Градски транспорт - София

Инфраструктура => Трамвайна инфраструктура => Topic started by: simpes on 10.07.2011, 20:03:34

Title: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: simpes on 10.07.2011, 20:03:34
Много ми е интересно разположението на релсите на това колело. Някой може ли да приложи схема и да обясни защо има по особен коловоз?
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: xЗm on 10.07.2011, 20:16:26
Много ми е интересно разположението на релсите на това колело. Някой може ли да приложи схема и да обясни защо има по особен коловоз?

Преди години в този коловоз стоеше резервата. Сега няма резерва и съответно не се изплозва, освен в изключителни случаи на аварии.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: София 70 on 19.01.2015, 22:39:17
Понеже няма подходяща тема - малко да помисля на глас , относно бъдещото реконструиране на трасето :
Мисля , че ще е удачно трасето да се позиционира в западната страна на Каменоделска - обособено , разделено с бордюр , повдигнато и оградено с тръбно-решетъчен парапет.
От кръг Орландовци до спирка Католически гробищен парк се запазва , като след спирката следва контура на сегашния бордюр. Трасето продължава от западната страна на Каменоделска до първата крива след мост Изида , като преминава в плавен преход в средата . За трамваите се използва западния ръкав на моста , като ръкавът е обособен . Поради близостта на близките сгради не е удачно да е до бордюра .
Плюсове - отпадане на светофара на Католически гробища , безконфликтно пресичане на пътници от входа на Централни гробища до трамвайните спирки .По-лесно преминаване на двете кръстовища на мост Изида .
Минуси - Удължава се червения сигнал за десен завой от Каменоделска към Грънчарска .
малко удължаване на фазите на цялото кръстовище .
Лек конфликт на кръстовищата на Изида . Конфликт на бензиностанция Еко.
Цветарските магазини могат да се преместят до оградата на гробищата.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: RADOCVET on 19.01.2015, 22:51:54
Проектът за ремонт по Каменоделска, който очевидно ще го прокарат като част от проекта за интегриран градски транспорт, не включва пътните платна.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: btr95 on 22.01.2015, 09:26:14
Понеже няма подходяща тема - малко да помисля на глас.......
Аз съм съгласен с твоето виждане, но донякъде. Защото в момента се ползва единия изход от гробището, точно до Католически гробищен парк, дори него да затворят, все един от тези два изхода-входа трябва да се ползва. Вторият недостатък според мен е, че трябва да се изградят перони на спирките от страната на булеварда, което не е проблем за Каменоделска, до светофара за надлез Надежда, после обаче улицата се стеснява. Трето, в подлеза ти искаш да вкараш трамваите от едната страна, тоест остава пак едно платно за всяка посока на автомобилите, целта е като реформираме транспорта, той да бъде приемлив за всички. Ето го моето виждане, което също има доста проблеми, на които засега не мога да дам решение. Трасето според мен трябва да се изгради, както е в Обеля. От всяка страна релса, за съответната посока. Така и идиотоподобните шофьори няма да се удрят един в друг като трамваят спре. Отново по Каменоделска да се огради трасето с бордюр. При потегляне посока Козлодуй от Католически гробищен парк няма да е необходим светофар. Проблема е за идващите от другата посока трамваи, там трябва да има светофар. Той трябва да светва червено на автомобилите, преди да е светнал червено светофара на Първа българска армия червено, за да се изтеглят автомобилите задръстили трамвайното трасе. Разположението му ще е 50-60 метра преди завоя на Каменоделска. На Антон Иванов, в подлеза, най-удачно е трамваите да вървят покрая откъм тротоара. Така желаещите да завият наляво към Сточна гара ще си имат собствено платно, а продължаващите по Козлодуй ще се движат по линията. По този начин няма да се получават сегашните "тапи", защото тези "тапи" се получават от завиващите наляво автомобили застанали на релсите. Колите движещи се по Козлодуй остават с предимство пред останалите, за да не задръстват трамвая.
Най общо това е.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: София 70 on 28.01.2015, 12:41:44
Предложението ти е чудесно , но само в посока Център , което съвпада и с моето . В посока Орландовци обаче има доста конфликти . Поради тясната Козлодуй не е приемливо там да се движат трамваите до тротоара . Дори и да са до тротоарите - на Централни гробища , слизащите от трамвая трябва да пресечат 4 ленти за движение , на Католически гробища - проблемът , който си споменал.
На Централни гробища може да се изгради остров , на който слизащите и качващи се  пътници ще са спокойни , че няма да ги отнесе кола . Лентите ще са 1 към Католически  и 2 към Центъра. Предстои разширение на кръстовището на История Славянобългарска  и Каменоделска . Това ще позволи ограничаване на движението по Заводска и Индустриална , промяна на А 79 и 309 и обединяването им на Хладилен завод.
те Относно входовете и изходите на Гробищния парк - те не пречат .Между другото -прави се нов вход - до бензиностанция Еко.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: elbi on 29.01.2015, 10:50:00
И аз мисля че е хубаво коловозите по Каменоделска да се изнесат в западната част на пътното платно, като дори бих ги удължил да са така едностранно и по северната част на Козлодуй. Така трамвая остава встрани от конфликтното пресичане на идващите от Константин Стоилов и тези от Козлодуй. По Козлодуй има няколко административни сгради и стари кооперации, които нямат автомобилен излаз и сега.Проблем най вече има с бензиностанцията на Еко,  при гробищата и евентуално изходана бивщия завод Мраз. За моста това че имаме по средата колони пречи на доброто разпределение на движенето, но може да се измисли подходящо разпределение. Ако се премести и движението по Козлодуй трамвая безпрепятсвено може да минава кръстовището С Раковска.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: stankos on 29.01.2015, 12:50:07
Не забравяйте и евентуалния някогашен пробив Данаил Николаев !
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: btr95 on 29.01.2015, 19:15:47
Специално по Козлодуй може да се спести място, като се намали с една идея разстоянието между релсите, надявам се разбирате кое разстояние, тъй като след Дунав участъка е прав и ако се намали и една малка идея тротоара, всичко е 6.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: elbi on 30.01.2015, 09:15:25
Долкото знам последния вариант за пробива Данаил Николаев е той да бъде на надлез над Козлодий без връзка помежду им
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: София 70 on 21.02.2015, 12:28:49
Вчера и онзи ден маркираха по бордюрите и между релсите на Козлодуй  -от Мария-Луиза до спиркоуказателя на Хладилен завод , посока център / началото на панелите . Малко ме притеснява това - говореше се , че само до моста ще се ремонтира , но пък на друго място четох , че до кръга , включително и него .
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: RADOCVET on 21.02.2015, 12:30:11
Цялото трасе ще се ремонтира, но е обособен в два различни проекта - единия до Моста, а другия до колелото.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: София 70 on 21.02.2015, 14:57:04
Да , това бяха и моите мисли - че две фирми ще го ремонтират . Е,ще стане много добре там.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: btr95 on 22.02.2015, 21:12:09
Тоест ремонтът ще започне от Мария Луиза и към Орландовци, а не обратно. И готови ли са маршрутите на трамваите? И най последно горе-долу колко време ще продължи ремонта?
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: София 70 on 21.06.2015, 20:57:26
Пак лъжи ! Аман!


Зрител: Много ви моля, обаждам се от кв. „Орландовци“. Поводът е, вие имате и екип там, ако обичате да изпратите да снимате, и въпрос към Любомир Христов – знае ли какво е състоянието на последната спирка на трамваите в кв. „Орландовци“…Ужасяващо, 19 век. Изпочупени павилиони, глутници бездомни кучета, кал, мръсотия. Въобще много хубаво ще бъде да снимате и да видите, и да го попитате какво смята Столична община да предприеме в близките месеци, или време, за да се оправи това положение, защото лошата инфраструктура доведе и множеството роми тук в квартала. Много ви благодаря.
Водеща: Много ви благодарим, г-жо, за този конкретен въпрос. Г-н Христов?
Любомир Христов: По отношение на преместваемите обекти, екипът на главния архитект и районните кметове, не само, в този район на София, в момента изпълняват премахване на незаконните преместваеми обекти. За съжаление, във времето, този проблем е акумулиран и натрупан, но вече имаме одобрените от Общинския съвет схеми за разположение на преместваеми обекти, включително на реклами елементи, и в момента Дирекция „Контрол по строителството“, както и районната администрацията последните няколко месеца изпълняват програмите за премахване. За конкретния случай не мога да кажа кога е планът за премахването им, но със сигурност са предвидени, както и текущ ремонт на този участък. По възлагане на районната администрация генералното решение за този район, включително трамвайното трасе по ул. „Каменоделска“ до последната спирка, самото обръщало, булеварда като цяло, включително с тротоарите и осветлението е в процес на проектиране. Подготвяме…
Водеща: Т.е. най-оптимистичният срок кога е за тази /…/
Любомир Христов: Само секунда, ще кажа. Булевардът, този, „Цар Борис III“, Стамболийски, още няколко големи булеварда, както и доставка на нови трамваи са част от голям проект, който Столична община до момента изготвя. До края на лятото ще бъде готов да бъде подаден в Министерството на регионалното развитие за одобрение за финансиране по програма „Региони в растеж“, и през следващата година ще имаме голяма степен на готовност за изпълнение. Паралелно с това се работи и по проектирането на тези трасета, така че следващата година ще започнем изпълнението на тези проекти.
Водеща: Конкретно за „Орландовци“?
Любомир Христов: Включително и „Орландовци“. Аз казах „Орландовци“…


Интервюто е от 15 Юни . Догодина ще остане за по-догодина!
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: mihailo on 21.06.2015, 23:35:48
А се правеха проекти, надуваха се фанфари как това лято Руски паметник, Гешов, Дондуков, Витоша, трасето до Орландовци, демек 3/4 от критичния релсов път ще бъде подновен... А засега само Руски паметник евентуално.... :help: :help: :help:
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: Petko21 on 21.06.2015, 23:52:37
...
В интерес на истина няма как още тази година да се направи проекта, да се кандидатства по него, да се одобри, да се изберат изпълнители, да се отпуснат средства и да се работи по проекта. В най-добрия случай ще е догодина, но ако има процедури, нещата могат да останат и за 2017 година. Друг е въпроса, защо до сега не са потърсени решения, защо до сега не е изготвен проект и т.н.
По повод павилионите, наистина има процедура за тях и се премахват по етапно, вече на много места в центъра няма каквито и да е било битаци по спирките.
Иначе обръщалото на Орландовци е в кофти вид, но и повечето останали обръщала са в същото състояние и преобладаващото на тях е мръсотията, калта и общо взето не са приветливи места. Като за това вина имат както от Ел транспорта, така и от съответните районни администрации.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: mihailo on 22.06.2015, 00:02:50
Петко, от 2010та са го заоправяли това трасе. Смятам, че ако хвана уважаемата г-жа кметица под ръчичка и я кача на един трамвай до Орландовци, още на следващия ден ще са започнали изкопни работи. Но няма как да стане, уви...
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: Petko21 on 22.06.2015, 00:19:48
Аз не казвам че не трябва да се ремонтира цялото трасе. Казвам че с нов проект и в новия програмен период, тази година няма да видим ремонт там. Защо не е кандидатствано в предишния програмен и защо не са отделени средства за това трасе от 2010 до днес, не мога да ти кажа. Но мисля че за тези неща Електротранспорта, трябва да настоява, все пак техните превозни средства се разбиват по този железен път. Защото не само това трасе плаче за ремонт, а почти целия релсов път в София е за подмяна или най-малкото за освежаване, подбиване и прочие.

И понеже темата е за обръщателното колело Орландовци, мисля че е крайно време да се направят няколко проектни варианта за крайни спирки. Които да се използват при ремонти на трасетата. Като задължителни реквизити да присъстват следните параметри: Начална спирка с голям навес, информационно табло, разчистване и озеленяване на района около обръщалото, изграждане на помещение на ГТ с вода, място за почивка, тоалетна и кошчета за боклук.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: София 70 on 22.06.2015, 10:09:04
Миналата година Хари Потър се изтъпани , че за Козлодуй средствата са осигурени , че проекта е направен и само заради Лъвов Мост се отлага за тази година и така - до година . До година пак до година и т.н.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: RADOCVET on 22.06.2015, 10:22:35
И Дондуков май върви за догодина...  :/
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: UMSofia on 22.06.2015, 10:29:50
Добре де, допреди 2007 година нямаше евро средства, как дотогава се се строели трамвайни трасета и се е правел основен ремонт на съществуващите. Вероятно с пари от общинския бюджет. Как изведнъж най-голямата и богата община в България, чийто бюджет непрекъснато се увеличава, не може да си позволи да ремонтира годишно дори по 2-3 километра релсов път. Отговорът е прост - релсовия транспорт не е приоритет на СО.
За обръщалото в Орландовци - нещата няма да се оправят от само себи си. Специално за обръщалото в Илиянци изписах куп жалби до какви ли не институции, за да добие що годе приличен вид. Разбира се, ЦГМ прехвърляше топката към Електротранспорта, СЕ към районната администрация. В крайна сметка се оказа, че СЕ трябва да поддържат релсовия път с прилежащите му спирки и сгради, а районната администрация зелените площи, като тя отговаря и за преместваемите обекти. АС "Илиянци" пък се чисти от концесионера по чистотата на съответния район. Всеки има конкретни задължения и получава пари за тях, въпреки, че ни ги изпълнява. В моя случай, аз получих съдействие от "Столичен инспекторат", така че може към тях да се обръщате.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: btr95 on 22.06.2015, 21:28:18
Снимката е отпреди 16 години. Единствената разлика е, че по улицата вече няма павета и то само около колелото, към Военна рампа са си останали. Проблемът на Орландовци не са само циганите.
(http://www.spirka.org/thumbs/cars/sofiya/tram/c/c-25758.jpg)
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: miro on 17.07.2016, 09:49:46
Напротив, паветата са си там, само че под асфалта. :)
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: София 70 on 15.08.2016, 19:01:29
Днес минах по Каменоделска . Както и очаквах - не е пипнато нищо по трасето , което няма да се сменя . То защо ли да се пипа - цяла есен ще ровят докато трамваите минават.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: btr95 on 15.08.2016, 19:22:03
Днес минах по Каменоделска . Както и очаквах - не е пипнато нищо по трасето , което няма да се сменя . То защо ли да се пипа - цяла есен ще ровят докато трамваите минават.
За три толкова време би могло да се постегне, но все пак за лев и шейсе трябва да се предлага разнообразие на гражданите- например да тънат в неизвестност дали следващия път трамвая няма да се дерейлира.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: V.Peichev on 15.08.2016, 19:35:35
Каменоделска би трябвало да се ремонтира в близко бъдеще - включена е в следващия период.  :rolleyes: За последно кърпиха трамвайното трасе преди няколко месеца около кръстовището с Индустриална. :rolleyes:
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: София 70 on 15.08.2016, 20:35:05
То хубаво е включена , но не я виждав в близките 3 години . Можеше малко да понивелират потъналите в кал панели .Те ще го направят , но есента , когато движението е интензивно и вали дъжд .
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: София 70 on 28.08.2016, 20:39:41
Да видим след 2 години какво е направено:
Пак лъжи ! Аман!


Зрител: Много ви моля, обаждам се от кв. „Орландовци“. Поводът е, вие имате и екип там, ако обичате да изпратите да снимате, и въпрос към Любомир Христов – знае ли какво е състоянието на последната спирка на трамваите в кв. „Орландовци“…Ужасяващо, 19 век. Изпочупени павилиони, глутници бездомни кучета, кал, мръсотия. Въобще много хубаво ще бъде да снимате и да видите, и да го попитате какво смята Столична община да предприеме в близките месеци, или време, за да се оправи това положение, защото лошата инфраструктура доведе и множеството роми тук в квартала. Много ви благодаря.
Водеща: Много ви благодарим, г-жо, за този конкретен въпрос. Г-н Христов?
Любомир Христов: По отношение на преместваемите обекти, екипът на главния архитект и районните кметове, не само, в този район на София, в момента изпълняват премахване на незаконните преместваеми обекти. За съжаление, във времето, този проблем е акумулиран и натрупан, но вече имаме одобрените от Общинския съвет схеми за разположение на преместваеми обекти, включително на реклами елементи, и в момента Дирекция „Контрол по строителството“, както и районната администрацията последните няколко месеца изпълняват програмите за премахване. За конкретния случай не мога да кажа кога е планът за премахването им, но със сигурност са предвидени, както и текущ ремонт на този участък. По възлагане на районната администрация генералното решение за този район, включително трамвайното трасе по ул. „Каменоделска“ до последната спирка, самото обръщало, булеварда като цяло, включително с тротоарите и осветлението е в процес на проектиране. Подготвяме…
Водеща: Т.е. най-оптимистичният срок кога е за тази /…/
Любомир Христов: Само секунда, ще кажа. Булевардът, този, „Цар Борис III“, Стамболийски, още няколко големи булеварда, както и доставка на нови трамваи са част от голям проект, който Столична община до момента изготвя. До края на лятото ще бъде готов да бъде подаден в Министерството на регионалното развитие за одобрение за финансиране по програма „Региони в растеж“, и през следващата година ще имаме голяма степен на готовност за изпълнение. Паралелно с това се работи и по проектирането на тези трасета, така че следващата година ще започнем изпълнението на тези проекти.
Водеща: Конкретно за „Орландовци“?
Любомир Христов: Включително и „Орландовци“. Аз казах „Орландовци“…


Интервюто е от 15 Юни . Догодина ще остане за по-догодина!
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: difian on 29.08.2016, 07:56:07
Е, има развитие, Любчо го няма вече! :) Подмени името му с това на Евгени и да видим, докъде ще я докараме след още година!  :angel:
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: София 70 on 29.08.2016, 17:55:10
Цинизмът е , че ремонт на 300 метра трасе е 4 месеца!!! Разбира се г-н Крусев не е бил зам.Кмет , когато тази поръчка е започнала да се изпълнява , но трагедията е , че почти нищо не се прави по Козлодуй .
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: difian on 29.08.2016, 18:37:53
Някой са без трамваи, но аз съм още един месец без топла вода!  :help: :help: :help:
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: V.Peichev on 29.08.2016, 19:03:14
Цинизмът е , че ремонт на 300 метра трасе е 4 месеца!!! Разбира се г-н Крусев не е бил зам.Кмет , когато тази поръчка е започнала да се изпълнява , но трагедията е , че почти нищо не се прави по Козлодуй .

Днес по обяд полагаха базов слой асфалт между К. Стоилов и Дунав.  :rolleyes:
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: София 70 on 29.08.2016, 19:56:48
Някой са без трамваи, но аз съм още един месец без топла вода!  :help: :help: :help:
На 43 съм и  никога не съм ползвал топла вода от ТЕЦ - винаги бойлери - проточни , обемни и т.н. , пък както виждаш съм още тук .
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: fafan on 29.08.2016, 20:51:10
Цинизмът е , че ремонт на 300 метра трасе е 4 месеца!!!

Бързата кучка сляпа ги ражда. По-добре бавно, но качествено. Например единствено там решиха да сменят и стълбовете, а не просто да им теглят една рехава боя, и то не с грозните осемстенни поени, а кръгли, така че като цяло не може да се оплакваме.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: btr95 on 11.10.2016, 21:26:59
Сменят уплътненията на Каменоделска, иначе по релсите не е пипнато нищичко.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: София 70 on 12.10.2016, 10:18:53
Е ,що да пипат - няма нужда . Като пуснат движението , тогава ще има там ремонтна дейност.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: emm_1968 on 20.10.2016, 14:52:28
Искам да споделя ... От сутринта по "Козлодуй" се движат трамваи. В сградата не се усеща преминаването на мотрисите, а при затворени прозорци не се чуват. Преди ремонта преминаването на трамвай се усещаше като земетресение от 2 - 3 степен по Рихтер. За шума няма да споменавам.
Сега е много добре!
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: maniak on 20.10.2016, 15:11:06
Искам да споделя ... От сутринта по "Козлодуй" се движат трамваи. В сградата не се усеща преминаването на мотрисите, а при затворени прозорци не се чуват. Преди ремонта преминаването на трамвай се усещаше като земетресение от 2 - 3 степен по Рихтер. За шума няма да споменавам.
Сега е много добре!
Така да се запази дълго време :)
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: emm_1968 on 20.10.2016, 15:15:24
Искам да споделя ... От сутринта по "Козлодуй" се движат трамваи. В сградата не се усеща преминаването на мотрисите, а при затворени прозорци не се чуват. Преди ремонта преминаването на трамвай се усещаше като земетресение от 2 - 3 степен по Рихтер. За шума няма да споменавам.
Сега е много добре!
Така да се запази дълго време :)

Наблюдавах как правят участъкът между "Веслец" и "Будапеща" и смятам, че ще издържи доста.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: dan on 26.10.2016, 13:37:20
Скандален ремонт на ул. Козлодуй (https://www.facebook.com/spasisofia/photos/?tab=album&album_id=1805901973027809)
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: emm_1968 on 09.11.2016, 09:55:42
Имам молба към всички снимащи трамваи и релси из София ...
С колеги докторанти от ВТУ "Т. Каблешков" готвим няколко статии и доклади за МНК "Транспорт 2017" - основно, както и за други научни форуми. Разработваме проблемите на взаимното влияние между релсовия път и ходовата част на ТМ. Конкретно сме се спрели на ул. "Козлодуй" като трасе, при което може да се направи разлика за сравнително кратко време. Преди ремонтът на улицата бяха направени измервания на вибрации и шум около трасето и бяха мерени вибрации на ходовата част. След него - същите измервания ... Обаче, правените снимки се изгубиха поради повреда на магнитния носител.

Молбата на целия ни колектив е ... Ако някой има снимки на трасето преди и по време на ремонта да ни предостави няколко. Ще ги ползваме само за нуждите на подготвяните материали и съответно в докладите ще се упомене автора им.
За връзка: emm_1968@abv.bg

Предварително благодарим!
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: assen55 on 09.11.2016, 11:43:28
Google street view може да се ползва. Снимано е цялото протежение на ул. „Козлодуй“

https://goo.gl/maps/A8p1c4iedVP2
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: blagun on 09.11.2016, 14:32:44
Преди ремонтът на улицата бяха направени измервания на вибрации и шум около трасето и бяха мерени вибрации на ходовата част. След него - същите измервания ...
Имате ли някакви изводи от измерванията?
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: monte carlo on 09.11.2016, 15:07:50
Снимки от ремонта има там (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1845812&page=80) и там (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=649151&page=1153)
Предполагам няма да е трудно да се свържете с авторите.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: emm_1968 on 09.11.2016, 17:15:46
Преди ремонтът на улицата бяха направени измервания на вибрации и шум около трасето и бяха мерени вибрации на ходовата част. След него - същите измервания ...
Имате ли някакви изводи от измерванията?

На първо четене разликите са огромни, което не учудва никой.
Сега правим анализ на данните от измерванията. Предстоят и още малко измервания. Също и наблюдения на износването на релсите в контактните зони.
Наблюденията ще продължат в бъдеще за да се опишат измененията в състоянието. До 2 години трябва да започнат да се наблюдават характерните износвания, а до 5 години и първите повреди ... Ще видим.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: T_4 on 26.03.2019, 00:49:17
Доживяхме да започне ремонт и на останалата част от това трасе. Предполагам, че вече е късно да се променя проекта, но в другия форум видях два въпроса, които намирам за логични:
1. Защо трасето не се изпълни по ЖП технология както това по бул. "България"? Няма ли да е по-лесно за подръжка.
2. Защо проектът не включва изместване на трасето към оградата на гробищния парк?

Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: Трамкар Т8М-900 on 26.03.2019, 08:17:00
Доживяхме да започне ремонт и на останалата част от това трасе. Предполагам, че вече е късно да се променя проекта, но в другия форум видях два въпроса, които намирам за логични:
1. Защо трасето не се изпълни по ЖП технология както това по бул. "България"? Няма ли да е по-лесно за подръжка.
2. Защо проектът не включва изместване на трасето към оградата на гробищния парк?
Е, поне няма да има гадни панели.
А за другото-обичайните глупости на СО, особено спирката ц. Гробища в посока центъра е много гадно, защото летят идващи отгоре авиатори и се чудиш дали няма някой да те събере докато се качваш в ТМ.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: viktorlc on 26.03.2019, 09:01:12
Доколкото знам, проектът е стар - отпреди над 10 години. Така е подаден за финансиране от ЕС. Тоест - шансът за изместване на трасето до оградата на гробищата и изпълнението му по жп технология е невъзможно сега, защото някой гламав умчо, но най-вероятно - представящ се за голям капацитет, е изтървал тази възможност още отдавна да предвиди това.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: difian on 26.03.2019, 09:50:20
Другото е и че технологията няма да е Каров Овча Купел и Графа, а стандартното, с релси, подпрени тук-там на трупчета и обляни с бетонови мляко.....  :help:
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: vaz2106 on 26.03.2019, 20:33:02
Е нали уш ни успиваха на времето, когато направиха шестицата през Надежда , че всички следващи ремонти ще са по този начин .И тоя проект е на горе долу толкова. С лед това на Дондуков нищо , сега пак нищо. :neznam:
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: blagun on 26.03.2019, 23:07:45
Доколкото знам, проектът е стар - отпреди над 10 години. Така е подаден за финансиране от ЕС. Тоест - шансът за изместване на трасето до оградата на гробищата и изпълнението му по жп технология е невъзможно сега, защото някой гламав умчо, но най-вероятно - представящ се за голям капацитет, е изтървал тази възможност още отдавна да предвиди това.
Ако го промени сега при избран изпълнител, най-много да предизвика интереса на прокуратурата, както Евгени. Така че двете части - по Козлодуй и Каменоделска ще са еднакво (лоши).
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: stankos on 27.03.2019, 08:51:50
Другото е и че технологията няма да е Каров Овча Купел и Графа, а стандартното, с релси, подпрени тук-там на трупчета и обляни с бетонови мляко.....  :help:

Едва ли мъртъвците имат нещо против подрънкването на трамвая.  ;)
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: V.Peichev on 27.03.2019, 09:48:34
Биха се зарадвали, ако можеха да чуят трамваите. :) Имаше един стар шотландски виц - гробарят в шотландско село страдал от астма и свещеникът се заяждал с него. Веднъж гробарят получил пристъп на кашлица и свещеникът му казал "Лоша кашлица имаш", гробарят отговорил - "Не е добра, но около мен лежат само хора, които биха се зарадвали, ако можеха да я чуят". :)
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: Metan on 28.06.2019, 14:37:51
Ремонтът на Каменоделска могат да си го удължават до края на годината. Няколко пъти минавам оттам, никой не работи, нищо не се прави, не се виждат и работници или техника. Един багер чоплеше в кръга, трима кияка се чешеха около него по отверстията, между Католически и Централни гробища в затвореното платно нищо не се прави, няма и работещи. Линиите са положени до малко след завоя на Католически гробища в посока последната спирка. Завоят са го направили доста рязък, въпреки че има място за по-плавна крива. Общо взето нищо не се случва, обаче сигурно днешния дъжд пак ще ги изненада и ще се иска поне два месеца удължаване на срока. А все още не са започнали да работят между Централни и моста Изида, за там сигурно ще им трябва поне година време.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: AGENT 006 on 28.06.2019, 15:55:34
Нищо неочаквано. От 6-7 години поне цялото управление в София е такова - да си докара шайката нов кметски мандат и всичко останало е на втори план. Особено след 2015 г. нещата са особено зле. Дано на есен прелети някоя бяла лястовица на надеждата, но не се срещат особено често.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: ooleg on 28.06.2019, 16:10:49
Хората са виновни! Никога немския начин не им се вижда правилен, ами оня...дето води до сегашната ситуация.
Крайния резултат е, че шеоа хора в един форум през 90% от времето и постовете се чудят нещо по някакъв въпрос. И си знаят, че същите знаят какво пише тук за тях, но ги интересува не конкретиката, ами дали са прекалили или може още да влошат нещата.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: NiGhtPiSH on 29.06.2019, 13:35:09
И да бързат и да не бързат са вързани с изграждането на новия железопътен мост, който заменя стария стоманен мост от края на 19-век.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: difian on 30.06.2019, 21:47:22
И да бързат и да не бързат са вързани с изграждането на новия железопътен мост, който заменя стария стоманен мост от края на 19-век.
По този повод се случва нещо ужасно...  Все ме навам с автомобил, но си заслужава да се отиде и да се увековечи за историята поне на снимка детайла на колоната с метален капител на все още не унищожения мост.... В момента леят някакъв противен бетон и ще сътворят бая гнусно и безлично нещо ...

И хубаво се мотат, но История Славянобългарска е затапена и н може да сеизбие към Орландовци/Хаджи Димитър и всички се забиват на Сточна гара/Раковски!  :help:
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: bdz43r on 30.06.2019, 21:53:24
Старият мост е от 30-те години, както и този над Владайската река. Първоначалната линия е минавала на нивото на терена и най-много да е имало прелез.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: Ники 1515 on 14.07.2019, 01:48:34
От времето на ремонта – трасето по ул. „Първа българска армия” и завоят към ул. „Каменоделска” (13.07.2019):

(https://live.staticflickr.com/65535/48275957531_8a86010cdd_z.jpg) (https://flic.kr/p/2gxYUgn) (https://flic.kr/p/2gxYUgn)

(https://live.staticflickr.com/65535/48275959321_5f552528f4_z.jpg) (https://flic.kr/p/2gxYUNe) (https://flic.kr/p/2gxYUNe)
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: Трамвай 17 on 14.07.2019, 12:23:54
Дано направят разклонение за трасето до Бенковски!
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: tsetsi81 on 14.07.2019, 18:36:48
В района на колелото тепърва ще се работи:
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: qwerty95 on 14.07.2019, 19:49:32
И резервният коловоз на колелото ли е изваден? Ще го правят ли наново?
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: tsetsi81 on 14.07.2019, 19:51:39
Всичко е извадено,а дали ще се прави резервния коловоз предстои да видим.....
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: bdz43r on 04.08.2019, 12:20:18
Има вече нова стрелка за резервния коловоз.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: viktorlc on 04.08.2019, 12:34:52
Да попитам - нямаше ли място в обръщалото да се построят 3 коловоза, нормални, вместо пак да се прави тая работа с резервния коловоз?
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: emm_1968 on 04.08.2019, 16:39:27
Да попитам - нямаше ли място в обръщалото да се построят 3 коловоза, нормални, вместо пак да се прави тая работа с резервния коловоз?
Ми да ти отговоря ... Не може да има три коловоза на колелото.
Защо? Защото външно колелото е ограничено от оградата на гробищата. А, да се построи още един коловоз "навътре" означава да е с по-малък радиус на кривата от втория. Има ограничение по минимален радиус на крива и то е 18 метра.
Преди време готвих доклад за една конференция и си спомням, че при проучването получих достъп до чертежите на всички обръщателни колела. Всички вътрешни коловози на обръщателните колела, в т.ч. и колело Орландовци имат радиуси около 20 метра. Това значи, че още един коловоз навътре ще е с радиус под минималния.
Всъщност глухият коловоз има своето удобство. Там ТМ може изчака без да пречи на движението по основните коловози. Също при аварийно-възстановителни работи аварийния екип може да работи без да се притеснява, че покрай него ще премине трамвай, може да  се разгъне автокран без да се пречи на движението и прочие.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: bdz43r on 04.08.2019, 16:55:57
На мен ми е по-интересно защо само там има такъв коловоз. Какво е по-специалното, че ще се прави наново коловоза, но на други колела, дори при ремонт, не се правят подобни?
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: emm_1968 on 04.08.2019, 19:42:30
На мен ми е по-интересно защо само там има такъв коловоз. Какво е по-специалното, че ще се прави наново коловоза, но на други колела, дори при ремонт, не се правят подобни?
Този коловоз беше изграден около 2000 година, може би малко преди, не съм съвсем сигурен. В това колело са почивките на поне една линия. Когато има аварирала мотриса тя заема единия кръг и почивките стават невъзможни.
Това е причината и в Илиянци да се изгради глух коловоз.
Защо не се прави навсякъде ...?!? Не навсякъде има такава възможност. За съжаление не се изграждат и там, където има такава възможност. Причината няма да я коментирам тук.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: fafan on 04.08.2019, 23:05:03
Да попитам - нямаше ли място в обръщалото да се построят 3 коловоза, нормални, вместо пак да се прави тая работа с резервния коловоз?

Място има. Кривата преди перона в посока центъра е твърде остра. Един кръг, изместен с 10 метра на запад и намаляване радиуса на въпросната крива ще направи място за трети кръг, но няма как перона да остане прав, част от него ще е в крива, ще трябва да се стесни малко и скъси и може би временните обекти трябваше да се премахнат, освен това има дървета между перона и оградата които щеше да се наложи да се премахнат. За това по пътя на по-малкото съпротивление сегашното решение.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: emm_1968 on 04.08.2019, 23:54:34
Да попитам - нямаше ли място в обръщалото да се построят 3 коловоза, нормални, вместо пак да се прави тая работа с резервния коловоз?

Място има. Кривата преди перона в посока центъра е твърде остра. Един кръг, изместен с 10 метра на запад и намаляване радиуса на въпросната крива ще направи място за трети кръг, но няма как перона да остане прав, част от него ще е в крива, ще трябва да се стесни малко и скъси и може би временните обекти трябваше да се премахнат, освен това има дървета между перона и оградата които щеше да се наложи да се премахнат. За това по пътя на по-малкото съпротивление сегашното решение.
Обаждай се на време, бе човек.  :eek: Имал си решение, а си мълчиш. Недей така ...
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: mihailo on 05.08.2019, 00:47:53
Дано поне са се постарали да премахнат котфликтната точка на излизащите от кръга и тези, които влизат към него.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: fafan on 05.08.2019, 01:20:45
Къде е тази конфликтна точка точно?
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: Metan on 05.08.2019, 10:34:18
Където се срещат влизащите в и излизащите от кръга (горе-долу където е стрелката за глухия коловоз). Там на завоя се удрят.
https://goo.gl/maps/GiSaAwBN4xPyVVjf7 (https://goo.gl/maps/GiSaAwBN4xPyVVjf7)
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: UMSofia on 05.08.2019, 11:05:49
Като на Месарницата в Надежда. Имаше прекрасно колело с два коловоза, но след ремонта, по неясни причини остана само един.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: Metan on 05.08.2019, 11:11:24
На Месарницата мисля, че кръга винаги си е бил единичен. Там имаше резервен коловоз в правата към триъгълника.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: Трамвай 17 on 05.08.2019, 13:05:42
На обръщателното колело при Метростанция Хан Кубрат,никога не е имало втори коловоз,а другият или резервният коловоз се намираше след обръщателното колело в посока Централна гара!
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: fafan on 05.08.2019, 13:33:33
Където се срещат влизащите в и излизащите от кръга (горе-долу където е стрелката за глухия коловоз). Там на завоя се удрят.
https://goo.gl/maps/GiSaAwBN4xPyVVjf7 (https://goo.gl/maps/GiSaAwBN4xPyVVjf7)

Ясно. Точно там имах предвид че завоя може да се изтегли към оградата за сметка на перона на спирката. Като за първа спирка 5 метра ширина е малко пресилено.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: тролей №164 линия 2 on 25.08.2019, 17:22:35
Сателитни образи (https://www.google.com/maps/@42.7072568,23.3255011,74m/data=!3m1!1e3) от ремонта. :P :)
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: fafan on 21.09.2019, 22:19:00
Не съм очарован от качеството на новия релсов път, има доста вибрации.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: davidcho10 on 22.09.2019, 16:20:46
Така е. На едно място жицата удря доста пантографа и чух, че имало 2 счупени пантографа. Обръщалото е просто излят бетон, не е направено красиво с павета като старото, някои дървет липсват, както и бутките.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: София 70 on 22.09.2019, 19:53:20
Поне преразказвай като хората това, което си чул.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: btr95 on 05.10.2019, 21:42:56
Как така жицата удря пантографа  :eek: :eek:, той нали е подвижна конструкция, именно заради различното ниво на ККМ?  Иначе от четвъртък има посадени дръвчета по спирките, сега ако сложат някой навес и по възможност няколко кошчета за боклук, цена няма да имат.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: mihailo on 05.10.2019, 23:50:37
Във външния кръг, едно от предпоследните напречни въжета, на които са захванати обтежките, от лявата страна е по-ниско от самия проводник, и пантографите закачат в него. Има няколко изпочупени пантографа вече, но то продължава да си закача.
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: T6M700 on 26.10.2019, 20:19:41
Сложили са пейки до дръвчетата на спирките. :fan:
Title: Re: Трамвайно трасе Козлодуй-Орландовци
Post by: T6M700 on 01.11.2019, 18:52:30
Вече и навеси слагат, даже по два на спирка. :fan: