Масов градски транспорт > За системата като цяло

Малко теория, относно разписанията и други експлоатационни въпроси.

(1/21) > >>

mlk:
Тъй като съм стар фен на разписанията и са забавна задачка, от много време си съставям за забавление разни разписания.
Ако някой иска, мога да направя измислено разписание на база на брой коли, курс и евентуални други ограничителни фактори. Всичко гледам да го правя както си трябва - 8 часови смени и т.н. Е, не са като тези на ЦГМ, но идеята е сходна.

emo:
Направи празнични разписания за всички линии минаващи по Ботев и Граф Игнатиев, като намалиш с по няколко минутите в тези участъци. Ако го направиш може да го предадеш в ЦДП за официално одобрение.

mlk:
Празничните са скучни за правене - много са лесни :)

T_4:
Ще ми е много интересно да обясниш с каква програма съставяш разписанията. Аз съм пробвал на Екесел, но само с тръгвания от крайни спирки. Попринцип трябва ли двете смени да са с еднаква продължителност? Примерно ако имаме заработка 15:20 ч, може ли едната смяна да е около 8:00, а другата 7:20 или е добре да са приблизително по 7:40? Предполагам, че това зависи от мястото на смяна, но все пак не съм сигурен.

mlk:
Всичко е приближения. Т.е. идеалният вариант са точни смени, но на практика няма как. Важното е като има къса, да има и дълга, която да компенсира и сумарно времето за работа разделено на броя водачи да клони към 8. От това изключваме 4 часовите, които са на ТО1 след това.
Иначе съставянето и в ексел и на ръка - няма значение. На ръка е малко по-бързо, но в ексела се правят по-лесно поправки. След малко ще публикувам едно примерно.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version