Author Topic: Система за визуализация на маршрутите на МГТ  (Read 7823 times)

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Заех се да направя следния проект: Върху картите на гугъл (с имената на улиците и булевардите) въвеждам маршрутите на автобусните линии с обозначаване на спирките, техните кодове и всички други линии на МГТ минаващи през дадената спирка. Когато направя автобусните линии (няма да е скоро), ще се заема и с тролейбусните. Трамваите ги оставям, защото Драгон вече е направил подобна система. Приемам всякаква помощ относно маршрути, точно разположение на спирките и др. Целта е да визуализирам на карта поотделно всяка автобусна линия на МГТ. Пишете ми на ЛС. :)

Извинявам се, че това съобщение го публикувах и в раздела за въпроси и моля някой модератор да го изтрие от там.
« Last Edit: 20.07.2009, 20:39:16 by martin4o »

Offline martin4o

• View Profile
    • Email
Готов е първият маршрут, с който се заеx - този на автобусна линия 84. При кликане на посочения адрес се появява карта на света, а в менюто в ляво трябва да изберете Маршрут на автобусна линия 84.
(1) - Ул.Ген.Гурко - Аерогара София Т1
(2) - Аерогара София Т2 - Ул.Ген.Гурко
Ако са с еднакви заглавия, съдържанието в тях се събира в една обща карта и всичко се обърква. Надявам се да ви хареса идеята. Предварително се извинявам, че не чертая добре на компютър, но ако гледате маршрутите само на карта без да включвате сателит всичко е ОК.

Линия 84 СУ-Т1
Линия 84 Т1-СУ
« Last Edit: 21.07.2009, 18:30:13 by martin4o »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Има някои грешки в посока Терминал 1: на сп. Държавна печатница не спира 284.
На спирка бул. Пейо Яворов не спира 313, а 114.
На Площад на авиацията спира само 313.

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
На Пейо Яворов също 114, а 313 не спира.

Това мисля, че е като за СУ също имам съмнения, но не съм сигурен.
« Last Edit: 22.07.2009, 01:56:23 by Knoxville »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Ноксвил, прегледай пак маршрутите на ГТ, на Жендов освен тролеи и 84 друго не спира. На жк. Изток 306 минава само транзит 8)

Offline martin4o

• View Profile
    • Email
Готово е. Благодаря на Ozzy за откритите грешки. за площада на авиацията ме обърка системата на ЦГМ, но нищо чудно. За другите аз съм си виновен. За в бъдеще ще внимавам повече. Готови са и други карти, но мисля да ги пусна накрая, когато са завършени и останалите.

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Трудно ли се правят тези маршрути? Бих помогнал с някой и друг, стига за аматьор като мен да не е сложна процедурата на правене :)
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline martin4o

• View Profile
    • Email
Значи въвеждането на маршрутите става по следния начин:
1.Влизаш в профила си на Гугъл (ще използваме моя профил, защото там е всичко)
2.Отваряш гугъл карти и избираш създаване на нова карта.
3.Там начертаваш линията, по която работиш.
4.Обозначаваш местоположението на спирките по маршрута, а в тях записваш кода и другите линии на МГТ, минаващи в близост (съветваме се със сайта на ЦГМ както и с БГмапс)
5.Когато всичко е готово запаметяваш и си ОК. Също така може по всяко време да запазиш работата си и да продължиш по нататък. Не е сложно - изисква се внимание, търпение, желание и свободно време.

Пиша го тук ако има още хора, с желание, които се страхуват да не е някакво сложно програмиране. Всичко е съвсем просто.

Offline martin4o

• View Profile
    • Email
Възникна един проблем, който страшно ме ядосва и съм почти готов да се откажа. Когато правя дадена карта, имам възможност да работя в определен мащаб при начертаването на линията. Но когато преглеждам картата извън профила си мога да видя част от линията в по-малък мащаб и ясно си личи как тя на места е извън маркировката на пътя. Наистина така е много грозно и мисля, че няма смисъл ако всичките ще станат така. При чертане има възможност да направиш линия, която да следва пътищата, но с нея също не се получава много добре (напр.кръговите ги прави с по 4-5 чупки и става многоъгълник). Някой има ли идея къде другаде може да се правят подобни визуализации, защото явно в гугъл мапс не става?

Offline martin4o

• View Profile
    • Email
Значи горе-долу реших проблема. Сега ви пускам един файл, на който се вижда как ще бъдат начертани маршрутите. Мисля, че така е по-добре. Да не ви прави впечатление, че на места линията не е точно по пътя. Това няма значение, защото сега само показвам как биха изглеждали маршрутите. Даже сега се чудя каква иконка да сложа за спирката, защото тези на програмата са малко скучнички. А, да - ще ви трябва програмата Google Earth, за да можете да отваряте файловете. Ако одобрите начина на чертане, ще започна да правя маршрутите отново. Есетствено всеки, желаещ да помогне, е добре дошъл.