Хм, това какво значи - нормативната уредба е бутафорна, щом е така конструирана, че неспазването й да е легално. Аз така интерпретирам казаното от теб.
Не, наредбите не са бутафорни. Вече ти казах, последващия контрол е слаб. Например, системата "зелен покрив" се приема като пълноценно озеленяване, т.е. ако зоната изисква 40% озеленяване и дава 60% плътност, то правиш сградата на 60% от земята, останалите 40% са ти паркинг и "качваш" зеленината (треви и храсти) върху покрива. Аз съм голям привърженик на зелените покриви, обаче никой не го вижда този покрив, няма "обществена значимост". Следва и по-лош сценарии, понеже инвеститора си е спестил от скъпа технология, след 2-3 години извъднъж зеления покрив се оказва негоден (започват течове, растителността умира и т.н.), така собственика решава да "изгребе" всичко това от покрива, лепи хидроизолацията отгоре и за него въпроса е приключен. Освен по сигнал и жалба няма как да го хванат. Ако случайно не му се размине има куп процедурни трикове и в най-добрия случай, ще го изгради отново без никаква санкция за "гяволъка".