Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - blagun

Pages: [1] 2 3 ... 674
1
Кой знае какви нови транспортни функции не може да изпълнява. Трасето от Банско до Велинград не е конкурентно на автобусите. За локален транспорт в разложката долина също няма потенциал предвид отдалечеността на гарата от кабинката (за разлика примерно от Кицбюел) и естеството на хотелите в селищата от долината. А атракционният потенциал не е разработен засега, според мен там има големи резерви. След като сърбите го правят с Шарганската осмица, не виждам причини това да не се случва и при нас - Банско е няколко нива над Златибор.

2
Разни / Re: Кварталите на София
« on: 26.10.2020, 13:49:06 »
1. Може би заради бившия президент Първанов и бившите министри Младенов и Калфин. Богдан Томов и Албена Вулева със сигурност са в Красна поляна.

2. ФМИ не беше ли ФМФ - физика и математика?

3. Благо, ти май беше от Дианабад. Можеш да кажеш кои звезди живеят при вас, ако не се крият от фенове, разбира се :laugh:
1. Имам познати в блока на Първанов. Той и като президент е изкарал известно време в блока си и се е преместил в Бояна след настойчиви молби на охраната си от НСО.

2. ФМФ - до 1963 (заедно с физиците), ФММ (факултет по математика и механика) - 1963-1986, после - ФМИ.

3. Не съм физиономист. На "Черешката на тортата" съм виждал разни звезди да пазаруват във ВМВ, но не помня имена, само за Нели Рангелова съм сигурен. Мисля, че и Карбовски съм го виждал.

3
Не е фейса, качих го на imgbb.com. От друг хостинг:Също така го атачнах.
Преименуван WEBP файл на JPG. Невалиден формат

4
Разни / Re: Кварталите на София
« on: 26.10.2020, 13:19:21 »
Когато бях студент във ФМИ (тогава ФММ) - 1980-85, Добри Джуров живееше на Кораб планина (Илия Филипов) и бяха комшии с Милко Калев Балев, който беше малко по-нагоре на ъгъла на Златовръх и Бигла.

Ако се прави широка селекция по някакво ниво за известност, 17 души в един район не е голяма бройка. Предполагам, че по южната витошка яка са значително по-големи числата.
През 1993-95 в нашия блок 58 - общежитие в Студентски град, имахме трима депутати: Златимир Орсов, Румен Христов и Радка (не ѝ помня фамилията).

5
^^ За тези, които не отварят WEBP, ето го в JPG

6
Изтрити теми / Re: Ikarus 280
« on: 25.10.2020, 12:44:03 »
Струва ми се че не трябва да пишете неща които сте чули от агенция ЕЖК.Ако ви го е казал някой чийто живот е свързан с градския транспорт,това е вече друго.Това се отнася не само за теб,не го приемай лично.Отнася се и за модератори с хиляди мнения зад гърбовете им.
Май този път настъпи мотиката! Модераторът с хиляди мнения зад гърба си прегледа обстойно нета, за да аргументира мнението си за липсата на тролеи в Сочи. При това модераторът е от старото поколение и няма проблем с руските източници. Било по географски или по административни причини, градът не се е вредил за тролейно трасе.
Все пак според правилата на форума не е допустимо съзнателното разпространяване на лъжлива информация, затова ти давам ултиматум до 0:00 ч. на 01.11.2020 г. да дадеш линк, доказващ наличие на тролейбусна мрежа в Сочи от 1990 до наши дни. След изтичането на този срок оффтопик мненията ще бъдат изтрити, а ти ще получиш наказание.

Съмнително е движението на ход на Икаруси от Сочи до Варна. В момента разстоянието е 1728 км, но по Керченския мост, построен през 2018 г. Без него разстоянието е 2045 км и пресича границите на Русия, Украйна, Молдова, Румъния и България. Доста сериозно изпитание за подвижен състав на преклонна възраст. Според мен по-вероятно е транспортиране по вода от Новоросийск, порт Кавказ или Поти (преди 2008 отношенията Русия-Грузия бяха добри), а дотам наши шофьори да са ги карали. Но да не задълбаване в този оффтопик.

7
В Сочи тролеи няма и не е имало. В началото на 90-те е имало 150 Икаруса 280 и 260. От тях през 1997 са оцелели едва 60, като МГТ е бил задушен не от тролеи, а от маршрутки. След 2007 са закупени 35 МАЗ-а, а преди зимната олимпиада 2014 - 108 ЛиАЗ 5293 : източник

8
Вече има две ленти за десен завой от канала към Цариградско посока Плиска/Пловдив  :fan:
Засега са с жълта табела и жълти линии като ВОД от летния ремонт към Военна академия. Дано станат за постоянно, като при това положение табелата за многоредово движение бъде изтеглена назад към стадиона.

9
Добрич се движи рекордно бавно. В момента са на ТХ 52** АР, а серията тръгна миналата есен. Принципно за 12-14 месеца приключваше една серия. Вероятно заради коронавируса и заради факта, че вече не е нужно да пререгистрираш МПС, ако е от друга област.
Възможно е румънците да са взели мерки срещу регистрацията на коли, карани в Румъния, в България - най-вече граничните области ВН, ВР, Р, СС и ТХ

10
Стара София / Re: Ретро снимки
« on: 22.10.2020, 12:32:20 »
III - Някъде в покрайнините на Русе, 1982г.,  табела за честването на  100-годишнината на Георги Димитров...
Снимката е от тук
По-скоро оттук, защото от твоето място няма път надясно към хижа "Приста"

11
Актуална информация / Re: Трафикът
« on: 22.10.2020, 12:22:14 »
неадекватни шофьори
Не ми е известен текст в ЗДвП и ППЗДвП, задължаващ автомобилите да се отместват, за да бъдат изпреварвани отдясно от пърполетки. Така че епитетите ти "неадекватни" и непрекъснатото бучене, докато шофираш, са неоправдани. Никой с нищо не ти е задължен, за да се отмества.

12
Разни / Re: Aвтомобили
« on: 21.10.2020, 15:11:18 »
Следващият ЗАЗ - 966/968 пък е NSU Prinz

13
Именно между Студентски град и Малинова долина са дали две метростанции, които се падат част от някакво ново трасе, свързващо МД2 и МД1 при Бизнес парка.
То това е по-умният начин за метро до Симеоновски лифт и ИКЕА, отколкото удължаване на Линия 1, ама нейсе.

Иначе трамвайно трасе по обиколния маршрут на А94 и 280 ми е трудно да си представя.

14
Не помня къде беше планирана да бъде метростанцията в Студентски град, ако изобщо е имало конкретно планирано място или принципно като отклонение на МД2 на изток.
Засега - някъде до УНСС и Студентска поликлиника.

15
Да, даже в най-първия Ориент експрес от 1883 вагоните са били 4-осни - https://www.wagons-lits-diffusion.com/en/album/photos-ciwl/photos-of-the-orient-express/wl-orient-express-vers-1883.html

16
Разни / Re: Коронавирус
« on: 16.10.2020, 12:35:37 »
Ти от няколко месеца ни облъчваш. Вярно, че @georgi64 започна, но ти си особено настойчив да пишеш за грип в транспортен форум. Включи се във форум на медици и ги образовай. Или пък във форумите на обущарите, часовникарите, юристите, строителите, просто някъде другаде ... Предполагам, че във Фейсбук вече са те блокирали всичките ти приятели.
Тук вече е досадно.
Малко съм изненадан, че точно ти се включваш в отбора на агресивните шумни лаици. След като неведнъж си попадал под ударите на агресивни шумни лаици, "разбиращи" от трамваи, за които е досадно, ако не споделяш мнението им, че всички механици по депата и Трамкар са тъпи некадърни алкохолици.

Колкото до медиците, мнението на 99% от сериозните от тях е, че Мангъров и сие са шарлатани, също като тези, които "лекуват" рак с конска урина примерно. Но останалият 1% е доста по-шумен от 99-те %, които си гледат работата и които дадоха и дават немалки жертви в борбата с "обикновения грип". Разбира се, този 1% доминира тотално в социалните мрежи заедно с "експертите", считащи че Земята е плоска и други "гении". За обущарите и часовникарите не знам, но настоящият форум си има администратор и модераторски екип, който преценява кои постинги са по правилата му.

Това, че доста неща по КОВИД-19 не са изяснени, не означава, че няма проблеми с него. Векове наред чумата се е считала за стомашно разстройство и се е "лекувала" с пускане на кръв, докато се изяснят причинителите ѝ, начините на карантиниране и на лечение. Предшестващата го версия коронавирус бързо е отшумял, защото симптоматиката е била ясна в първите 2-3 дни. За съжаление, това при КОВИД-19 не е така. Даже, теоретично, всички хора да ги затворят по къщите за 14 дни (както в Ухан, в райони на Италия и Испания), пак не е гарантирано нулевото разпространение след това. Според мен, даже евентуална ваксина срещу настоящ щам не е ясно, че ще дава трайни резултати. И именно заради неяснотата е различен от другите видове грип даже при сходна смъртност: при нормален грип симптоматиката ти е ясна, лекуващите са наясно как да се предпазят (затова не са облечени като космонавти на Марс и лекуват в нормални болнични условия). Ако открият не ваксина, а сигурен тест, който да идентифицира заразените в рамките на няколко минути, дните му ще са преброени.
Именно тази неяснота води до хаотичност и непоследователност в мерките. Вместо поставяне на поантата на ограничаването на социалните контакти - забрана за движение в парка, пътуване извън града и т.н. Да не говорим за трансграничните рестрикции - хем искат PCR тест, хем те бутат в 14-дневна карантина даже при отрицателен резултат и т.н.

17
Предполагам, че причината 107 да не е пратен до МС Горна баня е лиспата на обръщало там и това, че не им се прави такова
E няма ли вариант из горнобанските улици? Доколкото виждам на схемата, А260 ще върви по Хрелков-Лотос-Перуника-Каменица. А107 може да върви по Хрелков-Лотос-Перуника-Христо Стефчов.
Иначе до Суходол е много добра идеята (макар суходолци и малобучинци да предпочетоха връзката с Линия 1 пред тази с Линия 3). Може би след реконструкцията на СОП ще се реализира, иначе линията ще трупа закъснения (на А111 закъсненията не си личат заради малкия интервал).

18
Автобуси / Re: Ikarus 280
« on: 14.10.2020, 11:40:48 »
Дотогава поради ниските цени на бензина, касаещи гражданите, не е било оправдано карането на газ.
Също така - лицензирането на АГУ беше с баражно висока цена.
Моите колеги в Техническия университет в Русе (тогава ВТУ) минаваха метър, защото се водеха тестващи експериментална разработка на АГУ по ТНТМ в университета. Уредбите наистина си бяха абсолютно занаятчийски: пътувах с колеги на конференции до Варна и Слънчев бряг, пътният ми сак с месеци не можеше да се отмирише от характерния мирис на чесън.

19
Разни / Re: Телевизия
« on: 12.10.2020, 22:10:03 »
Лияна Панделиева

20
Прелистете темата! Случаят е коментиран през февруари 2019, да не повтаряме същите неща!

Pages: [1] 2 3 ... 674