Градски транспорт - София

Масов градски транспорт => Карти, билети, таксуване... => Topic started by: Repcho on 25.02.2008, 21:15:52

Title: Съдът отмени важни текстове от наредбата за превоз
Post by: Repcho on 25.02.2008, 21:15:52
Quote
Софийският административен съд отмени няколко разпоредби от Наредбата за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община. Делото бе заведено през юни от гражданина Йордан Костов.

Съдът обяви за незаконосъобразни глобата по фиш и чрез издаване на наказателно постановление за нередовен пътник, който откаже да плати нормалната глоба от 10-кратния размер на билета, сега 7 лв. Отменена е и разпоредбата, според която издаването на карти за преференциално пътуване може да спре при недостиг на субсидия от общинския и републиканския бюджет. Освен това се забранява изписването на лични данни върху картите.

За противозаконни са обявени и разпоредбите, отнасящи се до рекламация при издаването на нередовни превозни документи, както и за рекламата в транспортните средства
За града
Title: Съдът отмени важни текстове от наредбата за превоз
Post by: c.r.u-to on 26.02.2008, 10:54:13
ПЪРВА СТРАНИЦА

--------------------------------------------------------------------------------
Съдът отмени глобите в градския транспорт

Незаконни са и ограниченията за издаване на преференциални карти за пътуване

Таня Петрова

Столицата е изправена пред абсурдна ситуация с нередовните пътници в градския транспорт. Софийският административен съд отмени вчера глобите, които общината налага на хората, които пътуват без билет. Единствената санкция спрямо нарушителите остава принудителното сваляне от превозното средство.

Общината обяви, че ще обжалва решението, след като се запознае с мотивите.
В момента контрольори, които работят към Столичната компания по градски транспорт, принуждават нередовните пътници да си купят наказателен билет за 7 лв. - сума, надвишаваща 10 пъти цената за едно пътуване. Ако пътникът откаже да плати, контрольорите го свалят от превозното средство и му съставят фиш с глоба от 10 лв. В случай, че нарушителят откаже да подпише и него, се издава акт за административно нарушение и наказателно постановление за 70 лв.
"Нормите, уреждащи налагането на административни наказания - глоба по фиш или наказателно постановление за пътник, отказал да плати наказателен билет, са незаконосъобразни", реши съдът. Той отменя и още няколко разпоредби на общината в тази сфера. Според него е незаконно преференциални карти за пътуване с градския транспорт да се издават до изчерпване на съответния бюджет, както и върху тях да се изписват лични данни. На закона противоречат и текстовете, уреждащи рекламацията при неправилно издаден документ. В съобщението на съда конкретни противоречия със съществуващи законови норми не са посочени.
Жалбоподател е частно лице, чието име засега не е известно. "Сега" успя да открие жалба със сходно съдържание във форума на lex.bg. Делото по нея се е състояло на 25 януари, а решението е трябвало да се появи в едномесечен срок.
В жалбата се твърди, че налагането на санкции с фиш или наказателно постановление противоречи на Закона за автомобилните превози. "Според закона изключително право да установяват нарушения в транспорта и да налагат наказания имат министърът на транспорта и ръководената от него изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", твърди жалбоподателят. "В закона е предвиден и размер на глобите - от 5 до 20 лв. санкция за нередовен пътник при превоз в населени места, от 20 до 50 лв. при междуселищни превози. Така глобата от 70 лв. при издаване на наказателно постановление многократно надхвърля позволения размер", пише в жалбата. В нея се изтъква и че Столичната компания по градски транспорт няма право да назначава контрольорите, защото е търговско дружество и няма статут на административен орган по Административно-процесуалния кодекс.
Подобни дела могат да бъдат заведени и в други градове, защото глобите в градския транспорт са масова практика.
 
http://www.segabg.com/online/article.asp?i...&id=0000101 (http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2896&sectionid=16&id=0000101)
Title: Съдът отмени важни текстове от наредбата за превоз
Post by: c.r.u-to on 26.02.2008, 12:50:42
Софиянци да дупчат билети и да не се карат с контрольорите, призова общината
 
 
 
26 февруари 2008 | 12:40 | Агенция "Фокус"
 
 
 
София. Столична община ще обжалва пред Върховен административен съд (ВАС) решението на Административен съд – София, което отмени текстове от наредбата на Столичен общински съвет за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община. Според общината – до произнасянето на ВАС, наредбата е в сила. „Във връзка с това приканваме гражданите и гостите на София да спазват изискванията на наредбата и пътуват с редовни превозни документи, както и да не влизат в спорове с контролните органи относно валидността на наредбата”, се казва в прессъобщение на общината.

Агенция “Фокус” припомня:
На 25 февруари 2008 г. Административен съд София – град обяви решението си по административно дело № 2635 по описа за 2007 г., с което отменя частично Наредбата на Столичния Общински Съвет за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична Община.
В решението на тричленен състав на Административен съд - София са обсъдени твърденията на страните за нищожност на оспорваната Наредба. Съдът е приел, че само отделни разпоредби на Наредбата противоречат на императивни норми на Закона за защита на потребителите, Закона за автомобилните превози, Закона за нормативните актове и други подзаконови нормативни актове с по-висша юридическа сила. Отменени са като незаконосъобразни:
- нормите, уреждащи налагането на административни наказания - глоба по фиш и чрез издаване на наказателно постановление за пътник, който откаже да заплати „билет за нередовен пътник с увеличена стойност”;
- разпоредбите, отнасящи се до рекламация при издаването на нередовни превозни документи;
- рекламата в транспортните средства;
- изписването на лични данни в картите за преференциално пътуване, както и преустановяването на издаване на преференциални карти при недостиг на средства за субсидия от общинския и републиканския бюджет.
Title: Съдът отмени важни текстове от наредбата за превоз
Post by: c.r.u-to on 26.02.2008, 18:54:35
Административен съд - София: Не се отменят глобите в градския транспорт
 
 
 
26 февруари 2008 | 18:51 | Агенция "Фокус"
 
 
 
София. Административният съд в София излезе с уточнение по повод наредбата за глобите в градския транспорт. Във връзка с днешните публикации във вестниците под заглавие „Съдът отмени глобите в градския транспорт”, в които са допуснати неточности, Административен съд София – град уточнява:
Не се отменя билетът за таксуване на нередовен пътник в размер на 7 лева.
Отменя се принудителното сваляне на нередовния пътник от превозното средство.
Отменят се глобите, налагани от контрольорите с фиш за 10 лева и наказателно постановление в размер на 70 лева.
Решението на Административен съд София не е окончателно - може да се обжалва пред Върховния административен съд, съобщиха от пресцентъра на съда.
Title: Съдът отмени важни текстове от наредбата за превоз
Post by: ozzy on 27.02.2008, 01:11:55
Това решение е пълна простотия  Нали все пак трябва някой да го плаща тоя градски транспорт, пък и нови рейсове да се купуват....тия не са наред
Title: Съдът отмени важни текстове от наредбата за превоз
Post by: etnies on 27.02.2008, 01:33:12
Quote from: ozzy
Това решение е пълна простотия  Нали все пак трябва някой да го плаща тоя градски транспорт, пък и нови рейсове да се купуват....тия не са наред

E това си е проблем на СО и СКГТ - да си напишат законосъобразна наредба или да предложат изменения на закона. Във всеки случай е най-лошо, когато държавни и общински структури си позволяват да погазват закона.

А и имам основателни подозрения, че след създаването на Агенцията по трафика настоящата наредба ще се върне с леки козметични промени - но тогава СКГТ няма да е търговско дружество и ще могат да си пишат актове на воля. Е, не за 70, а за 20 лева - освен ако не преработят и други закони във връзка със създаването на Агенцията (което пък ще се наложи като страничен ефект).

А "неизвестният" жалбоподател май се беше идентифицирал в официалния форум.
Title: Съдът отмени важни текстове от наредбата за превоз
Post by: Thermobee on 27.02.2008, 09:31:39
Крайно време беше съдът да се занимае с тази смехотворна наредба. Умрях си от кеф, като слушах жалните вопли на контрольорите вчера по новините. Естествено, нещата няма да останат така и ще се приложи начин на санкциониране на нередовните пътници. За мен по важно е порязването на рекламата по превознте средства и спирките. Абе дано се поразшуми около тоя адски транспорт, па белким забележат и в какви гробници ни возят...
Title: Съдът отмени важни текстове от наредбата за превоз
Post by: emo on 27.02.2008, 11:32:55
Quote from: Thermobee
За мен по важно е порязването на рекламата по превознте средства и спирките. Абе дано се поразшуми около тоя адски транспорт, па белким забележат и в какви гробници ни возят...

Да И за мен/ Що за простотия? И може ли да кажете за коя реклама точно става въпрос - тази вътре в превозните средства или цялостните реклами отвън.
И кой би имал интерес от това?

Quote from: etnies
А "неизвестният" жалбоподател май се беше идентифицирал в официалния форум.

Е то сега всеки втори ще каже, че той е подал жалбата.
Title: Съдът отмени важни текстове от наредбата за превоз
Post by: blagun on 27.02.2008, 12:13:06
Тук не става въпрос за интерес, става въпрос за несъответствия със законите. Никъде не е написано, че глобите и рекламите са забранени, но си има регламент, който трябва да е ясен на общинските ЙОристи при писането на наредби. Административният съд не може да пренапише и редактира наредбата, той може само да я отмени.
Сега на ход е Столичният общински съвет, който вместо да дава грешни пари по адвокати за обжалване пред 99 инстанции, може да приведе Наредбата за превоз в адекватен вид. Още повече, че в СОС има ясно мнозинство.  Добре знаете, че в нея има доста безсмислици и двусмислици (онова с общите спирки например). Някои дървени глави за 20 години не могат да вдянат, че за разлика от социалистическия транспорт, новите наредби трябва да са клиентско ориентирани - т.е. да се санкционират злоумишлените клиенти, а санкцията да отговаря на тежестта на провинението.
Ако толкова им е трудно на ЙОристите, да си намерят преводач и да преведат примерно виенската наредба и само думата "евро" да се замени с "лева".
Title: Съдът отмени важни текстове от наредбата за превоз
Post by: LG_ on 27.02.2008, 13:40:57
Quote from: blagun
Някои дървени глави за 20 години не могат да вдянат, че за разлика от социалистическия транспорт, новите наредби трябва да са клиентско ориентирани - т.е. да се санкционират злоумишлените клиенти, а санкцията да отговаря на тежестта на провинението.
Ако толкова им е трудно на ЙОристите, да си намерят преводач и да преведат примерно виенската наредба и само думата "евро" да се замени с "лева".

Точно непрофесионалните ЙОристи в общината са в основата на подобни гафове. Но тази наредба е както казваш от години. Излиза въпроса защо чак сега се е появил въпросния жалбоподател? Според мен причината е по-скоро политическа, което съвсем не оневинява администрацията на Бойко Борисов за неудачите в наредбите.

В уравнението се пита още и кой ще е този читав юрист, който да се хване на работа на общинска заплата? (неговоря за ръководна юридическа длъжност)
Title: Съдът отмени важни текстове от наредбата за превоз
Post by: Repcho on 27.02.2008, 17:07:13
само в БГ може наредбата да не е съобразена със закона. Друг е въпроса че според закона актовете трябва да се пишат от министъра на транспорта  
Title: Съдът отмени важни текстове от наредбата за превоз
Post by: etnies on 27.02.2008, 17:11:36
Quote from: Repcho
само в БГ може наредбата да не е съобразена със закона. Друг е въпроса че според закона актовете трябва да се пишат от министъра на транспорта  

Не е казано от министъра на транспорта, а че министъра на транспорта може да определи кой да пише актове и кой не.
Title: Съдът отмени важни текстове от наредбата за превоз
Post by: LG_ on 27.02.2008, 18:15:19
Quote from: Repcho
само в БГ може наредбата да не е съобразена със закона.

Относно ниското национално самочувствие - гарантирам ти че не само в БГ се случват гафове с наредби и прочие. Но проблемът при нас е, че администрацията перманентно не си върши работата, което е свързано и с мотивацията.
Мисля че обсъждания случай касае именно немърливостта на общинските юристи.
Title: Съдът отмени важни текстове от наредбата за превоз
Post by: c.r.u-to on 27.02.2008, 21:18:18
гледахте ли контрите как нагло се държаха при Милен Цветков вчера
Title: Съдът отмени важни текстове от наредбата за превоз
Post by: vesko76 on 27.02.2008, 21:28:22
Аз го изпуснах, па и в нета няма повторения, кажи с две думи какво стана?