Author Topic: Нов кабинков лифт над Слънчев бряг?  (Read 7255 times)

Offline passenger

• Запален по ГТ
    • View Profile
Не знам колко е сериозна тази новина:

Ски писта и лифт над Слънчев бряг

Кабинков лифт над Слънчев бряг ще свързва уникални местности и природни забележителности. Пряката линия, която ще осигурява дори възможности за ски през зимата е на общинските съветници в Несебър, научи Дарик. В момента се изготвя проект, а местния парламент ще търси финансиране.
Проучвания и опити за реализация на идеята местостта над Слънчев бряг да се експлоатира и като ски курорт са започнали още преди 30 години.
Уникалното на лифта ще бъде връзката му с четири минерални извора, които на този етап са запечатани.
Въжената линия ще тръгва от КПП Кошарица до заличеното през 1972 г. село Плазовец в Община Несебър.
Мястото е идеално за туризъм от различен характер, включително и археологически.
Това е едно от местата в Община Несебър с потенциал за развитие на вилно селище. До селото, което се намира след Кошарица, се стига лесно заради пътя, който води към телевизионната кула. През летния сезон е изключително оживено, защото е включено в маршрута на джип сафаритата, които се организират за туристите от Слънчев бряг. Те идват, за да видят старинната крепост Калето, която според запознати е от времето на древна Гърция.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582994

Ако е истина, ще се отрази добре на родния туризъм.
ex-putnik

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
А колко дена в годината там вали сняг и температурите са отрицателни? 5?
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Лифтът се свързва с планината. Това би бил експеримент, който не мисля, че ще сработи на морето, пък и за какво му е на Слънчев бряг лифт? Не му стига алкохолизмът, наркоманията и пренаселеността сега и лифт.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline passenger

• Запален по ГТ
    • View Profile
Споко, ще докарат изкуствен сняг :crazy: То май идеята е да превърнат Слънчев бряг в целогодишен курорт и да могат планинарите да ползват хотелите там за нощувки, а с лифта да ходят до планината :D
ex-putnik

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
Не става само с изкуствен сняг. И на Чепеларе имат оръдия за сняг, но тази година нямаше ски сезон заради високите температури. А това за лифт на Слънчев бряг ми се вижда като ала-бала.

Offline passenger

• Запален по ГТ
    • View Profile
По принцип идеята да се направи Слънчев бряг целогодишен не е лоша. Идеята е да се направят ски пистите в района на ТВ кула "Еделвайс". Само си го представете, зимата хотелите продължават да работят, отсядаш в един от тях, отиваш на ски пистите с лифта, като се напързаляш, се връщаш с лифта на Слънчев бряг, можеш да се разходиш по крайбрежната алея или по плажната ивица, да дишаш морски въздух, хем да видиш зимно море, хем да покараш ски. А ако направят покрито съоръжение което да работи целогодишно, ще бъде направо уникално. Може да се намерят фенове на екстрийма, които по време на юлските горещини в почивките между къпанията в морето да отскачат до пистата да покарат малко ски :D
ex-putnik

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Да бе, в Крайморска България се прескача снегът! Даже в Добруджа вятърът е повече от снега. Ски регионът за Олимпиадата в Сочи е в Красная поляна - на 2320 метра надморска височина, последните баири на Източния Балкан са под 700 метра.
По-скоро иде реч за лифт като този на Журналист при Златни пясъци: да транспортира до плажа отседнали в отдалечени от крайбрежието хотели. Такива съм виждал в Малчесине на езерото Гарда - Италия, Дубровник - Хърватия.
« Last Edit: 14.06.2016, 21:40:48 by blagun »

Offline passenger

• Запален по ГТ
    • View Profile
Искат да направят Слънчев бряг целогодишен курорт. От всички черноморски курорти в момента май само Камчия е целогодишен.
И в Котор, Черна гора също имат планове за лифт, не знам докъде са стигнали с тази идея.
ex-putnik

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Те в Котор вода с водоноски ни караха преди 2 години, защото водоисточника им се беше пресушил те за лифт мислели.....
За трамвайния транспорт!!!!!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
От чукарите над Котор се разкрива убийствена панорама към фиорда. Вероятно намерението им е да осребрят тази панорама, а не някакво разширение на сезона.
По принцип най-вече хърватите се стремят да изстискат като лимончета туристите. Целта е не туристите единствено да нощуват, поркат и се чукат, а да консумират най-разнообразни услуги - екскурзии с автобуси, кораби, лодки с прозрачно дъно, дайвинг, рафтинг, пешеходни преходи и т.н. И най-мижавото водопадче, и най-порутената крепостна стена се рекламира, за да привлича посетители.

Специално за визирания проект, малко ми е странно, с какво ще се привлекат хора на Плазовец.
« Last Edit: 16.06.2016, 16:12:36 by blagun »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Над Слънчев бряг освен това е южен склон, а южните склонове имат по-малко снегозадържане. Ако зимите са от типа на 53/54та, 62/63-та, 84/85-та или  2011/2012-та може и там да има зимен сезон но такива зими са изключения и рядкост по нашите земи и се случват на 20-30 години веднъж.

По-успешно би било да се направи ски писта някъде по баирите около Добрич. Там през 3-4 зими се случва една хубава с много сняг и навявания. Дори навремето там е имало ски писта и ски влек, близо до град Вълчи Дол, но зимите не са това което са били през 50-те, 60-те и 70-те.

Сещам се че и Образцов Чифлик над Русе може да стане в някои зими, там е измерена рекордната снежна покривка за равнинната част на страната,около 170 см. мисля че именно при една от извънредно тежките и снежни зими или 53/54, или 62/63-та.
« Last Edit: 16.06.2016, 20:28:48 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Ако може само да ми обясниш,как в равнината ще караш ски че нещо немога да си го представя.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ако може само да ми обясниш,как в равнината ще караш ски че нещо немога да си го представя.
Абе нито в равнината, нито над Слънчев бряг може да се карат ски.
Явно или несебърските съветници са слънчасали, или са провеждали заседанието си на 1 април, или са решили да кандидатстват по някой лот за развитие на алпийските региони. Идеята е съразмерно глупава с тази за софийското море Панчарево-Павлово.
А иначе ето репортаж от още един крайморски лифт, който също е с едничката цел да остойности панорамата на гр.Тулон: http://toulontourisme.com/en/things-to-do/toulon-nature-side/toulon-cable-car-family-outing-to-mont-faron/

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email

Представи си го и са карали някога. Ако се запознаеш малко с Дунавската равнина ще видиш че е доста хълмисто и има места с доста големи денивилации. Като чуеш равнина да не мислиш, че е равно като тепсия? В Дунавската равнина има и възвишения до над 500м! и денивилации от по над 200-300! Толкова е денивилацията на Стената на Витоша например. А ски влек и ски писта и то работеща е имало в района на град Вълчи Дол, и на други места из равнината хора са ходили да се пързалят със ски и шейни. Човек от рйона ми е разказвал това за 70-те години.

Никъде не е казано че ски могат да се карат само в планината. Просто със затоплянето на климата спрямо предишния климатичен период с който се сравнява(61-90-та мисля че беше) сега е наднормено и няма условия, но това не означава че преди не е имало. И аз не знаех за ски-пистата в района на Суворово и Вълчи Дол, ама човек като се поинтересува научава доста интересни неща понякога. Просто зимите през 60-те и 70-те, донякъде и 80-те не са били като сега.

И аз мисля че сега вече не става освен в определени зими, но да се прави ски-курорт който може да се ползва веднъж на 5 години за 2-3 седмици е неоправдано според мен. Не пречи обаче да се ходи там просто заради природата зимата-да си се разхождаш край морето и в планината, зимата пак си е красиво, може да се организират доста туристически маршрут, стария град в Несебър си е хубав винаги.

ЕДИТ:абе ски пистата в равнината и ски-влека май още си работят и си ходят доста хора. Ето статия със снимки от преди 2 зими е работила http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1212164

Та по-впроса как не можеш да си го представиш, разгледай снимките и ще видиш. Както и в планината по същия начин. Значи все пак около Варна и Добрич при определени условия на големите денивилации има условия за ски.
« Last Edit: 17.06.2016, 23:35:53 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline passenger

• Запален по ГТ
    • View Profile

Явно или несебърските съветници са слънчасали, или са провеждали заседанието си на 1 април, или са решили да кандидатстват по някой лот за развитие на алпийските региони. Идеята е съразмерно глупава с тази за софийското море Панчарево-Павлово.

Или се чудят какво да измислят за да превърнат Слънчев бряг в целогодише курорт. Само курорта Камчия работи целогодишно, на Златни пясъци и Слънчев бряг пак има хотели които приемат целогодишно, но са много малко. Зимата там няма какво да се прави, но на красотата на Несебър стара част можеш да се наслаждаваш целогодишно.
ex-putnik

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
Би било яко ако планината там беше висока поне 700 метра. Ама с тази височина, която там стига максимум 400 метра и толкова близо до морето, много трудно ще стане да има достатъчно дни със сняг. Ако е северен склон, може да има 15-20 дни в сянката, обаче склонът е южен и тогава на повече от 10 дни със сняг при нормална зима не може да се разчита. За изкуствен сняг трябва сух въздух и минусови температура, познайте до морето какъв е въздухът и температурите.
Иначе в Котел откриха ски писта и монтираха ски влек. Това е най-източната точка на Стара Планина с организирани условия за ски. Надморската височина, на която е пистата е около 700 метра. Но е на северен склон и е далеч от морето и условията за реализиране на такъв проект са доста по-добри.

Пистата е открита през 2017 г.

« Last Edit: 10.07.2021, 15:38:53 by yogimax »
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
Да бе, в Крайморска България се прескача снегът! Даже в Добруджа вятърът е повече от снега. Ски регионът за Олимпиадата в Сочи е в Красная поляна - на 2320 метра надморска височина, последните баири на Източния Балкан са под 700 метра.
По-скоро иде реч за лифт като този на Журналист при Златни пясъци: да транспортира до плажа отседнали в отдалечени от крайбрежието хотели. Такива съм виждал в Малчесине на езерото Гарда - Италия, Дубровник - Хърватия.
Лифтът в Малчесине не е с такава цел. Там горе на Монте балдо няма хотели. Чисто туристическо място за разходка горе е.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
Идеята е да редуваш слънцето и снега, топлината и студа. Засега само в Кранево е реализирана, там има целогодишна ледена пързалка.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing