Author Topic: Метро в САЩ  (Read 32758 times)

Offline Beer

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Метро в САЩ
« Reply #60 on: 25.03.2011, 11:58:13 »
Когато писах,че използвам влака нямах предвид БДЖ или, че си харесвам България. Идеята беше,че в Америка се ползват автомобили,в Европа градски транспорт.Още по-малко пък ги описвам като по-тъпи(истината е,че масата хора са много тъпи на всякъде и в третия свят по интелект граничат с примати). Не виждам проблем да живееш на 50 километра от работното място и да не ползваш автомобил (но в Европа,в Америка няма как).

Атоматици или не,магистрали или не,трябва да шофираш.Глупаво,повторяемо действие,което може да бъде свършено от машина,докато човека върши по-умна работа.Който има мерак,да кара кола,аз предпочитам свободно време.
« Last Edit: 25.03.2011, 12:00:34 by Beer »

Offline Chato

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #61 on: 25.03.2011, 12:02:28 »
Beer, май не отчиташ факта, че ГТ не е каквото беше и вече може да попаднеш на всякакви простаци. Не знам защо хората така се озлобиха в последните години. Вече почти всеки ден ставам свидетел на глупави спречквания в ГТ, а преди такива неща бяха рядкост! Добре, че поне не правят пируети в метрото като в САЩ. То само това остава. ;) Иначе и аз се натоварвам и стресирам като карам, обаче вече и в ГТ човек не е предпазен от стреса и късането на нерви... а някога с ГТ беше толкова спокойно.

Offline Beer

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #62 on: 25.03.2011, 12:06:36 »
Beer, май не отчиташ факта, че ГТ не е каквото беше и вече може да попаднеш на всякакви простаци. Не знам защо хората така се озлобиха в последните години. Вече почти всеки ден ставам свидетел на глупави спречквания в ГТ, а преди такива неща бяха рядкост! Добре, че поне не правят пируети в метрото като в САЩ. То само това остава. ;) Иначе и аз се натоварвам и стресирам като карам, обаче вече и в ГТ човек не е предпазен от стреса и късането на нерви... а някога с ГТ беше толкова спокойно.

Оо,повярвай много добре знам какво може да се види в градския транспорт. :D
Ако си познаваш линията няма проблем. Знаеш кога и къде е безопасно. :)

Offline Borkata

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #63 on: 25.03.2011, 12:08:07 »
От личен пример зная, че в Испания до индустриалните зони няма МГТ. По изключение ако някоя железница минава наблизо може да се използва. Там също на интервю те питат имаш ли кола, къде живееш и как ще пътуваш. Градският транспорт може да те закара до университет, училище, офис в центъра на града, но не и до фабриката!!!

Според мен, соц. реалността от преди 20 години е развила градскя транспорт до такава степен, че ходи навсякъде. Аз лично, като дойдох в София направо се шашнах! Тук с градския можеш да отидеш дори до нивата си да я прекопаеш!!! :)

Offline zulum

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #64 on: 25.03.2011, 13:16:53 »
От личен пример зная, че в Испания до индустриалните зони няма МГТ. По изключение ако някоя железница минава наблизо може да се използва. Там също на интервю те питат имаш ли кола, къде живееш и как ще пътуваш. Градският транспорт може да те закара до университет, училище, офис в центъра на града, но не и до фабриката!!!

Според мен, соц. реалността от преди 20 години е развила градскя транспорт до такава степен, че ходи навсякъде. Аз лично, като дойдох в София направо се шашнах! Тук с градския можеш да отидеш дори до нивата си да я прекопаеш!!! :)

Борка, лошо ли е да можеш да ходиш навсякъде с ГТ? Особено преди 15-20 години това беше единствения вариант, защото по-малко хора имаха коли. От друга страна и сега заплатите в повечето случаи са достатъчно ниски, за да поставят под въпрос собствения автомобил.

Чато, това дали си сменят жилищата или не си е личен въпрос. Нали не искаш насила да караш хората да го правят. В САЩ е едно, тук е друго и наличието на различия не е лошо нещо.

А за тротоарите - да, наистина, в жилищните квартали наиситна няма торотоари и трябва да минаваш през ливадките на хората, които те гледат накриво. Или по улицата, където пак те гледат накриво ;) Това обаче е само там, където има еднофамилни къщички. И то не навсякъде. Пък и има страни в Европа, където е същото. Може би идеята е, че ако не живееш там просто няма какво да търсиш.

Другото е, че с тази структура на американските градове ГТ в много случай е абсолютно неприложим. Значи имаме централна част, където е нещо като малко село с кметството и бръснарницата, а останалото е гора и тук-там къща.
За сметка на това в Бостън, където имам представа как стоят нещата, има доста добре развит градски транспорт, при това в добро състояние. Има няколко линии на метрото, автобуси и корабчета. Ползва се от нормални хора, не само от пияници и наркомани.

И искам да направя едно собствено обобщение. Това, което е традиция и приложимо в една страна изобщо не значи, че е добър вариант за друга. Нито липсата, нито тоталното покритие с ГТ е лошо или добро. Всичко зависи от конкретния случай.

Offline zulum

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #65 on: 25.03.2011, 14:07:35 »
И все пак, темата е метрото в САЩ. Ще напиша няколко думи за червената линия в Бостън. За разлика от зелената линия, за която писах преди малко, червената е истинско метро.

Под земята е само в централната градска част. Останалата част от трасето е на естакада или е заградено със стени и вкопано в земята. На мен тази линия ми беше най-любима. В южната част минава над някакво солено блато край брега на морето. Имаш чувството, че си много далече от всичко градско - трастика, водни птици, дървета и храсти .. всъщност си по средата на града :)
Ето и малко снимки:
Влакчетата - Бомбардиер

От вътре до голяма степен са като нашите.

Ето и схема на цялото метро в Бостън.

А ето това е метростанция Quincy Adams, комбинирана с паркинг на доста етажи, не си спонмям колко точно :)

Offline zulum

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #66 on: 25.03.2011, 14:21:26 »
При станция Харвард е изградено обръщало за автобуси под самия площад. Директно след станцията може да се качите на рейс :)

Ето го и вход (или изхода, знам ли ;) )

А това е и самия площад

Offline Muslon

• Маниак
    • View Profile
« Reply #67 on: 22.06.2011, 19:33:47 »
Относно станциите на зелената линия в Бостън: и аз много се веселих с огромните вентилатори по спирките докато беше 10 градуса, но в момента в който стана 30 ги оцених по достойнство ;) Направи ми впечатление, че на една от станциите (май следващата след Парк Стрийт) имаше нещо като музей на стари мотриси с няколко много екзотични екземпляра паркирани ("стриймлайн" дизайн). Също държа да отбележа, че разклоненията са на едно ниво, а скоростта е близка до софийските стандарти...

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #68 on: 16.09.2011, 16:45:42 »
Попаднах на интересни кадри от станциите на метрото, пострадали при атентата от 11 септември.
Намирали са се под самите кули-близнаци.
Едната днес е възстановена, другата - не.
По-интересното за мен беше, че при срутването отдолу в тунела  е имало влак с пътници:

Източник, на който има още снимки.
« Last Edit: 16.09.2011, 18:49:26 by Tergo »
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #69 on: 16.09.2011, 17:47:19 »
Много интересни снимки, а сега не възстановената станция има ли проект за възстановяването и? И ако няма, това означава ли, че е прекъснат един от диаметрите?
ПС: Линка, които си дал ни показва последната снимка на отделен прозорец, ще можеш ли да публикуваш другия линк, за да видим и другите снимки?

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #70 on: 16.09.2011, 18:57:06 »
Извинявам се за грешката - линкът е поправен. :rolleyes:
И на мен не ми стана ясно дали има планове.
Дори за първата станция (Cortlandt Street) са казвали, че е безвъзвратно увредена, но ето възстановена е. Но там, все пак единият перон е приемал пътници, само другият е бил повреден.
Зависи конструкцията на тунела до колко е увредена и заслужава ли си средствата за въстановяването.
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #71 on: 16.09.2011, 19:21:59 »

На тази снимка се вижда, че станцията, или тунелите, са "вградени" в подземните етажи на СТЦ. Някой има ли идея как е направено това и кое е било първо на това място - метрото или подземията?
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #72 on: 16.09.2011, 19:50:34 »
Извинявам се за грешката - линкът е поправен. :rolleyes:
И на мен не ми стана ясно дали има планове.
Дори за първата станция (Cortlandt Street) са казвали, че е безвъзвратно увредена, но ето възстановена е. Но там, все пак единият перон е приемал пътници, само другият е бил повреден.
Зависи конструкцията на тунела до колко е увредена и заслужава ли си средствата за въстановяването.
Благодаря, наистина ако е доста увредена няма да има смисъл да се влагат толкова много средства за възстановяването.
На тази снимка се вижда, че станцията, или тунелите, са "вградени" в подземните етажи на СТЦ. Някой има ли идея как е направено това и кое е било първо на това място - метрото или подземията?
Потърси в интернет има доста подобни станции, които са вградени в сгради. :)

Online Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
Едно интересно видео за метро-трама в Хюстън.

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #74 on: 28.10.2012, 15:48:29 »
Днес от 16:15 по ТВ канал National Geographic ще излъчат филм от поредицата "Мегазаводи" със заглавие "Ню Йоркското метро".
На Булсата ми излиза следната допълнителна информация:
"Мотрисата на нюйоркското метро е направена така, че да издържи 40 години експлоатация и да превозва 1,6 млрд. пътника годишно."

ЕД: Гледах го. Сюжетът се въртеше около производството на ALSTOM R160. Наистина добре направена машина. Цялата конструкция е от неръждаема стомана и алуминии. Във филмчето показаха целия производствен процес, включително и на двигателите. За съжаление нещо имаше "загубени в превода" статистически данни. Първо ми направи впечатление цифрата, която съм цитирал по-горе (1,6 млрд. пътника годишно), смятах, смятах и не се връзва. Всъщност това е общият брой превози за цялото метро (5 млн. дневно). После казаха, че един влак превозвал 250 души, което за влакове по 5-6 вагона си е смешна цифра и сигурно се има в предвид не капацитета, а средно превозени, включително извън пиковите моменти. Както и да е, самото производство беше далеч по-интересно.
« Last Edit: 28.10.2012, 23:32:31 by giorev »
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #75 on: 31.10.2012, 13:56:56 »
Ураганът Санди удари и Нюйорското метро.
Quote from: dnevnik.bg
... До снощи бяха отменени над 18 000 международни и вътрешни полети. Ще минат дни преди въздушният, наземният и подземният транспорт и електроснабдяването да се нормализират, посочва АП...

Ето и новинарски линк със снимки: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/9642268/Sandy-New-York-subway-system-flooded-in-worst-ever-disaster.html#

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #76 on: 07.02.2014, 14:58:37 »
Чикаго, 1967 год.:

Offline Zerox

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #77 on: 13.07.2020, 13:54:32 »
https://www.atlasobscura.com/articles/cincinnati-built-a-subway-system-100-years-ago-but-never-used-it?utm_medium=atlas-page&utm_source=facebook.com

Интересна история за недовършеното метро в Синсинати, Охайо.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #78 on: 29.09.2021, 14:39:48 »
Метрото в Ню Йорк и Москва:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fboyan.bolyarski%2Fposts%2F10216248824687936&show_text=true&width=500" width="500" height="665" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>
Спрете си просташките мнения !