Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - я л т а

Pages: [1] 2 3 ... 213
2
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 06.12.2018, 23:06:26 »
Да е ясно :
Неуспешният преврат, който трябваше да направи България част от Югославия

След преврата на 19 май 1934 година новото правителство начело с Кимон Георгиев започва гонения срещу дейците на ВМРО и води откровено проюгославска политика. ВМРО е поставена извън закона, а Иван Михайлов се укрива. Щедро раздаваните от югославското посолство пари имат конкретни резултати – формирани са Българо-югославянското дружество и студентско дружество за приятелство между Югославия и България. В тези дружества влизат хора като Живко Сталев, Петър Дертлиев и Петър Увалиев. В управителните съвети на тези дружества можем да видим имената на Димо Казасов и Г. М. Димитров.

В България се четат сказки за пропагандиране на създаването на „интегрална Югославия“, отпразнуван е денят на създаване на Югославия, забранени са траурните шествия срещу Ньойския договор. Паметникът на Тодор Александров е премахнат „по градоустройствени причини“, а достъпът на хората, желаещи да се поклонят на гроба на героя, е забранен. Пратеници на Югославия открито говорят за създаване на една голяма държава от Черно море до Адриатика.

Разбира се, това не остава незабелязано за българския цар. Борис III предприема мащабна акция за привличане на водещите офицери във войската на страната на династията и на българския суверенитет. С умели ходове той успява да всее раздори сред водачите на Военния съюз. Още в края на август 1934 година личи, че активното сближение на царя носи резултати – на 26 август е открит паметникът на връх Шипка, а офицерите под командата на генерал Пенчо Златев запяват „Боже, царя ни пази“. Противоборството между царя от една страна и лагера на деветнадесетомайци от друга страна е повече от видимо.


Дамян Велчев
На 27 септември 1934 година на посещение в България пристига крал Александър. Посрещнат е с небивала тържественост, взети са изключителни мерки за сигурност. Гарант на сигурността на крал Александър са звенарите и офицерите около Дамян Велчев. Без резултат остава желаното от официална София обсъждане на положението на българите в Македония. Крал Александър дори не желае да обсъди темата. На 9 октомври 1934 година в Марсилия кралят е покосен от изстрелите на Владо Черноземски. В София официалните власти обявяват тридневен траур за смъртта на крал Александър. Иронично, България изпада в траур, за да почете безмилостния неприятел на българите в Македония. В деня на погребението българските офицери са задължени да сложат черни ленти на ръкавите си.

Действията на цар Борис III за разцепване на деветнадесетомайци продължават с нестихваща сила, като постепенно овладява чрез верни хора Военния съюз. На 22 януари 1935 година полковниците Тановски и Найденов от името на Централното Управление на Военния съюз посещават Кимон Георгиев в дома му и изискват той да подаде оставката на воденото от него правителство. Кимон няма друг избор и подава оставка. Постът на министър-председател е поет от ръководителя на Военния съюз – генерал Пенчо Златев, наричан от другарите си Пенчо Мъглата. Започва разгром на делото на 19 май.


През месец април 1935 година Кимон Георгиев е интерниран на остров Света Анастасия по донесения на полицията, че действията му поставят в опасност спокойствието и реда в държавата. Интернирането му, а и на други политически дейци води до правителствена криза и Пенчо Мъглата пада от власт. Царят назначава за министър-председател големия борец за българщината Андрей Тошев. С манифест от 21 април царят ефективно поема държавното кормило.

Междувременно Дамян Велчев, който е извън властта, се сближава много с резидента на югославското разузнаване в София полковник Драголюб (Дража) Михайлович. Той развива и засилени контакти с БЗНС „Пладне“ и комунистите. Царят не може да допусне създаването на такъв блок срещу властта – през юли 1935 година Дамян Велчев е екстрадиран от България. Снабден с пари и паспорт от Министерство на Вътрешните работи, той заминава за Югославия. Чрез един летец поддържа връзка с верните му офицери в България.

В Югославия запасният полковник Велчев е в тесен контакт с военното разузнаване на кралството, осигурени са му няколко агента, които го пазят. Не след дълго полковник Велчев става главна фигура в замислен от Белград преврат. В края на август 1935 година той се среща с Коста Тодоров на югославска територия и обсъждат преврата, който трябва да бъдем воден от самия Велчев с помощта на земеделците, звенарите и Военния съюз.


Дража Михайлович
Придружаващият офицер подполковник Бойович информира Генералния Щаб на югославската армия за съдържанието на разговорите. За помощ делото на този преврат в Белград се надяват на връзките на българския превратаджия с Военния съюз и новия му ръководител – генерал Владимир Заимов. Начело на операцията в София е военното аташе Дража Михайлович. Милан Стоядинович твърди, че генерал Заимов, Дража Михайлович и Дамян Велчев замислят минаването на последния през границата, за да оглави преврата. Кимон Георгиев вече е на свобода, а на 28 септември 1935 година генерал Заимов и Кимон провеждат среща, на която се обсъждат действия в духа на 19 май. Моментът за действие наближава.

На същия ден подполковник Бойович получава телефонно обаждане от генерал Лазар Тонич, началник на Генералния щаб с молба да говори с капитан Чубрило, началник на пограничния отряд в Протопопинци, Царибродско, и да го помолят да се срещне с генерал Тонич в Пирот. На 29 септември след обяд в Пирот от автомобил Майбах слизат подполковник Светозар Милошевич, началник на югославското военно разузнаване, Ика Панич, индустриалец и приятел на полковник Велчев, както и самият Велчев.

Капитан Чубрило приема задачата да преведе Велчев през границата. От българска страна го чакат офицери от Военния съюз. На 1 октомври 1935 година Дамян Велчев е посрещнат от полковник Игнат Илиев. Двамата се прегръщат и се просълзяват. Но българските власти вече са по следите на заговорниците. Военният съюз и неговият ръководител генерал Владимир Заимов се оттеглят от акцията.

Превратът е издаден от жена – Наташа Дерманчева, разведена рускиня, по думите на сръбския министър-председател през 1935 година Милан Стоядинович – „много красива, висока блондинка, с добри маниери и неизрядно поведение“. Тя е любовница на югославския посланик Александър Цинцар-Маркович. Едновременно с това е и любовница на столичния началник на полицията Малинов, както и агент на съветското разузнаване. Чрез Наташа Дерманчева плановете на югославското разузнаване са добре известни на българските власти.

Полковник Велчев е заловен и съден по Закона за защита на Държавата. Избухва грандиозен дипломатически скандал, който едва е потушен. Официална София протестира, а Александър Цинцар-Маркович и Дража Михайлович са отзовани от България. Дамян Велчев е осъден на смърт, но след настояване на Югославия, Англия и Франция, присъдата е заменена с доживотен затвор. Особено активно за освобождаването на Велчев действа полковник Дража Михайлович.

Години по-късно приятели на Дража молят Дамян Велчев и Кимон Георгиев като видни и влиятелни фигури в България след 9 септември 1944 година да се застъпят за Дража и да го измъкнат от смъртната присъда в Титова Югославия. Опитите са неуспешни и генерал Михайлович е разстрелян през 1946 година.

Така през 1935 година се проваля с гръм и трясък операцията на югославското военно разузнаване за преврат срещу цар Борис и осъществяване на бленуваната от югославската върхушка „интегрална Югославия“.


https://bulgarianhistory.org/prevrat-1935/?fbclid=IwAR1DzkSfa6ymbWSV8sGOIFk24rQAkrp5xGNfcoSMIhopB4nkPfOyPMKV8QY

3
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 05.12.2018, 22:42:50 »
Малко известен факт за оплютият Цар Фердинанд - Писмото с което Цар Фердинанд поиска от Хитлер Южна Добруджа:
==================================
Малко известен факт е, че подписването на Крайовската спогодба се предхожда от писмена кореспонденция между отдавна абдикиралия цар Фердинанд и Адолф Хитлер, в която българският монарх защитава правдивостта на българските ревизионистични желания пред нацисткия лидер с акцент върху Южна Добруджа. На 7-ми юли, точно два месеца преди подписването на договора, който връща областта в пределите на България, от Кобург българският цар се обръща към тогавашния райхсканцлер.

На фона на извънредната почтителност, която Хитлер изпитва към хората с благородно потекло и конкретно неговия респект към цар Борис III, писмото на неговия баща е дипломатически коз за българската държава, макар и последният от 22 години да няма нищо общо с нея. Същият респект, от който цар Борис III така умело се възползва, задържайки възможно най-дълго българския неутралитет, бива впрегнат за българската кауза и от Фердинанд.

В написаните от него редове ясно личи колко тежи чувството за несправедливост и бремето на вината, която царят се опитва частично да изкупи чрез него. Въпреки времевата дистанция от повече от две десетилетия, откакто Фердинанд не е на българския престол и същевременно не е стъпвал на българска земя, той се опитва да помогне на изстрадалото царство с далеч по-ограничените си възможности. С присъщата си хитрост монархът изпраща писмото в най-подходящия от дипломатическа гледна точка момент.


Една от последните фотографии на Цар Фердинанд, облечен в българска униформа на Фелдмаршал, с най-високи степени български и чуждестранни ордени, Кобург 1940-41 г. Източник: www.lostbulgaria.com
Би било пресилено ако кажем, че това писмо има реална практическа роля за връщането на Южна Добруджа в България с оглед благоприятния за България развой на войната към този момент. То може да бъде разглеждано като лично застъпничество на един благородник за българската кауза.

През 1940 година Тристранният пакт доминира на Западния фронт. Победата в битката за Франция, извоювана преимуществено от Третия райх, установява тяхното надмощие на силите в Европа. На изток положението на Румъния се влошава, като на 26-и юни Буковина и Бесарабия са предадени на СССР.


 

В тази обстановка Фердинанд написва следния изключително интересен текст, предназначен за фюрера. Неговото съдържание откриваме в книгата „От поручик до генерал. Спомени“ на Васил Бойдев.

Кобург,

07 юлий 1940 г.

Ваше Превъзходителство,

Ще разберете с какво въодушевление аз като бивш глава на една страна, която с непоколебима вярност се е сражавала през Световната война на страната на съюзната германска армия, и най-вече в качеството си на пруски генерал-фелдмаршал съм следил полета на германския въоръжен народ под гениалното водачество на Ваше Превъзходителство.

С неописуемо задоволство преживях поражението и наказанието на държавите от бившата Антанта, които са били винаги мои смъртни политически врагове и които са донесли толкова нещастия и бедствия на света, особено на малката България. Изказвам на Ваше Превъзходителство моите искрени и най-горещи сърдечни пожелания за невижданите и небивалите в историята дела и успехи на Нашето политическо и военно водачество!

Постигнатите победи, които откриват пътя за мирни договори, ми дават повод да поднеса на Ваше Превъзходителство следните мои мисли за благожелателно проучване. Придобиването на Добруджа бе една от най-важните военни цели на България още през времето на Световната война (Първата – б. р.). Въпреки нейното чисто българско население, Добруджа беше откъсната пак от България по непонятни съображения.

Ще бъде напълно в интереса на традиционните приятелски отношения между България и Германия и в съгласие с национално-политическите идеи на Ваше Превъзходителство, ако тая загубена част от българското тяло бъде върната на България именно от германска ръка, а не от ръката на друга страна, която се стреми да впрегне България в своята кола чрез такова предложение.

Не е нужно да посочвам тук какви последствия за по-нататъшното развитие на Балканите може да има разрешението на този въпрос по един или друг начин. Едно справедливо уреждане на добруджанския въпрос в тоя момент би могло да бъде в същото времето едно лично и морално удовлетворение и едно потвърждение и оправдание на моята тогавашна политика.

От гледище на тогавашното положение на България като център на Балканите в интерес най-вече на сигурността на германския път към изток ще бъде, ако бъдат засилени позициите на България, като й се върнат загубените български области и излаза на Бяло море.

От името на храбрите български войници под моето командване, паднали в Световната война, и от името на тъй тежко пострадалия тогава български народ, който ме счита за единствен виновник за тогавашната катастрофа и за последствията от нея, моля да бъде премахната неправдата, причинена тогава на България от Съглашението!

С искрена вярност – Фердинанд

Отговорът на Хитлер пристига в Кобург около месец по-късно, току преди началото на преговорите в Крайова.

Главна квартира на фюрера – 02.08.1940 г.
До Негово Величество
Цар Фердинанд Български, Кобург,
Августов палат

Ваше Величество,

Много приятелски думи, с които Ваше Величество сте споменали германските успехи, ме радват искрено. Моля Ви поради това приемете моите горещи благодарности.

За другото съдържание на двете писма на Ваше Величество от 7 юлий т. г. длъжен съм да кажа, че аз винаги съм гледал с особени симпатии на българските ревизионистични претенции. Може би не е далеч времето, когато те ще намерят своето осъществяване.

На Ваше Величество твърде предан,
Адолф Хитлер

Благоразположеният тон на фюрера е в съзвучие с последвалите събития в Крайова. Безкръвното връщане на Южна Добруджа е забележителен триумф на българската дипломация, а писмото на Фердинанд, въпреки своя по-скоро символичен характер, остава част от разумните български ходове в тази дипломатическа победа.


https://bulgarianhistory.org/pismo-ferdinand-hitler/?fbclid=IwAR1Q1H9JVwSpSu4ddJsx5LMVkwRpQHzKV6I-BboZuY46Y6tJveCUdk44V5w

4
Разни / Re: Строежи
« on: 30.11.2018, 12:34:09 »
Качествената дървена дограма+стъклопакет е три пъти по скъпа от PVC дограмата, и е от канадски дъб.

5
Разни / Re: Строежи
« on: 29.11.2018, 23:10:18 »
когато е със статут на паметник на културата?
И мислиш че дограмата е паметник на културата...........? Или е със същия статут ?

6
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 19.11.2018, 14:39:36 »
Патриция Кирилова
Писмо да Вл. Путин

Другарю Путин,
заедно с всички подопечни крепостни селяци, които пращате да стават за смях - тъй като не ви се получи с азбуката, дадена от Византия и от Македония, което все е било България, ще ви улесня за следващите милиционерски изявления с цел подмяна на исторически факти.
Няма да сбъркате, ако се изпуснете утре, че азбуката за крепостните ви селяни, които не са имали ни език, ни букви, е дадена от Украина - това ще е най-близо до истаната, защото там също е била България, много преди пръкването на Киев - хиляди години, да не говорим за смехорията Киевска Рус - която няма общо с Москва и окупацията на българската империя, с цел ограбване и заробване.
Не случайно и могилите на българските държавници Кубрат и Аспарух намираме именно в Украина. Тази тема не ви допада, но фактите са по-важни от митологията на съветските ви другари.
Няма да сбъркате, ако кажете, че азбуката е дадена на крепостните руски селяци и от Румъния - тя до 14 век е част от България и много по-късно, пак с помощ от Русия, се променя езикът и буквите. Но все още в центъра на Букурещ има плочи, писани на стария български език.
Няма да сбъркате, ако кажете, че азбуката ви е дадена от Молдова, или от Сърбия?! Те също по времето на заробването на империята Велика България от рушките племена са били част от Дунавска България, освободена през 681 г. от робството на Римската империя. Тогава един от синовете на Кубрат - Аспарух, пресича Дунава, за да освободи българите и да създаде една свободна от робство империя. В историята може да прочетете срещу много от имената на българските държавници в Дунавска България, че са царе на българи и ромеи, власи, гърци и т.н. Както руският робовладелец Иван Грозни се обявява - докато дунавска България още е под османско иго, за цар на българи и руси. Ако сте грамотен, може да четеге по темата. Не отива на руски премиер и президент (много често си сменяте ролята и вече не помня какъв сте) да се изказва толкова неграмотно. Дори така да са ви задължили другарите-началници от КГБ.

След всички "гениални" идеи за азбуката на руснаците, които извират от вас и палячовците, които ви представляват по света, възниква въпросът: КАТО ВИЗАНТИЯ ВИ Е ДАЛА БУКВИТЕ, ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ И НЕ ГОВОРИТЕ НА ВИЗАНТИЙСКИ. А ПИШЕТЕ И ГОВОРИТЕ НА СТАРИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК? Отговорът е, че български не може да се пише на византийски - липсват над 10 звука, които нашите южни съседи, дошли на Балканите преди 3 хилядолетия от далечна Етиопия, липсват. Това са една от най-важните ни букви Б - като БОГ (тази дума дава и нашето име БОГАРИ - тоест, народът на Бог) , Ж, Ч, Ш, Щ, Ю, Я и т.н.

Българските букви са налични по земите ни от над 10 хиляди години. Дали сме ги на света, защото нашият народ дава духовната еволюция на днешната цивилизация - според световните учени, за вас знаем, че няма как да разберете това. Даваме, а не взимаме. Даваме ви четмо и писмо, земята на Велика България сме ви дали, както и богатия ресурс, който позволи вие и вашата клика да станете милиардери, а руско-българският народ да става все по-беден. Това нашите държавници не са го допускали в хилядолетната история на българите. Те не са допускали робство, царят е бил пръв сред равните. Само може да се учите от историята на българите! Те са ви дали всичко, което имате днес!
Стига да не го погубите, както правите с всичко, което крадете и изопачавате!

БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИ, КОИТО Я ОБИЧАТ!

Послепис: Приятели, това мое писмо само за минути бе прочетено и споделено от хиляди българи по света. Благодаря на всички, които ми писаха в подкрепа на думите ми.
На всички тези хиляди, имаше и двама-трима много "умни" и "мислещи" путинисти, които вложиха целия си "интелект", за да оспорят думите ми. Ето анонимката на един от тях с фалшив профил във фейсбук - Галимир Гитев:


https://patriciakirilova.blogspot.com/2017/06/blog-post_20.html?m=1&fbclid=IwAR1MMmWlQA0V-p0G3k18SnOd7EYB95JLSexO3p0fxPjNQmAl2Rj1F2WhacA

7
Автобуси / Re: Tedom C12G (3901-3909)
« on: 19.11.2018, 14:11:14 »
Работят само и единствено на 384, 9, и по инцидентно изключение на 314. Заповед от височайшето ръководство.

8
Масово българите не познават закона по отношение на пешеходните пътеки. Масово се изпреварва на пешеходна пътека,
Къде прочете че е забранено изпреварването на пешеходна пътека ?

Чл. 90. Освен в случаите на изрична забрана изпреварването на автомобили и мотоциклети с кош е забранено:
1. при ограничена или намалена видимост;
2. на кръстовище на равнозначни пътища;
3. на железопътен прелез без бариери;
4. при използване на пътна лента за насрещно движение, когато изпреварващият не може да се върне безпрепятствено в напуснатата пътна лента;
5. на пешеходна пътека, когато изпреварваното превозно средство закрива видимостта към пешеходната пътека.

9
Престани да спориш и философствуваш. Ако има до теб в дясно автобус, камион, ще видиш знак на куково лято, и единствения вариянт е да видиш очертаната пешеходна пътека.

10
Да, ама и тези, които разчертават пътеките върху релсите също трябва да го прочетат.

Много умно, няма що ! И какво искаш,- тези които карат по релсите да не могат да разберат че следва пешеходна пътека ли ?
Мислете с главите двупосочно бре.

11
Пешеходците нямат предимство пред релсовите превозни средства. Четете закона !

12
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 16.11.2018, 14:59:31 »
На който не му е ясно:
================
Публикуваме речта на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, произнесена пред международна конференция на Европейски магистрати за демокрация и свободи МЕДЕЛ и Съюза на съдиите в България.

Скъпи колеги, драги гости,

Дванадесет години след присъединяването на България ЕС Брюксел безпрецедентно обяви съдебната ни система за независима. Това забележително историческо достижение на правовата държава бе отбелязано в публикувания преди няколко дни доклад на ЕК по Механизма за мониторинг на българското правосъдие. След провъзгласяването на независимостта ни, драги колеги, вместо да развея нейното знаме, аз неволно се почувствах като онзи съпруг, който е хванал жена си в изневяра, а тя възмутена го е попитала на мръсните си очи ли ще вярва или на нея.

Можем само да гадаем защо ЕК е избрала този подход. Струва ми се обаче, че едва ли някога ще се доближим един към друг с добрата стара Европа, ако занапред ни свързват не ценностите, а лъжливите мостове на илюзиите.

Защото да се твърди, че българската съдебна система е постигнала независимост, това означава, че:

1. Съдът е независим арбитър, а не орган за борба с корупцията, следователно той няма обща наказателноправна политика с органите на досъдебното производство.

2. Съдът, а не прокуратурата, е този, който казва със своя акт дали е осъществено или не едно престъпление.

3. Дългът на всеки съдия изисква той да стигне до обективната истина независимо от действията и бездействията на страните.

4. В търсенето на обективната истина съдът се явява онзи независим арбитър, който трябва да даде сигурност на всяка страна в процеса, че съдията не е повлиян от външни фактори при постановяване на решението по нейното дело.

5. Съдът не проявява единомислие с прокуратурата и не се превръща в орган по осъществяване на наказателната политика на държавата, като нарушава фундаментални принципи в наказателния процес.

6. Разследващите не работят по занижени стандарти и не развиват убеденост, че както и да е изработено едно дело, по-вероятно е да “мине” успешно през съда.

7. Прокуратурата не работи поръчково.

8. Не е възможно бизнес конкуренти да си разчистват сметките и чрез “услугите” прокуратурата да започва наказателно преследване, което скоро след това да бъде прекратявано поради необоснованост.

9. Основните институции на наказателната политика работят, а не се търсят нестандартни и нетрадиционни решения, които да компенсират дефектите в основните стълбове на наказателната политика.

10. Не се създават алтернативни институционални конструкции, които поради неясната си и съмнителна ефективност и легитимност се превръщат в орган за осъществяването на репресии.

11. Политиците не се стремят да налагат зависими хора на най-високите етажи на съдебната власт, за да разтварят чадър над себе си и да отнемат чадъра на противниците си.

Като представител на най-висшата съдебна инстанция, уважаеми дами и господа, смея да твърдя точно обратното съдебната ни система е затънала в дълбоки зависимости и доказателство за това са следните факти:

1. Участниците в злоупотребите в Софийския градски съд не са наказани, а един по един са напълно реабилитирани.

2. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) се размина на косъм от импийчмънт, защото свободно изрази мнението си относно направените промени в Конституцията, които минираха истинската съдебна реформа.

3. Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС), който се отчиташе с есемеси на премиера, все още безнаказано и неуморно се труди в съдебната система.

4. Главният прокурор преследва критиците си и поставя чадър над приятелите си и никой не се осмелява да инициира въвеждането на механизъм за неговия контрол.

5. Болтовете на джантите на служебния автомобил на НСО на критичния към политико-съдебната задруга председател на ВКС се саморазвиха.

6. Същият неудобен председател е посрещнат от младежи с маски, които държат окървавени агнешки главички преди заседание на ВСС, на което предстои дискусия по повод злоупотреба с власт от страна на главния прокурор, а полицията не си помръдва пръста.

7, Магистрати, начело с председателя на ВКС, и техните семейства са подлагани на жесток медиен и институционален терор, който преобръща живота им с краката нагоре.

8. Председател на апелативен съд е уличен от магистрат, че злоупотребява със служебно положение, за да обслужи олигархия и власт, а вместо наказание получава индулгенции от всички контролни органи. Съдията, огласил данните за тази злоупотреба, не е герой, а подсъдим.

9. НАП тероризира неудобните на властта, следвайки принципа “зайко, защо си с шапка, защо си без шапка”.

10. Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) призовава на разпит председателя на ВКС, което отваря възможността всички административни ръководители да могат да бъдат привикани, докато административният орган има дела за решаване в съответния съд.

Списъкът е дълъг и мога да продължа до безкрай. Но, ако си спомняте, преди година правосъдната министърка обяви, че в съдебната система има нужда от тишина.

И нека бъде тишина… която се разчу чак в Брюксел.

В последно време чувам само своя глас, а след мен вече няма да има кой да нарушава идилията. В новия ВСС тишината определено дебне отвсякъде. Ноторно известно е, че именно неизбежните сблъсъци между отделните власти са това, което ни пази от автокрация, към която ние напълно уверено вървим.

Казвал съм и преди, че в България сме изправени пред една система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина; която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и, разбира се, съдебната система. Действията ѝ не се огласяват, а се държат в тайна.

Грешките ѝ не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват; противниците ѝ се преследват докрай, а тайните ѝ – то те са грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани.

От Брюксел вече ясно ни заявиха, че спасението на давещите се е дело на самите давещи се! Затова нека не забравяме, че отговорността е нещото, което е най-голяма степен разграничава успешните от неуспешните. Считам, че като магистрати разполагаме с достатъчно конституционни гаранции, за да се борим без страх и без да мълчим за върховенството на правото и неговия колапс в страни като нашата.

Затова в последно време, докато слушам шума на тишината, често си припомням една прекрасна мисъл на Чърчил, който казва: “Онези, които избраха демокрацията вместо хляба, днес ядат 300 вида хляб, а тези, които избраха хляба вместо демокрацията, днес нямат нито демокрация, нито хляб. Вие избирате от кои да бъдете”.

*Речта е препубликувана от “Дневник”


https://terminal3.bg/lozan-panov-izpraveni-sme-pred-sistema-verbuvala-sluzhbite-mediite-ikonomikata-politikata-i-sada/?fbclid=IwAR0hmgPAgsY16pfQstjWXf0SyuUDj25DGAGUPi-FNxOv_3-5F-8dXrY6VbA

И виждате ле светлина в тунела, и как ?

13
Автобуси / Re: Mercedes-Benz O 345 (G)/Conecto (G)
« on: 15.11.2018, 00:42:01 »
Това се оказа един от недостатъците на тези автобуси който немците/турците на се дообмислили при проектирането.

Не ги вини тях. Каквото е поръчано,- това е доставено. Поръчващите тъпанари, като не разбират, кой е крив................

14
Не знам на какво се дължи този стремеж.

Дължи се на желанието на шофьорите да попречат на недисциплинираните пешеходци да минават между две спрели превозни средства. А ПТП-то, не е поради тази причина.

15
2677 и 1662 са се ударили на паметника Левски
От фейсбук:

17
Просто да не повярваш...........

[ Invalid YouTube link ]

18
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 09.11.2018, 23:16:09 »
то за човек в пенсионна възраст е меко казано необяснимо !

Защото промиването на мозъка е завършено. А като започнат да измират мозъчни клетки, става,- едно си баба знае, едно си бае.
Това е харесвало на другаря Петров :
https://www.168chasa.bg/article/5550014?fbclid=IwAR19iwZ_sp8VHlUUrhJEfg8pTtcO9oPIHXswENu0oAGWPlcy-XjBKRD-scs

19
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 08.11.2018, 19:19:40 »
Не е ли идеята на обществото такава, че човека трябва да еволюира над животинското си начало.

И не намираш че човек е еволюирал над животинското си начало ?

Тия, които казват че комунизма е провал се въртят основно около това, че комунизма постоянно фалирал.

Марине, от теб разбирам че си пенсионер, е аз съм на 62 год., и искам да те попитам кога, къде, в коя държава е имало комунизъм ? Попитах но никой не ми отговори. Я виж тук дефиницията и се ориентирай в какъв строй си живял, че май не ти е хич ясно: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

И искам да ми отговориш прочитайки тази статия, дали ти харесва това, което Хитлер е въвел в Германия, когато е стигнала на дъното поради лакомията на банките?
https://bultimes.com/24-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%90%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D1%84-%D0%A5%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80-%D0%B8/?fbclid=IwAR0hu17kOeN5On9TSH3-cKywBtT9PSkK_tA5vd-nmXM0G4T6fUO9KqGo2Pk
Отговори ми също дали ти прилича на комунизъм ?

20
Разни / Re: ПОЛИТИКА=?
« on: 08.11.2018, 17:28:27 »
защото хората по природа са индивидуалисти и егоисти.
Браво! Напълно съм съгласен с това!

Е в живата природа не е ли същото ? Къде е изходната база ?

Pages: [1] 2 3 ... 213