Градски транспорт - София

Метро => Метродиаметри => Метродиаметър 2 => Topic started by: difian on 05.04.2013, 11:32:59

Title: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 05.04.2013, 11:32:59
Заложената бъдеща топла връзка от '"Парадайз Център" към съседната метростанция. На сайта още не са си сложили планировката на етажите, затова няма как да ви я покажа, но това е атриумът откъм Каблешков/Черни връх...

(http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/292241_10151510370883614_248250305_n.jpg)

(http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/156557_10151510370903614_636789001_n.jpg)

(http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/553950_10151510370873614_384049605_n.jpg)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: mita6ki on 06.04.2013, 17:09:34
Аз съм назад с информацията. Конкурс и/или срокове има ли?
И едно допълнение - защо не МС Джеймс Баучер - Хладилника
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 06.04.2013, 20:17:14
Аз съм назад с информацията. Конкурс и/или срокове има ли?
И едно допълнение - защо не МС Джеймс Баучер - Хладилника
Проектирането трябва да е завършено, миналата седмица Фандъкова лансира, че строителството ще почне до края на тази години и някъде 2015 г. станцията ще е работеща. Съз заглавието на темата съм следвал установената традиция, а именно от името на тази тема (http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=1824.0)! ;)

Добавка:

Ето, че вече имаме конкретни срокове. Ще се проектира още две седмици, а търгът ще е  май месец, начало на строителството - през есента, пуск заедно с разширенията до Бизнеспарка и Летището... ;)

Източник (http://stroimedia.bg/news/index.pcgi?material_id=8224)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: putnik on 25.04.2013, 12:32:16
Една идея от мен: в случай че станцията ще се нарича Сребърна, може да се използва игра на думи и да се оформи с елементи имитиращи сребро, ако Хладилника - да се вкарат елементи наподобяващи лед който се топи.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 07.05.2013, 12:59:36
През май обявяват търга за метрото до Хладилника
Къс транспортен тунел поема правото движение под кръстовището на бул. "Черни връх" с бул. "Тодор Каблешков"

Quote
Самата метростанция 12-ІІ е с дължина 166 метра и дълбочина от 14 до 16 м. Има два вестибюла - в северната и в южната част
До северния вестибюл се стига през един подлез с входове и изходи на четирите ъгъла на кръстовището на „Сребърна“ и „Черни връх“. При южния вестибюл подлезът, който ще обслужва кръстовището на бъдещия пробив „Тодор Каблешков“ и „Черни връх“, е предвидена топла връзка от и към „Парадайз център“
"Метрополитен" ЕАД подготвя тръжната документация за проектиране и строителство на разширението на втория метродиаметър от МС 11 "Джеймс Баучер" до "Парадайз център. Според инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен", търгът ще бъде обявен през май. Проектът на "Рикат" е подготвен за 90 дни, предаден в края на март и вече е одобрен.

Проектът обхваща участък от действащата Метростанция ІІ-11 "Джеймс Баучер" на бул. "Черни връх" и стига до "Парадайз център", новооткрития мол в триъгълника между бъдещия пробив "Тодор Каблешков", ул. "Сребърна" и бул. "Черни връх", зоната, известна повече като "Хладилника". Инж. Антон Янев, управител на проектантско бюро "Рикат", автор на този участък от метрото, представи проекта за подземната железница, която включва 981 м тунелен участък под бул. "Черни връх", една метростанция (12) и линеен пункт за оборот и престой с дължина около 155 м, защото засега МС12-ІІ е предвидена за крайна станция. Линейният пункт е място за обръщане на движението и за гариране на мотрисите.
За да се избегне разкопаването на голяма част от бул. "Черни връх" и така да се затрудни и без това интензивното автомобилно движение в района, проектантът залага изпълнение на 781,0 метра от трасето по Нов австрийски тунелен метод – чист тунелен метод, без тунелопробивна машина. (Този метод беше използван при І метродиаметър между МС 18 и МС 19 под бул. "Ал. Малинов" и при ІІ метродиаметър между МС10 "Европейски съюз" и МС 11"Джеймс Баучер".)

Самата метростанция 12-ІІ е с дължина 166 метра и дълбочина от 14 до 16 м. Има два вестибюла - в северната и в южната част. До северния вестибюл се стига през един подлез с входове и изходи на четирите ъгъла на кръстовището на "Сребърна" и "Черни връх". При южния вестибюл подлезът, който ще обслужва кръстовището на бъдещия пробив "Тодор Каблешков" и "Черни връх", е предвидена топла връзка от и към "Парадайз център". Вестибюлите са на второ ниво, под тях са техническите помещения. Осигурени са връзки с ескалатори, асансьори, система от подлези.
Метротунелът ще е една тръба с два коловоза. В трамвайното ухо на "Черни връх" ще има работна шахта, която ще подпомогне строителството и автомобилното движение няма да бъдe спирано.

Денивелацията на терена и нормативната уредба
са причина за променливата дълбочина на метротунела. Теренът се качва при бул. "Вапцаров" и пада при "Сребърна", където е най-ниската точка. В посока към Витоша отново рязко се качва. Разликата в нивата между "Сребърна" и бъдещия пробив "Тодор Каблешков" (сега "Хенрик Ибсен") например е повече от 2.5 м. Въпреки че теренът се вдига, проектантите "свалят" тунела в дълбокото заради нормативните изискванията за наклон. Това рефлектира върху дълбочината в края на съоръжението (линеен пункт за оборот и престой), която достига -18.5 м.

Преценявайки факта, че тунелът върви точно под трасето на бул. "Черни връх", както и голямата дълбочина на конструкцията заради технологичните и нормативните изисквания, проектантите са предвидили в проекта, вместо да засипват изградените конструкции, да се използва създадената възможност и да се изгради в готовия котлован на горно ниво,транспортен тунел по бул. "Черни връх", под кръстовището с бул. "Тодор Каблешков" -важна връзка с бул. "България" и главна транспортна артерия за южната част на града.
"И без това ще слезем в дълбочина, за да изпълним метрото, вместо да засипваме конструкцията, можем в нея да вкараме транспортен тунел", казва инж. Янев. "Като понижим нивото на две от автомобилните ленти на булеварда, правото движение по "Черни връх" влиза под "Тодор Каблешков" и след кръстовището излиза в посока към Околовръстния път. Тунелът е с дължина около 27-28 м, като от двете страни има рампи, всяка с приблизително същата дължина. В същото време е проектирано на ниво терен кръстовището да осигурява движение във всички посоки и по двата булеварда".
Проектантите са на мнение, че е намерен добър баланс между дълбочина, технологии за изпълнение и подземни комуникации.

Адрес на статията от: http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=2055008 (http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=2055008)

И схема на булеварда с изходите на новата метростанция, както и новия транспортен подлез:(http://stroitelstvo.info/shimg/oo_2055009.jpg)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: ivan krastev on 06.06.2013, 15:31:10
Който подкрепя идеята МС Хладилника или както искате там я наричайте да е с централен островен перон нека да подкрепи тази петиция, като след като се съберът достатъчно хора ще я внесем пред Метрополитен:
http://www.peticiq.com/ms_hladilnika_island_platfom
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: gtfen on 06.06.2013, 18:53:05
Докато четох текста на петицията се замислих доста сериозно как точно "в по-далечна перспектива се оаква линията да се разклонява и да има две разклонения в посока СОП и Студенски град", докато разбера, че това е правописна грешка, както и на още няколко места. Освен това аргументите за островен перон са доста необосновани. Безспорно е, че е по-добре станцията да е с островен перон, но май вече е прекалено късно за каквито и да е промени. Има ли някъде сметка с колко точно ще се оскъпи проекта, ако се преправи по този начин. С колко месеца ще се забави? Доколкото знам тръжната процедура за строителството вече е факт. Това означава тя да се спира, да се прави нов проект, одобрение, изпускане на срок по ОП Транспорт 2007-2013 и т.н. Ако това стане има риск станцията изобщо да не започне да се строи в близките години.
И всичко това защото в един далечен неопределен момент в бъдещето линията може би ще има разклонение след станцията (а може и да е след следващата станция нагоре по Черни Връх). Въпросния трансфер на пътници едва ли ще е много голям, дори вероятно ще е почти нулев (колко голям е пътникопотока от Студентски Град към кръстовището на Черни Връх и Околовръстен Път?).
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: ivan krastev on 07.06.2013, 10:28:50
Само да припомня, че първоначално станцията при Летището бе проектиране със странични перони и след като се подписаха договорите за финансиране проекта бе променен и се проектира да е с островен перон. Така че не мисля, че чак толкова ще се забави или ще пропадне предстоящото строителство. Това, че сега няма нужният пътникопоток не означава че след години няма да се промени картинката.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: sofianec on 07.06.2013, 11:27:49
Точно за тази станция май няма място за островен перон. На схемата горе се вижда, че станцията заема почти изцяло габаритите на Черни връх, а от страни има и комуникации все пак. Ако я преместят в по-широката част на булеварда, може и да се събере, но там където я планират би било трудно.

Интересно е, че станцията е на -18,5 метра. Възниква въпроса едно бъдещо продължение на юг още по-дълбоко ли ще залегне и колко? Теренът продължава да се качва към Околовръсното.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: NiGhtPiSH on 07.06.2013, 13:30:54
Място за островен перон ИМА.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: elbi on 08.06.2013, 09:32:38
Който подкрепя идеята МС Хладилника или както искате там я наричайте да е с централен островен перон нека да подкрепи тази петиция, като след като се съберът достатъчно хора ще я внесем пред Метрополитен:
http://www.peticiq.com/ms_hladilnika_island_platfom
Престанете с тея измислени петиции. Дали една станция е с остовен перон или със странични перони зависи дали тунела е еднопътен или двупътен идващ към метростанцията.т.е ако имаме двупътен тунел между МС Джеймс Баучер и Хладилника няма как да имаме станция с островен перон. За да имаме станция с отровен перон трябва да имаме преход и раздалечаване на коловозите от едната станция към другата. Това означава че в тоя участък коловозите ще бъдат по близо до сградите с празно място помежду тях. Има ли такъв габарит? Всичко това е въпрос на инжинерно решение и съобразяване с терена на място а не детски прищевки.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: viktorlc on 08.06.2013, 10:13:49
При минус 18,5 метра това не влияе толкова. Освен това, между последната висока сграда по Черни връх и пазара разстоянието е около 30 метра, а при станцията - между Мола и сградите от страни е 25 метра. Предостатъчно е това, за да се раздалечат коловозите и да се направи станция с островен перон. За справка - виж станция Свети Наум (ЕС).
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: elbi on 08.06.2013, 15:44:27
Значи от МС Свети Наум се стеснява към към МС Джеймс Баучер а след това пак ги раздалечаваме. От какъв зор трябва коловозите да се сближават и раздалечават между всеки две съседни станции. Ако станциите със странични перони са неправилни направо предложете да се забрани със закон тяхното изграждане. Метода по който се игради метрото до Джеймс Баучер е новоавстрийски, същата технология ще се използва и до Хладилника. По нея се работи заради голямата дълбочина на метрото, но имаме един тунел. Ако имаме два тунела, които са сравнително близко няма да може да се работи по новоавстрийски метод,т.като ще има опасност от срутвания, т.като при новоавстрийския метод първо се копае в здрава почва след това се укрепва. За да имаме два успоредни тунела за различните коловози на разстояние от няколко метра трябва да се копае с къртица, а това би оскъпило строителството. И дали пероните ще са островни или странични има много фактори, а не мен ме кефят островните я тука набързо ги сменете. След като в цял свят има метростанции със странични перони, очевадно не са измислени защото има прости проектанти, които не са проумяли че островните перони са по добри.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: sofianec on 08.06.2013, 16:23:31
Участъкът на раздалечаване може да се построи и по открит способ заедно с метростанцията. Защо се строят странични коловози, при това доста тесни мисля че е ясно на всички. Тази мода започна със източния диаметър на МД1 и продължи при МД2 само и единствено, защото е по-евтино и бързо. След години това ще са местата, където капацитетите на метростанциите ще са най-малки и ще си носим последствията от сегашното пестене на пари. В други метрополитени страничните коловози се срещат там, където също е пестено при строителството - метростанции от времето на икономически кризи или войни.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: elbi on 09.06.2013, 09:09:06
Страничните перони могат да бъдат много по големи от островните. Ако островните са ограничени от разастоянието между коловозите, то сраничните могат да бъдат много по дълбоки стига да няма сгради в района на метростанцията. Не това е преимуществото на островните перони.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: sofianec on 09.06.2013, 18:43:33
Ако става за въпрос метростанции със островен перон са се строяли още 1920 г. под съществуващи сгради, и то на мястото на друга метростанция със странични коловози, съществувала само 18 години. И то само и само да поеме повече пътникопоток и да е по-удобна за бъдещата гара Потсдамер Плац (https://de.wikipedia.org/wiki/U-Bahnhof_Potsdamer_Platz#U-Bahnh.C3.B6fe) в Берлин и новия магазин Ветхайм (https://de.wikipedia.org/wiki/Wertheim-Konzern#Wertheim_Leipziger_Stra.C3.9Fe_.28Berlin.29). Не мога да си  го представая в България обаче такова нещо, за това по-добре да я построим поне тази метростанция съобразно бъдещото и предназначение, а не на базата на парите, които са ни отпуснали от Брюксел, че МД2 съвсем го окепазиха. Така или иначе тази МС ще е финална за метродиаметъра поне едно 20 години.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: bonbon on 13.08.2013, 12:58:01
Шест оферти за 1301 м метро до "Хладилника"

След едноседмично удължаване на срока за приемане на оферти оценителната комисия на възложителя - "Метрополитен" ЕАД, днес отвори шестте подадени оферти за изграждане на отсечката от втори метродиаметър от метростанция "Джеймс Баучер" до Хладилника.

Първият по реда на внасяне на офертите участник е обединение "Адвал - Гео", съставено от "Адвал" и "Геострой". Сдружението е посочило за подизпълнител "Стартинженеринг".

Вторият участник е турската "Доуш иншаат ве тиджарет", която по традиция играе без партньор. Компанията е включила "Стартинженеринг" за свой подизпълнител.

Третият кандидат е обединение "Метро Черни връх 2013", съставено от "Станилов", Метропроект" - Прага, и "Джи Пи груп". Подизпълнител отново е "Стартинженеринг".

Четвъртото обединение е "Енерго Черни връх" с основен партньор "Енергоремонт холдинг", италианската "Икс Гранди Лавори" АД и проектантското бюро "Рикат", автор на идейния проект на участъка. Кандидатът не посочва подизпълнител.

Пето поред е обединението "Черни връх". В него играят "Трейс Груп Холд", София, "Пи Ес Ай", Стара Загора, и "Инжпроект "ООД, София. Сдружението не предвижда подизпълнител.

Последният участник е Сдружение "Метро Витоша 2013", в което се включват испанската "Геа 21" и българските "ПСТ Холдинг" и "Монолит", София. Подизпълнител е "Стартинженеринг".

Всички участници са внесли банкова гаранция в размер на 600 хил. лв.

Комисията ще работи до 30 септември 2013 г., като в този срок следва да бъдат отворени и ценовите оферти.

Новият участък е с дължина 1301 м и една метростанция и 300 м бретел за обръщане на посоката на движение.
Той започва от МС ІІ-11 "Джеймс Баучер" при км 10+452 и продължава до МС ІІ-12 с линеен пункт (топъл резерв и обръщане на посоката на движение чрез бретелно релсово съоръжение) след нея до км 11+752.
Началото на новата отсечка е при ул. "Елин връх" до ул. "Филип Кутев", която по регулация е в сервитута на бъдещия бул. "Тодор Каблешков".

Новопроектираната метростанция 12 е разположена между кръстовищата на бул. "Черни връх" с ул. "Сребърна" (ул. "Хенрих Ибсен") - северен вестибюл, и бул. "Тодор Каблешков" - южен вестибюл.
Северният вестибюл на МСІІ-12 е свързан с подлез при кръстовището на бул. "Черни връх" с ул. "Сребърна", който има 4 входа. Южният вестибюл на метростанцията е свързан с подлез при кръстовището на бул. "Черни връх" с ул. "Филип Кутев".
В обхвата на проекта ще се изградят два входа от северната страна, а при реализациягта на пробива на бул. "Тодор Каблешков" подлезът ще се разшири и ще се доизградят още два южни входа. Метростанцията е със странични перони.

Идейният проект предвижда тунелът от км 10+452 до км 11+233 да е двупътен с дъгово очертание на напречното сечение и ще се изгражда по Нов австрийски тунелен метод. Работната му шахта е разположена при трамвайното ухо и посоката на работа е от нея към ул. "Елин връх".
Останалата част от тунелите също са двупътни, но са с правоъгълни напречни сечения - те, както и метростанцията ще бъдат изградени по открит метод (укрепени с шлицови стени изкопи).

Прогнозно стойността на строителството на новия метроучастък и метростанцията е 60 млн. лева.

http://infrastructure.bg/show.php?storyid=2121245
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Крюшо on 13.08.2013, 14:21:41
Пак се сещам за идеята на boleroto за станция с островен перон и линеен пункт с 4 коловоза...
А както винаги получаваме странични перони и бретел:qdosan: Диков и Братоев вън!
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: ivan krastev on 13.08.2013, 14:32:46
Реално погледнато ще се копае преди станцията и нищо непречи да се разделят тунелите и да е с островен перон, но лично и на мен вече ми писна от тия безумни идеи на Братоев и компания! Едно нещо да вземат на направят като хората - пстровният перон не е чак толкова скъп какво се правят и те на ..... както и да е - надеждата е един ден да им дойде акъла, ама дано да не е късно за това!
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: putnik on 13.08.2013, 22:51:42
Страничните платформи по-бързо се строят. Проблемът дори не е в това че няма да бъде с островна платформа. Трябваше наред с онази схема дето е на оф.сайт да изработят още една, където да нанесат по-далечни перспективи за развитие на Софийското метро. И съответно, ако станцията на Хладилника е потенциална трансферна станция, тогава много по-удобно ще бъде островна платформа. Представете си и двете станции да са със странични платформи - до какво объркване може да доведе това. Трябва едната станция да е или островна или поне като Сердика ІІ, която е идеален пример за станция със странични платформи с бърза и лесна смяна на посоката. Какво да се прави, при нас повечето неща са необмислени занапред.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: ivan krastev on 14.08.2013, 00:00:28
Страничните платформи по-бързо се строят......
Еднакво се строят - все пак копеш изкоп - отнема ти еднакво време. Правиш пълнеж в изкопа - пак еднакво време, само че за страничките правиш всичко по 2 - 2 х стълби, 2 х перони и т.н. и не знам дали е по-бързо, но не и е чак толкова евтино колкото го изкарват! Просто така им е по-лесно и не им се занимава, а и каквато е практиката в Метрополитен всичко се прави за да имат те някакъв интерес - когато се окаже че имат интерес от островни перони и ще могат да си завъртят далаверата ще почнат да правят такива станции и ще тръбят как това е най-доброто решение!
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Ilian on 14.08.2013, 08:15:25
В момента приоритетът е претупването - да изпълним петилетката за 4 години, че не се знае кога ще ни махнат.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: putnik on 14.08.2013, 10:32:36

Еднакво се строят - все пак копеш изкоп - отнема ти еднакво време. Правиш пълнеж в изкопа - пак еднакво време, само че за страничките правиш всичко по 2 - 2 х стълби, 2 х перони и т.н. и не знам дали е по-бързо, но не и е чак толкова евтино колкото го изкарват! Просто така им е по-лесно и не им се занимава, а и каквато е практиката в Метрополитен всичко се прави за да имат те някакъв интерес - когато се окаже че имат интерес от островни перони и ще могат да си завъртят далаверата ще почнат да правят такива станции и ще тръбят как това е най-доброто решение!

Винаги съм за когато става дума за островни платформи. Детството ми мина с многобройните пътувания в Московското метро и там в централната част (в пределите на кръговата линия) има само една метростанция със странични платформи - Александровский сад, защото е била изградена по-късно. Извън ринга също няма много такива станции, строят ги със странични платформи само когато се налага и основно в покрайнините. Същото важи и за Питер и за другите метросистеми в Русия и ОНД.
Както вече казах, ако някой ден МС12 стане трансферна (далечна перспектива за метро по Каблешков?), тогава ще стане много "забавно".
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: София 70 on 14.08.2013, 10:50:20
Велико! 60 МИЛИОНА за 1 километър .Евтиния .
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: blagun on 14.08.2013, 12:07:23
Ами да се надяваме, че при търга цените ще намалеят.
Ето цените за лотовете, които се изпълняват в момента:
- ЦШ-Аерогара лот 1: 1046 м, 1 метростанция - 23 млн
- ЦШ-Аерогара лот 2: 1826 м, 1 метростанция - 63 млн
- ЦШ-Аерогара лот 3: 2097 м, 2 метростанции - 50 млн (тук е надземният участък и надземни МС)

- Мл1-Мл4 лот 1: 1550 м, 2 метростанции - 54 млн
- Мл1-Мл4 лот 1: 1070 м, 1 метростанция - 23 млн
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: radamant on 30.09.2013, 12:09:39
Страничните платформи по-бързо се строят......
Еднакво се строят - все пак копеш изкоп - отнема ти еднакво време. Правиш пълнеж в изкопа - пак еднакво време, само че за страничките правиш всичко по 2 - 2 х стълби, 2 х перони и т.н. и не знам дали е по-бързо, но не и е чак толкова евтино колкото го изкарват! Просто така им е по-лесно и не им се занимава, а и каквато е практиката в Метрополитен всичко се прави за да имат те някакъв интерес - когато се окаже че имат интерес от островни перони и ще могат да си завъртят далаверата ще почнат да правят такива станции и ще тръбят как това е най-доброто решение!
Дефинирай "интерес" ако обичаш.... ;)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: viktorlc on 02.10.2013, 13:50:03
Отвориха ценовите оферти за метрото до "Хладилника" тайно от медиите

Най-висока цена предлага турската "Доуш", най-ниска обединението "Метро Черни връх 2013", съставено от "Станилов, "Метропроект Прага" и "Джи Пи Груп"

Пет дни преди крайния срок за завършване на работата на комисията по оценка на офертите за продължението на метрото до "Хладилника" – 30 септември, в "Метрополитен" ЕАД са били отворени ценовите оферти.
За това действие на комисията нямаше съобщение на интернет страницата на "Метрополитен" ЕАД, въпреки репликата на инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на дружеството, че не може да не е имало съобщение.
Така в бързината възложителите на най-големия обект с европейско финансиране не спазиха правилата за прозрачност.
Най-висока е цената на турската "Доуш" - 63 590 706.63 лв., а най-ниска обединението "Метро Черни връх 2013", съставено от "Станилов, "Метропроект Прага" и "Джи Пи Груп" - 42 349 777 лв. Така след поканата на инж. Стоян Братоев да се дават по-високи цени за изпълнение на метрото, можехме да очакваме, че няма да спечели най-ниската оферта, ако не бяха така еднакви техническите оценки на участниците. Според тях и според цената най-висок бал има Обединение ""Метро Черни връх 2013".
В търга за продължението на метрото до "Хладилника" участваха шест компании и обединения. То е с дължина 1301 м, една метростанция и 300 м бретел за обръщане на посоката на движение, част е от втори метродиаметър и е разположено от МС 11 "Джеймс Баучер" до "Парадайз" център.

Ценови оферти на участниците в търга
Фирма                        Техническо предложение  Цена в лева
Обединение "Адвал – Гео",
съставено от "Адвал" и "Геострой",
подизпълнител "Стартинженеринг"    48 точки   42 725 154
"Доуш иншаат ве тиджарет",
подизпълнител "Стартинженеринг"   47.79 точки   63 590 706
Обединение "Метро Черни връх 2013",
съставено от "Станилов,
"Метропроект Прага" и "Джи Пи Груп",
подизпълнител "Стартинженеринг"   48 точки   42 349 777
Обединение "Енерго Черни връх",
съставено от "Енергоремонт холдинг",
"Икс Гранде Лавори", "Рикат"   47.6 точки   53 367 303
Обединение "Черни връх",
съставено от "Трейс Груп Холд",
"Пи Ес Ай" и "Инжпроект "ООД   48 точки   49 867 422
Обединение "Метро Витоша 2013",
съставено от "ПСТ Холдинг"АД,
"Геа 21" АД, "Монолит София" АД,
"Ар Джи Би", ЕТ "Маргарита Борисова" РБ 48 точки   53 800 743

http://infrastructure.bg/show.php?storyid=2151710
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: NiGhtPiSH on 03.10.2013, 09:02:54
Всичко добре, но да не са посмели да не възстановят трамвая нищо, че ще се строи по НАТМ.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: fizik on 03.10.2013, 10:20:40
Всичко добре, но да не са посмели да не възстановят трамвая нищо, че ще се строи по НАТМ.

Напълно съм съгласен. Смея да твърдя, че въпреки еднаквото трасе, трамвая и метрото ще обслужват различни пътникопотоци. Освен това дублирането на трасето е в продължение на само една станция.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: blagun on 03.10.2013, 12:23:15
По ОУП трасето трябваше да свършва с културно обръщало непосредствено до МС Баучер: http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=podrobni/mgt_tramvai_metro/ (http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=podrobni/mgt_tramvai_metro/). Но това така и не се случи. Пък и на Хладилника трамваят се вързва със селски, излетни автобуси и А83, така че няма причина за скъсяване на сегашното ТМ-трасе. Да не говорим, че в ОУП има 2 метростанции - на Кошарите и Каблешков, което няма да е така.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: RADOCVET on 11.11.2013, 18:43:59
Ако мине....

"Адвал – Гео" обжалва търга за метрото до Хладилника (http://infrastructure.bg/show.php?storyid=2177551)

Quote
Дни след като Столичната община обяви победителя в търга за строител на разширението на втория лъч на метрото в посока южно от бул. "Джеймс Баучер", един от участниците подаде жалба срещу избора.

Това е обединението "Адвал – Гео" между "Адвал" (преименувано на Euro Alliance), "Геострой" и подизпълнител "Стартинженеринг".
Процедурата беше стартирана без прогнозна стойност, но според изпълнителния директор на "Метрополитен" Стоян Братоев цената е около 45 млн. лв.

Oбединението беше сред шестте участника, допуснати до отваряне на ценови оферти за изграждане на метроучастъка. Компанията предложи цена от 42.7 млн. лв. и получи 99.54 от 100 възможни точки обща оценка, като така се класира на второ място в надпреварата.

Класираните на първо място фирми от обединение "Метро Черни връх 2013" дадоха оферта за 42.3 млн. лв. и имаха обща оценка 100 точки.
"Комисията ни е дала еднакъв брой точки за технологично изпълнение, но заради по-ниска оферта само с няколко хиляди на "Метро Черни връх 2013" те спечелиха", каза за "Капитал Daily" главният изпълнителен директор на Euro Alliance Валентин Трашлиев.

В жалбата си до Комисията за защита на конкуренцията Euro Alliance посочва, че избраният изпълнител "Метро Черни връх 2013" не би могъл да покрие заложеното изискване в търга за строителство на минимум 1 км тунели чрез подземно преминаване.
"Доколкото ни е известно, двете български дружества партньори в обединението "Станилов" и "Джи Пи груп" не са изпълнявали подобни дейности. От друга страна третото дружество в обединението -   "Метропроект Прага", е с основен предмет на дейност проектиране, като в публичното пространство няма официална информация дали е изпълнявало подобни видове строителни работи, или само е извършвало проектиране на такива", се казва в жалбата.

Освен това обединение "Адвал – Гео" счита, че комисията за избор на изпълнител няма необходимата квалификация и опит, свързан с поръчката.
Мотивът е, че предвидените работи в търга – изграждане на тунели и метростанция, изискват назначение на специалисти, "за което ние не можем да установим дали е извършено и не е достатъчно за правилното оценяване на предложените от участниците технически оферти".

"И трите кандидата, класирани на първите места, имат необходимите технологични качества за изпълнение на поръчката", каза изпълнителният директор на "Метрополитен" Братоев.
По негови думи в документацията се изисква общо строителство на тунели, независимо по какъв метод са извършени, така че в случая "Метро Черни връх 2013" покрива критериите.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: radamant on 02.12.2013, 00:16:32
Страничните платформи по-бързо се строят......
Еднакво се строят - все пак копеш изкоп - отнема ти еднакво време. Правиш пълнеж в изкопа - пак еднакво време, само че за страничките правиш всичко по 2 - 2 х стълби, 2 х перони и т.н. и не знам дали е по-бързо, но не и е чак толкова евтино колкото го изкарват! Просто така им е по-лесно и не им се занимава, а и каквато е практиката в Метрополитен всичко се прави за да имат те някакъв интерес - когато се окаже че имат интерес от островни перони и ще могат да си завъртят далаверата ще почнат да правят такива станции и ще тръбят как това е най-доброто решение!
Извинявай,ти с какво се занимаваш?Да не си строител?Защото подобни нелепи твърдения не са характерни за един строител или за човек който поне хал-хабер си има от строителство и то Метростроителство!Много бих искал да обсъдя с теб темата на професионално ниво,но силно се съмнявам,че ще вникнеш в материята...Въпреки това съм на разположение по всяко време да побеседваме.Надявам се да не се обидиш на тази моя забележка и да не си един от многото "винаги прави хейтъри" в този форум,а да се интересуваш истински и да си готов за колегиален спор.За повече подробности - винаги съм насреща.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: radamant on 04.12.2013, 10:07:46

Ако мине....

"Адвал – Гео" обжалва търга за метрото до Хладилника (http://infrastructure.bg/show.php?storyid=2177551)

Quote
Дни след като Столичната община обяви победителя в търга за строител на разширението на втория лъч на метрото в посока южно от бул. "Джеймс Баучер", един от участниците подаде жалба срещу избора.

Това е обединението "Адвал – Гео" между "Адвал" (преименувано на Euro Alliance), "Геострой" и подизпълнител "Стартинженеринг".
Процедурата беше стартирана без прогнозна стойност, но според изпълнителния директор на "Метрополитен" Стоян Братоев цената е около 45 млн. лв.

Oбединението беше сред шестте участника, допуснати до отваряне на ценови оферти за изграждане на метроучастъка. Компанията предложи цена от 42.7 млн. лв. и получи 99.54 от 100 възможни точки обща оценка, като така се класира на второ място в надпреварата.

Класираните на първо място фирми от обединение "Метро Черни връх 2013" дадоха оферта за 42.3 млн. лв. и имаха обща оценка 100 точки.
"Комисията ни е дала еднакъв брой точки за технологично изпълнение, но заради по-ниска оферта само с няколко хиляди на "Метро Черни връх 2013" те спечелиха", каза за "Капитал Daily" главният изпълнителен директор на Euro Alliance Валентин Трашлиев.

В жалбата си до Комисията за защита на конкуренцията Euro Alliance посочва, че избраният изпълнител "Метро Черни връх 2013" не би могъл да покрие заложеното изискване в търга за строителство на минимум 1 км тунели чрез подземно преминаване.
"Доколкото ни е известно, двете български дружества партньори в обединението "Станилов" и "Джи Пи груп" не са изпълнявали подобни дейности. От друга страна третото дружество в обединението -   "Метропроект Прага", е с основен предмет на дейност проектиране, като в публичното пространство няма официална информация дали е изпълнявало подобни видове строителни работи, или само е извършвало проектиране на такива", се казва в жалбата.

Освен това обединение "Адвал – Гео" счита, че комисията за избор на изпълнител няма необходимата квалификация и опит, свързан с поръчката.
Мотивът е, че предвидените работи в търга – изграждане на тунели и метростанция, изискват назначение на специалисти, "за което ние не можем да установим дали е извършено и не е достатъчно за правилното оценяване на предложените от участниците технически оферти".

"И трите кандидата, класирани на първите места, имат необходимите технологични качества за изпълнение на поръчката", каза изпълнителният директор на "Метрополитен" Братоев.
По негови думи в документацията се изисква общо строителство на тунели, независимо по какъв метод са извършени, така че в случая "Метро Черни връх 2013" покрива критериите.
На Трашлиев му дойде в повчеко - вече втори търг губи за милимунди...
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: hitar_potter on 08.12.2013, 15:38:12
Страничните платформи по-бързо се строят......
Еднакво се строят - все пак копеш изкоп - отнема ти еднакво време. Правиш пълнеж в изкопа - пак еднакво време, само че за страничките правиш всичко по 2 - 2 х стълби, 2 х перони и т.н. и не знам дали е по-бързо, но не и е чак толкова евтино колкото го изкарват! Просто така им е по-лесно и не им се занимава, а и каквато е практиката в Метрополитен всичко се прави за да имат те някакъв интерес - когато се окаже че имат интерес от островни перони и ще могат да си завъртят далаверата ще почнат да правят такива станции и ще тръбят как това е най-доброто решение!
Извинявай,ти с какво се занимаваш?Да не си строител?Защото подобни нелепи твърдения не са характерни за един строител или за човек който поне хал-хабер си има от строителство и то Метростроителство!Много бих искал да обсъдя с теб темата на професионално ниво,но силно се съмнявам,че ще вникнеш в материята...Въпреки това съм на разположение по всяко време да побеседваме.Надявам се да не се обидиш на тази моя забележка и да не си един от многото "винаги прави хейтъри" в този форум,а да се интересуваш истински и да си готов за колегиален спор.За повече подробности - винаги съм насреща.
Е то не е ли очевидно, че за островен перон, после се налага доста повече копаене в посока тунелите, където да се съберат двата коловоза? При страничните перони практически веднага след станцията имаш тесен тунел.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: radamant on 09.12.2013, 08:56:25
Да така е!И това е само една от главните причини...  8)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 28.01.2014, 21:15:41
Има ли някакво развитие по проекта, не трябваше ли скоро време да има някакви обществени обсъждания каквито имаше за МД2, преди да започне да се строи?
ЕД: Ок, благодаря за информацията.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: stankos on 29.01.2014, 08:59:42
Какво има да се обсъжда след като договора със строителя вече е подписан ?
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Ilian on 30.01.2014, 00:20:44
А обжалването?
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: ivanjordanov on 12.02.2014, 16:19:13
Да, какво стана с обжалването? Нещо не намирам информация по въпроса.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Ilian on 12.02.2014, 17:35:29
Намерих:
http://reg.cpc.bg/Dossier.aspx?DossID=300044573
Жалбата не е уважена.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 08.07.2014, 14:59:10
Quote
До края на месец юли започва строителството на станцията на метрото на бул. "Черни връх" до ул. „Сребърна".
Стартът на разширението на втория лъч трябваше да тръгне през април, но беше отложен до завършване на естакадата на Семинарията.

На обекта вече започнали подготвителни работи, съобщи в. "24 часа". Станцията трябва да е готова след 22 месеца, а трасето от станция „Джеймс Баучер" до ул. „Сребърна" ще е 1,3 км.

Разширението ще струва 42 млн. лв. Строителството със сигурност ще затрудни трафика по бул. „Черни връх" и ще наложи промени в линиите на градския транспорт, обслужващи района.

Мащабният проект за отпушване на трафика в тази част на столицата започна с изграждането на естакадата при тв кулата, включва още 2 етапа. След новото кръстовище на 2 нива се планира изграждане на пробив, който ще минава покрай болница „Токуда" и ще прави директна връзка с бул. „Черни връх", както и разширение на булеварда до южната дъга на Околовръстния път.

В момента текат отчуждителни процедури и се очаква държавата да прехвърли имот на общината, през който ще мине бъдещият пробив.

Поне 300 000 лв. глоба пък ще отнесе изпълнителят на ремонта на трамвайната линия на бул. „България" заради забавяне. Сумата е само за първата седмица на юли и със сигурност ще набъбне още, тъй като обектът все още не е завършен. „За всеки ден закъснение глобата е 0,5% от стойността на ремонта. Останалите обекти - бул. „Цариградско шосе" и естакадата на Лъвов мост, вървят в срок засега", каза Фандъкова.
http://sofia.dir.bg/news.php?id=17006152&nt=10 (http://sofia.dir.bg/news.php?id=17006152&nt=10)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 11.07.2014, 11:04:51
Кратък репортаж от Хладилника в очакване на официалното започване на строителството. Неофициално, освен на Хладилника, вече има дейности и при станция Джеймс Баучър. Всичките снимки с описание към всяка се намират ТУК (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152489234888614&set=a.10151510370858614.1073741825.80863603613&type=3&theater)! ;)

Настоящият трафик, който ще се и влоши, след като Черни връх се стесни до две ленти:

(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10513374_10152489234888614_4908415185376806995_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/10527747_10152489235228614_6859914361220300327_n.jpg?oh=1b737705bdc5e32f0c3ca9c3eb6d8d05&oe=54360B1D&__gda__=1413936041_5dd09b760807dc2531950e4dff9b49e7)

Заградили са част от сергиите до трамвайното обръщало и има вече разчистване:

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10514748_10152489235283614_3373965739377305904_n.jpg?oh=49b05024ef108d4012023a37d6016ead&oe=5450B21C)

(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10534597_10152489235058614_8189020961108261979_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10489924_10152489235313614_5747744493856695376_n.jpg)

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t1.0-9/10464382_10152489235328614_7132043098238328407_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10527836_10152489235358614_6325063238525543957_n.jpg)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 11.07.2014, 11:07:32
(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t1.0-9/10513522_10152489235403614_5409887514816382116_n.jpg)

Тази снимка е главно заради парчето релси от Околовръстната жп линия:

(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10301587_10152489235438614_8935142831592179398_n.jpg)

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10527346_10152489235463614_3297889547104996465_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10414488_10152489234988614_2289885343505383999_n.jpg)

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/t1.0-9/10462581_10152489235028614_6853507723959827122_n.jpg)

Вас няма какво да ви занимавам с вида на трамвайното обръщало, но всичко това ще си замине за съжаление, за да се разположи на негово място стартовата шахта за изграждането на тунела към Кръста по НАТМ:

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t1.0-9/10427221_10152489235163614_353884844528841793_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10404183_10152488320038614_5921762936328357146_n.jpg)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 11.07.2014, 11:12:22
В отсечката на Черни връх между Сребърна/Ибсен и Филип Кутев/Тодор Каблешков ще е разположена самата станция II-12, която ще бъде изграждана по открит способ. Някъде май имаше схема на организацията на движението и тук, но не я намирам, или се бъркам със схемата с разположението на станцията и изходите й...

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/t1.0-9/10462617_10152488415508614_1537584048803305208_n.jpg)

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10414625_10152489235223614_5416912683139074405_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/10505355_10152489234928614_1822886385776033725_n.jpg)

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t1.0-9/10341963_10152489234938614_6262602482328668209_n.jpg)

Тук ще са изходите на северния вестибюл:

(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/10524363_10152489235433614_6695336794646801606_n.jpg)

Тук на южния:

(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10304792_10152489234893614_3341746703792598925_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10443552_10152489234883614_8168002566440583938_n.jpg?oh=ac3f2806af32925e7bbfec3a86b9d43c&oe=54591A20&__gda__=1413037919_e5edb79d5b9687f4342def0680487adb)

Засега толкова, макар че имам идея днес да допълня с нещо евентуално по-интересно от тези банални снимки отгоре! ;) Трябва да се разходя и до ето тук (https://www.google.bg/maps/@42.6564213,23.3181514,141m/data=!3m1!1e3?hl=bg), в другия форум се споменава (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=115562182#post115562182), че там също ще е строителна площадка за метрото.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: blagun on 11.07.2014, 11:29:08
Някъде май имаше схема на организацията на движението и тук, но не я намирам, или се бъркам със схемата с разположението на станцията и изходите й...

Имаше схема при съобщението на ЦГМ за маршрутна промяна от 1.04.2014. Но след като промяната беше отменена, са изтрили и картинките.

Доколкото си спомням, Черни връх става еднопосочен между Сребърна и Филип Кутев в посока към СОП. В посока центъра ще се прави обиколка около мола: от Черни връх наляво по Ф.Кутев, надясно по Емилиян Станев, надясно по Сребърна и наляво по Черни връх.
А64, 66, 93 и 122 си отиват към обръщалото надясно по Ф.Кутев и после наляво покрай ЗБН и Зоопарка.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Dragon on 11.07.2014, 14:05:19
На една от снимките се вижда остатък от релси на кръстовището на Сребърна / Черни връх. Някой знае ли какви са?
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: bdz43r on 11.07.2014, 14:07:11
Остатък от околовръстната ЖП линия.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: kristian40t097 on 11.07.2014, 15:37:03
А след завършване на тази метростанция и пускането и в експлоатация ще го има ли трамвайното трасе до Хладилника?
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 11.07.2014, 16:03:08
На една от снимките се вижда остатък от релси на кръстовището на Сребърна / Черни връх. Някой знае ли какви са?
Аз съм го и обяснил над снимката, ама няма кой да чете! ;)

А след завършване на тази метростанция и пускането и в експлоатация ще го има ли трамвайното трасе до Хладилника?
Да.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 11.07.2014, 16:05:55
Евала за репортажа!  :fan:
А по повод това:
Quote
Вас няма какво да ви занимавам с вида на трамвайното обръщало, но всичко това ще си замине за съжаление, за да се разположи на негово място стартовата шахта за изграждането на тунела към Кръста по НАТМ:
Аз се радвам че всичко ще си замине, защото там е свърталище на всякакви типове.... След като затворят шахтата, могат да направят обръщалото на ново и да се направи една хубава градинка.  :)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 11.07.2014, 16:38:02
:)

Иначе единствено жалко за големите дървета, за тях ще трябват десетилетия да се възстановят!  :/
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: ozzy on 11.07.2014, 16:50:18
Градинката е била хубава преди, има снимки от Изгубената България, просто беше занемарена откъм поддръжка. С изораването и изграждането на градинка и обръщало наново пак няма гаранация, че нещата ще се променят, ако поддръжката липсва, справка - ремонтът на предгаровия площад преди 7-8 години.
Жалко, че не успяха да изградят пробива през ул. Атанас Дуков, сега като затворят Черни връх наполовина, и ще стане ад. Дано се усетят да съкратят 88 и/или 120 да правят обратен завой при Вапцаров и Черни връх, безсмислено е да трупат закъснения в стеснения участък.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 11.07.2014, 19:07:39
Така е, бих добавил че е напълно възможно 120 и 88 да въртят на Вапцаров. В час пик, няколко пъти съм виждал да обръщат автобуси там, без никакъв проблем.
По повод обръщателното колело и градинката, нещата ще се облагородят. Района от индустриален се превръща в жилищен с офиси и магазини. Така че лека полека ще се променят нещата, за разлика от гарата ... която си има една прослойка обитаваща подлезите, и няма изгледи в скоро време нещата да се оправят.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 14.07.2014, 19:39:49
...
Засега толкова, макар че имам идея днес да допълня с нещо евентуално по-интересно от тези банални снимки отгоре! ;)
Бая ви излъгах и се разходих чак днес, но може би за добро, миналата седмица не знам до къде са били стигнали... Та, идеята ми беше да ви покажа първите метри прокопан тунел и то не откъм Хладилника, а откъм ул. Елин връх. Снимките с обяснение към всяка ги има обичайно и ето ТУК (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152496236558614&set=a.10151510370858614.1073741825.80863603613&type=3&theater). Иначе тадааам:

Тази рампа и нивата на паркинга откъм Елин връх са затворени. Бетоновозът подава торкрет бетон, с който изграждат стената на тунела, както ще видите на по-следващите снимки! ;)

(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10325539_10152496236558614_2097614483008307505_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10478131_10152496236568614_7490211746600386035_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10501925_10152496236598614_7868955522796322093_n.jpg)

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t1.0-9/10500555_10152496236838614_5867249576511901523_n.jpg)

Арматурата за дъгата на тунела:

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t1.0-9/10526111_10152496239208614_802651725769844967_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10544794_10152496236948614_2178293944209174727_n.jpg)

Слизаме по рампите надолу:

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10410362_10152496237093614_8141288390587130901_n.jpg)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 14.07.2014, 19:52:18
Ето с тези временни стени са отделили действащия паркинг със заградения заради строителството на метрото:

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t1.0-9/10509560_10152496237193614_8136135118313301421_n.jpg)

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t1.0-9/10304564_10152496237573614_7906672847471918150_n.jpg)

Освен каска е време да си нося и маска. Някак оцелях, но ще видите запрашеността най-долу, а по всеки етаж се е натрупал приличен пласт прах! ;)

(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/t1.0-9/10440765_10152496237278614_3263209272674913289_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10486405_10152496237358614_4730529184159308101_n.jpg?oh=b67945f4e50d5cf604ff8071ea2a6ee1&oe=54466960&__gda__=1412895350_c16eadee2ce8934110dfb915cd5f865d)

(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/10371456_10152496237428614_7955707823776739397_n.jpg)

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/t1.0-9/10561694_10152496237513614_7150228157469643775_n.jpg)

Стигаме до най-долното ниво, където всъщност се случват събитията:

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10509631_10152496239103614_6662048203663104718_n.jpg)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 14.07.2014, 20:05:28
Машина (карета) за поставяне на анкери:

(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10502046_10152496238583614_8559357919124259158_n.jpg)

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10556279_10152496238973614_8504812828507414921_n.jpg)

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10264429_10152496238708614_7473299679215687456_n.jpg?oh=10aca481fa82264fac4899ca99aae01c&oe=5458ECC3)

(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10523669_10152496238968614_868024245873771479_n.jpg)

Единият челен товарач е избързал и чака другото багерче да разтовари торкрет бетона, който носи (виждат се и двата на горната снимка):

(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10540831_10152496238848614_7755402543240166256_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10525588_10152496238703614_8173936769130918863_n.jpg)

Разбитата стена в края на паркинга в посока Хладилника и започнатия тунел по НАТМ:

(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10492282_10152496239223614_5369179630448653027_n.jpg)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 14.07.2014, 20:19:08
(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10463047_10152496238408614_674166848436746634_n.jpg)

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10527602_10152496238393614_18688567204188335_n.jpg?oh=0fe85f9f7dcc752e032bc6b6c2f1b31f&oe=545915A2)

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t1.0-9/10393922_10152496237648614_8512274069490315065_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10489850_10152496238098614_204461098099379489_n.jpg)

Ето къде е разбита старата стена, изградена от шлицове, ако си спомням правилно и откъде започва новият тунел по НАТМ:

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10501664_10152496238063614_194483867802762244_n.jpg?oh=c6a85ae6ba2f0366df50bbad235e862e&oe=543BE410)

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10530747_10152496238158614_1214162007227377016_n.jpg)

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/1910633_10152496237728614_7314985215392107456_n.jpg)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 14.07.2014, 20:21:55
(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10418401_10152496238368614_4611968652249091519_n.jpg)

Пръскането на торкрета:

(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/t1.0-9/10269364_10152496237798614_8838415874286514734_n.jpg)

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10443509_10152496237963614_7654678730716204303_n.jpg)

Да видите, каква е запрашеността:

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t1.0-9/10464038_10152496237893614_1959661798283244206_n.jpg)

Ето и ВИДЕО!!! (https://www.youtube.com/watch?v=nWcZPPJdBbI&feature=youtu.be)


Идеално място за снимане, за което не се бях сетил, но Kraxx (http://forum.gtsofia.info/index.php?action=profile;u=4136) ми показа!!!  :fan: Снимка на строителната площадка на обръщалото на трамвая, снимана от ПарадайЗ Център:

(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/1910633_10152496239478614_5503613200170484252_n.jpg)

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t1.0-9/10534059_10152496239313614_9124608183443077614_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10516684_10152496239433614_6208433719126349617_n.jpg)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 14.07.2014, 20:25:39
...
Засега толкова, макар че имам идея днес да допълня с нещо евентуално по-интересно от тези банални снимки отгоре! ;) Трябва да се разходя и до ето тук (https://www.google.bg/maps/@42.6564213,23.3181514,141m/data=!3m1!1e3?hl=bg), в другия форум се споменава (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=115562182#post115562182), че там също ще е строителна площадка за метрото.
Поправям се и относно това. Заградено е вече изцяло, има будка за охраната и два фургона, в единия от които имаше накичени чертежи по стената. Но беше само охраната и не успях да ги снимам...  :/

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t1.0-9/10534578_10152496240288614_522885617867257841_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/10556305_10152496240118614_6635747198016452105_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/1926927_10152496240213614_7852049922635330861_n.jpg)

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10559929_10152496239823614_3014526513571395764_n.jpg)

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10540786_10152496239598614_7560414441030959137_n.jpg)

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t1.0-9/10561675_10152496240018614_1052676628208326304_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10543650_10152496239903614_6829822738946511741_n.jpg?oh=9cd5b59eb5b6077f8f52711d09080ea8&oe=5434588F&__gda__=1412926704_428e45b1d9c4341ee003906ec86d47e8)

That's all Folks! ;)

Едит: П.С. Моля, бъдете една идея по-живи в коментарите си! В другия форум поне има лайкове, та си личи, че някой е погледнал снимките, но и става някаква дискусия, макар че обикновено е за глупости... Но каквито потребителите, такива и коментарите. Тук глухи слепи и непишещи ли сме?!  :D
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: bagercho on 14.07.2014, 21:55:58

Едит: П.С. Моля, бъдете една идея по-живи в коментарите си! В другия форум поне има лайкове, та си личи, че някой е погледнал снимките, но и става някаква дискусия, макар че обикновено е за глупости... Но каквито потребителите, такива и коментарите. Тук глухи слепи и непишещи ли сме?!  :D


Правя офтопик, но не мисля, че в другия форум сме по-глупави както разбирам от това изказване  :rolleyes: От мненията на двама трима трола, които мрънкат вечно и не одобряват нищо, което се прави и действително се хващат за неща, които иначе никой не би забелязал не бива да се правят такива генерални заключения, най-малкото защото "другия" форум е малко по-голям от сплотеното ви общество тук, което има самочувствието на някаква последна инстанция по "градско транспортните" и инфраструктурни въпроси. Смятам, че и на двете места пишат достатъчно интелигентни млади хора, нека не си мерим форумите. И накрая любимата ти емотикона  ;)

П.С. Нищо лично и с най-добри намерения. Силно се надявам да не го приемаш като провокация :)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Ilian on 14.07.2014, 22:52:22
Репортажът ме изненадва, защото досега се говореше, че пробиването на тунела ще е от, а не към Елин връх.
Имаш един лайк и един тенкс от мен!
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 14.07.2014, 22:57:51
Репортажът ме изненадва, защото досега се говореше, че пробиването на тунела ще е от, а не към Елин връх.
Имаш един лайк и един тенкс от мен!
Как те изненадва, като деликатно бях намекнал за него?! Започнах го и с цитат на намека ми и извинение... :P Така и ще бъде, но от тази страна ще си "помогнат" и по-лесно ще разбият стената, която се намира сега в тупика на метротунела. Не съм сигурен, колко точно още ще пробият, но не мисля, че ще дълбаят тунела паралелно и от двете страни, откъм Джеймс Баучър е доста трудно, не знам до колко е видно от снимките, но има ограничение във височината (паркингът е правен за леки автомобили) и за да се стигне от повърхността до метротунела се обикаля като луд 3 етажа! ;)

:)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: ozzy on 15.07.2014, 00:11:34
Браво за репортажа! Не съм очаквал, че ще почнат строителството откъм МС Джеймс Баучер, и то толкова скоро :) Все си мислех, че ще е откъм Хладилника, нали там е уж стартовата площадка, пък и оттук ми се вижда по-сложна операцията, особено като трябва да издълбаят тунела до нивото на коловозите и да разбият стената на сегашния тупик. Дано не се налага временно спиране на метрото в този участък заради строежа.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 15.07.2014, 00:16:46
100% няма да се налага, както не се наложи при станция Цариградско шосе! ;)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Shinkansen on 15.07.2014, 00:21:12
Страхотен репортаж! Изненадам се, че вече са почнали от към ул. Елин връх.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: bigblondewolf on 15.07.2014, 00:42:16
Аз се чудех защо паркингът стоеше с един затворен вход толкова време :крушка:
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: tm0 on 15.07.2014, 03:36:29
Браво за репортажа и одумването на тоя-оня!
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: mita6ki on 25.07.2014, 19:29:59
Привет!
Нека се включа с две лаишки питания
1. Знам, че метростроенето е сложен, скъп и бавен процес, но се чудя защо не зависимо дали се строи 1,3 или 5 станции все срока е около 2 години.
2. Вторият въпрос може би е маалко по-смислен. Защо върха на тунела започва да се строи от най-долното ниво на паркинга а не на нивото на тунела с релсите. Идеята ми е - защо тунела "стърчи" до и леко над паркинга, като ми изглежда логично да е изцяло под неговото ниво.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 25.07.2014, 22:27:13
Разделят трасетата на участъци и така се строи по-бързо от различни фирми. Макар че не е вярно, че срокът е все по две години, МД-2 го строиха 4, централният участък от МД-3 (един Лот само) също ще се строи толкова... ;)

По второто питане, вече ми се наложи да обяснявам и в другия форум....

Тунелът по НАТМ е с по-голямо сечение от тунела в тупика в момента. Примерът е от тунела преди станция 20, под Цветан Лазаров е НАТМ, преди него в полето към станция 19 е по открит. Всъщност, в момента са започнали да копаят новия тунел през тази разлика между двете сечения:

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t1.0-9/10390493_10152475209403614_1344836551213255268_n.jpg)

В тупика след Баучър формата на тунела е П-образна и е в резултат от изграждането в укрепен с шлицове котлован, в който са изградени плочи за отделните нива и метротунела се пада най-отдолу:

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t1.0-9/576679_3847149747565_2112236320_n.jpg)

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t1.0-9/205917_2239723802921_1112611_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t1.0-9/393995_10150547247853614_1618249233_n.jpg[/img

[img]https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t1.0-9/432012_10150547247998614_471082266_n.jpg)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: T_4 on 26.07.2014, 11:05:52
Започна се. В момента фадрома/и разчиства(т) остатъците от пазарчето при обръщалото. В самото обръщало е поставен фургон, има техника по цялата външна дъга, а трамваите въртят по вътрешната. Предполагам, че от понеделник до четвъртък ТМ10 ще се движи с променено разписание заради промяна във включванията/изключванията от кв. "Хладилника".
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: T1000 on 30.07.2014, 14:33:39
Официално от първи уж :)

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/07/30/2353108_ot_1_avgust_zapochva_stroejut_na_metroto_do_hladilnika/
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: T_4 on 30.07.2014, 18:08:57
Днес имаше геодезисти при ул. "Орел", които замерваха нещо. Къртицата от къде точно ще влезе? Всъщност станцията с централен (островен) перон ли ще бъде или ще се заложи на евтиния вариант със странични?
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: ozzy on 30.07.2014, 18:44:23
Няма да е с къртица, тунелът ще се строи по НАТМ  ;)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 30.07.2014, 22:50:15
Днес имаше геодезисти при ул. "Орел", които замерваха нещо. Къртицата от къде точно ще влезе? Всъщност станцията с централен (островен) перон ли ще бъде или ще се заложи на евтиния вариант със странични?
Темата е четири страници само, все още не е над 100, както се случи с други участъци в строителство... Ето ОТТУК (http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=6065.msg100034326#msg100034326) надолу можеш да видиш и прочетеш, какво и как се случва вече! ;)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: T_4 on 31.07.2014, 09:55:31
Благодаря и на двамата ви. Diffian, страхотен репортаж. Особено от ул. "Елин връх". Живея съвсем близо до обекта и като цяло имам наблюдения какво се случва "над замята". По всичко личи, че ще настане малък ад от утре, но станцията ще е голяма придобивка за района и беше време да се започне :)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: ozzy on 12.08.2014, 12:27:41
Газопровод се спука при изкопни работи на бул. Черни връх (http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/gazoprovod-se-spuka-na-bul.-cherni-vryh-v-sofiia-6019654)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 12.08.2014, 19:20:07
Хах направиха един изкоп и за малко да сринат квартала...  :D Дано няма повече подобни изцепки и да започнат сериозно с работата по трасето.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: bonbon on 23.09.2014, 09:32:25
Метростанция Витоша

(http://pressadaily.bg/jquery-uploader/php/files/Untitled%20%D1%86%D1%84%D1%827%D1%80%D1%8A%D0%B4%D1%8C576%D0%B55.jpg)

Източник: http://pressadaily.bg/publication/55137-%D0%9C%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-%E2%80%9E%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%88%D0%B0%E2%80%9C-%D0%B3%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 23.09.2014, 10:44:18
Хм изглежда добре, цветна и различна от другите станции.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 19.01.2015, 14:54:20
Колеги известно време се каня да обновя малко информацията тук. От скоро беше преместено мястото от което се изливаше бетон в тунела на Черни връх. Мястото на което преди се работеше беше при входа на паркинга на улица Елин Връх. Сега мястото е преместено, както и е поставена нова фуния за изливане на бетона. Която се намира в близост до входа на сградата на Петрол, близо до спирката на автобуси 10тм и 98 посока кв. Хладилника.
Ето и две снимки с телефон:
(https://farm8.staticflickr.com/7464/16131301377_cbc0a2a4c8_b.jpg) (https://flic.kr/p/qzt8TP) (https://flic.kr/p/qzt8TP) by petko_dragov (https://www.flickr.com/people/99548595@N03/), on Flickr

(https://farm8.staticflickr.com/7577/15694742164_32351f8157_b.jpg) (https://flic.kr/p/pUTE3Q) (https://flic.kr/p/pUTE3Q) by petko_dragov (https://www.flickr.com/people/99548595@N03/), on Flickr

Oт тук следва, че работата по тунела долу, значително е напреднала. На Хладилника също се работи, но скоро ще пусна и по-хубави снимки и от там.

ПС: Съжалявам за кофти качеството на снимките, но са телефонни и се оказа че обектива ми се е бил зацапал. Установих това, чак след като се бях прибрал. :arrow:От днес: 29.01.2015 г.
Пускат метростанцията на "Черни връх" през юни 2016 г. (http://novanews.bg/news/view/2015/01/29/100088/%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D1%8E%D0%BD%D0%B8-2016-%D0%B3.-/)
Quote
С повече от километър се разширява трасето на столичното метро. През юни догодина ще е готова новата метростанция на булевард "Черни връх".
 
25 000 човека се очаква да се възползват от новата метростанция тук на бул. „Черни връх”, която наистина е на едно доста ключово място. Тук има спирки на градския транспорт и на автобусите на Витоша. Отделно 90 жилищни блока и офис сгради. Дотогава обаче затрудненията в движението остават.

Строежът на последната станция на втория метродиаметър започна през август миналата година и оттогава се работи денонощно.

„Работата под земята изисква допълнителни умения, тоест да можеш да издържаш без светлина, да работиш цяла смяна, при тежки условия на труд, при непрекъснат работен процес, понякога в замърсена среда”, обясни Калин Захариев, ръководител на строителния обект.

Новата метростанция в квартал „Хладилника” трябва да е готова през юни догодина.

„Участъкът е с дължина един километър и 300 и една метростанция, а след метростанцията има 200 метра – участък за смяна на посоката на движение на влаковете”, поясни директорът на „Метрополитен” АД Стоян Братоев.

През август се очаква да се възстанови движението по булеварда, а строежът ще продължи под земята.

„С напредването на строителството на метрото, ние постоянно правим промени в движението. Гледаме пешеходците да ги подсигурим с пешеходен тротоар, който е отстрани на строителната площадка тук, постоянно сменяме ленти, в зависимост от това как идва строителството”, обясни кметът на район „Лозенец” Любомир Дреков.

Планира се и разширение на бул. „Черни връх”, за да се освободи част от трафика в района.
„Така че и бул. „Черни връх” да стане един четирилентово трасе, което да извежда движението от центъра до Южната дъга”, допълва кметът на София Йорданка Фандъкова.

Междувременно се търси изпълнител и за третата метролиния, за да може и нейното строителство да започне през есента.

Успоредно с това към финал е вече и строителството на метрото до Летището и до „Младост” 4, което се очаква да тръгне съвсем скоро – още в началото на април.

http://vbox7.com/emb/external.php?vid=7b42a45d02


:arrow: От 16.02.2015 г:
20% от метростанция "Витоша" са завършени. Построени са и 180 м от тунела (http://infrastructure.bg/show.php?storyid=2462275)
Quote
Проектът за разширение на втората линия на метрото от метростанция "Джеймс Баучер" до Хладилника започна през август 2014 г. и завършва през юни 2016 г.
 
Изградени са 180 м тунел от МС Джеймс Баучер към Хладилника. Завъришени са 20% от МС Витоша. Тава каза изпълнителният директор на Столичния "Метрополитен"  инж. Стоян Братоев, по време на проверка на строителния процес от кмета на София Йорданка Фандъкова.
 
Инж. Братоев разясни, че е променена технологията на изграждане. Вместо по открит способ, се строи по Милански. Той се състои от изграждането  на стени и покривни плочи. Сега се изгражда втората от общо четири плочи.
 
До лятото ще бъде освободено движението по бул. "Черни връх връх", съобщи кметът Фандъкова.

....

МС Витоша има 7 входа, като четири  от тях са на кръстовището при ул. "Сребърна", два  – на бъдещия булевард  "Тодор Каблешков".
Очаква се метростанцията да привлича 25 000 пътника и да бъде много натоварена, защото прави връзка с автобусите за Витоша и има достатъчно довеждащ транспорт от близки квартали.
Досега по тази част от проекта за метрото са разплатени 9,5 млн. лева от Столична Община. След одобряване на ОП "Транспорт и транспортна инфрастуктура" ( ОПТТИ) този участък от метрото , заедно с трети метродиаметър влизат в нея.
Сега от Метрополитена подготвят документите за апликационната форма и очакват пристигането на новите формуляри през периода февруари- март т.г. В Управителния орган документът ще влезе през април, потвърдиха от министерството на транспорта.
 
Разширението на линия 2 на метрото от МС Джеймс Баучер до МС Витоша започна през август 2014 г. Трасето е с дължина 1,3 км и една подземна метростанция. Дължината на тунела е 980 м. Той се състои от 780 м метротунел и 200 м участък за обръщане посоката на движение на влаковете.
Стойността на обекта по договор е 42 370 хил. лв., което прави 16,6 млн. евро на километър.
Инж. Братоев напомни, че в Европа 1 км метро се строи за над 80млн. евро/за км.
Изпълнител на обекта е обединение "Метро Черни връх", съставено от  "Станилов", "Метропроект Прага" и "Джи Пи Груп", подизпълнител е "Стартинженеринг".
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 18.03.2015, 22:13:50
Айде малко на отделен пост, че си пиша само аз в тази тема. :laugh:
Информацията и снимките са от днес, от страницата на кмета на район Лозенец г-н. Любомир Дреков
Quote
Строителните работи се движат според предвидения график, с което очакваме наземните дейности да приключат до края на месец август тази година и движението по бул. „Черни връх” да бъде възстановено.
На този етап на строителните площадки работят денонощно над 130 души и 63 машини.
И няколко снимки:
(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10580233_1050026778358631_3646742199401357510_n.jpg?oh=3ed5a259d3bb1642442b77b802021212&oe=55AF32A4&__gda__=1434461341_a1a4a79b2ce9374a3d9a0b8f2e5f34af)

(https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/988496_1050026781691964_5785311884207333601_n.jpg?oh=7e3795197e11097af1351d0212841067&oe=5582BCA7)

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/11082642_1050026841691958_2587929374666180397_n.jpg?oh=da8258c1e81a6a37b612e4f316f0c161&oe=5575B462&__gda__=1433848114_6a2522cc5e68e985230fca4287449a5d)

(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xft1/v/t1.0-9/11060467_1050026868358622_3757697967174781417_n.jpg?oh=d9438fad02e091ae62b322a6fed70ef0&oe=557B3F88&__gda__=1433708009_b76c04e5af1317f6d9bef44cc1646f5c)

(https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/11081235_1050026871691955_4196662739411149890_n.jpg?oh=d0b29862cb915594490561d585860b6a&oe=5585BD2D)

(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/10422558_1050026921691950_3932807848292530776_n.jpg?oh=ff2c7f2167a8e1488d121bab9769e6ec&oe=55B56ABF&__gda__=1438243567_92d9efdc62518c3c6acc4baddf73fec3)

Снимките са от Хладилника или бъдещата МС Витоша, това е тунела преди нея от Баучер. Все още двата тунела които се копаят не са свързани. В момента напредват в участъка от Елин връх до Кошарите. От Хладилника се вижда че са на 100- 150 метра от бившата последна спирка на трамвая.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: RADOCVET on 18.03.2015, 23:27:47
Е, поне не ти е скучно сам ;)

Браво за репортажа. Преди разчитахме на Дифиан, но той се затри и добре че има някой да го замести.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 30.03.2015, 16:18:52
Определено не ми е скучно.  ;)
Междувременно тунела се копае с доста добър темп, вече са стигнали до кръстовището на Вапцаров с Черни връх. Скоро поставиха и нова фуния за бетона, точно след сградата на Петрол посока Хладилника. Изкарана е малка вентилационна тръба на 10-20 метра преди кръстовището.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: difian on 31.03.2015, 06:33:47
Ето снимка от въпросното кръстовище от 21 март:

(https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/11083913_10206256575523631_3577257945925417497_n.jpg?oh=b5f0d37f657016b40c01e99b4a371dad&oe=55A34044)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: vasko on 02.08.2015, 15:01:36
Как изглежда метрото отвътре? (http://vbox7.com/play:cf406a48f4)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 02.08.2015, 16:46:55
В случая са важни сроковете,  а именно: 
Края на този месец, ще се пробие тунела някъде между Вапцаров и входа на ДАНС;
На 1 септември ще бъде пуснат и целия 3х3 Черни връх, както и цялото кръстовище със Сребърна.

Като добавка, днес редяха новите скосени бордюри при бившата крайна спирка на трамвая, а около спирката вътре са разчистили.

ED: В репортажа има грешка, действащите станции не са 31, а са 34. Съответно се чудя колко е актуален репортажа им, защото 31 станции имаше преди откриването на участъка до БПС. И отдавна има фунии за бетон от двете страни на Вапцаров...
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: vasko on 14.08.2015, 15:22:04
Фотогалерия: С метро до "Хладилника" - август догодина (http://www.dnevnik.bg/photos/2015/08/13/2590133_fotogaleriia_s_metro_do_hladilnika_-_avgust_dogodina/)

:)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: UMSofia on 14.08.2015, 16:49:09
А трамвая дали ще бъде пуснат на 1 -ви септември, че никъде нищо не пише по въпроса? Дано след 15-ти септември да започнат да пускат отново по някой друг състав по десетката. 
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: RADOCVET on 14.08.2015, 18:37:55
Надали. На мястото на колелото има дупка, откъдето влиза и излиза техника. Предполагам преди зимата няма да има трамвай.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 14.08.2015, 19:03:39
А трамвая дали ще бъде пуснат на 1 -ви септември, че никъде нищо не пише по въпроса? Дано след 15-ти септември да започнат да пускат отново по някой друг състав по десетката. 
Когато се открие МС Витоша, тогава ще има трамвай 10 до Хладилника. До тогава има 10 ТМ и той извършва превоза на пътници в района.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: vasko on 14.08.2015, 19:07:34
Когато се открие МС Витоша, тогава ще има трамвай 10 до Хладилника. До тогава има 10 ТМ и той извършва превоза на пътници в района.
Не мисля.

Аз предполагам, че ТМ10 ще се възстанови доста преди откриването на метростанцията - горе-долу когато се завърши грубият строеж.  ;) Тогава трябва да се възстанови цялата инфраструктура на повърхността и да се продължат довършителните работи вътре в станцията.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 14.08.2015, 19:25:47
Ама ти какво мислиш, не ме интересува. Защото за всичко си има срокове. Пък ти си мисли!
Трамвай до Хладилника няма да пуснат, защото нито е безопасно, нито е от крайна необходимост. За сега се  отваря предсрочно булеварда по няколко причини. И това че имаме готов булевард, не означава че ще пускат трамвая, да върти в строителен обект и пътниците да му слизат на 2 сантиметра от 5-8 метрова шахта.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: vasko on 14.08.2015, 19:32:10
Трамвай до Хладилника няма да пуснат, защото нито е безопасно, нито е от крайна необходимост. За сега се  отваря предсрочно булеварда по няколко причини. И това че имаме готов булевард, не означава че ще пускат трамвая, да върти в строителен обект и пътниците да му слизат на 2 сантиметра от 5-8 метрова шахта.
Ама аз не съм казал такова нещо.

Не съм имал предвид, че трамваят ще бъде вазстановен сега с предсрочното пускане на булеварда.

Това, което исках да кажа е, че в момента станцията все още не е готова на фаза груб строеж. Това ще стане в края на годината, началото на следващата (ако не се лъжа по думи на Братоев). Тогава ще затворят шахтата и рампата към нея. Ще вазстановят останалата наземна инфраструктура, която все още не е възстановена до този момент (а именно - трамвайното колело). И след това почти по нищо няма да си личи, че отдолу все още се работи. А отдолу ще продължават довършителните работи, изграждане на инсталации, тестове и т.н. И чак през лятото на следващата година ще открият станцията, но ТМ10 би трябвало да е възстановен доста по-рано (може би началото на 2016 г.).

:)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Neronov on 14.08.2015, 20:53:42
Ние си говорим за срокове, но дали изобщо някога отново ще има трамвай до Хладилника, не се знае.  :rolleyes:
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 14.08.2015, 20:58:40
Ще има, първоначално имаше идеи да се премахва, но след това беше решено да се възстанови трамвая до там. Защото в сегашния си вид е неудобен и не достатъчно функционален.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: vasko on 14.08.2015, 20:58:50
Ние си говорим за срокове, но дали изобщо някога отново ще има трамвай до Хладилника, не се знае.  :rolleyes:
Едва ли ще оставят обръщателния триъгълник на ул. "Кораб планина" за постоянно.

Освен това какво пречи да се възстанови трамваят - трябва да се положат само няколко десетки метра релсов път и контактна мрежа в колелото и това е.  ;)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: blagun on 15.08.2015, 13:56:49
По първоначалната схема в ОУП от 2009 г. (тя между другото и сега си стои на сайта на НАГ, макар загубилата си актуалност: http://sofia-agk.com/esoft/planove/OUP-2009_All_2009-08-10/33.pdf (http://sofia-agk.com/esoft/planove/OUP-2009_All_2009-08-10/33.pdf)) ТМ10 трябваше да върти в зоната на Кръста. Но запазване на колелото на Хладилника е по-добро решение:
- припокриването с отсечка на метрото между две съседни метростанции изобщо не може да се тълкува като дублаж;
- трамваят прави и ще продължава да прави връзки на районите около Семинарията, факултетите на СУ, УАСГ и Долен Лозенец с крайградски, излетни линии, с А83, а също и с Парадайз мол.
- отчуждаването на зона за нормално обръщало около Кръста е твърде голяма хапка за СО.
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: RADOCVET on 13.10.2015, 16:55:26
Айде честито!


Прокопаха тунела за метрото до "Витоша" (http://www.standartnews.com/regionalni/prokopaha_tunela_za_metroto_do_vitosha-304888.html)

Quote from: Вестник Стандарт
След една година работа най-сетне подземният тунел, който свързва метростанциите "Джеймс Баучер" и "Витоша" вече е прокопан.

Днес двата тунелопробивни екипа, които копаеха от двата края на най-новото разширение на софийското метро, се срещнаха. Подобно нещо се случва за първи път в България,
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Ilian on 13.10.2015, 23:36:31
В случая са важни сроковете,  а именно: 
Края на този месец, ще се пробие тунела някъде между Вапцаров и входа на ДАНС;
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Neronov on 14.10.2015, 00:25:07
Забавянето е само от един месец, направо си е нищо.  :crazy:
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 14.10.2015, 00:36:32
С оглед на подземните проблеми и почвиТЕ, които се откриха, наистина, забавянето от месец си е нещо добро. Хубавото е, че би трябвало, със сегашната организация и денонощен темп, да се впишат в крайния срок, а той е най-важнияТ. :)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Andrej_mk on 15.02.2016, 11:14:24
Снимки на Спаси София от вътрешността на станция Витоша:

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlp1/v/t1.0-9/12717638_1690426111242063_3059738721861190694_n.jpg?oh=497982dccf040aa6e49affb8c6277274&oe=5763D7E5)

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xla1/v/t1.0-9/1936314_1690425904575417_8755546855399204721_n.jpg?oh=b2af12393b10fbbd38631b33f8773e30&oe=5725AAD0)

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/12744468_1690425567908784_1123318597885796896_n.jpg?oh=7d5056732393abbe6648b9319b18ee1e&oe=57252EBC)

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/12729017_1690425607908780_5467444051784123243_n.jpg?oh=42fcdb6b7c890ab6867b165ab231ea08&oe=576606E0)

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/12642855_1690426201242054_1498357454367567994_n.jpg?oh=d40dd80794df37e535a3941d2df464e9&oe=575CA21E)

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/12744125_1690425484575459_4277370522698409130_n.jpg?oh=8916ae4b713bd495cb46ec391f7d99b5&oe=572A281B)

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfl1/v/t1.0-9/12743482_1690425571242117_4010721207423439360_n.jpg?oh=636bcb97de18e236dc2f244c0ec0739c&oe=5731FA79)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Andrej_mk on 15.02.2016, 11:15:30
(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/12744330_1690425614575446_971794508960333647_n.jpg?oh=e7d89e7b6726882917c4907be05aca27&oe=57313A4C)

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/12715272_1690425697908771_8795857997572637285_n.jpg?oh=3daab1756bb2c3d981abb990d4d2567b&oe=5728FBC2)

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtl1/v/t1.0-9/12705460_1690425727908768_6714086311656306533_n.jpg?oh=cdb44ca8f011ae9e016fe7ffc0de214e&oe=572EC641)

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/12734146_1690425971242077_3976934551282658655_n.jpg?oh=5a35103106f53eb793d77e9b3ea85acb&oe=575D1C16)

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/12744434_1690425617908779_6723172322079980785_n.jpg?oh=8bdc1de9f0e9a79a4f1f5ad0341aa23f&oe=572C5B18)

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpl1/v/t1.0-9/12742481_1690426004575407_3084005911693097471_n.jpg?oh=c05dc7e094254e4e743b1bbcb79a6878&oe=576F96D7)

(https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/12742126_1690425491242125_5026243691097480471_n.jpg?oh=11731b286f7e66681f6db0f743afd87f&oe=572F46A4)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: Petko21 on 15.02.2016, 18:59:48
Супер, станцията бавно, но сигурно се оформя.  :)
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: bonbon on 01.03.2016, 15:53:09
Метрото до "Хладилника" тръгва на 31 юли


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/01/2715298_metroto_do_hladilnika_trugva_na_31_juli/?ref=rss
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: passenger on 06.07.2016, 13:29:27
Quote
Разширението на метрото до Черни връх - готово до 24 юли

http://news.bnt.bg/bg/a/razshirenieto-na-metroto-do-cherni-vrkh-gotovo-do-24-yuli
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: vasko on 15.07.2016, 23:09:52
Не знам дали някой е забелязал, но от днес вече има редовно движение на влакове, без пътници, до МС Витоша.  :) :fan:

Но, за съжаление, няма промяна в интервалите на движение... :/ Например, от 10 до 11 часа в делничен ден от МС Витоша ще тръгват само 5 влака.  :neznam:
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: bonbon on 16.07.2016, 10:50:20
На 20 юли (сряда) след 14 часа отсечката ще е пусната  :jump:
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: maniak on 16.07.2016, 11:14:00
Нали беше обявено за 24 юли?
Title: Re: Изграждането на участък "Кръста" - Хладилника
Post by: bonbon on 16.07.2016, 11:31:28
Нали беше обявено за 24 юли?

В Paradise Center има разлепени съобщения, че метростанцията отваря на 20 юли (което дано е така), също и се приветстват пътниците да ползват топлата връзка между мола и станцията.Пускат метрото до “Хладилника” на 20 юли, първия ден без пари

Новата метростанция “Витоша” в столичния квартал “Хладилника” ще бъде пусната на 20 юли. По традиция в деня на откриването хората, които се качват от нея, ще пътуват безплатно, научи “24 часа”. Новата станция на кръстовището на бул. “Черни връх” и ул. “Сребърна” ще бъде отворена за пътници от 14 ч, съобщи шефът на “Метрополитен” Стоян Братоев. Очаква се да я открият премиерът Бойко Борисов и кметът Йорданка Фандъкова.

Станцията струва 43 млн. лв. и още 20 000 души дневно ще пътуват с метро. С нея метромрежата на София ще стане 40 км с 35 станции. През 2014 г. общината започна да строи станцията сама, след като предишното правителството не подкрепи проекта. После кабинетът “Борисов 2” осигури европейско финансиране.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5649131