Градски транспорт - София

Маршрути => Идеи => Topic started by: cyberdude on 20.01.2011, 15:12:05

Title: Крайградски автобусни линии
Post by: cyberdude on 20.01.2011, 15:12:05
Преди няколко дни като се загледах в сайта на Центъра за градска мобилност и с изненада научих, че повече от половината действащи номера автобусни линии всъщност са до селата около София - най-общо казано - след Околовръстното. Вярно е, че там интервалите на движение са по-големи и броя коли сигурно като цяло е по-малък, но все пак една значителна част от транспортната задача на ЦГМ касае тези линии. Едва ли някой се съмнява, че по-голямата част от тези линии не покриват дори разходите си най-малко по няколко причини:

1. По-големи разстояния, съответно пробег при същата цена на билетчето
2. Намалял брой пътници в резултат на разредения график и неудобните връзки и преориентиране към лични автомобили
3. Голям брой гратисчии при пълна липса на контрольори

Какво може да се промени?

1. По крайградските линии билетчетата да са на друга цена - диференцирани, на база разстояние (изминати километри), а за картите и безплатните документи за пътуване да се доплаща. Такава практика има в много европейски столици (само за пример Мадрид);
2. Промяна на маршрутите с цел удобни връзки с метро/градски транспорт, ограничаване на използването им като довозващи в рамките на града, което обикновено е свързано със забиването им в задръствания;
3. (вече уж въведено от ЦГМ) качване на пътници само през предната врата срещу превозен документ и продажба на билети от шофьора.

В по-генерален аспект, моето мнение е, че всички тези линии са най-подходящи за отдаването им на концесия. Така или иначе по някакво споразумение със СБ една част от линиите трябва да са отдадени на концесия - крайградските линии са идеални за целта. Там обикновено автобусите са единични, интервалите сравнително големи, а пътникопотока - по-малък, което ги прави интересни за концесионерите. Разбира се, цената за км. там трябва да е относително по-малка, защото е съвсем различно като разход дали караш 15 км в града или извън града. След отдаването им на концесия, ЦГМ ще може да се съсредоточи върху основната си функция - градския транспорт, ще има предостатъчно сравнително нови автобуси, а и разходите ще намалеят значително. Ще може да се намали и броя на гаражите поне на 2.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: difian on 20.01.2011, 15:15:34
Под тази си форма на ПЧП, финансовия риск е изцяло в топката на Общината. Транспортните фирми имат фиксирана цена на километър и си я получават, стига автобусът да се движи, пък може и вакуум да вози. Така че икономически, това не е решение.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: cyberdude on 20.01.2011, 15:24:38
така е, затова и формата трябва да се промени, макар и да нямам идея кой точно е правилния вариант. Ако възнаграждението е на база превозени пътници и/или приходи от тях, до много села или няма да има никакъв транспорт, или той ще е прекалено скъп. Явно трябва да се мисли за някакъв междинен вариант, който да е изгоден и за двете страни
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 20.01.2011, 17:28:07
Повечето крайградски линии и сега са до периферни автостанции и все повече от тях са свързани с метрото. Тук, разбира се, някой ще ме опровергае с конюктурния пример А35.
Колкото до ценообразуването: справедливо е зониране и оттам - увеличаване цената на еднократните билети до селата. Още повече, че редовните ползватели няма да пострадат, тъй като те пътуват с карти за ЦГМ.
За съжаление, създаде се стереотип с едно билетче да се пътува за 1 спирка и до Долни Пасарел и вероятно промяна може да се очаква в рамките на принципно преразглеждане на тарифирането. А това от години се протака от СО. Освен това разликата между село и квартал е силно размита: защо Бистрица е село, а Кремиковци - квартал? Околовръстното не е граница, тъй като даже и ТМ5 излиза извън неговите рамки. Така че решението трябва да е за цялата, а не само за крайградската мрежа.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: cyberdude on 20.01.2011, 18:00:22
съгласен съм с повечето неща от горното, и най-вече с това, че трябва цялостна промяна на ценообразуването не само в крайградските зони, а и в самия град. С тази промяна трябва да се реши и проблема с прекачванията. Сега почти всяко предложение и тук във форума е как маршрутите на ГТ да се направят така, че между две точки да се стига без никакво прекачване, макар и да е по-бавно като време и по-неудобно. Основния мотив за това е, че така се спестява един билет. Аргумента определено е важен, затова в нормалния свят всеки билет може да се използва и за прекачване в друго превозно средство в рамките на определено време. За целта обаче класическото хартиено билетче и перфораторите трябва да изчезнат и да бъдат заменени от модерна електронна система за таксуване на база време и разстояние. По света има много такива, може да се приложи най-подходящия опит. Може и ние с нашия форум да помогнем за идеи и добри примери от света в тази насока. Аз като пример мога да дам, че от тази година билетите в ГТ в Талин се плащат с СМС-и - както при нас синята зона. Сигурно има и други добри решения, които ще са удобни за пътниците, ще увеличат приходите на ЦГМ и ще са по-справедливи от сегашната система.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Unicode on 17.04.2011, 01:07:35
Имам предложения за промени на маршрути за следните автобусни линии:

Автобусни линии 1 и 2
В момента маршрутът на автобус 1 е от Кокалянско Ханче до Автостанция Гео Милев. Автобусна линия 2 пък има доста странен маршрут - само от 5 спирки дължина (от последната спирка на автобус 1 Кокалянско ханче до с. Кокаляне). Предлагам обединение на двете линии, като автобусна линия 1 да бъде със сегашния маршрут от Автостанция Гео Милев до Кокалянско Ханче + маршрута на автобус 2 до с. Кокаляне.

Автобусни линии 3 и 5
В момента автобусни линии 3 и 5 са с променен маршрут и стигат до Младост-1 с цел връзка с метростанция Младост-1. Вероятно обаче се предвижда връзката на пътникопотока по 3 и 5 с метрото да се осъществява на метростанция "Цариградско шосе" след удължаването на МД1 дотам. Затова идеята ми е 3, която е много слабо натоварена линия, да бъде скъсен до детелината на Летището, а автобусна линия 5 да бъде върната обратно до Гео Милев. Така Горни / Долни Лозен ще си върнат добрата транспортна двупосочна връзка с автобусите на Окръжна Болница (76, 204, 213, 214, 305, 306 и 604), която е била загубена при промяната на маршрута на 5 с цел сегашната връзка с метростанция Младост-1 (с изключение на тролей 5 и автобус 306, минаващи по ул. Йерусалим). Пускането на 5 по стария маршрут до Автостанция Гео Милев също така ще даде на селата Горни Лозен и Долни Лозен връзка с Хермес Парк, The Mall и хипермаркет Карфур, както и ще възстанови старата връзка при Спортен клуб ЦСКА с трамваи 20 и 23 и с тролейбусни линии 4 и 11, обслужващи доста места, които метрото вероятно няма да обслужва и занапред.

Автобусни линии 7 и 8
Автобусна линия 7 е напълно безмислена. Маршрутът й е от никъде за никъде - свързва само Гара Искър със селата Горни / Долни Лозен, които имат по-добра връзка с автобус 5. Също така 7 не работи в събота и неделя, затова предлагам този автобус да бъде закрит. Автобус 8, макар че също минава през Индустриална зона Искър като 7, обслужва повече квартали и села (с. Герман, кв. Горубляне, кв. Бусманци, с. Казичене, с. Кривина) и считам, че тя може да си остане в сегашния си вид.

Автобусни линии 26, 27 и 28
Автобус 26 в момента е с маршрут от Автостанция Илиянци до гр. Нови Искър. При нея обаче има нещо странно - макар че в делник тя минава по-често от 27, в същото време не работи в предпразник и празник. 27 също тръгва от Автостанция Илиянци, но освен Нови Искър, обслужва също и с. Кътина, като тя покрива на 100% маршрута на линия 26. Тя обаче минава по-нарядко. Автобус 28 е много странна линия - тя само свързва вътрешно кварталите в район Нови Искър. Също така 28 май че единствена от крайградските линии не прави връзка със София. Затова предлагам "делничната" линия 26 и "вътрешната" 28 да бъдат закрити, а 27 да остане със сегашния маршрут, но да бъде по-начесто.

Автобусни линии 42 и 43
Автобус 42 свързва гр. Банкя с бул. Европа и Метростанция Сливница. Автобус 43 пък свързва Банкя с кв. Филиповци и с ж.к. Люлин (8-ми микрорайон). Странното е че 42, който не свързва гр. Банкя с нищо друго освен с Метростанция Сливница и минава през нищото, минава доста по-начесто, а точно 43, правещ връзки на Банкя и обслужващ повече дестинации - кв. Филиповци, с ж.к. Люлин (включително Кооперативния Пазар Люлин) и с доста търговски обекти, както и с Метростанция Люлин, до която линията на практика има довозващ маршрут в Люлин, е с доста по-голям интервал на движение. Според мен би било добре на 42 и 43 да се разменят интервалите на движение, т. е. автобус 42 да се разреди, а 43 да е начесто. Също така в момента в ж.к. Люлин между разклонението на кв. Филиповци и Кооперативен пазар Люлин 43 минава по различни булеварди - в посока Банкя минава по бул. Захари Стоянов (по маршрута на тролейбус 7 и автобус 111), а в посока Люлин-8 - по бул. Райко Даскалов (по маршрута на автобус 310). Предлагам с цел по-добро довозване до Метростанция Люлин, автобусна линия 43 и в двете посоки да минава по бул. Райко Даскалов.

Автобусни линии 65 и 74
Автобус 65 свързва ж.к. Гоце Делчев с кв. Манастирски Ливади, но е с някакъв странен маршрут, състоящ се от само 2 спирки. Най-озадачаващото е, че незнайно защо 65 не се движи в предпразник и празник въпреки липсата на друга линия до Манастирски Ливади. В момента автобусна линия 74 свързва ж.к. Гоце Делчев с Централна Гара. Предлагам обединяване на тези две автобусни линии, като странният маршрут на 65 да бъде присъединен към сегашния маршрут на 74, т.е. 74 да върви от Централна Гара до кв. Манастирски Ливади, като така Манастирски Ливади ще има добър транспорт до Южния Парк, Центъра по хигиена и другите болници в района, Руски Паметник, Mall of Sofia, ул. Опълченска, както и до Централна Гара през всички дни от седмицата, включително и в събота и неделя.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Ivo on 17.04.2011, 01:18:57
ОФФ: Горни Пасарел няма някъде от 60 години насам, селото е разрушено и залято при строителството на язовир Искър, заедно със Шишманово и Калково. Не знам за како си имал преввид.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Repcho on 17.04.2011, 01:21:42
След пускането на метрото всички селски трябва да въртят детелината за летището !
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: AROS on 17.04.2011, 09:38:06
5 трябва тогава да Ходи до БЧК! апелирам и за събота и неделя като излетна линия!
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: T_4 on 17.04.2011, 14:01:52
А1 и А2, както и А65 и А 74 не могат да бъдат обединени заради различните интервали на движение. Няма да е рентабилно да има автобуси толкова начесто по късите дестинации. Докато за А65 проблемът може да бъде решен с удължаване на А73 (по-сходни интервали), то при А1 и А2 не мисля, че сте стане.
Предложенията за А3 и А5 ми харесват. Нямам никаква идея за А26,27,28. Особено за А28 - какъв е смисъла от нея :(
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Stahlgewitter on 17.04.2011, 18:59:31
Quote
Също така 28 май че единствена от крайградските линии не прави връзка със София.
Не е единствена,другата е 44.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: AROS on 17.04.2011, 21:04:56
И 2. А 44 така и не разбирам защо не я разбият на 44 - Клисура, 45- Вертикал, 46 - Михайлово, 47 - Градоман, 48 - Иваняне и ако може да отива и до Мало Бучино, мисля че има асфалтиран път от Иваняне до Мало Бучино. 41т пък да стане 40 до ТЕЦ Люлин във Волуяк.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: giorev on 18.04.2011, 00:20:36
Имам предложения за промени на маршрути за следните автобусни линии:

Автобусни линии 1 и 2
В момента маршрутът на автобус 1 е от Кокалянско Ханче до Автостанция Гео Милев. Автобусна линия 2 пък има доста странен маршрут - само от 5 спирки дължина (от последната спирка на автобус 1 Кокалянско ханче до с. Кокаляне). Предлагам обединение на двете линии, като автобусна линия 1 да бъде със сегашния маршрут от Автостанция Гео Милев до Кокалянско Ханче + маршрута на автобус 2 до с. Кокаляне.
Твърде често срещам подобни предложения от колеги тук. Аз недоумявам какви са причините да предлагате подобни сливания, да не ви бъркат многото номера на маршрути? Няма нито едно логично обяснение да се случи това, което се предлага горе.
Панчарево генерира значително по-голям пътникопоток от Кокаляне. Не е рентабилно двете населени места да се обслужват с един и същ интервал, това е проста логическа задача. Хайде да разгледаме хипотезата, че предложението за сливане е факт. Тъй като в следствие от сливането не се прогнозира увеличаване на приходите, то в най-добрият случай ще трябва да се запазят разходите. Още тук логиката почва да куца, в предложението няма никаква оптимизация на ресурсите. Как ще се запазят разходите - решението е само едно - трябва да се увеличи интервала на колите, които обслужват по-голямото населено място - Панчарево. Оказва се, че не просто липсва така важната оптимизация, а ми се влошава и обслужването на по-голямата група потребители. Доколко се подобрява на по-малката не ни е известно и е под съмнение, ако и в момента автобусите по А2 се движат полупразни между Кокаляне и Панчарево.
Ако толкова ви дразнят многото маршрути - приемете, че маршрута е само един, като всеки трети автобус е удължен до Кокаляне и това е най-ефективното решение на логическата задача, за която загатнах по горе. Единственият недостатък, е че интервалите трябва да се синхронизират.
По този начин прецакаха А68 и А69, тук някои хора пък си и мислят, че това било много успешно. Успешно друг път - нито практически, нито теоритично има някакъв успех в тази промяна. Да направят една анкета в центъра на Бистрица сутрин сред пътниците в посока София и да им обясняват на тях колко е успешно!
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: mlk on 18.04.2011, 09:20:37
Доста смотани предложения.
По въпроса с 44, има единствено технлогични причини - колите са общи и примерно 5-та кола има курсове до три различни квартала и ще е по-неудобно от организационна гледна точка. Освен откъм разписания, някак си ще е странно в гаража сутринта - днеска съм на 45, 47 и 48, а утре съм зачислен на 46 и 49 :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 18.04.2011, 09:30:54
И на мен не ми допадат предложенията. Само за 42 и 43 има някаква логика, защото наистина 42 почти не спира след Иваняне посока София. Но пък аз мразя разрежданията.

По-скоро аз имам едно друго предложение за линия 44.
По някакъв начин няма ли възможност 81 да прави един курс до Михайлово, следващия до Клисура, третия до Градоман. Така хората от тези три квартала ще имат някаква директна връзка със София. 44 да остане само във варианта Банкя - Вердикал - Иваняне, като че ли и това дори е излишно.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: AROS on 18.04.2011, 10:56:36
колко му е да сменят табелите с цифрата отпред пред предния прозорец, а другите да са плътно зад нея.Те и сега ги сменят ако освен номера пише и дестинацията до която отива. И 31 сутрин до летище Доброславци през Илиенци макар че има само един курс сутрин би трябвало също да е с отделен номер, примерно 32.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 18.04.2011, 10:59:10
И аз съм на това мнение. Миналата седмица като бях в банкя дойде 1331 с табела отпред 44. Само на страничното стъкло на стойката имаше лист Банкя - Клисура.
А 31 в момента тръгва по едно и също време за Голяновци и Илиянци портала и шофьорите нямат табели в повечето случаи и като са за Портала викат, че е затам автобусът. Мисля, че номера има в излишък и би било по-лесно да са с различни номера, дори и да са за по един курс.
Интересно ми е какво мислите за моето предложение за 44.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Unicode on 18.04.2011, 12:11:07
След пускането на метрото всички селски трябва да въртят на детелината за летището!
Не мога да разбера защо толкова държиш Горни / Долни Лозен да НЕ СИ ПОЛУЧАТ старата връзка посредством 5 с транспорта на Окръжна Болница (автобусни линии (76, 114, 204, 213, 214, 305, 306 и 604, както и тролейбусни линии 5 и 8 ) и с този на на ЦСКА и Гео Милев (трамваи 20 и 23, тролейбуси 4 и 11, както и с автобус 11), а вместо това искаш да пратиш и автобусни линии 1 и 6 доникъде? Много от изброените линии обслужват доста места, до които метрото не върши работа. Освен това на детелината на летището не би могло шофьорите на всички линии 1, 3, 5 и 6 да правят почивки.

Проблемът е, че практически Окръжна Болница е първата спирка, на която е възможно прекачване на всички тези линии и в двете посоки. Да предположим, че автобуси 1, 3, 5 и 6 бъдат с предложения от теб скъсен маршрут до детелината за Летището. Тогава на Държавна Печатница, която ще е последната спирка за тези крайградски линии, НЯМА ДА Е ВЪЗМОЖНО прекачване на дружбенските 204 / 604 в посока Орлов Мост, тъй като тяхната спирка в локалното платно в тази посока беше закрита при откриването на автобусната спирка при Хермес Парк. При младостките 76, 213, 214 и 305 пък НЯМА ДА Е ВЪЗМОЖНО прехвърляне в посока ж.к. Младост, тъй като в тази посока те въобще нямат спирка Държавна Печатница. В посока Център, като идват от ж.к. Младост, след 43 блок и ХМС, спират на Държавна Печатница, Хермес Парк, после на Окръжна Болница и нататък. Но в обратната посока след Окръжна Болница за 76, 213, 214 и 305 следва направо спирката на ХМС (БЕЗ ВЪЗМОЖНОСТ за прекачване на 1, 3, 5 и 6 в посока Интер Експо Център при предложения от теб маршрут), после на 43 блок и т. н. На практика в участъка ул. Йерусалим - разклона към ж.к. Младост, в който се засичат маршрутите на младостките автобуси и сегашния маршрут на рейсове 3 и 5, няма спирка, на която да може да се прави прехвърляне между тези автобусни линии.
Затова предложението ми е само 3 да бъде скъсен до посоченото от теб място, а 1, 5 и 6 да си бъдат до Гео Милев. Все пак пътникопотока не е само до метрото - има си пътници и за автобусите на Окръжна Болница, правещи директна връзка за необслужваните от метрото места. Особено показателно за това е пътникопотока по автобус 1.

А1 и А2, както и А65 и А 74 не могат да бъдат обединени заради различните интервали на движение. Няма да е рентабилно да има автобуси толкова начесто по късите дестинации. Докато за А65 проблемът може да бъде решен с удължаване на А73 (по-сходни интервали), то при А1 и А2 не мисля, че сте стане.
Предложенията за А3 и А5 ми харесват. Нямам никаква идея за А26, 27, 28. Особено за А28 - какъв е смисъла от нея :(
За обединяването на автобусни линии 1 и 2 май сте прави. Оттеглям предложението си.
Линия 26 е пълен дублаж на линия 27, но затова пък работи само делник. Сегашната линия 28 е доста особена - само вътрешна за район Нови Искър и дефакто НЯМА каквато и връзка със София-град.
Затова предложението ми беше 26 и 28 да се закрият, а за връзка на Нови Искър да останат само автобус 25, автобус 27 да бъде със сегашния маршрут на по-малък интервал на движение, както и 29.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 18.04.2011, 12:27:15
Съкращаване на линии 1, 3, 5 и 6 до Метро би било мега глупост, тогава само със 114 ли хората ще имат връзка с младостките линии? И колкото и да е смешно, то и до орлов мост ще е по-бързо да се стигне със 114, отколкото с метрото.
Но дотогава има много време, т.к. това метро я тръгне след 2 г., я не.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: giorev on 18.04.2011, 12:45:26
Стига глупости! Скъсяване до детелината на 7-ми км. означава връзка с младостките автобуси спиращи на нея в посока центъра и връзка с дружбенските автобуси в посока дружбите. А връзката с метрото на IEC е безценна и дава много повече други връзки по всички направления от Железница през Младост и Дървеница до Банкя през Люлин и от Лозенец до Костинброд през Надежда и Обеля. Какви повече връзки трябват?
едит: Сега следващото, което някой ще попита/напише е къде ще почиват - ами да им наемат една стая ето там - http://www.metropolitanhotelsofia.com/bg/page/60/Релакс_център от Карат С, направо ще се родят, паркират пред хотела и влизат да ПОЧИВАТ!
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Kaiser Kar on 18.04.2011, 22:06:09
Не искам да се заяждам с никого, ама много се ядосвам на масовото схващане, че А3 и 5 са слабо натоварени. Това изобщо не е вярно, защото ако беше, нямаше да се обслужват със съчленени автобуси, преди Карат да се намесят.
Относно предложението: моето предпочитание е да си ходят до Гео Милев, т.к с наличния транспорт придвижването от тях и до тях е много по-бързо, отколоко с метрото (голям плюс на маршрута до Гео Милев е избягването на задръстването по ул.Йерусалим, което е кошмарно вечер към 18ч.). Но метрото е построено основно за улеснение и нека не забравяме, че ползващите 3 и 5 не са само от митичния Център, а и от кварталите, разположени в западната половина на София.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 18.04.2011, 22:33:05
А2 по-скоро по разписание се съгласува с А4, отколкото с А1. Но комай А2 си е за минибусчета, както и А65.
След пускането на МС Цариградска естествено отпада необходимостта А3 и 5 да въртят в Младост, но дотогава има време, а в контекста на ТМ23 е силно съмнително, дали А7 трябва да съществува, както и А8 ог Гара Искър до Герман. Много по-добре е ресурсът им да се насочи към 5 и 6.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: radkov3 on 18.04.2011, 22:46:15
По - добре 65+73.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Unicode on 18.04.2011, 23:12:56
Не искам да се заяждам с никого, ама много се ядосвам на масовото схващане, че А3 и 5 са слабо натоварени. Това изобщо не е вярно, защото ако беше, нямаше да се обслужват със съчленени автобуси, преди Карат да се намесят.
Относно предложението: моето предпочитание е да си ходят до Гео Милев, т.к с наличния транспорт придвижването от тях и до тях е много по-бързо, отколкото с метрото (голям плюс на маршрута до Гео Милев е избягването на задръстването по ул.Йерусалим, което е кошмарно вечер към 18ч.). Но метрото е построено основно за улеснение и нека не забравяме, че ползващите 3 и 5 не са само от митичния Център, а и от кварталите, разположени в западната половина на София.

Напълно подкрепям! Аз всъщност мислех и нещо друго като компромис с цел известно намаляване на пробега - 1 и 5, които са най-натоварени и са на най-малък интервал на движение, да бъдат до Гео Милев, а автобуси 3 и 6, които са по-слабо натоварени и минават по-нарядко, да бъдат скъсени да въртят на колелото на 4-ти километър. Проблемът в този случай е как шофьорите на 3 и 6 ще почиват. Също така оттам в момента е невъзможно прекачването на тролей 4 и 11 в посока Орлов мост, въпреки че се засичат, тъй като и двете тролейбусни линии спират на колелото на 4-ти километър само в посока Дружба, но в посока Орлов Мост изобщо нямат спирка на него. Според мен обаче този проблем с евентуалното прекачване от рейсове 1, 3, 5 и 6 на ТБ 4 и 11 ще се реши с откриването на новата тролейбусна спирка при новата спортна зала на бул. "Асен Йорданов". И тъй като отново във връзка със спортната зала се предвижда и поставянето на светофари на кръговото на 4-ти километър, пешеходното пресичане между отделните спирки на градския транспорт на кръговото ще е по-безопасно (стига да се направят и пешеходни пътеки + пешеходни светофари, разбира се). Проблемът е, че тогава може да стане още по-натоварено на това и без друго доста натоварено кръгово кръстовище. :(
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: freepigeon on 19.04.2011, 00:09:53
Kaто цяло много от проблемите за необходимостта от връзки на "маргиналните" линии като 3 и 5 биха могли да се решат с лекота ако се въведе времева система на таксуване.Да речем че билета важи в продължение на 1 час с неограничен брой прекачвания.Тогава тези линии биха могли преспокойно да се скъсят до бъдещата метростанция на Цариградско и който търси връзка с Младост и Дианабад може да я получи чрез метрото.Тъй като линиите имат не повече от 2 тръгвания/пристигания на час едва ли ще е трудно да се съгласуват със 114 който да им осигури бърза и удобна връзка с центъра и хотел Плиска а те на него някакъв пътникопоток.Мисля че тогава може да се получи хубава оптимизация без да има ощетени а тъкмо напротив да се спечели от това.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: T_4 on 19.04.2011, 02:05:13
От А7 няма никакъв смисъл, с и без ТМ23.  А 65 изобщо не знам дали някой го ползва. Колко точно е дължината на маршрута му? Според мен е възможно да се стигне пеша за 10-15 мин от единия край до другия и с този интервал от 30 мин никой не го чака.
А2 и А4 е възможно да се обединят със същия сумарен брой коли.
А26 и А27 не бяха ли синхронизирани или нещо бъркам?
Идеята на Емо не е лоша :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: AROS on 19.04.2011, 08:04:49
A8 не трябва да се пипа, но А5 трябва да се удължи в такъв случай до БЧК.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 19.04.2011, 09:52:58
А2 по-скоро по разписание се съгласува с А4.

Да, това би била добра възможност. Мисля, че за новите конекта няма проблем да изкачват баира до с. Кокаляне.

А за допълнително скъсяване на 3 и 5 - вече съвсем искате да разкатаете фамилията на ползващите ги.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 19.04.2011, 16:05:05
A8 не трябва да се пипа, но А5 трябва да се удължи в такъв случай до БЧК.
Е кой ходи до БЧК? Който е тръгнал в планината, няма какво да го мързи да качи 200 метра баир! Виладжиите си имат коли, отдавна автобусите във вилните зони се ползват с нищожна ефективност.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: giorev on 19.04.2011, 16:24:03
И аз това мислех да попитам, чии ще го дири по сокаците А5, но си помислих, че ще се тълкува като заяждане... То не са 200 м., а към 2 км. баир, от които половината разстояние са поляни и гора.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 19.04.2011, 16:31:16
До БЧК 3-4 курса на ден са предостатъчни. Един познат шофьор наскоро работи на 7 и не знаеше къде да иде и най-смешното е, че не е имало и никой в автобуса да му покаже, но се е оправил. Ама това не е доказателство за липса на какъвто и да е пътникопоток.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Ivo on 19.04.2011, 19:32:58
От Школата на БЧК има много интересни и приятни маршрути из Лозенската планина и много хора ходят натам към манастира.

Ха-сега погледнах разписанието на автобус 7 и се оказва, че точно когато хората ходят из планината-събота неделя и празник, обратно на логиката, точно тогава автобус 7 не се движи. А щом делничен ден няма много хора, значи живеещите там явно мятат краци пеш нагоре, ама ако си натоварен с багаж или торби от пазаруване няма да е много приятно.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: giorev on 19.04.2011, 20:19:11
Хайде сега, те на разходка пешком или да се возят с рейс са тръгнали. Нататък, според това, което си написал Бояна, Драгалевци, Симеоново, Бистрица, че дори и на моето село (Ковачевци- самоковско) им трябва вътрешноселски транспорт.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 23.04.2011, 18:37:12
2 може да се обедини с 4 - сравними по пътникопоток и интервал линии. 1, 3, 5, 6 трябва да обръщат на детелината след пускането на МД1 до Интерпред за да довозват до метрото. 7 е излишна линия, 8 и 10 също - 14 трябва да прави кръг по Бончев, Хр. Колумб и Искърско Шосе както и да обикаля Казичене в двете посоки аналогично на сегашния маршрут на 8. 65 следва да се обедини със 73. 42 довозва Банкя до метрото и затова трябва да е по-начесто, 43 не осъществява ефективно довозване и се пълни с мангали от Филиповци и затова е нормално да е по-нарядко.  :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: xxxtoshev on 23.04.2011, 22:38:37
1, 3, 5, 6 трябва да обръщат на детелината след пускането на МД1 до Интерпред за да довозват до метрото.
Метрото отдавна минава през Интерпред ,но да стигат до там 1,3,5,6 е прекалено !!!!!!!! Сигурно имаш предвид Международния Изложбен Център.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Unicode on 24.04.2011, 18:10:26
Мисля, че автобус номер 66 не съществува. ;)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: snaipera on 24.04.2011, 18:28:58
64 - Mercedes-Benz 0 305, BMC Belde 220-SLF, Mercedes-Benz 0 345 S, Mercedes-Benz 0 345 Conecto S и през ден два Mercedes-Benz Conecto.

66 - Mercedes-Benz 0 302 T

67 - Mercedes-Benz 0 305, BMC Belde 220-SLF, Mercedes-Benz 0 345 S, Mercedes-Benz 0 345 Conecto S

93 - Mercedes-Benz 0 302 T

98 - Mercedes-Benz 0 345 Conecto S


Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 24.04.2011, 19:12:55
Извинявам се имах предвид точно Експо Център, глупава грешка в бързото писане.  :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: dimi on 24.04.2011, 20:16:21
Може да очакваш по тези линии всичко, което е в " Земляне" .
 А това са Мерцедеси (0305, 0302т, конекто, конекто лф), бмц. Съчленни по тези линии сигурно си е цяло събитие :P .
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: giorev on 24.04.2011, 20:39:57
14 трябва да прави кръг по Бончев, Хр. Колумб и Искърско Шосе както и да обикаля Казичене в двете посоки аналогично на сегашния маршрут на 8.
Това не го одобрявам. Голяма екскурзия става до Гара Искър през П-к Н.Бончев. А10 може да се направи кръгов или да си остане така.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Kaiser Kar on 25.04.2011, 01:53:59
А не смятате ли, че е удачно 3 да върти на МИЦ, а 1 при метрото в Младост 4, когато го направят? Или обратното, за се спре с безсмисления дублаж редовна+много нередовна.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Ivo on 25.04.2011, 08:25:57
Според мен до МИЦ не е много добра идея. Все пак има доста хора, които пътуват до Цариграско-до мола, окръжна, Плиска, ще има и до новата спортна зала. Ако линиите се съкратят до МИЦ и отпадне 114 ще е много трудно и заобиколно да се стига до тези места. А пък и се губат и други важни връзки.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 25.04.2011, 09:01:36
То като пуснат и двата лъча на МД1, организацията на МГТ ще е съвсем различна. Да не забравяме и ТМ23, връзката Ляпчев-Копенхаген. Така че е много трудно отсега да изваждаме някоя от селските линии извън контекста на бъдеща организация.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 25.04.2011, 09:21:00
14 е с доста разтегнато разписание и може спокойно да прави обиколките в Казичене аналогично на 8 и по Бончев, Хр.Колумб и Искърско шосе за сметка на излишното влачене между селата. Също така може и да не минава през Враждебна, 78 е напълно достатъчен.  :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: giorev on 25.04.2011, 15:02:19
До МИЦ е твърде съкратено, детелината на 7-ми км. (Аерогара/Младост) е много по-подходяща за обръщане. Запазват се голяма част от връзките.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Chilio on 25.04.2011, 23:22:05
Хайде сега, те на разходка пешком или да се возят с рейс са тръгнали. ...
Този начин на мислене е коренно неправилен. Като са тръгнали на разходка пешком, дай направо автобуса да ги оставя на Цариградско и оттам да вървят пеша, какво са още няколко километра и два-три часа ходене, нали са тръгнали да ходят... Те са тръгнали на разходка в планината на чист въздух, а не да вървят километри по асфалт в селото, да ги лаят кучетата и да им мирише на овце, свине и крави. Ти като си отделиш 5-6 часа за излет, искаш ли над 20% от тях да минат в отиване и връщане до/от за излета, и то след/преди транспорта...
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 25.04.2011, 23:37:21
а не да вървят километри по асфалт в селото, да ги лаят кучетата и да им мирише на овце, свине и крави.
В случая не са километри, а точно 794 метра по ул.Половраг според Гугъл Земя. И няма никаква разумна причина да се хаби нафта по този баир - даже и за вилна зона трудно може да мине. Примерно Ярема заслужава 100 пъти повече МГТ, но няма. И не възстановяват А270, аргументирайки се с нефективност. И в същото време по Лозенския баир от години наред пъхти напълно безсмислена линия.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: giorev on 25.04.2011, 23:38:22
Хайде сега, те на разходка пешком или да се возят с рейс са тръгнали. ...
Този начин на мислене е коренно неправилен. Като са тръгнали на разходка пешком, дай направо автобуса да ги оставя на Цариградско и оттам да вървят пеша, какво са още няколко километра и два-три часа ходене, нали са тръгнали да ходят... Те са тръгнали на разходка в планината на чист въздух, а не да вървят километри по асфалт в селото, да ги лаят кучетата и да им мирише на овце, свине и крави. Ти като си отделиш 5-6 часа за излет, искаш ли над 20% от тях да минат в отиване и връщане до/от за излета, и то след/преди транспорта...
Ти как преценяваш откъде започва излета? Като свършат къщите и започнат ниви, като свършат нивите и започнат поляните, като свършат поляните и започнат широколистните дървета, като свършат..... от надморската височина или нещо друго? Или излета, който коментираме е до кръчмата на БЧК? Ходил ли си там?
Аз съм ходил (няколко пъти) и мнението ми е, че е безмислено А5 да се удължава до БЧК, защото само ще генерира загуби за община и печалби за концесионера.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Unicode on 26.04.2011, 00:19:11
Според мен до МИЦ не е много добра идея. Все пак има доста хора, които пътуват до Цариграско-до мола, окръжна, Плиска, ще има и до новата спортна зала. Ако линиите се съкратят до МИЦ и отпадне 114 ще е много трудно и заобиколно да се стига до тези места. А пък и се губят и други важни връзки.

Точно това искам и аз да кажа - че автобуси 1, 3, 5 и 6 трябва да си минават по Цариградско шосе поне до колелото на 4-ти километър, ако не до Гео Милев. В противен случай, както каза @Ivo, селата Долни Пасарел (автобус 3), Герман (автобус 6), Горни и Долни Лозен (автобус 5), както и кв. Панчарево и ж.к. Горубляне (автобус 1) губят транспортната си връзка със сума ти линии на Окръжна Болница и на бул. Асен Йорданов.
На практика районът на Цариградско шосе около Държавна Печатница, мола The Mall с хипермаркета Карфур и Окръжна Болница не се обслужва от метрото. Затова аз държа 1 и 5 да си бъдат до Гео Милев, а 3 и 6 да бъдат до кръговото на 4-ти километър, ако толкова се държи за намаляване на пробега.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Chilio on 26.04.2011, 23:39:40
Ти как преценяваш откъде започва излета? Като свършат къщите и започнат ниви, като свършат нивите и започнат поляните, като свършат поляните и започнат широколистните дървета, като свършат..... от надморската височина или нещо друго? Или излета, който коментираме е до кръчмата на БЧК? Ходил ли си там?
Аз съм ходил (няколко пъти) и мнението ми е, че е безмислено А5 да се удължава до БЧК, защото само ще генерира загуби за община и печалби за концесионера.
Tочно защото съм ходил много пъти, и то не до кръчма, ами до Лозенския манастир, до връх Половраг, дори през цялата планина до вилна зона Двата шопа или село (Долни) Пасарел... При всяко положение излета в планина не се състои от ходене по асфалт или максимално се избягва.
Хубаво е да се мерят нещата с еднакъв аршин. Обявява се за преразход разстояние от две спирки до популярна дестинация, а всъщото време се агитира за удължаване на друг автобус с 5+ километра и доста по-голяма денивилация и планински терен, до вилна зона, която освен от собствениците на вили (и автомобили), която не попада в маршрути за излети и няма около нея такива забележителности ...
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 27.04.2011, 00:14:59
До БЧК ходи А7, който в празник не се движи, така че версията за мощен поток излетници автоматично отпада. А и 800 метра асфалт не е някаква драма - в подобен порядък са и заходите от центъра на Горни Лозен до другата изкачваща Лозенската планина пътека (Лозен-Пасарел), също от Герман до пътеките във вилната зона и стената на Панчарево, в Железница - от центъра до пътеката по реката. Вървене над километър има през Кладница, Владая, Ярлово, Долни Пасарел. Няма как до всяка пътека да върти автобус.
А ако става дума за дълго и досадно ходене по асфалт - това е в Бистрица от центъра до началото и на двете пътеки по Янчовската и Бистришката река (допълнен със сериозен автомобилен поток и липса на тротоари). Даже е по-дълго от линии като А2 и 65. Но надали някой ще възприеме насериозно предложение за пускане на автобус до горната част на селото.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: giorev on 27.04.2011, 09:13:05
Хубаво е да се мерят нещата с еднакъв аршин. Обявява се за преразход разстояние от две спирки до популярна дестинация, а всъщото време се агитира за удължаване на друг автобус с 5+ километра и доста по-голяма денивилация и планински терен, до вилна зона, която освен от собствениците на вили (и автомобили), която не попада в маршрути за излети и няма около нея такива забележителности ...
Ако ги меря с еднакъв аршин няма съмнение, че А270 би имал повече пътници. Доказателство за това е, че и сега да тръгнеш към Ярема след брезите ще срещнеш поне двама куцукащи из баира старци нарамили дисагите към Ярема. В Ярема по-често няма магазин, отколкото има. В смисъл, че имаше няколко неуспешни опита за постоянен магазин. За един хляб се ходи до Железница.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: giorev on 30.04.2011, 18:46:48
Пич, на колко си години? Тук не се отваря нова тема, когато има стара (а те са няколко), в която да споделиш идеята си. А идеята..., Симеоново и Драгалевци вече се сляха, ако А98 необслужва този път, то хората ще останат без ГТ. Друго..., маршрутките вече са почти в историята, както сам си написал А64 е с маршрут Хладилника - Драгалевци, така че не е необходима маршрутка, пък и няма да е рентабилна. После мола..., почакай да го построят първо, пък тогава..., а и потокът, който ще генерира (мола) основно ще е към София, а не към витошките села. Последно, зави ми се свят от толкова стрелки.
Темата си е за заключване.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: giorev on 03.05.2011, 20:26:34
Снимката е направена днес, в 18:15. Чудно ми е тези двамата, защо "се водят", като по разписание единият трябва да е там в 18:17, което е ОК, но другия вероятно е от 17:56, т.е. закъснява с 19 мин. Нали фирмата Карат С приоритетно спазва интервали, а не разписания?
п.п.: Гарантирам, че и двамата са на А69, въпреки че на снимката не си личи!
едит: ААА, да не забравя, че синия караше с отворена втора врата в дъжда  :angry:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Emperor on 04.05.2011, 21:09:55
122 не е от витошките линии,но има малък проблерм, ще го кажа като поздрав.
"Браво" на Градски транспорт София.
Защо по :devil: днес пуснаха по 122 съчленен авобус. Цял ден се въртя и само по 1-2 човека се качваха. Ако има логика някой да ми каже.(днес беше и дъждовен ден , а и лифта май не работи.)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Stahlgewitter on 04.05.2011, 21:26:56
(...)
Защо по :devil: днес пуснаха по 122 съчленен авобус. Цял ден се въртя и само по 1-2 човека се качваха. Ако има логика някой да ми каже.(днес беше и дъждовен ден , а и лифта май не работи.)
Сефте...
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: giorev on 04.05.2011, 22:28:21
За сметка на това по 83 и 102 все по някой къс, дебили  :angry:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: etnies on 05.05.2011, 03:13:23
Важното е да няма незачетени курвосе. На другото - с*ри му.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 05.05.2011, 09:25:01
Снимката е направена днес, в 18:15. Чудно ми е тези двамата, защо "се водят", като по разписание единият трябва да е там в 18:17, което е ОК, но другия вероятно е от 17:56, т.е. закъснява с 19 мин. Нали фирмата Карат С приоритетно спазва интервали, а не разписания?
п.п.: Гарантирам, че и двамата са на А69, въпреки че на снимката не си личи!
едит: ААА, да не забравя, че синия караше с отворена втора врата в дъжда  :angry:

Извършвана е смяна на повреден автобус.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: T_4 on 22.06.2012, 13:15:16
Изваждам темата от прахта, но реших да не правя нова.
Тези дни ми дойде предложение за промяна на маршрутите на А7, А10 и А14.
А7 от гара Искър се удължава до кв."Димитър Миленков" (колкото да има транспорт до там)
А10 се закрива
А14 се променя: от кв."Бусманци" по маршрута на А10 до кръстовището между бул."Хр. Колумб" и бул."Асен Йорданов" направо до бул. "Проф. Цв.Лазаров", където обръща посоката на движение и се връща обратно по маршрута. Линията се подсилва с една кола от А10 при необходимост.
Пробегът се скъсява, защото се маха сегашната разходка на А10 по бул."Асен Йорданов" до гара Искър, а връзките се запазват: ТМ 20 и 23; А88 и 604; добавят се връзки с ТБ 11 и А84.
Какво мислите?
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: giorev on 22.06.2012, 13:28:04
По-скоро не ми харесва. А10 се отклонява и до Абдовица, освен до Д.Миленков. А14 пътува за 5 мин. от Бусманци до Тм20, а А10 от Бусманци до Дружба е за 15 мин. (до гара Искър са 22 мин.), т.е. цялото това въртене ще бави хората, които сутрин бързат за работа от Кривина, Казичене и Бусманци. Така е вероятно те да предпочетат А8, съответно трябва да се засили и тази линия.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Unicode on 22.06.2012, 15:12:44
Изваждам темата от прахта, но реших да не правя нова.
Тези дни ми дойде предложение за промяна на маршрутите на А7, А10 и А14.
А7 от гара Искър се удължава до кв."Димитър Миленков" (колкото да има транспорт до там)
А10 се закрива
А14 се променя: от кв."Бусманци" по маршрута на А10 до кръстовището между бул."Хр. Колумб" и бул."Асен Йорданов" направо до бул. "Проф. Цв.Лазаров", където обръща посоката на движение и се връща обратно по маршрута. Линията се подсилва с една кола от А10 при необходимост.
Пробегът се скъсява, защото се маха сегашната разходка на А10 по бул."Асен Йорданов" до гара Искър, а връзките се запазват: ТМ 20 и 23; А88 и 604; добавят се връзки с ТБ 11 и А84.
Какво мислите?

За мен това е много добро предложение - автобус 14 да обслужва спирките по ул. Искърско шосе, където в момента минава автобус 10.
При това положение кв. Бусманци, с. Казичене и Кривина, както и кв. Враждебна получават доста полезни директни връзки, ако 14 минава по ул. Искърско шосе:
Само че нещо май си се объркал, че автобус 14 може да минава по бул. Асен Йорданов и после да върти по ул. Кап. Димитър Списаревски или бул. Проф. Цветан Лазаров. На бул. Асен Йорданов в посока кв. Гео Милев не е разрешен ляв завой към ул. Кап. Димитър Списаревски, където върви тролейбус 11. На кръстовището с бул. Проф. Цветан Лазаров е същата работа - може десен завой от най-дясната лента откъм Кауфланд Слатина в посока ВТУ, но дори от най-лявата лента откъм пътния остров е забранен ляв завой и дори от нея има само посока направо.
Аз имам друго предложение - за крайградския автобус 90, ходещ до гр. Бухово.
Вместо на кръстовището на ул. Васил Кънчев и ул. Резбарска да продължава направо до последната спирка на автобус 86 на АП "Малашевци", да завива наляво по ул. Резбарска, наляво по ул. Макгахан, надясно по еднопосочната ул. Уошбърн, надясно по ул. Резбарска до ул. Васил Кънчев и после по маршрута си до гр. Бухово. В променената част 90 да спира на спирката на автобус 86 при Кауфланд в посока Сточна Гара, после на нови спирки в началото на ул. Макгахан след левия завой от ул. Резбарска и на пазара преди да завие по ул. Уошбърн, след ул. Уошбърн 90 да спира на спирките на автобус 86 в посока АП Малашевци на ул. Ресенска поляна при супермаркета на Penny Market и спирката след ул. Макгахан, и след кръстовището с ул. Ангел Кънчев на досегашните си спирки. Така автобус 90 запазва връзката с автобус 86, но ще прави нова връзка с автобус 85 на пазара на ул. Макгахан, както и с тролейбуси 2 и 4 на спирката им на ул. Никола Войновски - връзка, която 90 незнайно защо, не прави.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: giorev on 22.06.2012, 17:33:40
А90 прави връзка с Тм22, с който за 10 мин. си в идеалния център и има още десетки възможности, ти предлагаш още 10 мин. да се въртя из Х.Димитър :neznam: А връзката А85 с А90 я има и сега - ул.В.Кънчев/ул.Ангел войвода.
Така и не ми стана ясно в маршрута предложен за А14 какво става с кв. Абдовица - остава без ГТ ли? Иначе и на малките деца е ясно, че метрото стигне ли до гара Искър ще се променят маршрутите на всички крайградски линии там.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: T_4 on 23.06.2012, 12:56:30
А14 може да преминава през Абдовица - отклонението е 3-4 мин в посока, не мисля, че е прекалено фатално. Онзи ден просто разглеждах каратата и реших, че може да се пробва да се махне възелът, който прави А10, дублирайки ТМ20.
А90 според мен си е добре сега и няма нужда от промяна.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: giorev on 24.06.2012, 17:23:55
Фатално не е точната дума, но всяко удължаване на времепътуването отблъсква все повече хора от услугата и те се качват на индивидуални превозни средства  ;)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 24.06.2012, 20:52:08
А7 не работи в празник, а в делник прави 4-5 курса, т.е. за някакво обслужване на "Миленков" трудно може да се говори. Освен ако не се пусне суперкъса линия подобно на А65. То всъщност А121 си беше такава линия, но от кръстоската и с А10 се получи този маршрут. А и при твоето предложение не се печели полезен пробег - нулевият пробег по Искърско шосе се заменя с такъв по Колумб, гарниран с обръщане през 4 светофара.  По-добре да не се бута сегашната конфигурация, след 2 години НПЗ Искър ще се пресича от метрото и ще има съвсем различна транспортна ситуация в района.

Изобщо няма смисъл да търсим работа на А7 около гара Искър. По-добре изобщо да си ходи или да се пренасочи по някогашния маршрут на А5А (Гео Милев-Църна маца-Лозен) - така около Църна маца ще получат връзка с метрото и един куп автобуси вместо празните тегели по Димитър Пешев.
А8 също може да се скъси до МС Цариградско шосе-7-ми километър, а част от автобусите и да сгъстят А6. Така докарваме хората от  Казичене, Бусманци и района около гара Искър до метрото.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vivladi on 23.11.2012, 14:43:59
Защо при положение че метростанция Интер Експоцентър е близост до източните квартали няма връзка с кварталите Казичене,Кривина някой от маршрутите на автобусите там може да бъде изменен автобус 8 или 14 и да има  връзка на крайните квартали. Както е на метростанция обеля и там се обслужват всички западни квартали.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: T_4 on 25.11.2012, 02:26:35
По някаква странна причина от ЦГМ и СО не желаят да удължат автобус 14 до МС Цариградско шосе и детелината на 7.км. Предполагам, че основата причина е пробегът и интервалът на движение - ако се запазят колите, автобусът ще стане още по-нередовен.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: etnies on 25.11.2012, 23:59:22
А7 не работи в празник, а в делник прави 4-5 курса, т.е. за някакво обслужване на "Миленков" трудно може да се говори. Освен ако не се пусне суперкъса линия подобно на А65. То всъщност А121 си беше такава линия, но от кръстоската и с А10 се получи този маршрут. А и при твоето предложение не се печели полезен пробег - нулевият пробег по Искърско шосе се заменя с такъв по Колумб, гарниран с обръщане през 4 светофара.  По-добре да не се бута сегашната конфигурация, след 2 години НПЗ Искър ще се пресича от метрото и ще има съвсем различна транспортна ситуация в района.

Изобщо няма смисъл да търсим работа на А7 около гара Искър. По-добре изобщо да си ходи или да се пренасочи по някогашния маршрут на А5А (Гео Милев-Църна маца-Лозен) - така около Църна маца ще получат връзка с метрото и един куп автобуси вместо празните тегели по Димитър Пешев.
А8 също може да се скъси до МС Цариградско шосе-7-ми километър, а част от автобусите и да сгъстят А6. Така докарваме хората от  Казичене, Бусманци и района около гара Искър до метрото.

A7 изпълнява важни функции за превоз на работници от Лозен към предприятията на Дружба и Гара Искър. А си се пълни прилично, въпреки малкото курсове. Освен това обслужва и част от Долни Лозен и БЧК.
 Същото се отнася и за 8 в частта му към Герман.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Repcho on 26.11.2012, 12:07:52
За А7 абсолютно не е вярно, повече от 2-3 човека не могат да се видят, в час пик да са 15, но не повече...
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: mlk on 26.11.2012, 12:33:00
Етниес, колко хора си виждал в а.7? Над или под 10?
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Ivo on 26.11.2012, 12:35:26
7-цата си е линия, за работещите от село Лозен в индустриалната зона на Гара искър, ТЕЦ-а, КЦМ-то и тн. заводи, все пак в Лозен няма какво да работят и хората работят по София, и по заводите и всеки ден пътуват. Иначе с какво ще ходят на работа?
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: mlk on 26.11.2012, 12:41:02
Нека първо си изясним въпроса колко хора се возят. Ако в най-натоварения курс има под 15 души, значи спокойно може линията да замине. Извозването ще стане чрез прекачване на ханчето от 5 към 8.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: AROS on 26.11.2012, 15:17:21
По ефективно е 7 да ходи на Т-Маркет, където преди въртеше 5, 284 да минава през МИЦ и от там да ходи до Дружба 2, а 14 да се удължи до детелината в Младост за връзка с метрото.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Repcho on 26.11.2012, 21:16:00
Още малко и 7 да отива до Студентски град  :D 284 пък не съществува от доста време вече ...
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: etnies on 28.11.2012, 14:32:08
Последния път (преди седмица) като я видях имаше и правостоящи.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: sofianec on 29.11.2012, 21:27:59
http://tv7.bg/news/society/9550212.html

35 билета за 2 курса :D
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Ivo on 22.07.2013, 10:09:44
Според вас 117 необходимо ли е да обикаля през половината завод Кремиковци, при положение че от години не работи? По-голямата част от обиколката са само изоставени сгради, разруха, тъжни гледки символ на лошо управление. Както и да е, идеята е, че на тези 4-5 спирки в самия комбинат аз почти никога не съм виждал да се качва някой, а се губят поне 15 мин, което удължава на ден с половин час отиването и връщането на работа на хората от Кремиковци(селото), Сеславци и град Бухово.

Всъщност причината може би е, че на една от спирките между изоставените сгради на комбината се намира митницата-паркинга постоянно е пълен с ТИР-ове и очевидно и е сравнително оживено. Може би причината е, че митничарите остават без никакав транспорт до работните си места и няма с какво да ходят на работа.

Предполагам че и шофьорите на ТИР-овете докато се извършва проверката ако трае по 1 ден позват рейса да ходят до София, освен трудовите пътувания на митничарите.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: ozzy on 22.07.2013, 13:22:21
Митничарите надали ползват градски транспорт :laugh:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Sofia on 22.07.2013, 15:06:19
Съгласен съм, при много от крайградските линии има участъци, които ненужно удължават маршрута, един от които е гореописаният. Според мен други такива са обикалянето през Враждебна на 12 и 14, не знам и до колко има резон 12, 14 и 119 да минават по Владимир Вазов вместо директно по Ботевградско. Ще се отрежат спирки Ст. Доспевски и бл. 11 ж.к. Левски-В, но при сегашното разписание се спестяват 4-5 минути. 14 според мен поне със сигурност трябва да минава по Ботевградско, 12 и 119 биха могли да се оставят. До Долни Богров обаче няма бърз и удобен транспорт, защото 12 е спънат с разтеглени разписания и обикаляне през Враждебна и Левски. 100 също има нужда от оптимизиране, че ако не и от закриване. Като за начало минаването през Стинд може да се спести. Въобще обикалянето през Военна рампа ми се струва ненужно. Линията може да се удължи до Левски (с преминаване поне на някои курсове през ПСТ, че ще надигнат глас) или да минава през Сточна гара. Или направо да се закрие, а 24 да се удължи до ПСТ ако тази връзка е толкова важна (каквато мисля, че въобще не е). Какво мислите също за безумното обикаляне на 118 из уличките на Яна? Както и да е, според мен по-голям проблем не само при 117, ами при почти всички крайградски линии, е страшно раздутото разписание. Ако то се оправи дори с обикаляне ще се стига 15 минути по-бързо. Скоро пътувах със 117 до Кремиковци и от небивалото влачене ми кипнаха л*****а. Същото е на 90 и на 12. Едва ли 118 и 119 са по-различни.

П.П. Някой има ли наблюдения над 28? С този маршрут и няколко курса ми се струва само хабене на нафта.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: NiGhtPiSH on 05.10.2013, 12:44:16
Какво ще кажете за обединяване на А65 и А107 с маршрут кв. Карпузица - ул. Луи Айер с адекватен интервал на движение? Така по Тодор Каблешков ще има транспорт по цялата му дължина, какъвто в момента липсва.

А Пушкин да се покрие от А63, който се пренасочи еднопосочно по ул. Вихрен и обратно по ул. Иван Сусанин? А по въпросните улици да се сложи ред безразборното паркиране.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 07.10.2013, 10:46:08
Лично на мен ми харесва. Аз отдавна се чудя как да се подобри обслужването по 63 и 107. Очевидно е пълното нежелание 63 да се върне до Руски паметник. Поне нещо по-умно да се измисли от това в момента.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 07.10.2013, 17:46:46
То ако трябва Пушкин да се покрива, никой няма за ползва кьорсокаците, а А63 ще върви от начало до край по Пушкин. Но не е там работата - когато дадох предложение за скъсяване на А107 до Овча купел и вплътняване и удължаване на А63, бяха изказани съображения, че доста хора ползвали трансфера Бояна-ул.Любляна и една ли не децата на половин Бояна учат в 26 ОУ.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: tm0 on 04.09.2014, 13:16:08
В най-кратък срок ще се удължи маршрутът на автобусна линия 8. Дано увеличат и броя на колите.
http://news7.bg/Новина/България/Общество/Протест-в-Казичене-срещу-пешеходна-пътека-убиец-СНИМКИ-_l.n_i.106964_c.22.html (http://news7.bg/Новина/България/Общество/Протест-в-Казичене-срещу-пешеходна-пътека-убиец-СНИМКИ-_l.n_i.106964_c.22.html)
Quote
Жителите на софийското село Казичене излязоха на протест. Хората недоволстват заради липса на подлез на пешеходна пътека. Такъв е трябвало да бъде изграден още при строежа на естакадата на околовръстния път през 1996-1997 г., но така и не бил довършен. Започнат преди 17 години, той е бил замразен с аргумента, че в района има подпочвени води.
Всяка година един човек губи живота си на рисковата пътека. Така за 15 години, жертвите там са 15 и реално в селото няма незасегнато от този сериозен проблем семейство.
Въпросната пешеходна пътека е единствената връзка с градския транспорт, с магазини, училището, детската градина, детски площадки и др. След броени дни започва новата учебна година, гражданите са силно разтревожени.
В кв. "Видните" живеят около 500 души, от които приблизително 100 са деца и ученици. След 15 септември те ще пресичат поне по два пъти на ден пешеходната пътека-убиец, символично в знак на протест срещу липсата на подлез в района.
От Столична община са разговаряли с Агенция "Пътна инфраструктура" за решение на проблема, тъй като пътят е републикански. Междувременно общината ще удължи маршрута на автобус номер 8 - линията ще бъде продължена от квартал "Видните" до Казичене.
Трайно решение на въпроса вероятно ще има с проекта за строителство на северната дъга на Околовръстния път.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 04.09.2014, 18:07:05
Съгласен съм, при много от крайградските линии има участъци, които ненужно удължават маршрута, един от които е гореописаният. Според мен други такива са обикалянето през Враждебна на 12 и 14, не знам и до колко има резон 12, 14 и 119 да минават по Владимир Вазов вместо директно по Ботевградско. Ще се отрежат спирки Ст. Доспевски и бл. 11 ж.к. Левски-В, но при сегашното разписание се спестяват 4-5 минути. 14 според мен поне със сигурност трябва да минава по Ботевградско, 12 и 119 биха могли да се оставят. До Долни Богров обаче няма бърз и удобен транспорт, защото 12 е спънат с разтеглени разписания и обикаляне през Враждебна и Левски. 100 също има нужда от оптимизиране, че ако не и от закриване. Като за начало минаването през Стинд може да се спести. Въобще обикалянето през Военна рампа ми се струва ненужно. Линията може да се удължи до Левски (с преминаване поне на някои курсове през ПСТ, че ще надигнат глас) или да минава през Сточна гара. Или направо да се закрие, а 24 да се удължи до ПСТ ако тази връзка е толкова важна (каквато мисля, че въобще не е). Какво мислите също за безумното обикаляне на 118 из уличките на Яна? Както и да е, според мен по-голям проблем не само при 117, ами при почти всички крайградски линии, е страшно раздутото разписание. Ако то се оправи дори с обикаляне ще се стига 15 минути по-бързо. Скоро пътувах със 117 до Кремиковци и от небивалото влачене ми кипнаха л*****а. Същото е на 90 и на 12. Едва ли 118 и 119 са по-различни.

П.П. Някой има ли наблюдения над 28? С този маршрут и няколко курса ми се струва само хабене на нафта.

За 12 най-удачно е да минава директно по Ботевградско Шосе и по старият път до Долни Богров, като се обслужва с микробуси - складове, сервизи и логистични центрове се обслужват от 90 и 12 е почти празен. Със затягане на разписанието ще може с един микробус интервалът да е около 50 минути - напълно достатъчно обслужване за вътрешността на Долни Богров.  :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: abs111 on 04.09.2014, 18:51:02
Дай направо да реставрираме едно Иранхордо,Пейчев спри се,моля те...
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 12.09.2014, 18:20:07
Защо не - доколкото видях разписанието на 90 ако 12 не обикаля излишно Левски и Враждебна и се затегне разписанието в участъка от Автостанция Изток до Долни Богров спокойно могат да се спестят 12-13 минути в посока особено като се има предвид по-добрата динамика на микробусите, така курсът двупосочно става около 40 минути и с един микробус и почивките на водача без проблем може да се поддържа интервал около 45 минути.  :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: зетко on 17.09.2014, 16:36:37
Другия месец отваря врати новият мол на Околовръстното до Икеа. Това е чудесна възможност да се осмисли съществуването на А122 и А123, но за целта трябва да се понамали интервалът им. Последното дали е възможно да се случи?
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 17.09.2014, 18:18:49
Другия месец отваря врати новият мол на Околовръстното до Икеа. Това е чудесна възможност да се осмисли съществуването на А122 и А123, но за целта трябва да се понамали интервалът им. Последното дали е възможно да се случи?
Тенденцията е крайградските линии или т. нар. селски рейсове, в което наименование няма нищо лошо, защото повечето пътуват до селата около София, е да бъдат орязвани колкото се може повече всяка изминала година. Тази есен някои линии останаха и за зимата с летни разписания. Явно от ЦГМ ги смятат за губещи, заради големия гратис и по тази причина не са много долюбвани. Така, поради нежеланието на ЦГМ да се справи с гратиса, страдат редовните пътници, които всеки месец плащат за услуга, която във времето непрекъснато се влошава. Сам прецени дали може да се случи това, което питаш.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Emperor on 17.09.2014, 19:11:11
Другия месец отваря врати новият мол на Околовръстното до Икеа. Това е чудесна възможност да се осмисли съществуването на А122 и А123, но за целта трябва да се понамали интервалът им. Последното дали е възможно да се случи?
122 кажи речи тръгва от Мол Парадаиз. Едва ли някой ще чака 122 да ходи на майна сиранйна като има мол точно на началната спирка!
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: зетко on 18.09.2014, 12:52:53
Да, де ама ако искаш да отидеш от единия до другия мол ще чакаш ли 50минути автобус или ще си хванеш такси за 4-5лв?
Друг абсурд е, че в момента двете линии реално нямат спирка около мола, но за сметка на това кръговото, в което може да се направят спирки е безплатен паркинг. Мисля, че с осигуряването на един паяк в района лесно ще се намерят пътници за автобусите :crazy:

В случая става дума за добавяне на по една кола към 122 и 123, както и автобуси по тези линии след 19.30ч. Възможно е дори да въртят на въпросното кръгово и само курсовете, в които трябва да се правят почивки да са до лифта. В момента курсът на 123 е 40-45 минути общо и на всеки курс има 10+ минути почивка т.е. автобусът (защото само 1 кола обслужва линията) минава през един час. За мен не е проблем, защото офисът ми е в комплекса над лифта, следя си разписанията в интернет и отивам на спирката, когато автобусът вече е там. Така дори да вали чакам да стане време за тръгване на сухо. Но такава връзка с метрото до Г.М.Димитров няма да е предпочитана от повечето посетители и бъдещи работници в мола. В обозримо бъдеще и 122 ще прави връзка с метрото на Хладилника, но отново с интервал 50-60 минути няма да е предпочитан транспорт. Та въпросът е дали линиите ще си останат губещи или да започнат да генерират печалба с интервал около 15минути и постоянен контрол?

П.П. Знам отговорът, но все пак....
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 18.09.2014, 13:38:49
Да, де ама ако искаш да отидеш от единия до другия мол ще чакаш ли 50минути автобус или ще си хванеш такси за 4-5лв?
Ще си ходя с колата. В моловете не продават кофички кисело мляко за пенсионерите, та да ги кръстосваш всичките. Вероятно при откриването ще си издействат спирка, както други подобни обекти са го правили досега.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: зетко on 18.09.2014, 14:55:28
А ако не съм с колата и от маратонките, които съм си харесал няма моя номер в този мол? Ситуации всякакви........
Спирка ще се открие, но ако автобусът, който спира на нея е през 1 час какъв е смисълът?
Всъщност май е по-вероятно молът да си организира някакъв транспорт (директен от метрото, в началото може и да е безплатен дори), отколкото ЦГМ да осигури адекватно обслужване на нарастналия пътнокопоток по маршрута.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 18.09.2014, 14:58:25
Спирка ще се открие, но ако автобусът, който спира на нея е през 1 час какъв е смисълът?
А111 е една от най-редовните линии...
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: зетко on 18.09.2014, 15:31:07
Тя и сега спира относително наблизо, но не осигурява връзка с метрото и Ст. град.
Сигурен съм, че ще има някаква промяна, но още по-сигурен съм, че ще е следварителна. :neznam:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 18.09.2014, 21:44:18
Тя и сега спира относително наблизо, но не осигурява връзка с метрото и Ст. град.
Напротив, осигурява връзка с МС Младост-1. И сега е по-бързо да отидеш до МС Младост-1 и оттам с А111 до ИКЕА, отколкото до МС Г.М.Димитров и оттав с А69,70 или 123. При удължаването на метрото тази сметка ще се подобри още повече.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: stankos on 19.09.2014, 07:54:40
Предполагам човека е против ,защото после трябва да се прекачва на Сердика към Централна гара !
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: ozzy on 19.09.2014, 12:39:54
То не че в Младост не минават и доста по-редовните 213 и 305 за Централна гара...
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: зетко on 19.09.2014, 15:04:23
Като пуснат метрото до Хладилника с него и А122 ще може да се стига за около 30 минути до гарата от мола/Икеа(чисто времепътуване, без чакането по спирките). Ама това в бъдеще неопределено. А молът ще го открият след по-малко от месец.
Освен това си мисля, че основният поток от пътуващи към него няма минава през гарата (въпреки, че аз оттам тръгвам :angel:), а ще е по Околовръстното и от Ст.град по Кл.Охридски и новоизградения мост на Околовръстното. Ако имаш кола е ясно, ако идваш от Младост/Люлин - по Околовръстното и ползваш А111, но ако идваш от Студентски или се съобразяваш с разписанието на А123 (с интервал 1 час) или взимаш А69/70 (70 е с интервал 160мин. :crazy:) и ходиш пеш около километър т.е. все компромисни решения, които създават неудобства, но пък кой е казал, че грАдския транспорт трябва да е удобен?
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: RADOCVET on 19.09.2014, 17:58:37
Като пуснат метрото до Хладилника с него и А122 ще може да се стига за около 30 минути до гарата от мола/Икеа(чисто времепътуване, без чакането по спирките). Ама това в бъдеще неопределено. А молът ще го открият след по-малко от месец.
...
но пък кой е казал, че грАдския транспорт трябва да е удобен?

Цъ! В по-близко бъдеще (след няколко месеца) ще има метростанция на Бизнес парка и току виж пуснали автобус до Мола от там. Освен това грАдксия не може да е удобен за 100% от жителите на града. Все някой ще е недоволен. Моловете са посещавани предимно от хора, разполагащи с лични возила.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: зетко on 20.09.2014, 01:32:40
А111 и сега ходи до БП в Младост4 и до МС Младост1, но в момента пътната обстановка в района е доста усложнена.
Другото е,  че в мола  освен клиенти има и работещи. Доста фирми дават карти за грАдския на служителите и те обикновено разчитат на транспорта.
Иначе си е вярно,  че не може да се угоди на всички,  но поне където има някакъв пътникопоток е хубаво да се осигуряват ПС на по-малко от 1 час. Удобната връзка от метрото до мола поне в следващите няколко месеца ще бъде А123, но с този интервал не е атрактивна. Стягане на разписанието и още една кола по линията могат да свалят интервала дори под 20 минути, но дори да се случи няма да е скоро.

Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: freepigeon on 20.09.2014, 01:40:02
А111 и сега ходи до БП в Младост4 и до МС Младост1, но в момента пътната обстановка в района е доста усложнена.
Другото е,  че в мола  освен клиенти има и работещи. Доста фирми дават карти за грАдския на служителите и те обикновено разчитат на транспорта.
Иначе си е вярно,  че не може да се угоди на всички,  но поне където има някакъв пътникопоток е хубаво да се осигуряват ПС на по-малко от 1 час. Удобната връзка от метрото до мола поне в следващите няколко месеца ще бъде А123, но с този интервал не е атрактивна. Стягане на разписанието и още една кола по линията могат да свалят интервала дори под 20 минути, но дори да се случи няма да е скоро.

Интервала на 123 не е атрактивен но поне разписанието лесно се научава, пътува се приятно - добър подвижен състав, малък пътникопоток и добра скорост, според мен е добър вариант стига да не е прекалено неудобен часа му на минаване.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: зетко on 20.09.2014, 01:57:02
Добре,  де ако трябва да съм на симеоновския лифт в 9.00ч. А123 се качва в 8.30 и 9.30. Колкото и добре да му знам разписанието и да имам желание няма как да го ползвам. Но такива като мен сега сме десетина човека, а като отвори молът ще станат най-малко ще са десет пъти повече. Пускането на още една кола по А123 може да бъде наречено "осигуряване на адекватно транспортно обслужване". Както казах и преди, по-вероятно е от търговския център сами да си го осигурят,  дори чрез съответните механизми на ръководно ниво в ЦГМ.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 20.09.2014, 03:25:23
А111 и сега ходи до БП в Младост4 и до МС Младост1, но в момента пътната обстановка в района е доста усложнена.
И какво му е толкова сложното? А111 стига за 16 минути от Пазара в Младост-1 до ИКЕА, а А123 - за 18 минути. А 213 и 305 от гарата до Младост-1 и А413 до Дървеница пътуват същото време. Плюс това Ал.Малинов ще се възстанови след десетина дни, докато по бул.Кл.Охридски в двулентовата му част често се получават неприятни задръствания.
Просто трябва да ползваш най-бързата връзка, а не най-кратката по разстояние.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: AROS on 28.11.2014, 23:49:23
а в Требич патици ли живеят? или рейсовете от там ще се движат до Ломско??
 :neznam:Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 28.11.2014, 23:54:39
а в Требич патици ли живеят? или рейсовете от там ще се движат до Ломско??
 :neznam:
Може А25 да е с маршрут: Обеля (Ломско шосе) - Околовръстен път- кв. Требич - с. Мировяне - Околовръстен път - Обеля (Ломско шосе). Един вид кръгов маршрут първо през кв. Требич след това през с. Мировяне и обратно към началната станция.  ;)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 29.11.2014, 11:28:38
Васко, нали ти харесваш да пътуваш по градския транспорт. Повози се по тези линии и тогава коментирай. Разписанията са едно, пътникопотоците са друго, а желанието на хората трето. Честно казано съжалявам, че подхванах тази тема с отклонението на метродиаметър 2 към Илиянци. По простата причина, че само си коментираме и се заяждаме за неща, които в близко бъдеще едва ли ще се случат. Наистина довозващият транспорт трябва да се организира добре, спрямо сега съществуващото метро, защото в тази част на София едва ли ще се строи скоро подземна железница. Ще ми се да направя отделна тема за градския транспорт в Нови Искър, където да може да обсъждаме предложения за маршрути, промени и т.н., но не зная какво е мнението на администраторите. До колкото зная, не се толерират много нови и нови теми, защото доста се раздробява форума.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 29.11.2014, 22:17:35
Тъй като това е правилната тема, нека да преместим дискусията относно крайградските линии от направление Нови Искър.

Според мен, трябва А25, А27 и А29 да се пренасочат към метростанция Обеля или Ломско шосе (могат да въртят в кръга под станцията) и да се закрие автостанция Илиянци.  ;)

За да не остане кв. Требич без транспорт, може А25 да бъде с маршрут: Обеля (Ломско шосе) - Околовръстен път- кв. Требич - с. Мировяне - Околовръстен път - Обеля (Ломско шосе). Един вид кръгов маршрут първо през кв. Требич, след това през с. Мировяне и обратно към началната станция. 

Мотиви за моето предложение:
1. Направих сравнение между А26 и А27. Сравних времето за пътуване между спирка "Поща кв. Курило" и спирките, на които повечето пътници слизат, за да продължат към центъра на София - съответно "Метростанция Обеля" и "Модна къща Агресия".

Резултатите са:
Всеки може да направи справка в раздел Разписания (http://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/schedules) в сайта на ЦГМ.

Следователно хората, които използват тези две линии пътуват еднакво време, а пък в първия случай слизат точно до метрото.

2. Имам наблюдения върху А26 - в сутрешния пик автобусите пристигат на метростанция Обеля препълнени с голям брой правостоящи, а във вечечерния пик потеглят от метростанция Обеля препълнени с голям брой правостоящи. Можем да кажем, че има голям интерес към директната връзка с метрото.

Единственият негатив, който виждам е разваляне на връзката Нови Искър (и околните села) - автостанция Илиянци. Но не мисля, че има много жители на тези населени места, които искат да пътуват само до Илиянци или някъде по бул. "Рожен" например. Ако има повече хора, на които ще им липсва тази връзка може А25 да си остане до Илиянци със следния маршрут:

А25 :arrow: Автостанция Илиянци - кв. Требич - с. Мировяне - гр. Нови Искър - с. Кътина. Може да има 10-15 курса на ден (делник) и 5-6 (предпразник, празник), за хората, които искат да ходят до Илиянци.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: btr95 on 30.11.2014, 00:18:44
Тези линии съм на мнение, че не трябва да се пипат. Хората от Нови Искър, или от околните села си познават много добре разписанията и маршрутите, те си планират деня спрямо тези тях и промяната им ще внесе смут в обществения ред, особено когато говорим за линии, които са нарядко. Говоря от опит.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 30.11.2014, 00:23:39
Достатъчно е А27 да стига до МС Хан Кубрат и после да се връща по ул.Република и Йордан Хаджиконстантинов. Тук малко се получи демонстрация на мускули от ЦГМ: по изграждането на Линия 2 и на ремонта на трамвайното трасе в подлез "Надежда" А27 беше до Централна гара. След приключването му новоискърчани пожелаха това да остане завинаги. ЦГМ великодушно направи компромис до София север, който не е максимално полезен.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 30.11.2014, 13:17:34
Трябва да въведа някои уточнения в хронологията на събитията. Първо, 26 се движеше до Централна гара по време на изграждането на втори метродиаметър и се обслужваше от съчленени автобуси. Беше много удобен за хората от Нови Искър. След приключване на ремонта автобусната линия се скъси отново до Автостанция Илиянци. Тази линия се обслужва от Столичен Автотранспорт. Известно време след това се намери една млада кметица на Нови Искър, която никога не се качвала на въпросните линии. Тя реши да променя маршрутите на градския транспорт. Пътят към ада е осеян с добри намерения и може би въпросната дама, направи всички тези промени водена от добри чувства. Като добавим и специалистите от градския транспорт, крайния резултат беше манджа с грозде. Първото, което тя направи беше да промени кардинално маршрута на линия 26. Нейния маршрут години наред беше от ул. Теменуга (гараж Курило) до Автостанция Илиянци. Тя беше един вид спомагателна линия на 27, тъй като изцяло покриваше маршрута й, движеше се само делник. Маршрута беше променен от Гниляне, през Нови Искър, околовръстното и до метрото в Обеля. Малко след това удължиха 27 до Стоковия базар Илиянци, който преди това въртеше на Автостанция Илиянци. Хората от Мировяне ревнаха, че искат 26 да минава и през Мировяне и малко по-късно и това се случи. Така 26 вече не беше предпочитан от жителите на града, защото стана много обиколна линия и се загуби смисъла да ползваш метрото. Натоварването на 27 се увеличи драстично. Тя се обслужва от Юнион Ивкони. Жителите на Требич писнаха, че 26 не минава вече през Требич, не могат да се качат в претъпкания 27 и поискаха и те връзка с метрото. Беше взето глупавото решение, 27 да се удължи до "София Север", като компромисен вариант, тъй като селска линия не можело да влиза във вътрешността на града, пък и дублира трамваите.
Всички тези промени доведоха до тотално неефективен транспорт. Преди това всички линии за Нови Искър тръгва от Автостанция Илиянци. И човек знаеше, че от там на всеки максимум 10 мин. тръгва автобус за града - 26, 27 и 29. През Требич минаваха четири автобуса - 25, 26, 27 и 29. До там беше удоволствие да се пътува. Как е сега: автобусите за града тръгват от три различни места - кв. Обеля (26), гара "София Север" (27) и Автостанция Илиянци (29). Трябва да имаш разписанията на всички линии и да прецениш къде да отидеш. Ако изпуснеш рейса, пада чакане.
Тези линии съм на мнение, че не трябва да се пипат. Хората от Нови Искър, или от околните села си познават много добре разписанията и маршрутите, те си планират деня спрямо тези тях и промяната им ще внесе смут в обществения ред, особено когато говорим за линии, които са нарядко. Говоря от опит.
Трябва промяна, защото хората се изнервиха от глупави промени, правени на парче. Трябва района да се гледа в неговата цялост и така да се организират линиите, че да са удобни на възможно най-много хора. Какво предлагам аз:
1. Обединяване на автобусни линии 26 и 87 с маршрут: ул. Теменуга (гараж Курило) - Кумарица - Славовци - Требич - Илиянци - Надлез "Надежда" - МС "Хан Кубрат" - ул. "Хан Кубрат" - община "Връбница" - Бели Дунав - Ломско шосе и по настоящия маршрут на 87 до жк. Обеля 1. И двете са делнични линии и новата линия да се движи само делник. Получава се малко дълга линия, но няма да е с курс повече от час. Тя ще довозва Нови Искър до метрото, както и жителите на ул. Хан Кубрат, също и жителите на Обеля до метрото. Интервали на движение, нещо от сорта на 22-25 мин. в пик и до 30 извън пик.
2. Скъсяване на автобусна линия 27 до Автостанция Илиянци, на 15-20 мин. в пик и до 30 мин. извън пик.
3. Автобусна линия 25 на 30 мин. в пик и на 40 извън пик.
4. Автобусна линия 29 на 45 мин. в пик и на 55-60 мин. извън пик.
25 и 29 си запазват сегашните маршрути и трябва да са със синхронизирани разписания.
Извинявам се за безумно дългия пост, но проблемите са от доста години и е трудно да се обяснят с няколко изречения.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: kristian40t097 on 30.11.2014, 15:17:58
Как е сега: автобусите за града тръгват от три различни места - кв. Обеля (26), гара "София Север" (27) и Автостанция Илиянци (29). Трябва да имаш разписанията на всички линии и да прецениш къде да отидеш. Ако изпуснеш рейса, пада чакане.
+А23, който тръгва от Автостанция Орландовци.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 30.11.2014, 16:20:34
Quote
Как е сега: автобусите за града тръгват от три различни места - кв. Обеля (26), гара "София Север" (27) и Автостанция Илиянци (29). Трябва да имаш разписанията на всички линии и да прецениш къде да отидеш. Ако изпуснеш рейса, пада чакане.
Quote from: btr95 on Today at 00:18:44
+А23, който тръгва от Автостанция Орландовци.

Правилно уточнение. Съвсем бях забравил за А23, който обслужва кварталите на Нови Искър - Гниляне, Изгрев и Курило и селата от район "Нови Искър" - Кубратово и Световрачане.  По тази причина, в моето предложение за промяна на маршрутите, предложих 26 да се движи само до Курило, тъй като горе изброените квартали пътуват към центъра на София през Орландовци. Ева ли някой от Гниляне ще хване А26 да обиколи цял Нови Искър и ред други квартали за да стигне до прословутото метро. 

Quote
2. Имам наблюдения върху А26 - в сутрешния пик автобусите пристигат на метростанция Обеля препълнени с голям брой правостоящи, а във вечечерния пик потеглят от метростанция Обеля препълнени с голям брой правостоящи. Можем да кажем, че има голям интерес към директната връзка с метрото.

Хубаво имаш наблюдения върху А26, но си личи от предложенията ти, че нямаш наблюдения върху другите линии от района. А26 с настоящия си маршрут е полезен на много малко хора. Преди беше на всеки 30 мин., но от лятото вече на моменти е на 40 мин. А27 е два пъти по-редовен и е препълнен в пиковите часове. Основният пътникопоток от Нови Искър към София е през Илиянци. Тази линия до Обеля беше и е грешка, според мен. Не зная дали сте минавали по околовръстното между Мировяне и Мрамор, да видите в какво състояние е шосето и какви колони от автомобили заформя А26 след себе си.  Да не говорим и колко рисковано го изпреварват тировете и леките коли. Това шосе е с висока концентрация на ПТП и не намирам за разумно там да се движи автобус пълен с пътници, в това число и правостоящи. Не е голям проблем да се движи автобус в този участък, но би могъл да се измисли далеч по рентабилен маршрут през населените места (Требич, Илиянци), а не през полетата около града. В Мировяне например, 80% от пътниците ползват А25 и А29 и 20% А26.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 30.11.2014, 19:15:46
Съгласен съм, че е доста неприятно автобусите за Нови Искър и околните населени места да тръгват от най-различни места в София.

За това предлагам всички линии да обединят началната си спирка. Според мен, е по-добре тя да е Обеля/Ломско Шосе.  ;)

Какво е предимството на Илиянци пред Обеля/Ломско Шосе?.. Каква част от пътниците от тези линии искат да пътуват само до Илиянци?..

Между другото, аз не съм обърнал внимание, че А26 минава през село Мировяне при сравнението, което направих по-горе. Всъщност, ако минаваше директно само по околовръсното ще пътува от "Поща кв. Курило" до  "Метростанция Обеля" само за 25 минути. Следователно ако А27 се пренасочи до Обеля/Ломско Шосе директно по околовръсното, от с. Кътина до метрото ще се пътува за 35 минути, а от пощата в кв. Курило до метрото ще се пътува 25 минути!  :fan:

Това означава, че идеята за Обеля/Ломско Шосе има предимство дори във времето за пътуване.

Достатъчно е А27 да стига до МС Хан Кубрат и после да се връща по ул.Република и Йордан Хаджиконстантинов.
Не е лоша идея, но така не се ли нарушава твърде много концепцията крайградските линии да не навлизат в града? И при това, при усолвие, че има по-добра алтернатива за връзка с метрото.

От с. Кътина до МС Хан Кубрат ще се пътува 50+ минути, а до МС Ломско шосе около 30!  :)

В Мировяне например, 80% от пътниците ползват А25 и А29 и 20% А26.
Това само доказва, че 80% от препълнените автобуси по А26, които виждам на метростанция Обеля, идват от гр. Нови Искър и неговите квартали, т.е. доста хора от там търсят връзката с метрото!

Актуализирам предложенията си:
А25 :arrow: кв. Обеля/МС Ломско шосе - Околовръстен път - кв. Требич - с. Мировяне - Околовръстен път - кв. Обеля/МС Ломско шосе

А26 :arrow: кв. Обеля/МС Ломско шосе - Околовръстен път - кв. Славовци, гр. Нови Искър - кв. Кумарица, гр. Нови Искър - кв. Курило, гр. Нови Искър - кв. Изгрев, гр. Нови Искър - кв. Гниляне, гр. Нови Искър (двупосочно)
 
А27 :arrow: кв. Обеля/МС Ломско шосе - Околовръстен път - кв. Славовци, гр. Нови Искър - кв. Кумарица, гр. Нови Искър - кв. Курило, гр. Нови Искър - с. Кътина (двупосочно)

А28 от с. Локорско по сегашния маршрут до кв. Кумарица, гр. Нови Искър, оттам :arrow: кв. Славовци, гр. Нови Искър - с. Мировяне - кв. Требич - автостнция Илиянци (двупосочно)

А29 :arrow: кв. Обеля/МС Ломско шосе - Околовръстен път - с. Мировяне -  кв. Славовци, гр. Нови Искър - кв. Кумарица, гр. Нови Искър - с. Доброславци - с. Балша (двупосочно)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 30.11.2014, 21:03:52
Васко, много ми харесва ентусиазма, с който пишеш своите предложения. Ако ги въведеш тези маршрути, по-добре не се мяркай в Нови Искър. Ще станеш персона нон грата. Аз се опитвам да обясня, че е грешка дори една линия да отива до Обеля, а ти искаш всички да ги набуташ там. Трамваите до Илиянци какво ги правим? Освен да ги закрием. Преди известно време имаше обществено обсъждане (http://so-nadejda.com/news/502/130/obschestveno-obszhdane-na-predlozhenie-na-tsentr-za-gradska-mobilnost-za-promyana-na-transportnoto-obsluzhvane-na-avtobusni-linii-26-27-31-74-87-i-150.html) в Требич за сливане на А27 и А150 в една дълга линия, която да минава по ул. Хан Кубрат. Даже и кмета на Надежда беше и карти бяха направили. Явно искаха да осигурят допълнителни парички на Юнион Ивкони, но в крайна сметка не се реализира тази идея. От там ми дойде идеята, че ще е добре да се обединят 26 и 87 в една линия, която ще бъде доста полезна и ще се обслужва от общинското предприятие "Столичен автотранспорт", а не от концесионер. Така двете линии, които не са много натоварени ще образуват една линия, която по мое мнение ще доста ефективна. Така по бул. Рожен  ще има само една автобусна линия, която дублира трамваите.
Quote
Какво е предимството на Илиянци пред Обеля/Ломско Шосе?.. Каква част от пътниците от тези линии искат да пътуват само до Илиянци?..
От пощата в Курило до МС Хан Кубрат времепътуването няма да е повече от 36 мин. и след това 7 мин. с метрото и си на Сердика - 43 мин.
През Обеля: 30 мин. с автобус + 14 с метро е 44 мин до Сердика. Времето за пътуване е еднакво, с тази разлика, че ако преминава през бул. Рожен ще обслужва и в кв. Требич и Илиянци и ще ги довозва до метрото. От Курило до Обеля не е 25 мин. Ти си извадил времето, да което автобуса преминава през Мировяне, но не си добавил времето за пропътуване от спирка ул. Равнец в Славовци, до разклона за Мировяне на околовръстното.  Разстоянието в километри от Караулката на Околовръстното, при разклона за с. Мировяне до метростанция "Обеля" е 6,9 км, а до МС "Хан Кубрат" е 7,2 км., тоест за 300 метра лишаваш Требич и кварталите по бул. Рожен от транспорт до метрото.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 30.11.2014, 21:49:47
Натоварването на 27 се увеличи драстично. Тя се обслужва от Юнион Ивкони. Жителите на Требич писнаха, че 26 не минава вече през Требич, не могат да се качат в претъпкания 27 и поискаха и те връзка с метрото. Беше взето глупавото решение, 27 да се удължи до "София Север", като компромисен вариант, тъй като селска линия не можело да влиза във вътрешността на града, пък и дублира трамваите.
Не беше точно така - бях свидетел на обсъжданията в Транспортната комисия на СОС. Идваха и кметът на Нови Искър, лобираха и съветници от БСП, които счетоха за уместно да яхнат петицията. Искаше се не връзка с метрото (което е резонно), а връзка с гарата и нищо по-близко. Именно това максималистично искане им изяде главата, защото дублажът с трамваите наистина ставаше значителен.
На никого от крайградските квартали не са необходими разходки из Надеждите, а просто връзка с най-близката МС.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Ivo on 30.11.2014, 21:56:57
Хубаво де, след като всички искат крайградските линии да стигат до центъра, нека се направи компромисно решение да стигат, но билета до крайната дестинация да бъде 2 или 3 лева. Щом това ще доведе повече клиенти и ще намали личните автомобили защо пък не? А пък и удобството ще е несравнимо-качваш се на рейса от Пасарел и за 3 лева слизаш направо на Орлов мост. Може да се направи такъв експеримент, на местата където няма удобни връзки, веднага се сещам за Нови Искър, Негован, Чепинци, Кремиковци, Казчене, Кривина.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 30.11.2014, 22:07:26
Хубаво де, след като всички искат крайградските линии да стигат до центъра, нека се направи компромисно решение да стигат, но билета до крайната дестинация да бъде 2 или 3 лева. Щом това ще доведе повече клиенти и ще намали личните автомобили защо пък не? А пък и удобството ще е несравнимо-качваш се на рейса от Пасарел и за 3 лева слизаш направо на Орлов мост. Може да се направи такъв експеримент, на местата където няма удобни връзки, веднага се сещам за Нови Искър, Негован, Чепинци, Кремиковци, Казчене, Кривина.
Това няма да се получи. Всички тарикати искат да стигат директно до центъра, но за 1 лев или дори без пари (гратис).

Някой може да зададе резонния въпрос защо пътуване с  А111 струва 1 лев, а от Нови Искър до центъра (което е по-малко разстояние) - 3 лева?

Освен това се загърбва дългогодишна политика по изкарване на крайградските линии в покрайнините на града. Освен това трябва да се мисли за екологичната гледна точка.  ;)

На никого от крайградските квартали не са необходими разходки из Надеждите, а просто връзка с най-близката МС.
Точно! И най-близката МС е Ломско шосе!  ;) Може разликата между нея и Хан Кубрат да е малка, но има и други предимства:

Аз се опитвам да обясня, че е грешка дори една линия да отива до Обеля, а ти искаш всички да ги набуташ там.
Аз все още не разбирам какво е предимството при преминаването през Илиянци? Не се заяждам! - нямам нищо против да чуя рационална причина!  :)

Трамваите до Илиянци какво ги правим? Освен да ги закрием.
Те са тези, които ще довозват кв. Илиянци и района на бул. "Рожен" и бул. "Илиянско шосе" до метрото.

Аз си мисля, че не е лоша идея да има трамвайна линия МС Хан Кубрат - кв. Илиянци. А една от двете ТМ11 или ТМ12 да бъде съкратена до гара София Север.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Ivo on 30.11.2014, 22:16:14
Защото със 111 от Люлин до Младост си пътуваш почти изцяло в града, докато от Нови Искър до София напрактика пътуваш междуградско, от един град до друг.

Като не щат да плащат по 2 или по 3 лева за удобството да имат директен транспорт да се прекачват и ще ги плащат пак, а това за дългогодишната политика все пак търсенето определя предлагането, ако на хората им е по-удобно и са по-предпочитани така защо пък не, но на съответната цена разбира се.

За екологията ...пълни глупости, един-два автобуса на час, които на всичко отгоре са евро 4,5 да не говорим колко лични автомобили ще спестят така че пак ще е положително.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 30.11.2014, 22:21:28
един-два автобуса на час, които на всичко отгоре са евро 4,5
(http://www.spirka.org/thumbs/cars/sofiya/autobus/c/c-26033.jpg)  :crazy: :crazy: :crazy:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 30.11.2014, 23:02:08
Като не щат да плащат по 2 или по 3 лева за удобството да имат директен транспорт да се прекачват и ще ги плащат пак, а това за дългогодишната политика все пак търсенето определя предлагането, ако на хората им е по-удобно и са по-предпочитани така защо пък не, но на съответната цена разбира се.

За екологията ...пълни глупости, един-два автобуса на час, които на всичко отгоре са евро 4,5 да не говорим колко лични автомобили ще спестят така че пак ще е положително.
Няма смисъл да настояваш за нещо, което е отречено още преди 35 години даже в София.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: RADOCVET on 30.11.2014, 23:53:24
Не беше точно така - бях свидетел на обсъжданията в Транспортната комисия на СОС. Идваха и кметът на Нови Искър, лобираха и съветници от БСП, които счетоха за уместно да яхнат петицията. Искаше се не връзка с метрото (което е резонно), а връзка с гарата и нищо по-близко. Именно това максималистично искане им изяде главата, защото дублажът с трамваите наистина ставаше значителен.

Същата работа беше като жители на Владая искаха да им се удължи 59 до Хиподрума (че и до Руски паметник), вместо до автогара Овча купел с което щяха да получат директна връзка с 4, 11, 107, 111 и 260. Естествено предложението им беше отхвърлено, заради "маскимализма". А лично според мен 59 ще е много полезен до Овча купел, като маршрута не се увеличава значително.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Ivo on 01.12.2014, 00:29:22
Като не щат да плащат по 2 или по 3 лева за удобството да имат директен транспорт да се прекачват и ще ги плащат пак, а това за дългогодишната политика все пак търсенето определя предлагането, ако на хората им е по-удобно и са по-предпочитани така защо пък не, но на съответната цена разбира се.

За екологията ...пълни глупости, един-два автобуса на час, които на всичко отгоре са евро 4,5 да не говорим колко лични автомобили ще спестят така че пак ще е положително.
Няма смисъл да настояваш за нещо, което е отречено още преди 35 години даже в София.

Така е, но очевидно на доста хора този вариант им е по-удобен.(Владая, Нови Искър) Може да се проведе обществено обсъждане по тези въпроси и да се помисли поне там където наистина е неудобно и имаш повече прекачвания, разбира се срещу цена на билета 2 или 3 лева. Защото наистина на някои места е неприятно особено като бързаш за работа и е лошо времето да се прекачваш по 3 пъти, например А59+ТМ5+А111, или А20+ТМХХ+метро
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 01.12.2014, 09:44:05
Какво обществено обсъждане? Има си маршрутки, които пестят прекачванията - владайската ходи чак до гарата, има и от Нови Искър, Банкя, Чепинци, Биримирци и т.н. до цетрални места. И кой ще го обсъди обществено - облагодетелстваните населени места, чиито загуби се плащат от всички софиянци през общинския бюджет? Просто трябва да има воля да се реализира оборудването на автобусите с картови четци и да се премине към повременна или зонова система за таксуване.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 01.12.2014, 11:52:23
На никого от крайградските квартали не са необходими разходки из Надеждите, а просто връзка с най-близката МС.
Разходките из Надеждите и сега ги прави 87, с тази разлика, че се движи полупразен. В момента ненужно се дублират 27 и 87, които пък дублират и трамваите. Ако е само една линия, тя ще е на равни интервали и няма да се задръства излишно автомобилното движението. Сега минава 27 към Илиянци, обира пътниците и след 2 мин. минава 87 с двама човека. Да не говорим, че новата обединена линия между 26 и 87 ще довозва хората по протежението на ул. Хан Кубрат, която в момента в определен участък се обслужва само от 285. Както може би сте видяли в линка от предният ми пост, дори експертите от ЦГМ бяха предложили преди около година подобна линия 150+27 по Хан Кубрат. Защо веднага отричате всичко, без да се замислите, че е възможно да се роди предложение, което да е адекватно и да носи позитиви? Наблюдавам тези линии от много години, също така наблюдавам нагласите на хората и техните желания. Да не говорим, че тази линия която предлагам, освен че ще прави връзка с метрото на "Хан Кубрат", ще прави връзка и с модерния трамвай №7, също така няма да влиза в центъра и трамвайния транспорт до Илиянци ще се дублира само от една, а не от сегашните две автобусни линии. Общо взето такава е политиката на ЦГМ: Къв си ти, та ти ще ни даваш акъл? Ние знаем и можем всичко.
Васко, колкото до твоето настояване за Ломско шосе, искам да ти кажа, че ако се пренасочат на там автобусите, ще обръщат в кв. Обеля, не на Ломско шосе, поне докато не се изгради планираната автогара при МС "Ломско шосе". Трансфера на метростанция Обеля не е добър. Автобусната спирка е прекалено отдалечена от входа на станцията. Нужни са ти 3-4 мин. да стигнеш до перона, а ако си по-трудно подвижен сигурно 10 мин. Обясних ти даже с излишни подробности, че времето за пътуване от Нови Искър до центъра през Обеля е еднакво с времето за пътуване през Илиянци и МС "Хан Кубрат". Обеля е отдалечена от Нови Искър и няма смисъл хората да се довозват до там, при положение, че имаме втори метродиаметър в Надежда.  С годините хората така са си устроили живота, че голяма част от тях работят в заводите на Индустриалната зона "Илиянци" и Стоковия Базар, една част от учениците учат в Надежда и т.н. Сега ползват 26, защото все пак прави връзка с метрото. А27 не прави такава, но в случай, че го удължат до метрото, А26 ще се дрънка почти празен до Обеля. Това с А26 си беше грешка от самото начало и ЦГМ го разбраха, затова подсилиха 27 и разредиха 26, но на инат не искат да я поправят и да въведат някакъв ред в маршрутите.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: mitakis on 01.12.2014, 12:23:09
Малко ще ми е трудно да отговоря на фантазиите на Васко повече автобуси да минават през квартала му.
Първо ще кажа, че метрото не е търсената алтернатива за прекачване от автобусите.
Аз се опитвам да обясня, че е грешка дори една линия да отива до Обеля, а ти искаш всички да ги набуташ там.
Аз все още не разбирам какво е предимството при преминаването през Илиянци? Не се заяждам! - нямам нищо против да чуя рационална причина!  :)
1. Относно направление Обеля - откакто А26 е до там, пътникопотока му спадна чувствително, откакто минава през Мировяне намаля още повече. Това се дължи донякъде на СО, понеже линията остана със същия брой коли, а обслужва по-дълъг маршрут и съответно интервалите на движение се увеличиха.

2. Непознатото ти направление Илиянци, по което се движат Новиискърските автобуси от 1968г.
Връзки с настоящия маршрут на А27, който смятам за почти идеален:
- кв. Илиянци - промишлени зони;
- пазар Илиянци - мнозина, работещи там, пътуват от Нови Искър, отделно пазаруващите. От моя автобус сутрин около 20 човека слизат на пазара;
- връзка с А83 и А108;
- връзка с А85;
- общи спирки с трамваите - ТМ11 - Фондови жилища, бул.К.Величков, Кр.поляна; ТМ6 - връзка с бул.Хр.Ботев, ТМ12 - връзка с Опълченска, гарата, М.Луиза;
- пешеходна достъпност до Толстой, Надежда 1 и 2.
И предлагаш всичко това да изчезне?!

Обеля - А26 - съмнително полупълен. Илиянци - А27, М18, М37 - претъпкани. Сам прецени кое от направленията е по-предпочитано.


Предложенията за обединение на 27+150 или 26+87 през ул.Хан Кубрат звучат твърде хубаво. В първия случай СО ще трябва да плащат повече пробег, във втория не знам.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 01.12.2014, 12:39:07
Предложенията за обединение на 27+150 или 26+87 през ул.Хан Кубрат звучат твърде хубаво. В първия случай СО ще трябва да плащат повече пробег, във втория не знам.
Аз предлагам 26+87, защото се обслужват от "Столичен автотранспорт" и няма да има значителни допълнителни разходи. При първия вариант със 150 и 27 май се целеше захранване на Юнион Ивкони. Хубаво е, че не се случи, защото това означава наливане на общински средства в частна транспортна фирма. В това няма лошо, но не и по "българския " начин. Радвам се, че ти коментираш, защото имаш ежедневни наблюдения върху тези линии. Според теб, хората от Кътина ще са недоволни ли, ако А27 се скъси отново до Автостанция Илиянци, но се запазят разумни интервали на движение и при положение, че ще може да се прекачат на А26 и да направят връзка с метрото на "Хан Кубрат" или да ползват трамваите до центъра? На мен ми се струва разумно, че трябва А26 да прави връзката с метрото и да е само до Курило, както навремето тя беше най-редовната линия в Нови Искър. Правя уточнението, че А26 не трябва да обикаля през Мировяне, защото е излишно, а да се подсили А25.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: mitakis on 01.12.2014, 13:58:17
Ако 27 се скъси, а 26 ходи до метро и двата автобуса са синхронизирани няма да има проблеми. Но, доколкото знам, в договорите с частниците има заложен някакъв пробег. Когато орязаха 150, колите дойдоха на 27. Съответно 27 не може да бъде скъсена, освен ако част от колите не се прехвърлят на 74 или 150. Интереси играят, интереси...
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 01.12.2014, 14:03:33
Аз бих предложил обединяване на маршрутите на автобусни линии 74 и 27 с общ маршрут: Жк. Гоце Делчев - по маршрута на 74 до ул. Опълченска, бул. Сливница, бул. Хр. Ботев, бул. Мария Луиза, Надлез Надежда и после по маршрута на автобус 27 до Кътина.

Пртедлагам закриване на автобус 25 и добавяне на една кола повече на линия 29.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 01.12.2014, 14:22:41
А25 няма нужда от подсилване, а само от премахване на ненужно дългите почивки - една кола на интервал около 30 минути целодневно би осигурила адекватно обслужване на Мировяне. Реално курсът е 20 минути двупосочно. А27 е по-добре да остане до Хан Кубрат - удължението на курса е около 10 минути в посока, двойно прекачване до метрото не е особено удачна идея а и 27 освен Кътина обслужва и северната част на Курило около площад Първи Май, 170 СОУ и читалището. Също 26 не се движи празник и предпразник и съответно в почивни и празнични дни и съответно Курило, Кумарица и Славовци остават без връзка с метрото. По принцип съкращаване на 27 до Илиянци е възможно, но трябва 26 да се движи празник и предпразник и да има удобна спирка за района около площад Първи Май, 170 СОУ и читалището. Също ще трябва подсилване на 26 и е съмнително, че съкращаването на 27 ще доведе до спестяване на коли и пробег.  :rolleyes: Добавянето на кола по 29 е добра идея, но ако се закрие 25 Мировяне остава с един автобус с интервал около 45 минути прекалено голям за адекватно довозване до трамвая и метрото. Обединение на 74 и 27 е пълно безумие - получава се свръхдълга линия висяща в куп задръствания а и потокът по 74 е пъти по-голям от този по 27.  :rolleyes:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 01.12.2014, 14:45:12
Съответно 27 не може да бъде скъсена
И какво и пречи да бъде удължена до МС Хан Кубрат? Изобщо предното удължение - от Илиянци до София-север не беше ли за сметка на разреждането на линията, т.е. без удължен реално пробег?
Хубаво ще махнете А26, но кое ще вози от метрото до Мировяне? Освен това за новоискърци, които имат работа по Линия 1, вариантът МС  Обеля е по-добър от другите метростанции и разни наземни разходки из Надеждите по Ген. Жеков или Хан Кубрат (и то в обратна на центъра посока) са загуба на време.

По принцип би трябвало всички линии до Автостанция Илиянци да стигат до МС Хан Кубрат или в краен случай - до София-север, също както бяха удължени А69, 70, 123, 67 и 98 (до изграждането на МС Витоша). Това би трябвало да се случи догодина и на линиите от Автостанция Искър.

Екзотичните суперлинии нямат особен смисъл предвид различната честота на съставките и трудното обслужване на маршрута. По тази логика имаше предложение Казичене-Пирогов (15+604), може да се измисли Кокаляне-Овча купел-2 (1+11), Мало Бучино-Централна гара (56+77) и т.н.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: mitakis on 01.12.2014, 15:11:51
Съответно 27 не може да бъде скъсена
1. И какво и пречи да бъде удължена до МС Хан Кубрат?
2. Изобщо предното удължение - от Илиянци до София-север не беше ли за сметка на разреждането на линията, т.е. без удължен реално пробег?

1. Там май няма къде да върти. Предложението за ул.Република и Хаджиконстантинов съм го пускал във форума при старта на МД2, тогава някой отговори че улиците са тесни за автобуси.
2. Удължаването от АС Илиянци до пазар Илиянци костваше 1 кола от 150. Удължаването от пазар Илиянци до София-север взе още две коли от 150. Пиковият интервал от 20 стана 15-16 минути.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 01.12.2014, 15:30:06
Има няколко варианта - кръстовището на Хан Кубрат и Ломско Шосе, това на Хан Кубрат и Възрожденска също има възможност по Хан Кубрат, Екзарх Стефан и Република. И трите варианта изглеждат напълно възможни за единични автобуси, само за Хан Кубрат и Ломско Шосе не съм сигурен дали е разрешен обратен завой.  :rolleyes: Хаджиконстантинов е наистина тясна, но Република има почти същия габарит като Хан Кубрат само няма разделителна ивица. :rolleyes:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 01.12.2014, 16:07:39
Пейчев, не ми четеш правлино предложението. Предлагам А26 да върти в гараж Курило, тоест ще си обслужва целия кв. Курило, както беше дълги години. Няма смисъл да бие път до Гниляне за двама, трима души. Там си имат А23 и А28. За автобус 25 под подсилване имах предвид точно това, за което ти говориш, а не добавяне на още една кола.
Не е добре да се обединят А25 и А29, защото пътникопотока след Мировяне до Балша е много по-малкък. Ще се наруши транспортното обслужване на Мировяне, а към Доброславци и Балша ще се движат полупразни 3 автобуса. До Мировяне не е фатално, ако няма автобус до метрото, достатъчно е да има редовна връзка с АС Илиянци и часовете на тръгване на автобусите да са синхронизирани с часовете на пристигане на трамваите . Едва ли сложиха на АС Илиянци от новите табла, за да я закрият сега. Според мен, няма нужда всички селски рейсове да ходят до метрото, а трамваите да се дрънкат празни. Достатъчно е да има една автобусна линия, която да прави връзката на Нови Искър с метрото. Колкото до това, че 26 се движи само делник, преди време бяха обещали от ЦГМ, че ще се движи и събота и неделя, ама само до там, така и не се случи. Не зная дали има и нужда. Не забравяйте, че трябва да има пътникопоток за трамваите, не може всички хора да набутаме в метрото.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 01.12.2014, 16:29:54
Все пак не съм сигурен, че 23 е достатъчен за Гниляне - интервалът делник е около 30 минути само сутрешен пик 25, празник през деня достига 45 минути. 28 в сегашния си вид е безмислена линия само с няколко курса на ден. :rolleyes: Иначе ако 26 ходи до Гараж Курило и се движи в празник наистина се осигурява адекватно обслужване на северната част на Курило около 170СОУ и 27 може да бъде съкратен до Илиянци.  Трябва да се направи качествен основен ремонт на трамвайното трасе с обособяване на участъка по Илиянско Шосе и трасето да се превърне в пълноценен скоростен трамвай с нови мотриси - при 18 минути пътуване от Илиянци до МС Мария Луиза прекачването на трамвай няма да е атрактивно дори при нормално таксуване по време или на разстояние за сравнение автобус до МС Хан Кубрат спокойно би стигнал за 10-11 минути. :rolleyes:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 01.12.2014, 22:13:36
2. Непознатото ти направление Илиянци, по което се движат Новиискърските автобуси от 1968г.
Връзки с настоящия маршрут на А27, който смятам за почти идеален:
- кв. Илиянци - промишлени зони;
- пазар Илиянци - мнозина, работещи там, пътуват от Нови Искър, отделно пазаруващите. От моя автобус сутрин около 20 човека слизат на пазара;
- връзка с А83 и А108;
- връзка с А85;
- общи спирки с трамваите - ТМ11 - Фондови жилища, бул.К.Величков, Кр.поляна; ТМ6 - връзка с бул.Хр.Ботев, ТМ12 - връзка с Опълченска, гарата, М.Луиза;
- пешеходна достъпност до Толстой, Надежда 1 и 2.
И предлагаш всичко това да изчезне?!
Излиза, че повечето жители на гр. Нови Искър и околните населени места работят в тази промишлена зона и пазар Илиянци?.. Аз не го вярвам.

В моето предложение (http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=3930.msg100050956#msg100050956) има една линия, която да продължи да прави връзката с Илиянци, промишлената зона и пазара. Може да има малко по-чести курсове сутрин и вечер(за работещите в района)!  ;)


Ако пък, наистина толкова хора искат ходят до тези места, то тогава решението е  :arrow: всички линии от направлението (включително А26) да се върнат до автостанция Илиянци!

Аз смятам, че вариантите са два:

Това не го казвам защо аз лично мисля така или защото искам да се заяждам, а защото това отговаря на политиката, която е започната още през 70-те и 80-те години на миналия век, а именно - крайградските линии достигат само до ръба на града!

Освен това, при удължаване на дори само една линия до МС Хан Кубрат има несправедливост спрямо другите направления! Например, каква е логиката хората от Нови Искър и околните населени места да имат такова удобство, а хората от направлението на автостанция Орландовци да нямат? По същата логика трябва да се удължи някоя от техните линии до МС Лъвов мост или Централна гара, например...
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: RADOCVET on 01.12.2014, 22:17:57
В този ред на мисли по какъв начин неотдавна Житен се сдоби с автобус до гарата (35)?
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 01.12.2014, 22:20:04
В този ред на мисли по какъв начин неотдавна Житен се сдоби с автобус до гарата (35)?
Конюктура, забрави ли? Когато Бойко беше кмет, имаше някаква кариера там и опити за референдуми http://www.balkanassist.bg/content/300/%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/%D0%92-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%9C%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%80-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B0 (http://www.balkanassist.bg/content/300/%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/%D0%92-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%9C%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%80-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B0)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 02.12.2014, 10:29:19
Това, което предложих за 27+74 съм го обмислил много добре една нощ и мога да кажа, че линиите са със сравнително сходен интервал на движение. Естествено, никога няма да се приеме. Поддръжник съм на идеите за по-дълги линии.
А 29 до Надлез Надежда защо да не може, като се прави транзит от Илиянци до последната спирка около Пета градска болница.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 02.12.2014, 10:50:22
29 не е удачен за довозващ до метрото - интервалът му дори с допълнителна кола делник извън пик и празник ще е около 45 минути.  :rolleyes: Обединение на 27 и 74 е още по-малко удачно - получава се свръхдълга линия с курс над 80 минути в едната посока забиваща се в куп задръствания и спазването на разписание в пик става почти невъзможно. Също 74 в пик е на 10 минути, 27 на 15 извън пик разликата е още по-голяма и съответно ще има претъпкване по сегашния маршрут на 74 и полупразни автобуси до Кътина.  :rolleyes: Изобщо нужни са къси редовни ефективни линии с минимум задръствания довозващи до метрото и обособени скоростни трамвайни трасета с удобни прекачвания и адекватни интервали - 8-10 минути за натоварени градски линии, 12-15 за умерено натоварените, 20 за тези с по-слабо натоварване и 30-40 максимум 45 минути за най-слабо натоварените крайградски в съчетание с адекватно таксуване по време или на разстояние.  :rolleyes:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 02.12.2014, 10:58:40
27+74 не става ли прекалено дълга линия? Като се забие в задръстванията, няма да може да обслужва всички участъци от линията регулярно. Все си мисля, че Нови Искър трябва да има само една автобусна линия до метрото. Дори маршрута и трябва да е такъв, че да може да се обслужва от съчленени автобуси и интервала извън пик да е около 30 мин, а 27 до АС Илиянци да е по-редовен. Когато правеха метрото и транпортния подлез "Надежда" беше затворен, точно така стояха нещата. А26 ходеше до гарата със съчленени автобуси. не помня точно какви, но май бяха Чавдари, тогава всички бяха доволни. При моето предложение за 26+87, това е недостатъка, че не зная дали ще може да се обслужва от съчленени автобуси, защото сега 87 прави разни разходки из Обелите и не зная дали там може да се движи такъв автобус. Евентуално трябва да се върне стария маршрут до кв. Обеля, без да обикаля Обеля 1 и 2. Първо заради големия гратис не трябва да има повече от една линия до метрото, второ защото излишно се натоварва автомобилното движение, при положение, че имаме изградено почти автономно трамвайно трасе до кв. Илиянци, обслужвано от две мощни трамвайни линии. Пейчев е прав, че трамваите в момента са зле и са по-бавни от автобусите, но е възможно малко да се постегнат вагоните,  на коловозите да се направят аварийни ремонти. Такъв е нужен най-вече между спирките "Стоков базар Илиянци" и "Софарма АД". Там страшно много се накланят мотрисите. Да се закърпи положението докато се направи основен ремонт. Идеите всички автобуси да ходят до метрото и да се дрънкат празни трамваи на 5-6 мин. ми се виждат икономически необосновани. Не сме толкова богата държава, че да си го позволим. Безспорно е, че трамвайният транспорт трябва да се подобри. Вчера две дванайски бяха дали фира вечерта и при такива ситуации да разчиташ на тях, за да направиш връзка със автобуса от АС Илиянци е неприятно.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: monte carlo on 02.12.2014, 11:01:41
Има няколко варианта - кръстовището на Хан Кубрат и Ломско Шосе, това на Хан Кубрат и Възрожденска също има възможност по Хан Кубрат, Екзарх Стефан и Република. И трите варианта изглеждат напълно възможни за единични автобуси, само за Хан Кубрат и Ломско Шосе не съм сигурен дали е разрешен обратен завой.  :rolleyes: Хаджиконстантинов е наистина тясна, но Република има почти същия габарит като Хан Кубрат само няма разделителна ивица. :rolleyes:

На Република ѝ възстановиха паветата изпод асфалта, даже успяха и да се поразбият на няколко места, та е неподходяща за автобуси, освен това няма такъв габарит, има две ленти и е тясна. На Ломско и Хан Кубрат обратният завой е разрешен, само опашката в лентата за наляво много често се случва да почва от преди бензиностанцията, 285 често не може да се включи от спирката и си прави някак левия завой от средната лента. Също не мога да разбера какъв е този напън зорлем да се докара нещо си до тая станция, която едно че е доста настрани от направлението от Илиянци към центъра, друго че в час пик там за да се качиш във влака се практикуват "онези" танцови изкуства...
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 02.12.2014, 11:12:24
По-добре е довозваща линия с единични автобуси на 15-20 минути отколкото със съчленени на половин. При качествен основен ремонт на трамвайното трасе с обособяване на участъка по Илиянско Шосе и нови вагони може да се получи пълноценен скоростен трамвай, който да осъществява връзка с МС Мария Луиза и оттам трасето по Скопие и К. Величков е прилично и също има сериозен скоростен потенциал. Трамваите няма да се дрънкат празни - ТМ11 има скоростен потенциал както съм посочил по-горе, ТМ12 осигурява връзка с Граф Игнатиев в идеалния център.  :) При евентуално закриване на движението по Граф Игнатиев, което е безумие ТМ12 може да върви по Ботев до някоя от крайните спирки на 1, 6 или 7, където трасето също има нелош потенциал.  :rolleyes:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 02.12.2014, 11:27:42
Държа да подчертая, че изобщо не мисля за никакво довозване до метрото. Мисля как на хората от Кътина/Нировяне/Балша и др. ще им е най-удобно предвижването до центъра. И респ. как на хората тръгнали към тези дестинации ще им е най-удобно да стигнат.
И оставете задръстванията. Разписанията са толкова раздути, че се избиват без проблеми. Естествено, че 27+74 няма да се осъществи, но точно по този маршрут задръствания няма.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: RADOCVET on 02.12.2014, 11:38:55
Мисля как на хората от Кътина/Нировяне/Балша и др. ще им е най-удобно предвижването до центъра. И респ. как на хората тръгнали към тези дестинации ще им е най-удобно да стигнат.

11 и 12 са на прилчини интервали за да се считат за неудобни връзки. А те са към центъра. каква е логиката да се удължи автобус с 5 км в посока, който ще дублира 100% трамвая. Няма логика. Освен това със същия довод жителите на Кокаляне ще искат връзка с Орлов мост, а мърчаевци с Руски паметник.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 02.12.2014, 13:09:42
По-добре да се затегнат разписанията, да има редовни къси линии с удобни прекачвания и минимум задръствания  и да се въведе нормално таксуване по време или на разстояние вместо да се пускат свръхдълги линии  с разтегнати разписания и големи интервали. По предложения обединен маршрут 27+74 има няколко тежки задръствания в делник пик - Надлез Надежда, кръстовище Ботев и Сливница, кръстовище Опълченска и Стамболийски, Руски Паметник. От тях сегашният 74 избягва първото.  Също интервалът на 74 делник пик е 10 минути, на 27 е 15 разликата извън пик и в празник е още по-голяма. Съответно при обединение или на междинните спирки ще е трудно затварянето на вратите или автобусите ще вървят полупразни до Кътина. :rolleyes:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 02.12.2014, 13:31:00
Също не мога да разбера какъв е този напън зорлем да се докара нещо си до тая станция, която едно че е доста настрани от направлението от Илиянци към центъра, друго че в час пик там за да се качиш във влака се практикуват "онези" танцови изкуства...
Настрани, настрани, колко да е настрани! До МС Мария Луиза разстоянието е още повече и се влиза в задръстването на светофара към Скопие.
Но даже Автостанция Илиянци да се пренесе на София-север, това би обезпечило връзка не само с ТМ11 и 12, както сега, а и с ТМ6, А83 и 85.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: monte carlo on 02.12.2014, 17:42:38
Доста е настрани, но изобщо не предлагам да правят връзка на Мария Луиза, там метрото не е по-празно, няма удобни връзки от тази станция, нито за трамваи, нито за тролеи, нито за автобуси - няма кой да слезе.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 04.12.2014, 00:23:02
Защо никой не коментира факта, че ако някой крайградски автобус премине автостанция Илиянци в посока Надлез Надежда, то това е нарушение на 30-40 годишна политика, която се провежда в нашия град?

Тъй като сме по темата, смятам, че същото нещо се отнася и за А69, А70 и А123. Смятам, че от месец май догодина трябва задължително да се пренасочат към метростанция 16 (Бизнес Парк)!
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 04.12.2014, 10:13:19
Категорично съм против промяната на маршрутите на линии 69, 70 и 123 към другия край на София. За справка - в момента не само на мен е много удобна връзката с тези автобуси на спирка "Колеж по телекомуникации", както и на УНСС.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 04.12.2014, 10:29:35
Необходима е редовна линия БПС - Бистрица с интервал не повече от 15 минути пик. Такава може да стане примерно 314 след пускането на МД1 до БПС. 69, 70 и 123 осъществяват довозване на кв. Малинова Долина както и вилна зона Американски Колеж като първите два са твърде редки за да бъдат ефективен довозващ транспорт за Бистрица.  :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: kom6ito on 04.12.2014, 15:33:42
Най-доброто решение е 69 и 70 да останат без промяна, а 314 до ходи до Бистрица.За хората в района това ще е най-доброто решение,като според мен скъсяването на двете линии до околовръстното в Младост по-скоро ще откаже още повече хората да използват градския транспорт,особено пък 123 да ходи от лифта до Младост 4 е малоумие.Ако не се прави връзка между Бистрица и новата станция,то по-добре в връзката да остане на Г. М. Димитров,защото там интервала на метрото ще бъде по-малък, а в най-добрия случай ще има две връзки ако се удължи 314(който пак може да си бъде с две коли).
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 04.12.2014, 15:54:13
Колко време ще отнеме пътуването с автобус от Бистрица до МС Бизнеспарк и колко време ще отнеме пътуването с метрото от БП до МС Г М Димитров?
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 04.12.2014, 16:24:00
От МС Бизнеспарк до Г.М.Димитров трябва да е около 12-13 минути на посока включително чакането. От Бистрица до Бизнеспарк удължения 314 може да вземе разстоянието за около 15 минути на посока без излишно влачене сумарно се получава 27-28 минути пътуване. С 69 или 70 се получава 31 минути пътуване посока МС Г.М.Димитров и 36 в обратната към Бистрица. Като се добави и чакането на крайните спирки примерно 7-8 минути за 314 и 12 минути за 69 разликата особено посока Г.М.Димитров към Бистрица става доста съществена.  :) Също така БПС е начална станция и съответно влаковете няма да са претъпкани.  :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 04.12.2014, 16:43:10
Иначе казано разликата е пренебрежимо малка - около 2-3 мин. в едната посока и около 8-9 мин. в другата. Ама стигайки до МС Г М Димитров има връзка и с 280, 88, след две спирки и със 102 и 94, а наблизо е и студентски град.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 04.12.2014, 17:01:18
Все пак Бистрица и София Парк трябва да имат връзка с БПС - оттам има удобни връзки за Терминал 2, Младост, Дружба, Цариградско особено района около Окръжна Болница и т.н. Затова е уместно удължаване на 314 до Бистрица съчетано с неговото съкращаване в Младост - може да ходи до БПС като 413 се подсили за довозване на блоковете около Ат. Москов.  :) 69 и 70 могат да останат със сегашните маршрути.  :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 05.12.2014, 10:46:43
Определено това е най-доброто предложение. 69, 70 и 123 остават със същите маршрути, а 314 е с маршрут БП - Бистрица.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 05.12.2014, 20:01:02
Според мен, не е лоша идея:

А69 :arrow: Бизнес парк - Околовръстен път - кръгово с ул. " Бистришко шосе" - ул. " Бистришко шосе" и по маршрута си до Царева Махала.

А70 :arrow: Бизнес парк - ул. "Рачо Петков Казанджията" - ул. " Бистришко шосе" и по маршрута си до с. Плана.

А123 :arrow: Площад на авиацията - бул. "Д-р Г. М. Димитров" - метростанция Г. М. Димитров - бул. "Д-р Г. М. Димитров" - ул. "Никола Габровски" - ул. "Акад. Стефан Младенов" - ул. "8-ми декември" - бул. "Св. Климент Охридски" - Околовръстен път - пътя за лифта - лифт Симеоново (двупосочно). Интервал 12-15 минути в пик и 20-25 извън пик. + нова спирка до кръговото до Sofia Ring Mall.

А314 :arrow: Бизнес парк - ул. "Рачо Петков Казанджията" - ул. " Бистришко шосе" - с. Бистрица.

Разбира се, става дума за май 2015.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: elbi on 06.12.2014, 13:37:11
кв. Малинова долина и в момента е с лощо транспортно обслужване. Ако преместим  крайната спирка на автобусите към Бизнеспарка, какво ще обслужва Бистришко шосе. освен това района на бизнеспарка и сега е задръстен, защо трябва да забиваме автобусите там. Къде точно би могло да се измисли автобусно обръщало? Никакъв смисъл от предложенията на Васко
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 06.12.2014, 15:11:38
кв. Малинова долина и в момента е с лощо транспортно обслужване. Ако преместим  крайната спирка на автобусите към Бизнеспарка, какво ще обслужва Бистришко шосе.
Всъщност, ако се зачетете по-подробно в предложението ми, ще видите, че аз предлагам дори по-добро обслужване на кв. Малинова долина с А123 с 12-15 минути в пик и 20-25 в извън пик. Освен това автобусите ще идват от лифта и мола и няма да са препълнени с пътници от близките села.  ;)

освен това района на бизнеспарка и сега е задръстен, защо трябва да забиваме автобусите там. Къде точно би могло да се измисли автобусно обръщало? Никакъв смисъл от предложенията на Васко
Не мисля, че районът на Бизнес парка е толкова задръстен. Сега автобусите по А69 и А70 попадат в доста по-сериозни задръствания по бул. "Св. Климент Охридски" преди метростанция Г.М.Димитров.

Относно обръщалото :arrow: тук (https://maps.google.bg/maps?ll=42.629633,23.371814&spn=0.004389,0.006545&t=h&z=17&layer=c&cbll=42.629671,23.37191&panoid=T_skrcebju2gI8qMxb725A&cbp=12,250.8,,0,-5.31). Само трябва да се разшири малко в посока храстите.  ;)

(http://prikachi.com/images/162/7766162s.jpg)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: viktorlc on 06.12.2014, 23:46:53
Твоето предложение противоречи на Общия устройствен план - http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=IOUP-2014/IOUP_metro_10000/ и
Подробния устройствен план: http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=podrobni/2012/PRZ_Madost_4_Kambanite/ .
Терените за обръщало не са ясни дали трябва да се отчуждават.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 07.12.2014, 08:26:07
МГТ е консервативна система и при промяна на маршрутите се отчита завареното положение. А69, 70 и 123 правят връзка с метрото, но също така дават връзки на Бистрица и Железница с ВУЗ-овете в Дървеница.
Така че най-практичното решение е предложеното преместване на юг на А314 и запазване на останалите линии. Така, без да се увеличава пробегът, се получават 3 балансирани връзки на Бистрица/Железница - с Младост-4, Дървеница и Хладилника.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: lion69 on 07.12.2014, 18:40:06
Виждам , че доста обсъждате Нови Искър-ските автобуси. Аз специално като жител на с.Мировяне пътувам всяка сутрин с автобус 26 и това , което казвате, че автобуса не е пълен изобщо не е вярно. Пътувам с третия курс сутринта на автобуса и мога да кажа , че автобуса е претъпкан още от кв.Славовци /за незапознатите това е последния квартал на Нови Искър/. В Мировяне автобуса пристига пълен с тук-там някое свободно ъгълче за ентусиасти като мен. В центъра на Мировяне сутрин за автобус 26 чакат всеки делничен ден над 10 човека , имало е случай да са и повече , като тогава някой непременно не успява да се качи и остава да чака каквото дойде. Положението е същото до 8-9 часа , след това отслабва да кратко, за да започне отново. Към 11-12 часа има нова "огромна" вълна от Нови Искър и Мировяне към Обеля. А след 12- 1 часа хората започват да се прибират и от Обеля към Нови Искър автобусът си се пълни стабилно. След това в следобедните часове също има доста пътници , но не както в пиковите часове , когато хората отиват или се прибират от работа. След 5 часа отново става страшно, хората се прибират кой от работа,кой от училище , а автобуса се пръска по шевовете. Лично аз съм бил свидетел 2 пъти как автобуса се поврежда вечер , единия път имаше ПТП при завоя към Ломско шосе и чакахме следващия автобус 40 минути на студа , втория път  автобуса се беше развалил и не тръгна от Обеля и настана някакъв хаос. В последствие минаха два автобуса в интервал от 5 минути и първия очаквано беше претъпкан , а във втория имаше не повече от 10 човека. А откакто лятното разписание на линията си остана постоянно , вечер е много гадно след като изпуснеш автобуса в 19:36 от Обеля и трябва да чакаш следващия , който е в  20:33. Друг е въпросът защо линията не работи през уикенда или поне автобус 87 да работеше , а те и двата. А за автобус 87 мисля , че е пълно пилеене на общински общината, първо ,че не е синхронизиран с ТМ 11 и 12 и А 25 и 29 , второ в него не съм виждал повече от 5-10 човека досега. Промени непременно трябва да се направят , но за автобус 26 мога да кажа ,че се използва от много жители и не смятам , че трябва да се изпраща до Илиянци ,абсурд пък да се спира.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 07.12.2014, 18:49:59
Аз, това го твърдя още от самото начало на дискусията. Благодаря Ви за потвърждението, че А26 е претъпкан! Това говори за интереса на хората да пътуват директно към метрото.  ;)

Може пък решението да е някъде в средата: две линии до Обеля/Ломско шосе*; две до австостанция Илиянци?


*Аз си мисля, че по-добрият вариант е МС Ломско шосе. Така на автобусите им се спестява излишен пробег, попадане в задръстванията по ул. "Обелски път" сутрин и вечер и отпадане на трудното включване с ляв завой по бул. "Ломско шосе". За обръщало ще се използва кръговото под станцията, а шофьорите ще почиват в другите краища на маршрутите си. ;)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: lion69 on 07.12.2014, 18:57:58
За мен няма значение дали автобусът ще обръща на МС Обеля или на МС Ломско шосе , въпросът е , че трябва да го има.  :rolleyes:
А за автобус 27 мога да кажа , че при него положението е още по-зле отколкото при А26. В А27 сутрин изобщо не можеш да се качиш от квартал Требич , въпреки че е на 20 минути. Той е прилично пълен през целия ден и такава гледка като празен 27 досега не съм имал честта да видя. Вярно е , че голяма част от пътниците слизат на базар Илиянци , но много и продължават до последната спирка.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 08.12.2014, 14:13:07
Quote
Към 11-12 часа има нова "огромна" вълна от Нови Искър и Мировяне към Обеля.
Да те попитам тази вълна от Мировяне от колко души се състои? По мои наблюдения от 1-2, всички други се качват на 25 или 29. Извинявайте, но е пълна глупост за около 2 хиляди души население, да има три автобусни линии, от които нито една редовна. По-добре да са 1 или 2, но редовни и да знаеш, че можеш да разчиташ на тях. Ако автобуса беше препълнен, както твърдите с колегата Васко, нямаше от ЦГМ да го разредят. Тази линия беше пренасочена към Обеля много погрешно, според мен. Да не говорим, че цял Нови Искър се дразни на това обикаляне през Мировяне. За един, двама или трима души да обикаля цял автобус е икономически неизгодно. Освен това, пътят между Мировяне и Славовци е тесен и не е пригоден за интензивно автобусно движение, същото се отнася и за улиците "Еделвайс" и "Чавдар войвода", по които вече се наблюдават пропадания на пътната настилка. Двете решения бяха грешни - пускането на автобуса до Обеля и обикалянето му през Мировяне и с времето това си пролича.
Васко, изумява ме твоята експертиза. Ти коментираш абсолютно всички линии на обществения транспорт в столицата. Със всички ли си запознат до толкова, че да предлагаш маршрутни промени и т.н.? 
Моето виждане е, че транспорта на район "Нови Искър" би бил оптимално добър при следния вариант: единствено А26 да прави връзка с метрото на някоя от станциите на втори метродиаметър, с маршрут от кв. Курило през Требич и Илиянци до някоя от въпросните метростанции. А25 и А29 синхронизирани и с прилични интервали са напълно достатъчни за Мировяне. Сегашните интервали са абсурдни и вече сме ги коментирали. А27 от Кътина до АС "Илиянци", като тя да бъде най-редовната линия за Нови Искър. Най-добре би било обединяване на А26 и А87 в една линия, както вече предложих, но имаше коментари, че това е много "екзотично" предложение. В момента по бул. "Рожен" в кв. Илиянци се движат две автобусни линии и сериозно затрудняват движението. Ако се извърши това обединение ще се движи само една, на равен интервал, но това едва ли ще се случи. Сега имаме автономно трамвайно трасе, което се дублира от две автобусни линии. Според мен, това е неправилното, а не моето предложение.
Идеята ми е основния пътникопоток за Нови Искър отново да се превозва от трамваите и автобусите от АС "Илиянци", а автобусната линия до метрото да бъде един вид бонус към жителите на този район. Да се обслужва от съчленени автобуси, на интервал около 20 мин. пик и 30 извън пик. Пейчев, вероятно ще ми опонира, че автобусите биха взели много по-бързо разстоянието от Илиянци до МС "Мария Луиза" от трамваите и ще е прав. Но кой ще плати удължаването на пробега на автобусните линии? Отново данъкоплатците, тъй като градския транспорт е предприятие, което е доказало през годините, че не може да се самоиздържа. Не може да има две трамвайни линии на 10 мин. и да ги дублираш с автобуси и всичкото това удоволствие да се плаща от общинският бюджет. Също така, не може да живееш на 20 километра от центъра на София, визирам кв. Курило и да искаш директна автобусна линия до центъра на града. Някак си нагло ми се вижда, при положение, че има и влак. Но за влака се плаща, а в автобуса може и без пари.
Колкото до това, че А26 и А27 били претъпкани сутрин, това не е вярно. Прилично пълни да, но чак пък да не можеш да се качиш. Нека да гледаме обективно на нещата. Много хора се отказаха от обществен транспорт, заради ниското му качество и пътуват с лични автомобили.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 08.12.2014, 14:22:33
За Курило най-добре би било да се сключи договор между ЦГМ и БДЖ за признаване на билети и карти - билетите и картите за градски транспорт да важат в зоната между гарите Курило - Казичене - Владая - Волуяк съответно превозните бригади се оборудват с валидатори за проверка на картите а върху билетите се отбелязва дата час и № на влак, като контролният отрязък се откъсва. :) Съответно пътник продължил пътуването си извън територията на Столична Община с градски превозен документ да се санкционира като нередовен.  :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 08.12.2014, 14:28:39
За да са атрактивни трамваите от Илиянци трябва да се направи качествен основен ремонт на трасето с обособяване на участъка по Илиянско Шосе и да се заменят таралясниците от 12 с читави вагони - нови или примерно T6A2 от Банишора в състави по СМЕ. Също трябва да се стегнат и T/B4D-C или да се заменят с T6A2(SF) или с нови вагони. Така може да се постигне средна скорост около 40-50km/h в участъка съответно времепътуването до Надлез Надежда да падне до около 7-8 минути, което е по-бързо от автобусите.  :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 08.12.2014, 14:41:51
За Курило най-добре би било да се сключи договор между ЦГМ и БДЖ за признаване на билети и карти - билетите и картите за градски транспорт да важат в зоната между гарите Курило - Казичене - Владая - Волуяк съответно превозните бригади се оборудват с валидатори за проверка на картите а върху билетите се отбелязва дата час и № на влак, като контролният отрязък се откъсва. :) Съответно пътник продължил пътуването си извън територията на Столична Община с градски превозен документ да се санкционира като нередовен.  :)
:fan: :fan: :fan:
Много хубава идея!

Васко, изумява ме твоята експертиза. Ти коментираш абсолютно всички линии на обществения транспорт в столицата. Със всички ли си запознат до толкова, че да предлагаш маршрутни промени и т.н.? 
Може да звучи нескромно, но - да!  :)

Единствената линия на софийския градски транспорт, с която не съм пътувал е А28.
Броят на пътуванията ми с линията, с която съм пътувал най-малко пъти е около 10.
Средният брой пътувания по линия(това включва всички линии) - около 50-60.
Освен пътувания по задължение (училище, пазаруване, ходене до гарата и т.н.) аз пътувам с МГТ и като хоби за удоволствие (и то много! :devil:).

Преди време си правих експериментално преброяване на броя пътувания, които осъществявам за един месец. Рекордът ми беше 956.  :rolleyes: :P Яд ме е, че не успях да са 1000...
И всичко това за последните 4-5 години.
Като бях казал луд транспортен фен, разбирайте луд транспортен фен!  :devil:

*Когато считам, че съм пътувал с една линия, то това означава, че съм пътувал от край до край с нея. ;) Няма линия(без А28) на софийския градски транспорт, с която да не съм пътувал от край до край поне 4-5 пъти, за да я разгледам подробно и да си създам впечатления за това, което се случва с нея. Отделно са вече пътуванията по отделни отсечки на дадена линия.

Моето виждане е, че транспорта на район "Нови Искър" би бил оптимално добър при следния вариант: единствено А26 да прави връзка с метрото на някоя от станциите на втори метродиаметър, с маршрут от кв. Курило през Требич и Илиянци до някоя от въпросните метростанции.
Както съм писал и по-назад - това нарушава идеята за навлизане на крайградските линии на територията на града!

Също така, не може да живееш на 20 километра от центъра на София, визирам кв. Курило и да искаш директна автобусна линия до центъра на града. Някак си нагло ми се вижда
С това съм съгласен!
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: lion69 on 08.12.2014, 15:02:54
За това ,че А26 сутрин е претъпкан ви гарантирам , особено за автобусите който са 06:10 , 06:40 и 7:09 от Гниляне , автобусите се пълнят още от кв. Кумарица и до Мировяне остава само по някое местенце за правостоящ в най-честия случай до задната врата. А за това , че хората от Мировяне не ползват автобуса изобщо не съм съгласен , пресен пример от преди малко , пътувах с автобуса , който е 14:26 от Обеля и в него имаше поне 10 човека от Мировяне.  :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 08.12.2014, 15:23:04
Пейчев, съгласен съм  в известна степен, с това което си предложил за трамваите до Илиянци. Кога ще се случи това? В близка перспектива не ми се вярва, а дотогава да продължим да плащаме с общински пари, както на електрото, така и на автотранспорта, да обслужват едни и същи пътникопотоци по дублиращи се линии, така ли? Колкото до българските трамваи по 12, струва ми се, че са доста по-пъргави от динозаврите по 11. И сега трамваите до Илиянци не са толкова зле и могат да обслужват сериозни пътникопотци. ЦГМ трябва да оптимизира разходите си, тъй като очевидно се проваля в това да събира повече приходи. Ако го няма в общината това далавераджийство и тези неизгодни договори с концесионните линии, нещата биха изглеждали по друг начин и А27 едва ли ще се движи до София Север.
Lion69 сравни разписанията на 26 и 27 и ще видиш кой автобус има по-голям пътникопоток и е по-предпочитан от жителите на Нови Искър. Не казвам, че А26 не се ползва от жителите на Мировяне, но е много по-малко ползван в сравнение с 25 и 29. Да разбирам ли, че ти предпочиташ да се возиш на стъпалото на задната врата и след това да се тъпчеш в препълненото метро, вместо в автобус в който има място да седнеш ? Зорлем всички хора да ги натъпчем в метрото. Не предпочиташ ли да имаш автобус на двадесетина минути до Илиянци и от там трамвай на всеки максимум 10 мин.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 08.12.2014, 15:28:34
Ако автобуса беше препълнен, както твърдите с колегата Васко, нямаше от ЦГМ да го разредят.
Това звучи логично, но за съжаление не е вярно и не можем да го използваме като обективен фактор. Разреждането на интервалите на софийския градски транспорт си е повсеместно явление което не се базира на основателни причини...  :(
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: lion69 on 08.12.2014, 15:59:11
Няма спор , че А27 се използва от повече жители на Нови Искър в сравнение с А26 , но за А25 и А29 не съм съгласен , те се използват предимно в сутрешните и следобедните часове от повече хора , но като се има под внимание , че повече хора означава не повече от 10-20 човека за един курс. Аз лично избягвам да ходя на АС Илиянци  вечер, първо , че разписанието на трамваите е направено така , че автобусът се изпуска за 2-3 минути, нито пък е синхронизиран с А87, второ там вече няма почти никакви хора , не е осветено , пък и автобусите са през 40 и повече минути. И ако не сте обърнали внимание последния курс на А25 е в 20:33 , докато на А26 е в 22:30
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: lion69 on 08.12.2014, 16:05:03
Затова предпочитам да пътувам с А26 , било то ако трябва да стоя и на стъпалото на задната врата , но с него си спестявам 30 минути излишно пътуване с А25 /29 и съответно с ТМ11 /12
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 08.12.2014, 16:13:22
Обърнали сме внимание, че последния курс на 25 е 20:33, но има курсове на 29 в 21:00 и 22:40. Това, че А25 е до толкова рано е пълна недомислица от страна на ЦГМ и е редно да го коригират. Сега има дупка от 1:40 минути в която няма автобус от АС "Илиянци", което никога не е било и трябва да се промени. Ако пътуваш с трамваите и А25 и А29 времето за пътуване е не повече от 5мин., сравнено с метрото през Обеля. Също така А26 вечер е на интервал от 1 час, съответно транспорта и от двете места не е адекватен във вечерните часове.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 08.12.2014, 18:05:53
25 може спокойно да стане основен автобус за Мировяне и Требич, като се съкратят излишно дългите почивки и се добавят курсове поне до 22:30, като интервалът е не по-голям от 30 минути.  Това ще облекчи 26, 27 и 29 значително. Също при бъдещ качествен основен ремонт на трамвайното трасе с обособяване на участъка по Илиянско Шосе и пускане на нови вагони или състави T6A2(SF) може спокойно времепътуването от Илиянци до Надлез Надежда да е около 7-8 минути при средна скорост 40-50km/h, което ще увеличи сериозно популярността на трамвая.  :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 08.12.2014, 18:10:29
Не може ли сегашната ситуация с автостанция Илиянци да се облекчи малко като А27 само в посока Кътина прави лек завой, обикаля през станцията и продължава по пътя си. Така ще взима хора, които са изпуснали автобусите, които тръгват от автостанцията. Знам, че маршрутите не са напълно еднакви, но все пак е нещо, вместо да чакаш 1 час и 40 минути :eek:!

 :! Това ми предложение е свързано само със сегашната ситуация и не е част от предложенията ми за цялостна реорганизация в района!
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 08.12.2014, 18:31:57
Не може ли сегашната ситуация с автостанция Илиянци да се облекчи малко като А27 само в посока Кътина прави лек завой, обикаля през станцията и продължава по пътя си. Така ще взима хора, които са изпуснали автобусите, които тръгват от автостанцията. Знам, че маршрутите не са напълно еднакви, но все пак е нещо, вместо да чакаш 1 час и 40 минути :eek:!

Това би улеснило жителите на кв. Требич, защото и трите автобуса, които се движат до там ще имат обща спирка. В момента, обаче ул. "Джерман" (https://www.google.bg/maps/place/%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9E%D0%94%D0%B6%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%E2%80%9C,+1271+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F/@42.7550175,23.3194589,3a,75y,90h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1sO50_Lm_s0hG1LsuxjB6nhg!2e0!4m2!3m1!1s0x40aa91d052ea15c3:0x4249cb11a4d97574?hl=bg) е осеяна с дупки и не е правилно да се пуска от там и А27, ще се строшат допълнително автобусите, увеличава се времето за пътуване и като цяло не се решава проблема, а и той има спирка след разклона за въпросната улица. Има пешаходна достъпност от Автостанцията до сприката на 27.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 08.12.2014, 18:55:02
Знам, че има спирка на А27 в пешеходна достъпност, но точно заради състоянието на ул. "Джерман" си представям какво "приятно" преживяване е да ходиш пеша по нея, в време като днешното и в тъмната част на деня... :help:

За автобусите да му мислят собствениците на фирмата! Нали не са общински. :devil:

Това би улеснило жителите на кв. Требич, защото и трите автобуса, които се движат до там ще имат обща спирка.
Мисля, че и на жител на с. Мировяне би му харесала идеята, защото май е по-добре да пътува до Околовръстен път и оттам да продължи пеша до дома си, вместо да чака 1 час и 40 минути.  :cold:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: lion69 on 09.12.2014, 21:27:07
Не , че се заяждам , но не виждам смисъл А27 да ходи до Автостанция Илиянци , след като се стига от автостанцията до спирка ул.Джерман  на А27 за около 2 минути пеша. Иначе много от жителите на Мировяне използват А27 , когато разберат , че ще трябва да чакат 40 минути на Илиянци , много хора чакат 27 и на спирка Хюндай България , до която се стига бързо и лесно от спирката на ТМ 11 и 12. Единственото , което може да се направи , за да действа като преди АС Илиянци според мен е А27 да ходи до там , както беше до преди 3 години. Но като познавам хората от Нови Искър , това би предизвикало вълна от недоволство и надали ще се случи. Иначе оставам оптимист и се надявам поне да синхронизират разписанията на А25 ,29 , А87 и ТМ11 и 12 , за да се подобри обслужването. :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 14.12.2014, 15:29:22
Днес имах пътуване до гр. Банкя. Бях решил да отида с А48, защото с него ми беше една идея по-удобно до крайната ми цел, отколкото с която и да е линия до центъра на Банкя. Но го изпуснах за няколко минути. Реших да се върна в метрото, да отида до метростанция Люлин и от там да взема А42.

Докато го чаках на спирката една жена попита дали там спира А48. Аз и обясних, че А47, А48 и А49 тръгват от метростанция Сливница, а оттук само А42, който обаче отива само да центъра на Банкя. Тя обясни, че и трябва само А48, тъй като трябвало да пътува чак по последната му спирка в кв. Михайлово, гр. Банкя.

Тези две събития ме накараха да се замисля за проблема, че автобусите за Банкя тръгват от две различни места.

Какво ще кажете за идеята А42 да се удължи до метростанция Сливница? Може да запази сегашния си маршрут през Люлин или да се движи направо по бул. "Панчо Владигеров" (има връзка с метрото на МС Сливница и не е необходимо още една такава на МС Люлин).

Ако някой зададе въпроса как автобусите ще излизат от автостанция по бул. "Панчо Владигеров" в посока пазар Люлин  :arrow: лесно! - ще се направи още един отвор в разделителната ивица (аналогично по начина, по който А47, А48, А49 и А54 влизат в станцията).  ;)

Така всички линии за Банкя ще тръгват от едно място и ако някой си изпусне автобуса, всички останали възможности за пътуване до града ще бъдат на разположение на същото място. Също така няма да има възможност за объркване коя линия от къде тръгва.

Според мен, същият проблем се очертава при предложението на някой потребители А69 и А70 да останат до МС Г.М.Димитров, а А314 да пътува от Бизнес парка до с. Бистрица. Ако един жител на с. Бистрица си изпусне автобуса на едното място, какво да прави? Пак да се връща в метрото? Да си губи времето?

Независимо коя е крайната точка, аз си мисля, че трябва всички линии от едно направление да пътуват до една и съща крайна точка!  ;)

Визуализация на идеята ми:
(http://prikachi.com/images/843/7784843q.jpg)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: RADOCVET on 14.12.2014, 21:55:59
Aз не разбирам защо продължаваш да живееш с илюзията че целия свят съществува само в метрото.  :help:
От 50 години автобусите за Банкя тръгват от различни места и никой не се оплакал, та точно ти да трябва да им "оправяш" проблема.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 14.12.2014, 22:18:28
Какво ще кажете за идеята А42 да се удължи до метростанция Сливница? Може да запази сегашния си маршрут през Люлин или да се движи направо по бул. "Панчо Владигеров" (има връзка с метрото на МС Сливница и не е необходимо още една такава на МС Люлин).
Ами нали минава през МС Люлин, всъщност единствената линия, която минава непоследствено пред метростанцията. Банкянските линии са на такъв интервал, че заинтересованите знаят часовете на тръгване и ползват или 42 или 47,48,49.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: 2513 on 14.12.2014, 22:21:09
Васе то по твоята логика трябва А309,310,82,108, и ТБ.6,7 да въртят на едно място :D :D :D
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 14.12.2014, 22:31:01
Банкянските линии са на такъв интервал, че заинтересованите знаят часовете на тръгване и ползват или 42 или 47,48,49.
И аз днес се бях подготвил с разписание, но изпуснах автобуса за 2 минути. А ако А42 също ходеше до Сливница нямаше да загубя време.

Предложението ми не е свързано с връзка с метрото или каквото и да е друго, а единствено с удобство. Удължаването на А42 би било само 450 метра еднопосочно.

Смятам, че не е лоша идея крайградските линии от едно и също направление да тръгват от една начална станция в София! Просто за удобство на пътниците.  :) Сетих се и за потребителите, които споделиха колко е неудобно линиите от направлението Нови Искър да тръгват от най-различни места...
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 14.12.2014, 22:34:58
А там няма как от обръщалото да се направи обратен завой. Сегашният ляв завой е достатъчен компромис с безопасността, за да се направи още един пробив на броени метри от светофара със бул.Сливница/Европа. Ако този пробив от обръщало "Сливница" беше допустим, щяха да направят тролейно трасе, удобно да връзка с метрото.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 14.12.2014, 22:56:19
(http://prikachi.com/images/858/7784858B.jpg)
А така? Общо удължаване 1100 метра.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: RADOCVET on 14.12.2014, 23:08:01
Да, не е трудно да се рисува по бгмапс...
1,1 км * 14 курса * 4 коли * 3,50 лв/км = 216 лв/ден горница. В задачата се пита дали ще има 220 пътници в повече за да излезе сметката от удължаването?

Аз предлагам всички крайградски линии да се удължат до пред блока на Васко белким миряса да дава "компетентни" предложения.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: stankos on 15.12.2014, 08:33:29
.. лесно! - ще се направи още един отвор в разделителната ивица ..

Първо изкарай книжка и стани водач пък после давай такива "лесни" решения !
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: AROS on 15.12.2014, 10:48:14
знаейки разписанието пеша е около 200-300 метра, докато се разходи и върне човек между двете обръщала ще дойде единия рейс! Няма смисъл от удължаване с 400 метра!
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 15.12.2014, 10:54:10
.. лесно! - ще се направи още един отвор в разделителната ивица ..

Първо изкарай книжка и стани водач пък после давай такива "лесни" решения !
Да, много е лесно! Направо да им се чудиш, защо инвестират милиони в пътни възли вместо да правят по един отвор в разделителните ивици на магистралите и булевардите.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: ИванТ on 16.12.2014, 22:29:43
Именно това максималистично искане им изяде главата, защото дублажът с трамваите наистина ставаше значителен.
Не съм убеден, че използването на този епитет е съвсем точно, по-скоро искането им е необходимо. Удължаването на автобусна линия "А27" до площад "Централна гара", освен че ще осигурява по-бърза връзка с метрото, прави същото и с всички автобусни линии, за които същият площад е начален/краен пункт. Възможно е жителите на град Нови Искър да използват определението временно за живота на тази автобусна линия, докато бъде изградено отклонението на втория метродиаметър (метростанция "Илиянци"). Така общината затвърждава неписаните си правила, за недопускане на постоянни крайградски автобусни линии в централните зони, а гражданите на северните райони получават временно необходимата им връзка с площад "Централна гара", само в периода до въвеждането в експлоатация на отклонението на втория метродиаметър.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 16.12.2014, 23:26:47
Не съм убеден, че използването на този епитет е съвсем точно, по-скоро искането им е необходимо. Удължаването на автобусна линия "А27" до площад "Централна гара", освен че ще осигурява по-бърза връзка с метрото, прави същото и с всички автобусни линии, за които същият площад е начален/краен пункт. Възможно е жителите на град Нови Искър да използват определението временно за живота на тази автобусна линия, докато бъде изградено отклонението на втория метродиаметър (метростанция "Илиянци"). Така общината затвърждава неписаните си правила, за недопускане на постоянни крайградски автобусни линии в централните зони, а гражданите на северните райони получават временно необходимата им връзка с площад "Централна гара", само в периода до въвеждането в експлоатация на отклонението на втория метродиаметър.
Признавам! - досто добре измислено заобикаляне на правилата.  :rolleyes:

Но по същата логика хората от кремиковското направление могат да поискат техните автобуси да се удължат до гара Подуяне докато си чакат метрото до автостанция Изток.  ;)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: stankos on 17.12.2014, 08:16:49
От заобикаляне на правилата държавата ни е на тоя хал !
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 17.12.2014, 10:47:18
...необходимата им връзка с площад "Централна гара",
Също толкова е "необходима" подобна връзка и за линиите, тръгващи от Автостанция Орландовци. Да не говорим, че те няма да могат да разчитат на метро поне в следващите 20 години.
По тази логика владайските и мърчаевските линии трябва да ходят до пл.Св.Неделя или поне до Министерство на земеделието, кремиковските - до пл.Ал.Невски до изграждането на Линия 3 и т.н.

Максималистичността на новоискърското искане беше ясна и на яхналата петицията БСП: Калоян Паргов не пасе трева и е наясно с МГТ, но една опозиция, която не вдига пушилка, не е опозиция. А даже временното удължаване на А26 и после на А27 до Централна гара беше подарък, на който не са се радвали примерно хората от Драгалевци, Бистрица, Железница и Плана при прекъсването на свързаните със селските лании трамваи.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 17.12.2014, 11:32:53
Тук въпросът опира, че удължаване на 27 до Центр гара ще доведе до увеличаване на курса с около 15-16 мин, което няма влоши интервала на линията.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 17.12.2014, 11:46:37
Нови Искър и сега има връзка с Централна гара посредством прекачване на трамвай 12 и чрез националната ж.п. мрежа. Автобус 27 е редно да се движи с удължен маршрут, докато се ремонтира трасето на трамваите и се помисли за нов подвижен състав. Това отклонение на метрото до Илиянци не го виждам в бъдещите 6-7 години. Да се надяваме, че в по-скоро бъдеще ще се случи ремонта на трамвайния участък до Илиянци. Нека да отбележа една положителна новина за транспорта към и от Илиянци. В момента тече ремонт на улица "Джерман", по която крайградските линии №25 и 29 и градската 87 се движат до Автостанция "Илиянци". На АС "Илиянци" най-накрая, след около 4 месеца беше възстановена тротоарната настилка, нарушена вследствие на прокарване на електрическо захранване на новото ЕИТ. Очаквам да оправят и осветлението и тази станция ще придобие по-приличен вид. 
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: stankos on 18.12.2014, 08:08:52
Аз пък искам автобусна линия от Овча купел до Банкя по Цар Борис ІІІ и Околовръстното ! Не е нормално до офиса на НАП, който те обслужва да стигаш с 3 превозни средства и 2 прекачвания ! Трябва да има директна връзка за хората подаващи си данъчните декларации и останалите услуги предоставяни от бившата данъчна администрация ! Уточняване на задължения , здравноосигурителен статус и други важни за хората неща ! Сигурен съм ,че пътникопоток ще има достатъчен ! Между Банкя и Люлин вървят 5 линии на МГТ в този ред на мисли е достатъчно само една да се пренасочи към Овча купел !!!
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 18.12.2014, 09:47:54
Хайде по-сериозно! :angry:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: ИванТ on 18.12.2014, 12:46:55
Националната железопътна мрежа изобщо не може да бъде алтернативна за жителите на град Нови Искър. В новия график за движение на влаковете в делнични дни са заложени 12 влака в посока, спиращи на железопътна гара "Курило" или осреднената стойност за денонощие е един влак на два часа. Може ли това да бъде реална възможност за транспорт, осигуряващ мобилност? Единствените пътници, които използват конкретно този маршрут са железопътни служители, настоящи или бивши, които разполагат с карти за безплатно пътуване.
Има и друг проблем, като не само, че няма директен транспорт по площад "Централна гара", но автобусна линия "А27" е единствената, която осъществява връзка с автобусна линия "А83" и автобусна линия "А108". Всички пътници, използващи автобусите до автостанция "Илиянци" не могат да направят връзка с горепосочените автобусни линии.  Разстоянието е едва 1.4 километра, с пресичане на пешеходен светофар (https://maps.google.bg/maps?saddr=%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9E%D0%94%D0%B6%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%E2%80%9C&daddr=%D0%B1%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9E%D0%A0%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%E2%80%9C&hl=en&ie=UTF8&ll=42.749218,23.323846&spn=0.019192,0.039482&sll=42.7439,23.318331&sspn=0.004798,0.009871&geocode=FdNijAIdY9hjAQ%3BFU45jAIdM85jAQ&t=h&mra=me&mrsp=1,0&sz=17&z=15).
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 18.12.2014, 13:27:02
Еми А27 е до София-север, какво има тук да се дискутира!
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 18.12.2014, 20:22:27
Има и друг проблем, като не само, че няма директен транспорт по площад "Централна гара", но автобусна линия "А27" е единствената, която осъществява връзка с автобусна линия "А83" и автобусна линия "А108". Всички пътници, използващи автобусите до автостанция "Илиянци" не могат да направят връзка с горепосочените автобусни линии. Разстоянието е едва 1.4 километра, с пресичане на пешеходен светофар.
А трамваи 11 и 12 забрави ли, че съществуват? Повече от 30 години връзката от АС "Илиянци" до Васил Коларов (днешното Хюндай България) се осъществяваше от ТМ11 и 12. Тези две трамвайни линии са достатъчно редовни за нормално транспортно обслужване. А27 беше удължен, за да се угоди на жителите на Нови Искър и Требич, като също смятам, са намесени и интересите на частния превозвач. За мен това удължаване е икономически необосновано. Двете трамвайни линии от Илиянци имат достатъчна превозна възможност да поемат пътникопотока и на А27, без да се натоварват допълнително разходите на общината за транспортни услуги към частни превозвачи. Единственото, което ме притеснява е състоянието на релсовия път и това донякъде оправдава удължаването на А27.
За това, че ж.п. транспорта не е алтернатива за жителите на Нови Искър съм склонен да се съглася, защото последните години състоянието на железниците е драматично.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 09.02.2015, 12:46:37
Редно е след пускане на МД1 до БПС и МД2 до Хладилника 122 и 123 да се обединят в линия БПС-Лифт Симеоново-Хладилника с 3 или 4 коли която довозва новите блокове и вилната зона около лифта до двата метродиаметъра. Евентуално между пускането на МД1 до БПС и това на МД2 до Хладилника линията може да е БПС-Лифт Симеоново-Г.М.Димитров същия маршрут може да се приложи и ако няма пътници към МД2.  :rolleyes:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: kristian40t097 on 19.02.2015, 17:57:38
Линия 70 ползва ли се в няколкото курса, в които я има?
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 19.02.2015, 18:53:01
Все пак се ползва от жители на селото и работещи в обсерваторията. Дотам няма друг транспорт. От друга страна ми изглежда удачно линията да бъде обслужвана с микробус при двупосочен курс 150 минути включително почивката на водача с два допълнителни курса.  :rolleyes:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: kom6ito on 19.02.2015, 20:26:57
Има и доста туристи особено почивните дни.Общо взето си е пенсионерска линия.Според мен 9032 е идеален за нея.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: kristian40t097 on 26.03.2015, 17:33:18
И отново от ФБ-ка на ЦГМ.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: bonbon on 26.03.2015, 17:47:20
И отново от ФБ-ка на ЦГМ.

Интересно сега се загледах на изобразеното в Младост - автобус 314 е даден по ул. Св.Преображение покрай Общината
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: RADOCVET on 26.03.2015, 17:49:30
Недоумение буди и линия 1К.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: kristian40t097 on 26.03.2015, 17:51:28
Недоумение буди и линия 1К.
Курсовете на 1цата, които се качват до Кокаляне.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Emperor on 26.03.2015, 18:10:56
Недоумение буди и линия 1К.
Охх, горкия не си видял карта на Банкя с 44ките.
44К, 44KУ, 44ИХУ, 44Г и тн :D
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: RADOCVET on 26.03.2015, 18:22:51
То щото няма достатъчно цифри, та и букви слагаме  :help:

44ИХУ някаква атракционна ли е  :laugh:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Emperor on 26.03.2015, 18:52:09
44Б е атракционната ;) Минава по най-големите стръмности и по-еднолентов наслаган чакъл върху поляни...
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: T_4 on 27.03.2015, 01:11:33
Не съм убеден, че има улица, където са дали А10 да се отклонява. Ако все пак има такава, може ли А14 да се прати до там? Освен това, вместо А384 си мисля, че ще е добре да се организира тролейбусна линия от Дружба-1 до Дружба-2, която да е синхронизирана с ТБ4 и ТБ11. Какво ще кажете?
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: kristian40t097 on 27.03.2015, 15:13:56
Не съм убеден, че има улица, където са дали А10 да се отклонява. Ако все пак има такава, може ли А14 да се прати до там? Освен това, вместо А384 си мисля, че ще е добре да се организира тролейбусна линия от Дружба-1 до Дружба-2, която да е синхронизирана с ТБ4 и ТБ11. Какво ще кажете?
Има такава улица, която стига до метростанцията. А ако 14 отиде до там губи връзката с 88, 604 и трамвая. Трябваше да се организира колело около МС Искърско шосе, но явно трябваше да се пестят пари..........
И аз категорично съм за тролейбус от Дружба 2 по маршрута на 4 до Списаревски след това мисля, че има контактна мрежа и по маршрута на 11 до Дружба 1. https://www.google.bg/maps/@42.667692,23.385475,3a,75y,13.87h,77.56t/data=!3m4!1e1!3m2!1sLDjXDiXhwd7tpuBfidmfPg!2e0?hl=bg ето това е мястото, за което говоря.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 08.06.2015, 23:04:57
В темата за изоставените трамвайни трасета, стана въпрос за редовността на автобусна линия 87. Може скоро да стане с една идея по-редовна, тъй като има предложение от ЦГМ, за обединяване на автобусни линии 26 и 87. А26 ще минава през Требич и Илиянци и ще прави връзка с МС "Хан Кубрат", но не зная, къде точно планират да минава - по ул. "Хан Кубрат" или по Ломското до Обеля. Също така и датата на предвижданата промяна е неизвестна. Идеята на мен ми допада и преди време бях предложил такъв маршрут тук, но не се хареса особено. Очевидно промяната се харесва на повечето жители на Нови Искър и Требич и очакваме промените да се случат, поне дочувам само положителни отзиви. Само не мие ясно, какво ще се случи с А25, най-вероятно ще бъде закрит, каквито слухове имаше по едно време. Но възниква проблемът с транспортното обслужване на Мировяне в празнични дни, тъй като новата линия ще се движи само делник, а А29 не е достатъчен с това разписание. Ето и единствената официална информация, която открих от районна администрация "Надежда":
Quote
Здравейте, след проведено допитване до обществеността в кв. Требич, и положителното становище на гражданите, район "Надежда" ще подкрепи разработена транспортна схема от ЦГМ, съгласно която се обединява маршрута на линии 26 и 87, като същевременно се подобрява върховия интервал на автобусна линия 26, а за автобусна линия 87 е осигурено нощно движение. Освен това се осъществява директна транспортна връзка на жителите на кв. „Требич“ с метростанция „Хан Кубрат“ чрез автобус 26. Автобусни линии 26 и 87 ще продължат да се движат само в делнични дни, както е в момента. Предложената промяна подобрява интервалите на движение във върховите периоди на автобусна линия 27. Очакваме експериментално въвеждане на на предложените промени.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 09.06.2015, 07:57:41
Може примерно обединената линия да се движи празник с 2 коли или колата от 25 да подсили 29, като се затегне разписанието - ако няма влачене интервалът на 29 с 2 коли спокойно може да е около 43-45 минути може би дори 40 :rolleyes:, така автобусът става достатъчно редовен за Мировяне в момента 25 е по-нарядко празник.  :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 09.06.2015, 15:14:27
Идеята е много добра. И двете линии не работят празник и предпразник, но се надявам след обединението да започнат да работят.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: mitakis on 09.06.2015, 16:01:53
Емо -
Quote
Автобусни линии 26 и 87 ще продължат да се движат само в делнични дни, както е в момента.

Подкрепям идеята, значително ще подобри транспорта, при условие че запазят броя коли от двете линии за постигане на човешки интервал ~20 минути.
Пък ако се реализира обединението, ще последва разреждане на 27(делник), закриване на 25, с което ще се спести някакъв пробег (да речем за 1 нощна кола повече по 26+87 и за за втора кола по 29 празник).
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 09.06.2015, 19:26:12
Идеята наистина е добра и ми прави впечатление, че нито една от автобусни линии 25,26,29 и 87 не фигурира в промените за летни разписания. Това ме кара да смятам, че промяната се готви и скоро ще се реализира. А27 преминава на летни разписания, но ако се движат с новата линия по почти подобен маршрут е нормално да я разредят в летните месеци. Ако закрият А25 и подсилят поне в празничните дни А29, не само Мировяне ще има нормално транспортно обслужване, но и Доброславци и Балша ще имат читава връзка с Илиянци, макар само в празничните дни. Малко ще се обезлюди Автостанция Илиянци в делничните дни, но поне празник ще има повечко пътникопоток за трамваи 11 и 12, ако подсилят А29.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: mitakis on 10.06.2015, 15:07:55
Сериозна била работата  :fan:  :fan:
Quote from: ЦГМ
От 15 юни се обединяват в един маршрутите на автобусни линии 87 и 26 под общ номер 26.
Обединеният маршрут ще тръгва от кв. "Гниляне" по досегашния маршрут на автобусна линия 26 до разклона на Околовръстен път и началото на кв. "Требич", по ул. "Латин Колев", бул. "Рожен", ул. "Илиянско шосе", бул. "Рожен", надлез "Надежда", бул. "Ломско шосе", ул. "Хан Кубрат", ул. "Бели Дунав", бул. "Ломско шосе" и по досегашния маршрут на автобусна линия 87 до ж.к. Обеля 1 – двупосочно.
Автобусната линия ще се движи само в делнични дни, както до момента се движат 26 и 87.

Карта (http://i.imgur.com/EaB4NAq.jpg)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: RADOCVET on 10.06.2015, 17:22:38
При положение че 26 ще стига до Надлеза не е ли редно 27 да се върне до Илиянци?
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: ИванТ on 10.06.2015, 17:27:01
Село Балша и село Доброславци имат пряка връзка с метрото, а какво по-хубаво от това?! Ползата за тези села от автобусна линия "А29" е връзката им с общинския център (училища, детски  градини, медицински център).
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: mitakis on 10.06.2015, 17:30:19
При положение че 26 ще стига до Надлеза не е ли редно 27 да се върне до Илиянци?
И да намалят прихода на Юнион Ивкони... съмнявам се. Удължаванията на 27 си бяха свързани с оредяването (и скъсяването на маршрута) на 150 през 2012.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 10.06.2015, 17:55:10
Ако 26 се движи до Надлез Надежда и има курсове в празник е напълно нормално 27 да се върне на Илиянци. Също при евентуален бъдещ качествен основен ремонт на трамвайното трасе с максимално обособяване 27 е уместно да се съкрати. Ако не е изпълнено нито едно от тези две условия е по-добре 27 да довозва до МС Хан Кубрат, маршрутът до София Север е пълно безумие.  :rolleyes:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: ИванТ on 10.06.2015, 18:14:47
При положение че 26 ще стига до Надлеза не е ли редно 27 да се върне до Илиянци?
Тази идея би била изключително добра, ако метростанция "Илиянци" е въведена в експлоатация. За момента най-успешно би било автобусна линия "А27" да бъде удължена до площад "Централна гара".
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 10.06.2015, 18:18:27
Пътникопотокът към Илиянци е твърде малък за изграждане на метро. Достатъчен е качествен основен ремонт на трамвайното трасе с максимално обособяване евентуално с доставка на нови мотриси поне за 12. Недопустимо е селски автобус като 27 да навлиза в разширения център - такива линии трябва да довозват до периферни метростанции или обособени скоростни трамвайни трасето съответно той няма място на Централна Гара. :rolleyes:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: RADOCVET on 10.06.2015, 18:19:39
Тази идея би била изключително добра, ако метростанция "Илиянци" е въведена в експлоатация. За момента най-успешно би било автобусна линия "А27" да бъде удължена до площад "Централна гара".

Ама как, разбира се. А 59 може да се удължи до Св. Неделя, че станцията на Житница не е готова. ТМ 11 и 12 за какво са???
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: ИванТ on 10.06.2015, 18:45:27
Недопустимо е селски автобус като 27 да навлиза в разширения център - такива линии трябва да довозват до периферни метростанции...
Не предлагам нищо различно! Безспорно маршрутът на автобусна линия "А27" трябва да е квартал "Илиянци", това е най-естествената му трансформация, но след построяването на съответната метростанция. И понеже обърнахте внимание на този казус - решението за развитието на метрото в тази посока е маркирано през 1974 година, при много по-скромното население на Столична община (965700 души). Интересна е методиката, по която преценихте, че липсва пътникопоток за развитието на метрото, особено при броя на населението през 2015 година (1286383 души). И още нещо: след метростанция "Илиянци" трябва да има и депо, което да обслужва втория метродиаметър.
Трамвайна линия "ТМ5" скоростна ли е или не е?! Трасето е частично обособено, подвижния състав е модернизиран... Автобусна линия "А260" изцяло дублира този маршрут и отива до площад "Руски паметник", който е много по-близо до идеалния център, отколкото площад "Централна гара". Квартал "Горна баня" също е краен квартал, ситуиран след околовръстния път.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 10.06.2015, 18:54:20
Илиянци е малък квартал, няколко работещи предприятия в промишлената зона не генерират по никакъв начин пътникопоток за метро. Навремето е имало сериозна промишлена зона, а голяма част от Надежда и Обеля още не са били построени. Трасето на ТМ5 също има нужда от качествен основен ремонт и максимално обособяване като 260 се съкрати до Автогара Запад.  :rolleyes: За метро е нужен поток поне 20 000 пътници на час в пик, който Илиянци посмъртно не може да осигури, в София само големи квартали като Младост, Люлин, Овча Купел, Надежда и Обеля, Дружба, Хаджи Димитър и Левски осигуряват подобни потоци.  :rolleyes: Двата метродиаметъра могат спокойно да се обслужват от едно депо, няма нужда от второ.  :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 10.06.2015, 20:17:14
И според мен мястото на А27 е на АС "Илиянци", но понеже всичко у нас е корумпирано, не биха засегнали интересите на "Юнион Ивкони", чиито шофьори явно не са много мотивирани в работата си и в последно време, карат безобразно. Със спестения пробег от съкратения маршрут на 27 ще може да се подсили А26, защото подозирам, че на хората от Славовци, Мировяне и Требич, ще им е много трудно да се качват в час пик на автобуса, ако е на по-голям интервал. В момента в А27 е такава тъпканица, че пътуването е кошмар в пиковите часове.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: viktor_bdz on 10.06.2015, 20:24:58
Новината, че хората от кв.Надежда, пак ще имаме автобусна връзка с Обеля е прекрасна. Да попитам обаче, кой гараж ще я обслужва тази линия, предполагам "Малашевци"?
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: AROS on 10.06.2015, 21:03:41
Скоро сигурно 25 и 29 ще въртят на СТЗ, както и тм 11 и 12, ако започне отклонението на Рожен до ССТ и ПВ с нея, а се предвижда и реконструкция и леко преместване на трамвайното ухо на Илиенци, нищо чудно станция Илиенци така да се закрие, както стана с Дърценица и Обеля, а 27 да остане до Гара Север, 25 и 29 до СТЗ, а тм 11 и 12 ще се възстановят до Илиенци.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 11.06.2015, 23:36:08
Идеята за новата А26 е много добра! :fan: Обаче, нямаше да е лошо да работи и в предпразник/празник.  ;)

Според мен, трябва задължително А27 да се съкрати обратно до автостанция Илиянци, а А25 да се закрие.  ;) Със спестения прогбег новата А26 да стане по-редовна и работеща и в предпразник/празник.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 12.06.2015, 12:53:32
Развивам идеята си, породена в темата за северозападните квартали:

Новата А26 става на 8-10 минути в час-пик и 15-18 извън пик. А25 се закрива, а А27 се разрежда двойно и се връща до автостанция Илиянци.

Така новата А26 ще стане основна за град Нови Искър, неговите квартали и село Мировяне. Предполагам, че жителите на горните ще са много доволни, защото новата линия ще им продоставя връзка с цяла северна София и в частност бул. "Рожен" и околната промишлена зона (за което доста потребители тук твърдяха, че е много търсена дестинация + директна и бърза връзка с метрото. Другият бонус е, че новата линия ще бъде много удобна за довозване до метрото за северните квартали на град София. :fan: Всички печелят!  :)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: emo on 12.06.2015, 15:07:41
Всички печелят!  :)

Особено жителите на Кътина, на които им оставяш автобус на около 30 мин. в час пик и 60 мин. извънпик.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 12.06.2015, 18:18:56
Всички печелят!  :)

Особено жителите на Кътина, на които им оставяш автобус на около 30 мин. в час пик и 60 мин. извънпик.
Което ми се струва нормално.  ;)

За сравнение:
Лозен има автобус на ~20 минути в пик и на 30 извън пик (А7 не го броя, няма особено значение за обслужването на с. Лозен);
Долни Пасарел има автобус на 45/60 минути в пик и на 75 минути извън пик;

И погледнато от друга гледна точка:
Кътина - 1 469 души население
Лозен - 6 078 души население
Долни Пасарел - 1 276 души население
*По данни от wikipedia.org, където пък е отбелязано, че цифрите са взети от дирекция ГРАО.


Следователно Кътина трябва да се доближава до транспортното обслужване на Долни Пасарел, а не до това на Лозен. Като за да сме обективни, използване безпристрастния фактор - население!  ;)
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: ИванТ on 12.06.2015, 21:41:31
Всички печелят! 
Всъщност никой не печели! Приемлив вариант за всички страни в казуса е връщането на автобусна линия "А26" до метростанция "Обеля" (като се движи и в празнични дни), но началната точка да не бъде квартал "Гниляне", а село Кътина. И съотвено автобусна линия "А27" да стартира от квартал "Гниляне" да продължава по актуалния си маршрут и да се обедини с автобусна линия "А87", за да прави връзка с метростанция "Хан Кубрат". По този начин село Кътина получава връзка с метрото (село Долни Пасарел с по-малко население от село Кътина има такава), а жителите на град Нови Искър получават по-бърза връзка с метростанция "Хан Кубрат" без времеотнемащото отклонение през село Мировяне.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 12.06.2015, 22:09:23
Времеотнемащото отклонение през село Мировяне, както ти се изрази, отнема точно 5 минути. А сутрин, знаеш че се образуват задръствания по околовръстното при светофара на входа за кв. Требич, така че може и преминаването през Мировяне да е предимство. Не виждам как биха се обединили 87 и 27, при положение, че операторите са различни - общинска и частна фирма. Не е невъзможно, но ще е доста по сложно.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: ИванТ on 12.06.2015, 22:18:58
Няма наредба, закон или други юридически и технически пречки, който да забраняват (ограничават) една линия да се обслужва от няколко оператора. Нещо повече - в много общини в България се процедира именно по такъв начин, така че Вашият аргумент няма как да бъде ефективен. Освен това, договорите с конкретния оператор не са вечни!
Не разбирам и другата част от публикацията Ви - село Мировяне ще продължи да има връзка с метрото при предложения вариант. А дори и отклонението да отнема само 5 минути, защо да не ги спестим на жителите на града? При такъв вариант всички би трябвало да бъдат доволни - всички селища на западния бряг ще получат връзка с метрото, включително и квартал "Изгрев" и квартал "Гниляне".
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 12.06.2015, 22:27:42
Жителите на Мировяне отдавна искат А26 да минава през Требич и Илиянци до МС "Хан Кубрат", а не до Обеля. Не виждам, какво толкова дебатираме. Новата линия 26+87 се хареса от повечето хора в района. Нека да видим какъв пътникопоток ще има, успешна ли ще е и тогава да говорим. Според мен, няма как да обвържем всички автобусни линии на Нови Искър с метрото, пък и не е необходимо.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: ИванТ on 12.06.2015, 23:00:39
Изобщо не става въпрос за всички линии, а само за още една, която би изпълнявала и важна функция в район "Надежда". Всички селища в район "Панчарево" (с по-малко население от район "Нови Искър") имат връзка с метрото, как за тях това е необходимо, а за нас - не?!
Съгласен съм с Вас, че промяната сега ще се хареса, но това ще се дължи на връзката с метрото, което показва колко важна е подземната железница за хората и колко много те желаят възможността да се придвижват с нея! А жителите на село Мировяне ще пътуват по-бързо директно до метростанция "Обеля" (единственото светофарно кръстовище е именно да самата метростанция), отколкото през квартал "Требич" и булевард "Рожен". От друга страна, градските жители винаги са искали отклонението през село Мировяне да не бъде активно. С идеята, която предлагам не виждам ощетени страни.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 13.06.2015, 21:28:45
Не съм много запознат с район "Панчарево", но там всички автобуси имат връзка с метрото, просто защото маршрута им от край време е до АС "Гео Милев" и същевременно построиха метролиния, която има метростанция по маршрута на тези автобуси. Нови Искър е доста отдалечен от метрополитена и не е рентабилно всички автобуси да са довеждащи до метрото, при все че има почти автономна трамвайна линия до кв. Илиянци. Крайградските линии трябва да правят връзка с най-близко разположения електротранспорт. Другото си е разсипия. Последно време често ми се налага да ползвам ГТ и наблюдавам, че масово се пътува гратис в наземния транспорт. При качването на контроли, превозното средство се изпразва и това не е преувеличено. Така че не знам кой ще плати сметката, на това да се удължават автобусни линии, които дублират трамвайния транспорт. Впрочем, публикували са новото разписание на А26. Доста са пестеливи "ЦГМ" от към ресурс за тази линия, особено след 20 часа - автобус през 1 час.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 13.06.2015, 21:49:49
Направо са прецакали новата А26 от гледна точка на разписанията.  :angry:  :help:

Нали уж трябваше колите от "старата" А26 и А87 да се съберат. "Старата" А26 имаше 3 целодневни коли и 1 нецелодневна, а А87 имаше 2 целодневни и още 2 разпокъсани коли.

Следователно, новата линия трябваше да има 5 целодневни коли и още 3 разпокъсани. Но реалността не е такава. Новата линия има 4 целодневни и 3 нецелодневни. Едната нецелодневна има само един курс...  :eek:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Emperor on 13.06.2015, 21:52:13
Летни разписания на 26 ще са това ;) Като дойде зимата ще е по-начесто.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 13.06.2015, 21:54:25
Летни разписания на 26 ще са това ;) Като дойде зимата ще е по-начесто.
Е, да, ама това разписание няма да привлече много хора и после ЦГМ ще кажат, че експериментът е неуспешен.........  :/
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: cyberdude on 14.06.2015, 17:53:58
Последно време често ми се налага да ползвам ГТ и наблюдавам, че масово се пътува гратис в наземния транспорт. При качването на контроли, превозното средство се изпразва и това не е преувеличено.

Затова е крайно време по всички крайградски линии качването да става само през първата врата (на останалите да се сложат еднопосочни турникети и да може само да се слиза), а шофьорите да проверяват и продават билети. Ако не им се занимава и смятат, че не им е работа, линиите да се дадат на концесия с такова условие - частните превозвачи ще намерят достатъчно шофьори, на които им се занимава. Сега не стига, че за левче се стига от даже 20-30 км. разстояние, ами и не плащаме. А иначе искаме ако може всички крайградски автобуси да са поне до центъра, че да не се налага да се оглеждаме за контрольор на още една линия.  :angry:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: RADOCVET on 14.06.2015, 17:58:22
Турникетите не са подходящи за родители с детски колички и трудноподвижни лица.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 14.06.2015, 18:32:37
Нали на А25 имаше такъв турникет и пак си се пътуваше гратис. Не е удобна тая система, трябва си постоянен контрол, но да се проверяват всички наред. Щото аз последно време се чувствам дискриминиран в родината си. Проверяват се само белите, ако си циганин, негър, пакистанец, индианец и т.н. контролата те подминава. То и тях ги разбирам, щото не знаят кой от тия ще им извади нож да ги заколя и никой няма да ги защити.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: vasko on 15.06.2015, 21:51:59
Днес открих един дребен недостатък на "новата" А26 - номерът на линията. Според мен, е леко объркващо особено при ситуацията, че "новата" линия спира на спирки, на които е спирала "старата". Това обърква хората.

Майка ми разказа за това, че е станала свидетел на обърквания на автобусната спирка до МС Обеля, където до петък се движеше "старата" А26, а от днес нова линия, но със същия номер.

Подобно объркване може и на други спирки, като например, "ж.к. Обеля 2", която се намира на бул. "Ломско шосе". На спирката посока Надежда често чакат хора, които искат да пътуват до МС Обеля или кв. Обеля и знаят, че която и да е от трите линии А26, А30 или А31 ще им свърши работа. Днес може и да са останали изненадани...

Според мен, щеше да е по-добре новата линия да има нов номер, който да привлича вниманието и да кара хората да четат бележките по спиркознаците.  ;) Например - А268 или А826. Ако толкова се държи да е двуцифрен - може някой от свободните двуцифрени - А15, А16, А17, А19, А32, А33, А35, А36, А37, А38, А39, А40 и т.н.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: lion69 on 16.06.2015, 21:02:04
Аз пък смятам, че промяната на А26 не е добре обмислена, имах възможността вчера и днес да се возя по "новия" маршрут и да ви кажа въобще няма смисъл от тази промяна. Първо много от хората, които ползваха А26 вече отказват да го използват тъй като обикаля изключително много. Второ, както казаха по-горе на МС Обеля стават много обърквания заради промяната на маршрута, трето новият маршрут изобщо не е оправдан откъм пътникопоток. От Обеля 1 до МС Хан Кубрат автобусите са почти празни, след което седалките се заемат от хора, които пътуват до Илиянци най-вече или Требич. Също се качват и хора, които са изпуснали А27. Новото разписание е под всякаква критика, то и предишното разписание си беше лятно, пък автобусите бяха по-често /за незапознатите ще кажа, че А26 се движеше по старото си разписание от 16.06.14г. и така лятното разписание се превърна в  зимно/. Да не говорим ,че  след като са обединени две автобусни линии, интервалът на движение трябва да е малък. Пък и станах свидетел на разговор между шофьори на А25 и 29, които коментираха, че най-вероятно А25 ще бъде спрян и също упорито критикуваха новият маршрут на А26, както и това че курсът е станал час и половина. Смятам, че А26 си беше по-добре по старият маршрут.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: UMSofia on 16.06.2015, 22:45:03
Как очакваш на втория ден от промяната, линията да се напълни с пътници? Хората още не са се ориентирали. Линията е с много добър маршрут и ако септември мине на зимни разписания, ще има доста пътникопоток. Как очакваш шофьорите да не критикуват маршрута на новата линия, като вероятно след закриването на А25 ще бъдат прехвърлени към нея. Сега 25 е линия мечта, караш пет спирки и почиваш половин час, после пак пет спирки и пак вестници, списания, кафенце, това онова. Въпроса е до колко това е ефективно. Късите линии по принцип не са много ефективни. Има и други линии с дълъг курс, които освен друго, влизат в зони със сериозни задръствания и курса се удължава още повече (А83). Ако се осигури на шофьорите достатъчно дълга почивка на крайните спирки, този довод за курса става несериозен. За мен сериозен проблем са старите автобуси, това би отблъснало пътници, а не новия маршрут, защото в тия изтърбушени 305-ци трябва да пътуваш с противогаз. Също така преди от Мировяне до Обеля беше 17 минути + 14 с метрото до Сердика = 31. Сега от Мировяне до Хан Кубрат е 23 минути + 7 с метро = 30 минути. За сравнение с А25 и ТМ12 е 10+31=41. Това е без времето за трансфери и чакане. В момента на Хан Кубрат се прави много по-бърз трансфер от Обеля. Сметките показват, че сегашния маршрут на А26 осигурява най-бързия достъп до центъра на Мировяне и Требич, от когато и да е било. Затова като се направи нещо разумно, защото у нас такива неща рядко се случват, кажете браво, а не започвайте веднага с критиките.
Васко предполагам, че са избрали №26, за да сменят възможно по-малко спиркознаци. Имаше достатъчно информация за новата линия, така че ако някой не е разбрал, си е личен проблем.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Ivo on 19.07.2015, 20:20:35
Замислих се днес, пътувайки с 98 защо трябва да обикаля толкова много, че на всичко отгоре да спира и на всяка спирка по Джеймс Баучер а на Семинарията спира на 2 места през 100 метра, също и автобусите да се разбиват по паважа. Не може ли просто да се спуска направо по Черни връх и да върти като 10 ТМ? като спира само за връзка с метрото, и от Хладилника на горе вече на неговите си спирки, то на другите така и така спира 10 ТМ. Така и така ми направи впечатление че 50-60% от хората слезнаха на Черни Връх и си продължиха пеша надолу към НДК. Така едно че ще се спести пробег, доста време, амортизация и доста пари, друго че на хората ще им е доста по-удобно като спира направо на кръстовището с Евроги Георгиев, а пък ще прави и доста повече връзки с 204, 604, 72, 76, и да не забравяме ще стане по на често.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 20.07.2015, 09:21:51
98 следва да бъде съкратен до Хладилника след пускането на МД2 до там и възстановяването на ТМ10. В момента осъществява връзка на Баучер и Св. Наум с Хладилника, също така ако 98 минава по Черни Връх се получава много голям дублаж с 10ТМ. Закриване на 10ТМ със сгъстяване на 98 до сегашните интервали на заместващия автобус не е оправдано - автобусите ще се лангъркат полупразни към Бистрица и Железница.  :rolleyes: Единственото предимство на варианта 98 по Черни Връх е избягването на задръстванията около Семинарията в пик, но това не компенсира останалите проблеми. Иначе наистина 98 може да не спира на всички трамвайни спирки особено тази на Баучер до кръстовището със Св. Наум.  :rolleyes:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Ivo on 23.07.2015, 17:49:45
То ясно че временно е така докато се завърши новата метростанция и новата автостанция Хладилника но въпроса е че може би щеше да е по-добре да беше по предложения от мен вариант не знам.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: V.Peichev on 24.07.2015, 10:53:08
Вече посочих по-горе недостатъците на идеята на Иво - голям дублаж на 98 и 10ТМ и липса на удобна връзка на Баучер и Св. Наум с Хладилника. Закриване на 10ТМ със сгъстяване на 98 до неговия сегашен интервал е нецелесъобразно - автобусите ще се таралянкат полупразни до Бистрица и Железница. Иначе наистина 98 може да не спира на всички спирки на ТМ10 особено тази на кръстовището на Баучер и Св. Наум. Избятването на задръстванията около Семинарията е известно предимство на идеята в делник пик така ще се избягват закъсненията понякога достигащи 10 минути, но през останалото време се спестяват 4-5 минути на посока и автобусът ще стане по-редовен само с 1-2 минути, което няма да се усети на практика.  :rolleyes: Слизането пеша по стръмния наклон до Хемус е над 10 минути във всички случаи и е странно защо хората слизат от автобуса. :rolleyes:
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: Ivo on 24.01.2017, 10:13:33
Направи ми впечатление нещо интересно -линията до Волуяк 150, на ЦГМ на цена от 1.60, а линията София-Костинброд е на цена 1.50 за по-далечно растояние, по-чести интервали на всичко отгоре с туристически автобуси. Как става тая рябота. Явно зависи и какви субсидии на км.се дават и колко покриват. Но се получава за по-далечно растояние и по-чести интервали да плащаш по-малко, отколкото само за част от пътя.
Title: Re: Крайградски автобусни линии
Post by: blagun on 24.01.2017, 10:26:44
Тук пропускаш факта, че абонаментните карти за ЦГМ важат за А150, но не и за костинбродските линии. Не е ясно, какви абонаментни карти предлага община Костинброд, но е ясно, че те не важат за метрото и другите софийски линии. Разбира се, при сътрудничество между община Костинброд и Метрополитен може да се намери взаимноизгодно решение.