисля че има апартаменти за служителите. Уникално красиво място с уникална природа. Тук Дядо Йоцо е гледал как строят линията и можете да отидете до паметника, на 3-4 км. от гарата в планината, където има и механа.
Върху таблото с разписанията имаше залепени едни големи чертежи, на които бяха изписани доста гари, като след тяха имаше начертани всевъзможни криви. Не знам как да го обясня, но някои има ли идея въобще за какво служи това нещо? Гледах гледах, не можах да го разгазая. Вижда се на снимката върху таблото.
А пък докато си чаках влака, на гарата спря пътнически влак за Горна Оряховица, съставен от вагони 47-ма серия, оказа се че и от тях има още в движение. Точно както едно време, много хубава гледка се получи, старите вагони, на старата гара. Също и старите електрички, на фона на тази гара и красивата природа наоколо, и от тях са останали малко вече. Може би за чуждестранните туристи такива работи биха били много интересни, ако се популяризират.
Ето и снимки, все едно се потапяте в атмосферата на едни хубави отминали години. Много учтиви служители, облечени в униформи, старата гаричка, природата, искъра отзад, старите вагони и електрички на фона на балкана отзад. Уникално място.