Надявам се, ако всичко върви по план, догодина да се оженя за дългогодишната си приятелка, вече моя годеница.
Между другото, думата "женя се" в българския език и култура се използва и от мъже и от жени. Редовно може да чуем жена, която казва, че ще се жени или се е оженила и т.н.
Намери точния човек
, който да питаш за т.нар. "джендърство". Всеки социолог ще ти каже, че тази дума се използва изключително погрешно. В социалните науки gender означава социален пол или с други думи - това са очакванията, които всяка култура или субкултура има към съответния пол. "Мъжете трябва да са силни и да не плачат", "Жените трябва да са нежни и трябва да се грижат за децата" и т.н. Тези очаквания варират според различните култури по света. За съжаление, този термин се използва много грозно с политически цели, за да може да се мотивират определени маси от хора да подкрепят определени политически идеи/партии чрез всяване на страх към различните. Това е много стар похват в политиката, който се използва и до днес и за съжаление работи добре в полза на тези, които го прилагат. От опита си и разговорите си с толкова много хора, мога да кажа, че единственото противопоставяне на такива грозни практики е образованието. Дори всъщност не самото образование като наличие на диплома за определена степен, ами по-скоро - общата култура. Ако искаме да има някакъв напредък, основната обществена цел трябва да е
повишаването на общата култура на всички. Най-смело и отговорно смятам, че това трябва да е приоритет номер
ЕДНО! Не е инфраструктура, доходи, данъци и т.н. Тези неща ще дойдат, когато общата обща култура започне да се повишава. За съжалание картинката по този въпрос в Бългалия е много тъжна.
Както казах вече, като анкетьор съм направил почти 10000 анкети и съм виждал как общата култура прави разликата. Анкетирал съм
абсолютно всякакви хора - от представител на ромския етнос без никакво образование до действащ ректор на голям университет в София.