Author Topic: Трамвайни обръщала/колела  (Read 12951 times)

Offline Dimitar Dragnev

• Маниак
    • View Profile
    • Форумът за класически езици
    • Email
Re: Трамвайни обръщала/колела
« Reply #20 on: 19.12.2021, 21:21:42 »
От няколко дни в Трансфото има голям интерес към колелото на Автостанция Изток. Което пък ме накара да се замисля, колко информация имаме за него. Имало ли е визуализация на проекта за автогара и терминала там? Какво се случило, че проекта е изоставен по този начин? Как се е предвиждало да се изгради продължението на трамвая по Ботевградско, щом е вкопан в тунел, който няма разклонение посока изход София? Лично за мен, ще е интересно ако науча повече неща за това изоставено съоръжение. Предполагам и на другите колеги тук.

Колега от там сподели едно близко до нашето съоръжение от Виена, което функционира и изглежда така: 

Това е Schottentor. Обръщалото е било предвидено за крайна спирка, но конструкцията му е такава, че е предвиждано и по-нататъшно подземно движение към центъра. То е построено през 1961 г., а 60-те години са разцветът на подземните трамваи в централните части на Виена. Тяхната история (в центъра) не е толкова голяма, доколкото още в края на 60-те идват сериозните планове за метрото и най-централните отсечки са превърнати във втората линия на метрото.

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #21 on: 18.01.2023, 15:54:35 »
Като че ли имам лек спомен, че някъде се коментираше, но сега не се сещам къде… за какво заравняват около обръщалото на трамваите при Автостанция Изток?

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #22 on: 18.01.2023, 16:35:12 »
Едно време автогара Изток щяха да я местят отгоре върху него - даже и бетонните колове от конструкцията вероятно на навес още стоят. То и за това колелото е в тунел. Даже тогава трамваите слизаха долу с пътници. Имаше кофраж за стълби, още не изляти, на който някой от "майсторите" беше написал с тебешир: "Не се качвай! На баба ти в п*тката!".
По рейс и по жена не се тича!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #23 on: 18.01.2023, 16:35:29 »
Доколкото разбрах, щели да местят цветния пазар от Димитър Петков там.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #24 on: 02.04.2023, 18:30:21 »
Едно време автогара Изток щяха да я местят отгоре върху него - даже и бетонните колове от конструкцията вероятно на навес още стоят. То и за това колелото е в тунел. Даже тогава трамваите слизаха долу с пътници. Имаше кофраж за стълби, още не изляти, на който някой от "майсторите" беше написал с тебешир: "Не се качвай! На баба ти в п*тката!".
Затова ли отгоре си стои бетонната плоча с начало на колони? А дали ще го довършат това като идея и всъщност кога са започнали да изсипват всички на спирката срещу станцията

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #25 on: 02.04.2023, 20:26:16 »
Точно затова. А какво ще се случи в бъдеще никой не знае или поне не казва. Малко след като пуснаха трамвая ватманите спряха да возят пътници в тунела.
По рейс и по жена не се тича!

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #26 on: 03.04.2023, 20:46:26 »
Единственото което чух в насока този район беше за обръщало на М3 някъде там - ама нещо много обръщално взе да ми става този район