Author Topic: Реките в София  (Read 25099 times)

Offline bobsunbobsun

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
Re: Реките в София
« Reply #20 on: 17.01.2011, 10:38:46 »
Как точно фиксира тези две години като интервал? Инж. Иван Иванов е кмет от 1934-та до 1944-та, така че ако коритата са изградени по времето на неговото кметуване, то това е станало в този интервал.

:)

разсъждавам без претенции за точност.

както виждаш цяла тема направих, със идеята да установим / открием истината...

засега нямаме доказателства за нищо, имаме само разсъждения, и инатене на база собствени предпочитания (били то политически или някакви други) е просто несериозно....

така че - нека споделяме хипотези, а ако намерим и факти ще е най добре.... но да се въздържаме от излишни изостряния  и конфронтации, става ли?

Не знам къде видя политически предпочитания, изострияния или опит за създаване на конфронтации... Във всеки случай не съм имал такава цел и съжалявам, че си останал с това впечатление! Просто не разбрах защо след като си намерил информация, че е коритата са облицонвани по времето на инж. И. Иванов си фиксирал интервал 1940-1953г. Това беше всичко, което се съдържаше във въпроса ми.

Offline prof66

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #21 on: 17.01.2011, 10:59:09 »
ок, оттеглям коментара за заядливостта и съответно прося извинение за тона ми.

а иначе съм уточнил някъде в началото - по спомени от разговори на роднини, докато се гледаше някой от филмите за съпротивата преди девети с гоненици в павираните участъци на реки в софия `сцената не е реалистична, защото основното павиране на реките било правено петдесетте години с бригадирски труд`.

тъй като източниците ми вече са покойници, позовавайки се единствено на детските си спомени, реших да подигна темата за да установя истината, особено след като няколко ровения по нета по темата не ми дадоха желаната информация.

пс. днес със едно нестандартно търсене достигнах до интересно наименование на една архивна единица `ХVI-5 Сметка за съществуващите корекции и облицовки на реките "Перловска" и "Владайска". Оригинал. Машинопис. 27 ян. 1936 г. 2л.`.
сега остава да успея да стигна до нея по някакъв начин и да споделя тук написаното.

естествено, ако темата вълнува някого другиго освен мен, но ми се струва, че е така...

:)
« Last Edit: 17.01.2011, 11:52:10 by prof66 »

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #22 on: 19.02.2011, 17:41:07 »
Инж. Иван Иванов , е най успешният кмет на София , за всички времена .
Спрете си просташките мнения !

Offline Москвич 2140

• Запален по ГТ
  • 2382
    • View Profile
« Reply #23 on: 07.09.2011, 00:28:14 »
Няколко интересни клипа за Владайската река:

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/1622795177-Treska_za_jelyazo_Romi_izroviha_Balgarskiya_Klondayk.html

http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/935765394-Vladayskata_reka_teche_chervena.html

На вторият клип се намира отговор на въпроса защо на тези реки са им направени такива корита,все пак те и до ден днешен се ползват за отходен канал на събралата се от дъждовете вода и са единствените места в гъсто застроеният  център,през които градът се проветрява.Някога преди почти 30 години на мястото,където сега е "Макдоналдс"-а до НДК реката бе открит канал,но след голямо наводнение,което отнесе много коли и направи големи поразии я закриха,това е причината за големия мост до НДК.
« Last Edit: 07.09.2011, 00:43:20 by Москвич 2140 »
Във всеки звяр има капка милост,в мен няма,значи звяр не съм!

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #24 on: 24.03.2019, 22:19:21 »
За всички, които си мислят, че реките в София са безобидни - голямото наводнение от 29 юни 1983, Орлов мост

Offline RADOCVET

• Moderator
  • Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #25 on: 24.03.2019, 22:33:48 »
След голямата градушка през лятото на 2014та, Орлов мост изглеждаше по същия начин.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #26 on: 24.03.2019, 22:54:51 »
За всички, които си мислят, че реките в София са безобидни - голямото наводнение от 29 юни 1983, Орлов мост.
Какво е заснето на първата снимка. Може ли и малко повече информация за това наводнение? Каква е била причината и имало ли е сериозни щети? Иначе, не мисля че някой може да определи софийските реки, като безобидни и това си проличава при всеки по - обилен дъжд, което види до повишаване на нивото им(главно Перловската и Владайската), което естествено не е с катастрофални последици, но е достатъчно показателно.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #27 on: 24.03.2019, 23:18:20 »
Става това, че над Витоша, Бояна, Борово и този район се излива огромно количество дъжд за много кратко време и прелива канала, като наводнява подлезите на НДК и Орлов мост. В същото време в Младост само е прикапало.

Подобно и при голямата градушка през лятото на 2014-та, в цели квартали изпотроши стъкла и предизвика наводнения, в някои квартали не разбраха даже какво става и почти не е валяло. В Младост мина през 1-ва и 3-та част и имаше щети, в 2 и 4 не.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #28 on: 25.03.2019, 09:53:22 »
Може ли и малко повече информация за това наводнение? Каква е била причината и имало ли е сериозни щети?
Това беше най-сериозното наводнение през последните 40 години в София. Привечер (а значи след 21 часа при дългите юнски дни) продължителен и мощен дъжд удари Витоша и Южна София. В резултат на това придойдоха витошките реки - Владайска, Боянска и Драгалевска (заедно с Перловска, която ги обединява). От площад Ручей до Герена и от Княжево до Малашевци градът беше разрязан от мощни реки. За съжаление имаше две жертви в подлеза при НДК под бул. България (официално). Като представа за големината на реките - при Консерваторията (Музикалната академия) Перловската река беше стигнала чак до пресечката Мърфи. В стола на консерваторията (на приземен етаж) водата беше над 2 метра. Иво, и в Младост имаше дъжд, но в Люлин научиха за наводнението от телевизията. Най-голяма щета по инфраструктурата - пометено някогашното тясно мостче на Ибсен при Луи Айер - тук. Новият е с далеч по-големи габарити, даже човек може да не разбере, че е на мост. До построяването му за няколко месеца А83 вървеше през Арсеналска (А283 тръгваше от пазар Иван Вазов), а А73 въртеше на Гоце Делчев или пазар Иван Вазов - не помня.

Затова се отнасям с огромно недоверие към тези, които си фантазират трамвайно трасе над Перловец. Софийските реки нямат отводняване - от планината влизат директно в града, няма възможност язовирчета да поемат неимоверното повишаване на оттока. Иска ми се да вярвам, че новите МС Иван Гешов, Орлов мост, Военна академия, Театрална и Хаджи Димитър са предвидени за подобна ситуация. Ясно, че метрото спира, но поне хората да се измъкнат навреме.
« Last Edit: 25.03.2019, 10:22:13 by blagun »

Offline waldemaar

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #29 on: 27.06.2019, 10:15:02 »
Здравейте,
Живея на пресечката на улица Марица (борис Новански) и Алеко Константинов, до пазара за животни. От първа ръка мога да разкажа за наводнението 1983 - та. При нас е някак си много ниско, заради трасето на влаковите линии към гара Подуене. И се образува нещо като бент. По време на това наводнение беше изцяло пометена улицата която сега е началото на булевард Владимир Вазов пред община Оборище и 17-та поликлиника. Тпгава перловската река там беше открита и имаше малък мост. Та колите на тази улица бяха пометени и наблъскани в началото на пазара. От тротоара нивото на водата беше 210см. На първия етаж на къщата ни имаше метър вода, срещу нас имаше едноетажна къща (сега там има нов блок), хората бяха се покатерили на покрива. В кооперацията срещу нас една жена от първия етаж  беше тръгнала да ражда и пожарникарите с моторна надуваема лодка я евакуираха. Аз живея в къща на 3 тия етаж и от прозорците квартала изглеждаше като Венеция, езеро докъдето стига погледа. Водата се оттече за около 3 часа но остави 40-50 сантиметров слой тиня и кал, която после с багери изгребваха от общината. Имаше опасност от болести и ни ваксинираха против тиф. От тогава да чукна на дърво не се е случвало чак толкова зле. През 90-те пак беше поизлязла реката но само метър вода в мазето имаше и пожарната я източи бързо. Надявам се че метрото е предвидено за такива случаи, защото то е естествено продължение на реката, а е и под нея.

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #30 on: 27.06.2019, 12:47:34 »
А помниш ли коя година строиха сегашната сграда на 17 поликлиника?

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #31 on: 27.06.2019, 19:01:15 »
17-та поликлиника беше в едни тъмнокремави бараки (вече ги няма) зад новия театър София, до административната сграда на Петрол и бензиностанцията, плътно до падането на бай Тошо. В голямата дълга дървена барака беше поликлиниката, а в една малка, масивна, беше лабораторията за урина, кръв и т.н. Новата я почнаха през 88-а, точно когато почнаха и ремонта на Владимир Заимов/Мадрид. Откриха я точно преди гадната луканова зима, през есента на 1990-та, до стария театър София (сега театър "Зад канала").
По рейс и по жена не се тича!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #32 on: 21.07.2019, 18:56:32 »
Обикновено отсечки от реките се вкарват подземно заради предстоящо строителство.
Реката пред зала Армеец (да, беше ПРЕД стадиона и хотела на ЦСКА, отзад беше жп линията) е вкарана подземно заради реконструкцията на бул. Шипченски проход, когато той слезе надолу, а жп линията остана на надлез. По същото време беше построен и плувен комплекс "Червено знаме". Ето тук е последната извивка на Драгалевската река преди водослива ѝ с Дървенишката, минаваща под Винарово колело.
Драгалевската река в Дианабад върви между Пимен Зографски и Тинтява и малко преди да приближи уличката Николай Хайтов преди надлез Дървеница, се скрива. После излиза след парка Тинтява в нещо като мини воден парк. Аз не си спомням надземно преминаване под надлеза, а построените сгради по нейното корито са от 21-ви век. Евентуално може да се е налагала корекция на коритото заради комплекса на КАТ.
По-нагоре части от десния приток на Драгалевската река (изходна от юзината по-нагоре по булеварда) са скрити в кв. Витоша. Там минаваше покрай ресторант "Тополите" - недалеч от кръстовището на Симеоновско с Г.М.Димитров (ул. Стефан Гечев). Даже топонимията е запазена в името на спирката на А67 и 102 - Моста. Но след този мост на територията на район Студентски реката влиза подземно до Ловния парк.
« Last Edit: 21.07.2019, 23:35:07 by blagun »

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #33 on: 02.09.2019, 16:20:31 »
До средата на 70-те там се намира гара Перловец. Има панорамна снимка на района. От края на 70-те започват да строят бул. България.