Author Topic: Строеж на къща?  (Read 1591 times)

Offline radley

• Напредващ
    • View Profile
Строеж на къща?
« on: 05.06.2015, 17:51:25 »
Смятате ли че е възможно човек да си позволи такъв в днешно време? Или е по-добре да купи готова?
Питам, защото никоя готова не отговаря на представите ми за дом, та ще трябва или строеж на голо или пълно префасониране. А ми омръзна от живота в блокове. Дали една къща може да се префасонира да изглежда съвсем различно?
При мен проблемът е че харесвам или класически къщи с барокови мотиви (нещо подобно на английското посолство в София, но естествено в омален вариант) или нещо модерно, с каквото сме свикнали да свързваме офис сградите - облицовка от бял камък или стъклена фасада ала тази сграда: http://www.citytel.bg/uploads/content/gallery/b2f032ec72f4d8020325fe22cf1c4461c17acb68.jpg
Не знам до колко една такава визия или пък барокова може да се намали 10 пъти и дали ще стои добре. Но пък човек е човек за да мечтае. И все пак - реално може ли да се направи нещо или ще трябва да се задоволя с апартамент в нова сграда, донякъде докарваща подобна визия (до сега не съм видял такива, все нещо им липсва, но съм отворен към предложения). :)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Строеж на къща?
« Reply #1 on: 05.06.2015, 19:28:23 »
По принцип всичко, което не може да се направи с пари, може да се направи с много пари.
От гледна точна на формалностите строеж на зелена поляна е много по-труден, отколкото настрояване на съществуваща къща - вкл. такова надстрояване, при което от оригинала остават само основите. Разбира се, ако къщата е паметник на културата, се отива към други регулации. Но съществуваща къща означава, че до имота е прокаран ток, вода и канал (евентуално), докато на зелената поляна трябва да се бориш с общината и монополистите ЧЕЗ, Софийска вода, БТК и Топлофикация.
Разбира се, разходите по строителството и по поддържането са по-големи от тези на апартаментите. Освен това у нас общините са враждебни към такова строителство - липсва или е в крайно лошо състояние инфраструктурата даже в квартали като Драгалевци и Симеоново, транспортът е незадоволителен, отдалечени магазини, детски градини, училища...

Offline radley

• Напредващ
    • View Profile
Re: Строеж на къща?
« Reply #2 on: 06.06.2015, 20:36:19 »
Благодаря. А с толкова различни стилове на строителство в днешно време се чудя дали за историята ще останат конкретни имена като движения в архитектурата? Ясно, че вичко направено днес се води модернизъм (освен ако няма ретро мотиви), но една с една не си приличат според мен. Няма я еднаквостта както в едни други по-стари времена. Залитането към кафяво и черно в комбинация с червено обаче е тенденция която не ми допада изобщо.

Май най-евтино би излязло закупуването на сравнително нова (след 90-та), но леко занемарена къща като тази с интересния вход и облицовка ако не се лъжа от мрамор или бял камък: https://goo.gl/maps/mppLw и ремонт. Видях и цените на сглобяеми къщи - ами че те не се различават много от тези на нормалните. Май изобщо не е по джоба на обикновения българин да строи къща.