Author Topic: На 16 съм, искам да се повозя в кабинката на ватман и да ми обясни как се кара..  (Read 5633 times)

Offline rymenkoo

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
Здравейте. На 16 съм и ми е много интересно как се кара трамвай. Много искам да се возя в кабинката на ватмана и да ми обясни как се кара и кое как се прави.. също и как "завива" изобщо всичко... много ми е интересно :)) Най-вече искам линия 20, но и други стават  :P Мерси предварително... знам че е забранено да има втори човек в кабинката, но предполагам все нещо може да се измисли ?!! :))))

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Това можем и тук да ти го обясним, стига да поставиш конкретни въпроси  :)
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline rymenkoo

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
Друго е да го видиш пред теб  :) Както това странно "колело" на сините трамваи (линия 1,5) .. до лявата ръка.. тук няма как да се обясни така подбробно ;д предполагам...

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Българските мотриси (линии 1,3,4,6,7,11,12 и 19) се управляват от ръчка (контролер), която се пада от лявата страна на ватмана. Тя служи за потегляне, като има определен брой кранове (сиреч, степени), с които се ускорява или се спира - първо електрически, след това с въздушна спирачка, която е в последните няколко крана по посока спиране и служи са установяване на трамвая, т.к. електрическата е неефективна при много ниска скорост (защо? - учебникът по физика ще ти даде отговор). Отдясно на ватмана има още една ръчка, която служи за ръчна спирачка. При някои трамваи там няма такава, а има кран-машинист. По таблото е ясно - врати, осветления, отопления и т.н. Самото подкарване на мотрисата на е елементарно на теория, но на практика трябва да се съобразяваш с хиляди други неща и не е толкова лесно.
За чешките мотриси и Дювазите да обяснят просветените.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
Ако се беше разровил из форума ще откриеш на много места информация за управлението на различните видове вагони. Така че просто използвай търсачката и потърси. Ако всеки започне да създава подобни теми, то форума ще се превърне в ... ;)

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Ако имаш огромно желание да се возиш в чешки трамвай ми пиши ЛС, ще ти дам някоя оферта.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline dimi

• Наистина съм луд
  • сбогом 2622
    • View Profile
Най-добре изчакай още 5-6 години, когато ще можеш да си изкараш курс за ватмани и тогава никой няма да те спре да караш всеки ден по 8-9 часа.
 Много ватмани са започнали първо с детската си мечта :blush2:
R.I.P  Ikarus 280

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
Мисля, че на този етап най-резумно е предложението на emo. Друг вариант е да отидете в някое от трамвайните депа и да попитате началник.
Да не сте посмели да правите глупости - най-малкото може да си изпросите боя от ватмана; да ви прибере полиция и да се навлечете гнева на засрамените ви родители; както и носите наказателна отговорност!
------------------------

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
Иска ми се и аз да видя какво е да направиш някое друго кръгче с трамвай, но от ватманската кабина. Може би съм един от малкото хора тук, които не са пробвали да карат трамвай.
Ще съм много благодарен, ако някой има време и желание да направим 1-2 кръгчета на някое колело.
Ако някой има желание, моля да ми пише на ЛС.   :)
If you change nothing, nothing will change.

Полезно: Почивни дни 2019 | Обменни бюра София | Фиксинг на БНБ

Offline Mitety Wee

• Маниак
  • Най-добрият - 2041 :)
    • View Profile
    • Email
Тм. депо Красна поляна
тм. мотрис № 2041
тм. линия 10

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
След едно представление в Кукления театър, когато бях малък, поканиха децата на сцената. Имаше декор на къща и ми беше интересно как изглежда отзад, но така и не отидох... После съжалявах, но като порастнах си ги обясних нещата и знам, какво е имало отзад, вероятно  гол шперплат... Та, с времето rymenkoo вероятно ще си отговори на въпросите, ще гледа наличните доста видеа в нета, как се управлява.... Ама сега по-добре да заляга и да учи, че е срам за 16-годишен да пише така...  :help:

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
Нищо особенно не е :D

Е, за теб е ясно, че знаеш.   :D
If you change nothing, nothing will change.

Полезно: Почивни дни 2019 | Обменни бюра София | Фиксинг на БНБ