От личен пример зная, че в Испания до индустриалните зони няма МГТ. По изключение ако някоя железница минава наблизо може да се използва. Там също на интервю те питат имаш ли кола, къде живееш и как ще пътуваш. Градският транспорт може да те закара до университет, училище, офис в центъра на града, но не и до фабриката!!!
Според мен, соц. реалността от преди 20 години е развила градскя транспорт до такава степен, че ходи навсякъде. Аз лично, като дойдох в София направо се шашнах! Тук с градския можеш да отидеш дори до нивата си да я прекопаеш!!!
Борка, лошо ли е да можеш да ходиш навсякъде с ГТ? Особено преди 15-20 години това беше единствения вариант, защото по-малко хора имаха коли. От друга страна и сега заплатите в повечето случаи са достатъчно ниски, за да поставят под въпрос собствения автомобил.
Чато, това дали си сменят жилищата или не си е личен въпрос. Нали не искаш насила да караш хората да го правят. В САЩ е едно, тук е друго и наличието на различия не е лошо нещо.
А за тротоарите - да, наистина, в жилищните квартали наиситна няма торотоари и трябва да минаваш през ливадките на хората, които те гледат накриво. Или по улицата, където пак те гледат накриво
Това обаче е само там, където има еднофамилни къщички. И то не навсякъде. Пък и има страни в Европа, където е същото. Може би идеята е, че ако не живееш там просто няма какво да търсиш.
Другото е, че с тази структура на американските градове ГТ в много случай е абсолютно неприложим. Значи имаме централна част, където е нещо като малко село с кметството и бръснарницата, а останалото е гора и тук-там къща.
За сметка на това в Бостън, където имам представа как стоят нещата, има доста добре развит градски транспорт, при това в добро състояние. Има няколко линии на метрото, автобуси и корабчета. Ползва се от нормални хора, не само от пияници и наркомани.
И искам да направя едно собствено обобщение. Това, което е традиция и приложимо в една страна изобщо не значи, че е добър вариант за друга. Нито липсата, нито тоталното покритие с ГТ е лошо или добро. Всичко зависи от конкретния случай.