Poll

Коя е най-красивата гара у нас?

Варна/Бургас
Свищов
Лом нова/стара
Русе
Плевен
Горна Оряховица
Трапезица
Трявна
Златица
Пирдоп
Пловдив
Банско
Кюстендил
Клисура
София

Author Topic: Най-красивата ж.п.гара у нас  (Read 21250 times)

Offline dhamitak

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
Re: Най-красивата ж.п.гара у нас
« Reply #20 on: 21.10.2012, 23:57:26 »
Ж.П. ГАРА ПЛОВДИВ

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #21 on: 02.05.2013, 10:00:38 »
Не знам дали е за тази тема, но да не разкривам нова. Замислял ли се е някой докато пътува у нас на какви уникални работи може да попадне?

Ето например Гара Левище. Тук всякаш всичко се е запазило още от 1899-та година, или поне някъде от 20-те 30-те години ми изглежда стила. Много красива ж.п. гара, носи духа на силните години. Вътре в чакалнята с гредоред, с кирпичените варосани тавани, едновремешните табла за разписания, гаровия клозет и чешма, и тн. Вижте даже и дървената дограма, стил 30-те. На горният етаж на гарата мисля че има апартаменти за служителите. Уникално красиво място с уникална природа. Тук Дядо Йоцо е гледал как строят линията и можете да отидете до паметника, на 3-4 км. от гарата в планината, където има и механа.

Върху таблото с разписанията имаше залепени едни големи чертежи, на които бяха изписани доста гари, като след тяха имаше начертани всевъзможни криви. Не знам как да го обясня, но някои има ли идея въобще за какво служи това нещо? Гледах гледах, не можах да го разгазая. Вижда се на снимката върху таблото.

А пък докато си чаках влака, на гарата спря пътнически влак за Горна Оряховица, съставен от вагони 47-ма серия, оказа се че и от тях има още в движение. Точно както едно време, много хубава гледка се получи, старите вагони, на старата гара. Също и старите електрички, на фона на тази гара и красивата природа наоколо, и от тях са останали малко вече. Може би за чуждестранните туристи такива работи биха били много интересни, ако се популяризират.

Ето и снимки, все едно се потапяте в атмосферата на едни хубави отминали години. Много учтиви служители, облечени в униформи, старата гаричка, природата, искъра отзад, старите вагони и електрички на фона на балкана отзад.  Уникално място.

Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline atlantic

• Напредващ
  • Ватман завинаги
    • View Profile
« Reply #22 on: 02.05.2013, 15:25:36 »
Всички гари в Искърското дефиле на север от Своге са много красиви -Бов, Левище, Елисейна, Зверино, явно са строени в добро за България време.
Сега освен красотата оттам остава и едно чувство за обреченост.

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #23 on: 02.05.2013, 17:13:54 »
За съжаление, тази гара Левище изглежда много запусната. Може да е била хубава сградата, но е нужно да й направят основен ремонт, за да е атрактивна за чужденците.

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #24 on: 02.05.2013, 17:16:49 »
Прав си,била е сега е разделен пост с изваден първи главен коловоз.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #25 on: 02.05.2013, 17:25:19 »
Е да, ама чужденците на модернизирани и модерни работи са се нагледали. А това си е запазено автентично от едно време още. Тия сгради трябва да са много здрави, нищо че изглеждат така, все пак трябва да издържат на вибрациите от постоянно преминаващите влакове. Дограмата с тия дръжки от ковано желязо според мен е някъде от 20-те години. А нищо чудно гарата да е някъде от 1898-та година от построяването на линията, като според мен тези преди Своге са по-нови, от удвояването някъде от 50-те или 60-те. При тях дали има запазени автентични от толкова години? Виждал съм снимки в Швейцария тук-там има, запазени също като тази.

Загледайте се в спирка Ромча, каменната сграда, и тя според мен е от края на по-миналия век, запазена идеално до днес.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #26 on: 02.05.2013, 18:45:07 »
Това, че е автентична, не означава, че не трябва да се ремонтира. Фасадата плаче за основен ремонт, чакалнята също не е боядисвана години. Покривът също е за ремонт вероятно. Не може да стои в такъв мизерен вид, пък ако я ремонтират, може да запазят, ако решат прозорците и старите табла.

Offline nyky

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #27 on: 17.05.2013, 22:26:52 »
Впечатлен съм от най-високопланинската гара на Балканите - Аврамово. Гарата е обновена, тоалетната също, високи борове под които има направени дървени пейки. Пейзажа по нищо не се различава от швейцарски, лошото е че тая прекрасна теснолинейка е недооценена. Понякога ходя в командировка из тия велинградски махали и винаги намирам време да отида и да седна там просто ей така.

Offline abs111

• View Profile
« Reply #28 on: 17.05.2013, 22:34:04 »
По теснолинейката,за щастие повечето гари са реновирани и доста красиви.

Offline putnik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #30 on: 03.05.2014, 14:20:18 »
Ако имаше в България гара с такъв дизайн:

Винаги съм харесвал гарите с подобно покритие - прозрачно или полупрозрачно.

Offline todorow_211

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #31 on: 16.11.2015, 01:07:13 »
За мен най-красивата ж.п. гара си остава в родния град Бургас, :arrow:
a автор на тази прекрасна снимка е Yoan Mitov. :)
« Last Edit: 16.11.2015, 01:56:54 by todorow_211 »

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #32 on: 24.10.2016, 15:43:56 »
Добре е възстановена гара Трапезица: http://www.dnesbg.com/obshtestvo/gara-vtrapezitsav-varna-oblika-si-ot-predi-108-g.html
Остана да се добавят детайли: сандъчета с цветя, а и вътре е още доста празна.
И най-важното - да се правят пътувания с парен локомотив. В момента туристическият интерес е голям (може би от любопитство), макар че цената на фуникуляра до хълма никак не е малка - 16 лв.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #33 on: 24.10.2016, 16:08:41 »
Уау, 16 лева е много, в Белчин цената на пътуването, плюс всички музей е 4 пъти по ниска. Цените в Цари Мали град:
Цена на билета за комплекса
Възрастни - 4лв.
Ученици, студенти и пенсионери - 2 лв.
Деца до 7 годишна възраст и хора с увреждания - вход свободен

Колкото до гарата, наистина се получи много добре. Сега трябва да я развият, да направят някоя и друга музейна част. Както казваш, да правят атракционни пътувания. Ще стане хит не само за българите, но и за чужденците.

Offline тролей №164 линия 2

• Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #34 on: 24.10.2016, 23:31:09 »
И на мен много ми харесва. :) :fan: Сега й липсва едно, според мен, много важно нещо. Колкото и да няма голямо натоварване по 4-та жп линия, според мен е необходимо да се възстанови бившият трети коловоз (виждал съм на снимки, че сегашното главно трасе в района на бившата гара е било втори коловоз). Върху бившият първи вече има тротоар/перон, но на трети (в отклонение) е удобно да влиза и да престоява туристическият състав, където да изчаква групите да се качат до Трапезица, да слязат, да си направят снимки и след това да продължат на юг, ако маршрутът включва стигане до Долината на розите от другата страна на Балкана, например. Биха могли да правят снимки на Баба "Меца", редом до нея спряла някоя Шкода, теглеща пътник за Стара Загора, а отзад това красиво, гарово здание... Размечтах се. :rolleyes: Не е нужно много - просто да се окоси и почисти от дървета и храсти, да се направи насипът и да се положи релсовият път.
Да, съгласен съм, че е на има-няма километър от гара Велико Търново, но тук говорим основно за туристическата цел на това начинание. Разбира се, задължително е да възстановят и перона между двата - да се оформи малка гара с първи (главен) и втори коловоз. 250-300 метра релсов път плюс две обикновени стрелки (за 40 в отклонение) не са кой знае какво.
« Last Edit: 24.10.2016, 23:35:14 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #35 on: 27.10.2016, 17:19:12 »
макар че цената на фуникуляра до хълма никак не е малка - 16 лв.
Малко уточнение: нетната цена на фуникуляра двупосочно е 10 лв, а 6 лв е цената за музея на хълма. Но няма как да се ползва фуникуляра без да се плати за музея. Еднопосочни билети не се предлагат, тъй като горе няма каса.

Offline abs111

• View Profile
« Reply #36 on: 27.10.2016, 17:30:13 »
Цените са такива,защото съоръжението се намира в Търново.За крепостта Цари Мали Град край с.Белчин,цената е една за фуникольор 4лв. и вход в крепостта,беседата се заплаща отделно.Интересни са разликите в цените при положение че и двата обекта са възстановени с пари от ЕС.  :angry:

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #37 on: 27.10.2016, 17:44:45 »
Интересни са разликите в цените при положение че и двата обекта са възстановени с пари от ЕС.  :angry:
За Трапезица не всички пари са от ЕС: Цък

ПП: Интересно, че в статията цитирана от blagun се говори за 3 милиона лева дарение, а в друг сайт пише, че инвестицията е 2,5 млн. лв. :hm:

Sent from mTalk for Windows 10
« Last Edit: 27.10.2016, 17:50:06 by dan »