Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - bonbon

Pages: 1 [2] 3 4 ... 88
21
Преди СО да има претенции да увеличава коли , да си подсигури водачи, че вече е нетърпимо.
Разбирам ви, че искате всички превозни средства да са на 4 минути , но цената , която плащат водачите им е жестока . От 1 -ви Септември до днес съм почивал -7 дни- Февруари , 15- Април и 7- Юни . Насилствено взетите ми почивки варират от 2 до 4 дни месечно. Не съм само аз така - така са болшинството . Отпуска за тази година все още не съм ползвал .
Превозните  средства се движат празни и е крайно време за летни разписания .

Глупости, кое се движи празно?
Аз вече втори пореден ден не мога да се кача след работа на автобус и започнах да ходя пеша.
Всичко е толкова претъпкано и не се спазва дистанция.
Маски не се носят...
Контроли не съм виждал от февруари.
Няма контрол.
Трафик също има. Снощи на Драгалевци 5 коли по 111 минаха една след друга.

22
Представяне / Re: Сайтът на ЦГМ
« on: 07.07.2020, 22:41:13 »
ЦГМ са обновили интерактивната си карта (цък). Електробусите на СЕ вече са отделени и се изобразяват със зелен цвят. За сметка на това при разписанията все още са тролейбуси и не разрешили ползването на TLS 1.2 и 1.3 (ако на някой му се чете повече по темата може да прочете тук).

Тя от доста време е така, но е много бъгава.
От телефон не винаги се отваря (iOS).

23
Не намирам информация дали 111 ще бъде с нов маршрут през новоизградената връзка на Дертлиев с околовръстното, така че да не обикаля толкова много, а да обслужва и Люлин 5. Знаете ли нещо по въпроса?

Ще минава градски транспорт по въпросната връзка, но дали ще е 111 или друга линия ще разберем скоро.

24
Зависи къде.
Попринцип в заповедта пише, че е забранено да се пуска климатик под 25 градуса.
Над 25 градуса климатик може да се пуска както в метрото, така и в надземния транспорт.

Днес например в едната посока като пътувах в метрото имаше климатик и даже си беше студено вътре. Навръщане пък беше толкова спарено и прозорците във вагона бяха заключени. Зависи какво уцелиш явно.

25
Ето какво смятам. Градският транспорт да мине на сгъстено разписание, предвидено да бъде още преди извънредното положение. Това от 7 май. Хората ходят на работа и няма да чакате да тръгнат ученици и студенти, че тогава да увеличавате броя автобуси, тролеи, трамваи, метровлакове. Няма да превръщате претъпканите превозни средства в инкубатори и да се създадат условия за увеличение на заболелите хора. Няма да слушате шофьорите колко хора пътуват-техните коментари са продиктувани от желанието им за отпуска.
Очакваме контрольорите да продължат да изискват/ продават превозен документ. Всичко това в хода на възстановяване на синя и зелена зона.
Проблемите с липса на водачи на превозни средства остават. Чакаме да го обявите.

Да, някои линии трябва да се сгъстят - не може да се спазва дистанция между хората.

Учениците няма да се върнат на училище, ще приключат учебната година онлайн. 7 и 12 клас само ще ходят физически на матурите. Така че няма да има кой знае какъв пътникопоток.
За студентите не се знае нищо - там си е до решение на съответния ВУЗ дали ще ходят или ще си учат вкъщи.
Градският транспорт в момента е избягван. Аз също лично не го ползвам, а ходя пеша. Повечето хора също го правят.

26
Разни / Re: Коронавирус
« on: 26.04.2020, 16:27:16 »
Автобусите на ГТ не се проверяват, но в Бистрица и Железница проверяват пешеходците - къде отиват и дали са от селото.
Всички възможни пътеки за които се сещам се охраняват и ако те видят ще те глобят.
По пътя между Бистрица и Панчарево също не може да се върви, не дават.

27
Актуална информация / Re: Трафикът
« on: 24.04.2020, 22:15:07 »
Във возилата на ГТ по мои наблюдения, сутрин до към 10 и 30 има по около 20 човека (основно са пенсионери), на обяд до към 13:30 има по 10, а следобяд е празно, но като наближи края на работното време на хората, отново има по около 20/30 души.

Днес на Малинов щом имаше задръстване в 17:30 ....


28
Разни / Re: Коронавирус
« on: 23.04.2020, 14:23:24 »
Искам да тествам себе си и семейството си за антитела към COVID-19. Някакви насоки и препоръки?

В София почти навсякъде се прави бърз тест в лабораториите - цената е около 30 лв, някъде са по-скъпи. Взима се кръв от пръста или от вена. Резултатът става за 2 часа.
Резултатите могат да бъдат 4:
1. Отрицателен - няма активна инфекция в момента, няма и антитела
2. Положителен за IgG и отрицателен за IgM - среща с вируса и изградени антитела, т.е. прекарана инфекция
3. Положителен за IgM и отрицателен за IgG- активна инфекция към момента на теста, т.е. болен и трябва потвърждение с PCR тест (заразяването е станало в период по-малък от 72 часа преди теста)
4. Положителен за IgG и положителен за IgM - активна инфекция и заразяването е станало повече от 72 часа преди да се направи теста - отново трябва потвърждение с PCR

В София тестове се правят в: Софиямед, Токуда, Рамус, Цибалаб и др
Бърз тест може да се купи и от определени аптеки като той е за домашно ползване и е доста по-скъп - около 60 лева.

29
Разни / Re: Коронавирус
« on: 13.04.2020, 22:55:15 »
Обаче виждам как се спазва това всички да носят "маски" В градинките между блоковете са насядали на приказка на слънце хора, културно по 2-ма и на дистанция. Обаче маските на всички са или на брадите, даже един си я беше сложил на челото като кърпа на главата  :D

Една мадама в рейса като се качи си свали маската и си говори по телефона, а маската си сложи на дръжката на предната седалка докато говори, където всеки пипа  :D И после си сложи маската на лицето, като слезе на спирка, където няма никой от кой да се пази :D

А забраната за парковете. Откакато затвориха 2-те паркчета в Младост се спазва и няма почти никой, освен някой който преминава. Аз съм в последен блок и си се разхождам на полето, има си река, горичка много място за спорт, слънчево и приятно е и не нарушавам нищо така. Доста обширна празна площ между Младост, Дървеница и Малинова Долина. Обаче като че ли половината народ от парковете се е преместил на полето. Вече виждам да се правят пикници, постлали си шалетта, запалили си огън между дърветата, скари бири в рекичката. Но това като че ли е добре за психиката и здравето на хората. Хем се движат, хем седят на слънце и чист въздух, и не се навират много един в друг по тесните тротоари и апартаменти.Кой парк в Младост е затворен?
Ако е този до Общината, грешиш. Нито е затворен, нито ленти има, нито органи на реда.
Вчера буквално там беше като на Витошка - тълпи от народ, кучета, бебета, колела, ролери, фитнесджийте.

30
Разни / Re: Коронавирус
« on: 30.03.2020, 16:33:06 »
В момента цялата картина изглежда наопаки в света поради ключовия момент , споменат и от СЗО (тестове, тестове,тестове). Най-плачевни данни в света имат най-развитите здравеопазвания - САЩ, Италия, Испания, Китай, Великобритания, Германия, Франция, Швейцария, Нидерландия и т.н. И кой има най-чиста (направо за завиждане!) картина - Африка! Защо?! Ами щото там си мрат просто. Нито им правят тестове, нито статистика, нито нищо!

Иначе какво ще правим?! Ами леко болните с Ковид19 (медици и болничен персонал!) могат да си се грижат за други болни от Ковид19, Нали това е проблема. Тежко болните ще са пациенти. Дупката от тези на легло ще се запълни от лекари от други отделения. Например от пулмология, вътрешно, дори кардиология. А ако се оголят тези отделения ще пращат болните (незаразно) в друга болница.
Нали, когато Кирил Домусчиев направи карантината в София мед ги затвориха 3 дни да работят нонстоп вътре.
климат гъстота население и още 100 фактора. Там е топло, кой е казал че навсякъде еднакво ще се разпростани

Климатът изобщо не влияе.
Например в Бразилия е 34 градуса в момента, а имат над 4 хил. болни от вируса.


31
Разни / Re: Коронавирус
« on: 25.03.2020, 00:40:44 »


Тука с мижавите стотина двеста теста на ден. Нищо не се знае чак като почнат да изкачат вече влошилите се заболели ще стане ясна картинката. Дано мерките и самоизолацията да ни помогнат. :(

Какви стотина двеста бре, те казаха че правят хиляди, но просто почти всички са отрицателни, то само на бързите са минали хиляди, не знам си колко хиляди теста са дарени. Даже показваха репортажи с опашките за бързи тестове, но всички отрицателни. Общо взето всички положителни са на върнали се от чужбина и контактни с тях. Няма никакъв смисъл да се тестват всички, особено леките и никой никъде не го прави, тества се на процент от населението. Какво те грее дали си искарал настинка или коронавирус, или дали в болничния ти пише грип тип Б или коронавирус? Всеки има различен имунитет, нормално някои да развият симптоми, други не, някои всяка година ги удря тежко грипа, другите не го усещат. Както писах ние сме 10-ки пъти по-малко население от големите ЕС държави, и като гъстота, така че нищо чудно прицентно а населението да се тества същата бройка.

Впрочем твърде вероятно ако бяхме затворили границите още на 1-ви март, сега да нямаше нито един случай у нас. Ей за това предричам, че като се изчисти при нас, много време ще останем със затворени граници после. Разбира се, при много строги мерки нашите сънародници трябва да си ги прибираме вкъщи от тоя ад, но като се върнат тука задължителен тест и карантинизация.

Стискам палци БДЖ43 да може да се прибере и всичко да е наред тук.

Не исках да пиша в тази тема, защото е безумна и си плаче за кофата, но като мед. лице не мога да не се възмутя на глупостите, които се пишат тук.

1. Максималният капацитет на лабораториите ни е 300 теста на ден, като досега не сме го достигали.
2. В момента към МУ-Пловдив се изгражда лаборатория, която ще може да поеме до 36 проби и се подготвят още няколко и така максималният брой тестове на ден трябва да достигне до 500.
От 1. и 2. можеш да заключиш, че в страната се правят много малко тестове в сравнение с другите държави и затова още дълго време ще си съобщаваме всеки ден 5 нови, 11 нови, 8 нови.
Именно затова от новия “лекарски съвет” настояват за масово тестване на всички, защото ако продължим с тестовете както до момента, мога да ти кажа, че и септември няма да сме стигнали пик.

3. Бърз тест за КВ се прави едва от няколко дни и е с предварително записан час в една определена лаборатория доколкото знам ( за какви репортажи и опашки говориш не знам, но за бърз тест едва ли е било); София Мед и Токуда ще се включат съвсем скоро и там ще можете по ваше желание да си направите тест - за справка във ВМА няма да ви направят тест по ваше желание.

4. Едва ли имаш медицинско образование, но искам да защитиш тезата “ама те всички са отрицателни”.
Как разбра, че всички са отрицателни?
Както бързия тест, така и PCR тестовете ще покажат отрицателен резултат ако нямаш симптоми.
Моя колежка направи 4 теста в 4 последователни дни - първите три бяха отрицателни, четвъртия е положителен. Инкубационният период при всеки е различен. Резултатът зависи от това на кой ден ще се направи теста.


Как нулева година!? Ще учат юли и август ако трябва.

Още по-неподходящ вариант! При топло лято и липса на дъждове, стоенето в класните стаи (които в голямата си част не са климатизирани в повечето училища) от края на май нататък става опасно за здравето. Така ще се отиде в друг лош случай - намалени часове поради жегата. Ако чак толкова се изостане с материала, може да се дадат десет допълни дни в началото на юли, но не повече, защото просто условията няма да са нормални, още повече за ученици, които се обучават на сменен режим.

Университетите спокойно могат да адаптират програмите си към онлайн обучение (на много места вече го има) и да завършат в срок, предвид факта, че на повечето места лекциите не са задължителни, а посещаемостта им също не е внушителна. АУБГ, например, преминаха към изцяло онлайн обучение до края на този семестър. И все пак - могат просто да изтеглят изпитните сесии с 15-20 дни напред. При този случай единствено "бригадирите" ще пият по една студена вода, но в живота нищо не е идеално.

Медицина онлайн не се учи. Студентите от МФ сега протестират, че нямат достъп нито до клинична практика, нито поне до теоретично дистанционно обучение (поне да се взима теорията докато е затворен университета) и ще им удължат годината до септември, а октомври - нов семестър = на практика няма да има почивка за тях.

Ами отчитат си всеки ден по 6-7 нови случая в София и още толкова в останалата част на България.

Иначе имам чувството, че палачинката се обръща и все повече между хората темата се превръща в икономика. Понеже работя с хора, много вече се оплакват, че са изгубили работата си и се чудят какво ще правят, парите ще им стигнат за месец-два. Само за 3 дена били регистрирани 7 000 безработни, а само днеска над 1300. Та мисля си тихомълком, темата ще се извърти и скоро никой няма да говори в България за коронавирус, ами за безработица, от къде да се намерят пари, какво ще се работи, като навсякъде се съкращават хора в момента. Само се моля и да не избухне някаква гражданска война и всекидневни блокажи на Орлов мост, сваляне на правителства...

Да, ако се удължи ИП, неминуемо ще доведе до това.
Университетите са затворени до 10.05, за училищата още не казват, защото ще станат скандали - матури, балове, кандидат-студентски изпити..
Та сценария за удължаване на ИП от 13.04 до 10.05 е все по-реалистичен.
Аз съм на мнение, че трябва на Великден задължително да сме под карантина цялата държава.

Не ми се мисли ако свалят мерките и на Великден нямаме органичения -какви ходения по храмовете ще има, целувания на икони, пътувания напред назад, заразата ще пламне още повече.

Два дена подред за България коефициентът е 1,08, което е много добре. Друг е въпросът, дали не са спестени бройки, но нека бъдем оптимисти.

В Италия вече се стабилизира на 1,08 (трети ден).

В Австрия днес има по-сериозен скок, но се оказа, че са направили двойно повече тестове. Както се и очаква, навсякъде има неоткрити случаи.

Италия не се стабилизира изобщо. Страшно е там. Данните, които се обявяват не са реални нали знаете.

32
Фандъкова каза, че вероятно нощният транспорт ще бъде временно спрян заради извънредното положение в страната.

33
Разни / Re: Коронавирус
« on: 13.03.2020, 01:03:31 »
Обявиха ли го ? Или ще се гласува извънредното положение. :neznam: Е сега казаха ще се гласува в НС.

1. Училищата и университетите да минат на дистанционно обучение
2. За детските градини още не са решили
3. Затварят се дискотеките и баровете
4. Ресторантите остават отворени, защото “жените не можели да готвят и трябвало да има място, откъдето да си купят храна”?!?!
5. Забраняват се пътуванията в чужбина (тука нещо се оплетоха, нищо не разбрах, накрая казаха че границите нямало да бъдат затваряни)
6. Глоба от 5 хил лв за хора, неспазващи карантината

Утре ще се гласува в НС

34
Разни / Re: Коронавирус
« on: 25.02.2020, 23:15:51 »
@ooleg, в Румъния няма заразени с коронавирус. Новината, която се разпространява цял ден, е фалшива.
Никъде няма официална информация за болни в Румъния.
Статията, която се върти е от руски сайт, съответно БТВ и Нова ТВ веднага съобщиха за заразен в Румъния, без изобщо да са проверили, че в сайта има само фалшиви новини.

35
Там има бретел, а не тупик.

Няма бретел, махнаха го. Остана само стрелка.

36
Ами направи ти схема тогава и я прати на Метрополитен :)

37
Разни / Re: Коронавирус
« on: 07.02.2020, 10:22:07 »
Не може да се каже къде е истината в случая. На Китай и тяхната комунистическа партия разбира се не може да се вярва. Комунистите са майстори в укриването на данни за убити, а в случая са намесени комунисти и десетки милиарди долара приход за комунисти.
Едва ли на този етап може някой научно и с факти да разгадае има ли човешка намеса и в ДНК на вируса щото вирусите по дефиниция са ДНК в белтъчна обвивка.
На този етап бих вярвал на Григор Лилов на 60%, а на Китай 15%.

Изпратено от моят DRA-L21 с помощта на Tapatalk

Лека поправка :) Вирус извън тялото на гостоприемника се нарича вирион.
Вирусът може да е както ДНК-ов, така и РНК-ов.

Например вирусът на СПИН и хепатит С са РНК вируси, а хепатит Б е ДНК вирус.

38
На спиркознаците е маркиран в зелено. Очевидно, това е цветовият код на излетните линии.
На мен тоя бус ми прилича на кабинков лифт :laugh:

Не е излетна линия. Зеленото е много светло, а и е написано Е123 по спиркознаците.

Излетна линия е 505 и на спиркознаците е в тъмнозелено :)

39
“Центърът за градска мобилност увеличава автобусите по линия номер 14 с още една кола. Причината е, че транспортният оператор, който обслужваше линията на маршрутките с № 35 по маршрута с. Кривина – ж.к. „Дружба-1“ – ж.к. „Люлин-1,2“ , спира работа.”

Фейсбук

40
Ще разберем при следващото пускане на зелен билет, когато е възможно по някои линии да има по 1-2 коли повече.

Зелен билет едва ли ще има скоро.

Pages: 1 [2] 3 4 ... 88