Author Topic: Хоби и развлечение  (Read 4121 times)

Offline georgi64

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Хоби и развлечение
« Reply #20 on: 23.07.2023, 16:34:10 »
Първият български електромобил - "Пионер" е създаден през 1967 г.
Електрическият двигател с мощност 6,3 киловата осигурява скорост до 55 км/ч, а общото тегло на автомобила е 850 кг.
През 1970 г. пловдивският завод на ДСО "Балканкар" започва работа по наследника на "Пионер" - "ЕлМо 70". Неговият електромотор вече е с мощност 9 киловата, работи при 80 волта и тежи 65 кг.
Истинската новост обаче е батерията. По същото време електрическите прототипи на "Ford" ползват оловни батерии с капацитет 5,75 кВтч. В Япония, "Hitachi" разработва никелово-цинкови с капацитет
24,9 кВтч, а българската е цинково-въздушна и е с почти двойно по-голям капацитет - 40 кВтч. Нашата е и значително по-лека от японската - 400 кг срещу 697 кг за продукта на "Hitachi".
Електромобилът не е много бърз - развива до 60 км/ч. Но за сметка на това пробегът му напълно съответства на днешните стандарти за електромобили - 240 км в реални условия.
Източник: Сп. "Наука и техника", 1970 г

Offline georgi64

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #21 on: 23.07.2023, 16:38:52 »
Първите български автобуси с марката „Херкулес” са произведени във фабриката на братя Илчеви във Варна и влизат в експлоатация на 27 май 1937 г.
Те стават едни от най-търсените у нас, заради високото си качество и достъпната си цена, спрямо чуждестранните си конкуренти. Производственият капацитет на фабриката е почти четири каросерии месечно, като наред с едносерийните автобусни надстройки, се изработват линейки и дори малки партиди леки автомобили с каросерия тип седан. С един от тях, братът на Димитър Илчев - Атанас участва в Първия автомобилен събор във Варна, проведен от 14 до 16 август 1938 г.
В периода 1937 - 1940 г., продукцията на "Херкулес" без изключение се представя със собствен щанд на Международната мострена изложба във Варна.
"Братя Илчеви” АД поддържа автобусните линии във Варна и района до Втората световна война.
След 9 септември 1944 год. акционерното дружество и фабриката са ликвидирани.

Offline georgi64

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #22 on: 04.08.2023, 16:55:47 »
И още едни интересен модел на самолет . То направо си е дрон или е само ръчно радио управляем  :neznam:    https://www.facebook.com/100004706550390/videos/647569550642974/

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #23 on: 17.06.2024, 15:12:06 »
Един ред домати имам, на който листата на част от корените имат светло-зелено и някои от младите корени имат малки светло-зелени листа.
Слагам няколко снимки. Иначе са станали така през последната седмица. След торене с амониева селитра. И това е само един ред. Другите не са така. Някой знае ли на какво е белег?
Украйна, победа!

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #24 on: 19.06.2024, 08:58:58 »
Може нитрата да е дръпнал някой минерал от почвата, виж приложения файл. А нещо внасял ли си преди това?
Двор нямаш ли? Прави си сам тор от зеленолистна маса.

Може да махнеш пожълтелите листа на един корен и да наблюдаваш.
« Last Edit: 19.06.2024, 09:05:29 by mitakis »
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #25 on: 19.06.2024, 09:07:49 »
Двор имам, но интересното е, че от 4 реда, само на 1 го има това. Двата реда (включително този) са на едно място, където имаше струпани големи камъни до есента и не е расло нищо освен бъзак и коприва измежду камъните. Другите два реда са на място, което съм ползвал и преди. Въпросният ред е краен откъм оградата и е най-огрят от слънцето.
А иначе в момента не ми прилича проблема на нито един от посочените. Листата даже не са жълти, а светлозелени сякаш само около дръжката в новата част, а малките листенца са целите светло-зелени.
Най-много прилича на недостиг на манган, но жилки на тоя етап няма различно оцветени.
« Last Edit: 19.06.2024, 10:13:04 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #26 on: 23.06.2024, 18:44:30 »
Имам работна теория за проблема, който според мен се оказва човешки.
Явно освен съседа от едната страна, който покрай оправянето на огради беше казал, че ще извикя човек да напръска с "един препарат" плевелите по оградата и другите от другия край без да оправят огради са решили да копират.
Гледам как една ивица по оградата е изсъхнала.
Където са въпросния ред домати явно са "внимавали" и са пръскали само някъде при тях шото ивицата я няма, но няколко плевела по оградата са с поизсъхнали листа.
Сигурен съм, че някакви малки пръски от този глифозат са стигнали до въпросният ред с домати. Но понеже са уж внимавали явно е било само някаква мъгла от микрокапчици.

В общи линии българинът е много прост и копира безразборно квото види без да чете.
Аз още преди 4 години бях изтървал мястото на хване 2 метра бурени и виках фирма да го напръска и окоси, обаче беше точно на обратно - в средата и не по краищата около съседите . Още тогава разчепках как да го правя, но стигнах до извода, че това се прави само ако имаш 2 метра бурени и по изключение, и поне на 1 метър от оградите.
Ама селяндурите правят на опаки - оправят си оградата.
Хич не им идва на ум, какви дискусии има дали причинява рак или не глифозата.

За който иска да убива бурени да знае, че има спорове относно препарата. Най-добре е да се ползва на места, където няма хора за постоянно. Току-виж пръските по корените домати да не станат пръски по човешката ДНК шото някой живее и пръска...

Скандал от преди години в ЕП
https://www.europarl.europa.eu/topics/bg/article/20171124STO88814/ghlifozat-opaseniia-za-zdraveto-postaviat-pod-vpros-izpolzvaneto-na-kherbitsida

Edit 29.07.2024
https://lupa.bg/news/probiv-zabraniha-opasen-herbicid-v-balgariya_301330news.html

По стечение на обстоятелствата малко след като по-горе споменах глифозат - се оказа, че е забранен за непрофесионална употреба.
« Last Edit: 29.06.2024, 20:45:58 by ooleg »
Украйна, победа!