Author Topic: Строителни и транспортни училища и университети  (Read 801 times)

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
Тук имаме доста форумци, завършили строителни или транспортни училища/университети. Можем да си поговорим по тази тема.
Влизал съм в сградата на УАСГ няколко пъти. В края на 90-те на втория етаж имаше едно уютно кафене. Разглеждах УАСГ като потенциален университет, но после избрах друг път.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Аз съм завършил ПГЖПТ Никола Корчев. Като цяло записах там по случайност и не пазя особено положителни спомени. Още преди 2014 като завърших беше на изкуствено дишане и така изкара до 2020-та, когато го закриха окончателно и го сляха с бившето СПТУ на Възраждане.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
В Борисовата често виждам практикуващи студенти от УАСГ с един уред на статив, нещо като камера. Как точно се нарича този уред и какво правят? Не се ли наричаше тахиметрична снимка?
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Жепеец44

• Напредващ
  • Живей на 32 + 4 шунт
    • View Profile
Нивелир, оптичен - в комплект с лата (прът с метър)
"Стига главата ТИ да не беше като окопан бандаж, щеше да се намери и подходящ гасител на колебанията в нея."

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Не е ли тахиметър или теодолит?

Offline Жепеец44

• Напредващ
  • Живей на 32 + 4 шунт
    • View Profile
Теодолит по-скоро. "Стажувал" съм като общак на строежи и това, заедно с електрожена бяха най скъпите уреди. Редовна реплика към мен беше "донеси оптиката и латата". Иначе към същината на темата - няма ли някой съфорумник от ПГЖПТ в Горна Оряховица? Единствената останала жп гимназия. Исках задогодина в 11ти клас да се местя там, ама на хората им се стори абсурд да се местя от София, че и от немската гимназия... Пък е положението не е много розово - поне "колегите" там при посещението ми ме учиха на кючек, една госпожа заяви, че ще ме научи да пуша...
« Last Edit: 30.05.2024, 01:51:23 by Жепеец44 »
"Стига главата ТИ да не беше като окопан бандаж, щеше да се намери и подходящ гасител на колебанията в нея."

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Точно това с триногата е теодолит-тахиметър. Той мери по електронен път координатите в зададената проекция/координатна система, както и надморската височина. Има вече доста по-съврименни уреди, на които им казват "тотални станции". Те директно с меренето ти чертаят плана, който аз мога да го вкарам направо в ГИС. Но са скъпи, от порядъка на 30-40 хиляди лева, това е и една от причините още да учат студентите, както и мен на времето, и в СУ, и във ВИАС, да мерят с теодолит-тахиметър, както преди 40 години. А тези измервания са задължителни при всяко проектиране, строителство (сгради, пътища, ж.п. линии), както и при имоторазделянето. Нивелирът (геодезическия, а не водната терзия) мери и определя само височината.
За Немската гимназия - още от преди 30 години т.нар. елитни езикови гимназии са пълен боклук откъм ниво - личен опит - нали и аз съм учил в такава, та знам. Класът ми беше изключително хайманян, тройкаджийски, без трима-четирима. Но точно двойкаджиите и тройкаджиите най-се оправиха в живота. Накрая даже писаха високи оценки по езика на всички, даром, че никой да не ходи на матура - тогава със средна оценка над 5 се освобождавахме, не бяха задължителни като сега. А нали тоя, дето уби Милен Цветков, са го преместили "по наказание" от някакво друго училище в Немската?
« Last Edit: 30.05.2024, 06:32:05 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
Точно това с триногата е теодолит-тахиметър. Той мери по електронен път координатите в зададената проекция/координатна система, както и надморската височина. Има вече доста по-съврименни уреди, на които им казват "тотални станции". Те директно с меренето ти чертаят плана, който аз мога да го вкарам направо в ГИС. Но са скъпи, от порядъка на 30-40 хиляди лева, това е и една от причините още да учат студентите, както и мен на времето, и в СУ, и във ВИАС, да мерят с теодолит-тахиметър, както преди 40 години. А тези измервания са задължителни при всяко проектиране, строителство (сгради, пътища, ж.п. линии),
...

Някои неща не са така, както ги каза:
- Теодолитът не е електронен уред, а оптично-механичен, мери хоризонтални и вертикални ъгли, тахиметрична снимка с него може да се прави, като за сигнал се използва лата и по нея се отчита колко е голям латовият отрез между горната и долната нишка, които са начертани в устройство между обектива и окуляра. Това не е точен метод и не се практикува от години, грешката е доста голяма - поне 30-40см и нараства много с нарастване на разстоянието,
- Тоталната станция сама не чертае плана, тя буквално е теодолит с далекомер и записващо устройство. След като се извърши полската работа, някой сяда и начертава плана на компютър по ръчната скица, която си е водил докато прави измерванията. Може и да се автоматизира донякъде този процес, като се въвеждат допълнителни данни по време на измерванията и компютърът да извърши част от изчертаването сам, но това обикновено е по-бавно от воденето на ръчна скица и не се практикува често. Също тоталните станции не са толкова скъпи от доста години, във всяка сериозна фирма има поне една, доста имат и повече.
- Нивелирът може да прави неточна тахиметрична снимка, дължината се мери по лата по същият начин както и теодолитът, повечето нивелири имат хоризонтален кръг, може да се отчитат ъгли по него и примерно до 20м ще се получи нещо. Естествено това не се практикува, но е опция в краен случай.
« Last Edit: 31.05.2024, 16:42:23 by monte carlo »
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.
Те знаят, че ние знаем, че лъжат.
Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат.
И все пак те продължават да лъжат.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Иначе към същината на темата - няма ли някой съфорумник от ПГЖПТ в Горна Оряховица? Единствената останала жп гимназия. Исках задогодина в 11ти клас да се местя там, ама на хората им се стори абсурд да се местя от София, че и от немската гимназия... Пък е положението не е много розово - поне "колегите" там при посещението ми ме учиха на кючек, една госпожа заяви, че ще ме научи да пуша...
Изкарай си нормално образование, пък после можеш да изкараш курс за каквато си искаш ЖП длъжност и да си я работиш.
Аз с курсове карах влакове 15 години, обаче по образование съм компютърен специалист и директно скочих на компютърна осигурителна техника. Пак съм в железницата, макар и чрез външна фирма, но ако бях учил в "Корчев" или нещо подобно, нямаше да имам тази възможност.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Практикуващите студенти са в Борисовата, точно на алеята която води към БНР. Някои деца си мислят че ги снимат и махат с ръчички :D
Тахиметрична снимка. Нивелир не е на статив, нито нивелачен репер.