Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - mitko08888

Pages: 1 [2] 3 4 ... 15
21
https://www.facebook.com/gsb.audifen/likes?lst=870175320%3A100002208276289%3A1540285385

http://quattro-bg.com/%D0%B7%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%D1%81

Поредното съдържателно изказване по съществото на темата - с факти и числа и аргументи. Браво!!!
Не очаквах да паднете толкова ниско, затова бързичко записах този дискусия - като нагледен пример за навременни и точни действия на един партиен НПО активист, подкрепян от администацията на форума! Както и на всички негови поддръжници.

(Благуне, това е по твой адрес, да видиш какво другите мислят за хората, с които си се събрал).

Аз не те разбирам. Би ли пояснил!

Ще поясня, разбира се.

Има един форум. Единствената цел е публикуването на информация и дискутирането на теми свързани главно с Градския транспорт в София. (това е цитат, не е моя мисъл).

Та в този форум се води дискусия за ремонтите на трамвайно трасе. Един потребител иска да води цивилизован диалог, като предлага Виктор Чаушев да представи информация, факти и данни какво и как се е случило.

Вместо това същият този Виктор Чаушев с няколко последователни поста изсипва куп общи приказки без никакви факти и аргументи, като в заключение, понеже не може да измисли по долно и непочтенно за един форум,  изсипва и личната страница на въпросния потребител.
Разбира се всичко това е умело поддържано от администратора на форума - Драгон, който пък от известно време ми отказва да премахне израз на явна омраза от подписа на един друг потребител (но това е друга тема).

А ако питаш за партийния НПО активист - Виктор - мога да илюстрирам с един pdf документ от личния му предизборен сайт (отдавна затворен, но това не значи че преди това не е свалено интересната част от него). Собственоръчно написани цели и задачи, заедно с методите за постигането им.

Ако в един инженерен проект някой нещо е сгрешил, той си носи съответната отговорност. Архитект, проектант, строител, надзор и т.н. В инженерните задачи това се открива изключително лесно и е еднозначно доказуемо. 2+2 е винаги 4, а не колкото каже Виктор, Спаси София или администратора. Задачата на отговорния за това зам. кмет е да наложи съответните наказания, след като стане ясно кой какво е сгрешил. Да се вика: оставка и предател е израз единствено на политически популизъм, а пък такива хора аз ненавиждам, поради вредите за обществото, което те ежедневно нанасят, разбира се умело прикрити зад благовидните си намерения.

22
https://www.facebook.com/gsb.audifen/likes?lst=870175320%3A100002208276289%3A1540285385

http://quattro-bg.com/%D0%B7%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%D1%81

Поредното съдържателно изказване по съществото на темата - с факти и числа и аргументи. Браво!!!
Не очаквах да паднете толкова ниско, затова бързичко записах този дискусия - като нагледен пример за навременни и точни действия на един партиен НПО активист, подкрепян от администацията на форума! Както и на всички негови поддръжници.

(Благуне, това е по твой адрес, да видиш какво другите мислят за хората, с които си се събрал).

23
А пък там където градският транспорт е както трябва, ако някъде закъснее един автобус (което се случва навсякъде, независимо дали има бус ленти или не), моментално от някое място по трасето се включва допълнителна кола (Extra bus).
Бус лентите са добра практика, която се използва по цял свят, но предимно в градове като Лондон, Париж, Хамбург (дали там останаха бус ленти?) - където градовете се пренаселиха преди десетилетия, и е трудно да се осигури друго решение в момента. Има достатъчно други примери, където бус лентите са по-скоро изключение или не се използват въобще.
Но за София най-важното е че само се говори как бус лентите ще решат проблемите на градския транспорт. Въвеждането им на неподходящи места отдавна доказа че само пречи (Малинов, за новите още нямам преки наблюдения). А поради многото приказки не се прави нищо друго, което действително може да реши проблемите. Защото тези, които приказват, не искат да се реши един комплексен проблем с комплексни мерки и решения, а държат да наложат като свое едно отдавна съществуващо средство, за което също отдавна има наблюдния къде и как трябва да се прилага. (Цариградско, Сливница). Но ние няма да изолзваме натрупания опит, няма да търсим правилно решение, ами ще нагодим наредбите, ще вдигаме шум, пък после - ще викаме оставка. (защото това, за което сме настоявали не върши никаква работа).

24
Бърз градски транспорт означава, че ще се предвижа от едно място до друго за малко време. Трябва да се осигурят подходящи интервали на движение. Трябва да се организират подходящи маршрути както и обвързването им. Това може да направи градския транспорт привлекателен. И чак като организираш транспорта както трябва, ще се увеличат пътуващите с него, съответно ще се намали ежедневното ползване на лични автомобили. И тогава се получава и увеличение на скоростта на същия този ГТ.
Не знам защо реши че това е ограничен поглед на нещата. Можеш да кажеш че е поглед от не твоята гледна точка, но това съм наблюдавал в редица европейски градове в последните 25 години. Мога да ти дам лични примери от Дания, Германия, Швейцария, Австрия, до някъде Великобритания и Франция (които не са ми много добри за пример), а не искам да говоря за Италия, Гърция или Турция, които пък хич не са ми за пример. Създават се безконфликтни и бързи нови връзки, предимно подземни, за изнасяне на преминаващия трафик. Затваря се или силно се ограничава само най-централната градска част, и т.н. Може и да не ти се вярва, но и в Германия, и в Австрия, и в Швейцария хората се возят в градски транспорт не защото им е по-евтин. По-бърз - също не е, ако сметнеш времето до транспорта и след него, както и прехвърляне от един транспорт на друг. Но е по-удобен, защото те закарва от една точка до друга по схема, която можеш да си сметнеш и която превозвачите спазват абсолютно и стриктно. И на много от тези хубави места бус ленти въобще няма. Но градския транспорт си е уреден. Бус лентата по никакъв начин не решава проблема, но можеш да направиш интервю до нея (както стана в Младост).

25
Дрън, дрън, дрън... Пълни глупости.

Желателно е да посочиш с кое от ръзсъжденията ми не си съгласен и да се обосновеш, е не само да сипеш квалификации, които показват само ограничения ти поглед на нещата.

26
Много правилно припомнено, че именно благодарение на СС беше променена наредбата. Да видим какви са резултатите:

Новите бус ленти са типичен пример как се отчита дейност, която не води до нищо добро. Автобуси се движат от дъжд на вятър. През останалото време се дава възможност едни да спазват закона и да създават огровни задръстваня, на други безнаказано да им се вдига миниатюрното меко самочувствие че могат да се движат в нарушение не само на бус лентата, но и на всякакви правила за движение.
Общо се превозват по няколко стотин, или хиляда човека на час, за сметка на една лента за движение която има многократно по-висок капацитет. Трафикът от автомобили умишлено се затруднява все повече и повече, за да се откажели хората от таралясниците си... (каква тъпотия написах)
Когато има адекватен градски транспорт, хората ще го ползват. Когато не е адекватен - хората започват да си купуват въпросните таралясници (затова те сега са много повече от 1 на семейство), за да могат ежедневно да ходят на работа и да си плащат данъците.

И тук не е нужно да се търсят критерии, по които да определяме дали гр. транспорт е добър или не - ако има много коли в града, това значи единствено че масовия градски транспорт не е добър и не върши работа, а не че българинът милее за 15 годишна трошка която изяжда сериозна част от бюджета му. И ако някъде движението е задръстено, това не значи че трябва да затворим още една лента, а точно обратното - да се отпушат съответните маршрути, алтернативни трасета и т.н.

27
Автобуси / Re: Yutong E12LF (2800-2810, 3011-3019)
« on: 22.10.2018, 12:14:08 »
Данните от кондензаторния у нас показват също около 1 - 1.7 kWh на километър.

Хубаво го цитира кондензаторния. Питам се защо не се появиха официално данни за другите тествани автобуси в София преди да се купят тези?

Това за кондензаторния ми излезе преди време с гугъла - някакъв доклад от ВТУ с данни - зима, лято, сутрин, вечер и т.н. - от 0.76 до 1.57 kWh/km. Ако искаш мога да поровя довечера от къде и как. За другите нямам данни. Сигурно са много секретни, или никой въобще не си е направил труда да запише кое и как. Някой тук беше постнал нещо за малкото бусче какво става за едни курс.

28
Автобуси / Re: Yutong E12LF (2800-2810, 3011-3019)
« on: 22.10.2018, 11:40:45 »
Няма съвременен автобус, който да е работил 12 години с батерии. Всичко това са сметки на базата на тестове и анализи.

Ютонг дава 5 години гаранция на батерията или 8 години при заплащане на разширена гаранция. Какво е включено в договора - не знам, който иска сигурно може да го изрови, би трябвало да е публичен.

Всички гаранции за каквото и да е важат при спазване на определени условия за експлоатация и поддръжка - до колко да се разреждат батериите и за какво време, до колко и как да се зареждат, какво обслужване да се прави и т.н., което изисква спазване на неприсъща за нас технологична дисциплина.

Каталожните данни дават 2100 цикъла при 45 градуса и 4000 цикъла при 25 градуса. При равномерно и бързо намаляване на капацитета от 100 до 80% в края на живота им. Т.е. след няколко години спокойно ще спаднат от 295 на около 240 kWh. И то при определени условия - режим на разряд и заряд - работа на зарядната станция, което също зависи от съответни знайни и незнайни субективни бг. фактори. Като че ли на тези батерии не им е проблем зареждане до 100%, ако не се прегряват. Но не им е много добре пълно разреждане, а и по трасето не е добре да караш на последни капки ток и да те дърпат зада се прибереш.

В успешните до сега проекти на Ютонг - в Китай се достига до около и под 1 kWh на километър, което на теория е до 300 км с едно зареждане. В Париж се използват до около 110 км на ден при около 50% остатък от капацитета, по най-натоварените и задръстени улици при 8км/ч средна скорост и около 13 часа на ден работа, което е около 1.4 kWh/km. Данните от кондензаторния у нас показват също около 1 - 1.7 kWh на километър.

Т.е. трябва да се подберат подходящи маршрути - в центъра, в задръстени места, в натоварен часове, за да не се гони максимален пробег (което е реклама на производителя), а да се търси максимален ефект от спестяване на изгорели и неизгорели буклуци, шум и т.н. (което е реклама за София). Да се спазват стриктно изискванията на производителя и да не се спестява от предписаното обслужване (тук не знам какво е включено в цената). Тогава 12 години са напълно постижими, но едва ли някой ще им купува нови батерии след това. Добре е да им се вземе душицата за около 8, ако изкарат и 10 години, пък ако повече - все ще е на печалба.

Сравнение с други е трудно да се прави, всичките имат по каталог съпоставими характеристики, които и в реалните проекти се изпълняват.

ПС. Докато писах се появиха и други отговори, съжалявам ако нещо не е по реда си.

29
Това за влаченето на метрото също е въпрос с няколко отговора, които все убягват на много хора.
В момента метрото ускорява до около 60 км/ч (например). При 1 км между станциите и при 1 м/с2 ускорение и спиране, това са около 150 м ускорение, 150 метра спиране и 700 метра движение. Ако скоростта са вдигне до 80, това са 250 метра ускорение, още толкова спиране и 500 метра движение, което ще намали времето между две съседни станции само с около 10 секунди (9 при смятане на ум, ако не съм сгрешил).
За сметка на това ще се увеличи разхода на енергия, тъй като ускорението на целия влак от 60 до 80 не е без пари. Както и амортизирането на всичко свързано с двигатели, колела, редуктори и т.н., вкл. и релси, което пак са допълнителни пари (разход).
Освен това, ако се запази същият интервал на движение, а се намали времето за един курс - при по-високата скорост, това значи че и влаковете ще правят поне по един курс повече на ден, което пак ги "изразходва" с не малко проценти повече, освен казаното по-горе.
Така че това са "политически" въпроси - колко да е оптималната скорост на движение.

30
Честно казано не знам въз основа на какво го мислите това за метрото до Младост. Аз "не слизам от колата", но винаги, когато имам работа в центъра (което е доста често) ползвам метрото.

Първо: центърът не е само Сердика. Ректоратът също е доста централно място, а доста често и Стадионът върши работа за слизане от Младост до центъра на града.

А от центъра до Младост 1 всеки може де преброи колко спирки са - Стадиона, Жолио-Кюри, Г.М. Димитров, Мусагеница, Младост 1. Влаковете са достатъчно редовно (двете линии) и се пътува "няколко минути". Не всички пътуват (като мен) до Бизнес парка, но и до там пътуването въобще не е дълго.

Автобусните линии за съжаление са много, за сметка на това по всяка интервалите на движение са такива, че предпочитам да тръгна с колата или с метрото, и може би в 1% от случаите да ползвам автобус. На доста места спирките им не съвпадат. Като видя 20 минути до следваща кола спокойно отивам до метрото, ако ще и да ходя допълнително 10 минути пеша. Освен това, за разлика от многото пишещи тука, чудесно си спомням времената с безкрайна редица от претъпкани автобуси по Цариградско и Малинов, включително си спомням и как сме ги гонили и тъпчили за да се прибера от техникума или от работа. А кварталът от тогава се разрастна. И не си мислете че автомобилният трафик в момента е старшен. От 40 години съм в различни части на Младост и удобството в момента, с метрото, е несравнимо, колкото и да плюете по него.
Бърз трамвай е нещо доста по-различно. Въобще не може да се сравнява със софийското метро.

31
Ти на какво основание реши че точно в конкретния случай има корупционна схема?

Корупционна схема е сделка, в която този който се жалва, не участва ...

32
За съжаление, т.н. спаси София в последно време нанесоха страшно много вреди с абсолютно преднамереното си непрофесионално (популистко) отношение по въпросите с развитието на столицата ни.

33
Разни / Re: Aвтомобили
« on: 10.09.2018, 12:31:12 »
Научил си се как се кара ...

34
Снимката е на две места в Стара София. На едното пише 20-те години, на другото - около 1930. Мястото е същото, от съдебната палата няма и помен - значи е най-късно до около 1930.

35
Това на първата снимка е Siemens Valero D, клас 407, или "новото" ICE 3, което НЕ е ICE 3 или 3М(403 или 406), но НЕ е ICE 4 (клас 412).

36
Като погледнеш зад оградата, в ляво от релсите имаше два трафопоста в сградата с две големи врати. Поне така беше преди мнооого години, сега не знам дали са там. Тежките неща се докарваха и монтираха по тези релси.

37
Вече има и нови стълбове около обръщалото в Младост 2.

38
Много компетентни отговори ... и все от първа ръка.
На всички стълбове от двете страни на улицата от сегашното колело до малко преди обръщалото на 306 са монтирани по две въжета - обтяжки или както там се наричат. На две-три места има опънати носещите въжета между два срещуположни стълба. Всичко това ми се видя да е лъскава жица - мед, за мен незнайно защо. Трасето е от долу, през светофара. Ако и там сложат спирка ще стане голям бардак, ако не - минаването от там е абсолютно ненужно. На обръщалото на 306 не е пипано нищо.

39
"През 1959 започва, а през 1960 се работи усилено по електрификацията на София - Пловдив. През 1961 е завършена". Цитат от класиците. Официално стълбове има след септември 1959. Това на снимката спокойно може да е новата гара на Пазарджик през 1960, като на първите коловози още не е опъната жицата, но всичко е готово за нея.

40
БДЖ никога не е страдало от липса на локомотиви, поне в последните 50 години.
Страда от липса на РАБОТЕЩИ локомотиви. За което никой не им е виновен. Както и че не поддържат съществуващата техника, а дори и когато им се предостави нещо чисто ново и съвременно, БДЖ успешно го съсипва за отрицателно време.

Pages: 1 [2] 3 4 ... 15