Author Topic: Има ли участници в програма Аз мога повече?  (Read 1929 times)

Offline svilenov

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
Здравейте, смятам да се записвам на професионални курсове и чух, че има програма, която е финансира от Европейския съюз и благодарение на нея можеш да минеш безплатни курсове. Малко ми е странно това нещо - как така безплатно, като навсякъде искат пари. Въпроса ми е - има ли някой, който е минавал такива курсове и какво е мнението му и как става всичко. Става въпрос за курсове по английски език. На този линк гледах, но ми се иска да чуя мнения на хора, които вече са участвали в тази програма и да ми поразяснят процедурата, но може след това и да се обадя да питам тази фирма. Благодаря много
« Last Edit: 15.10.2014, 11:32:46 by svilenov »

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Безплатен обяд няма, все някой плаща сметката, зависи кой е той... Има такива проекти, финансирани от еврофондовете с идея за квалификация, преквалификация и повишаване на конкурентноспособността на работещите... Нямам личен опит, до колко проформа се извършват нещата, единствено с цел прибиране на парите и какво реално се научава - само нещо базово или има реална полза...

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
Аз минах курс по програма "Аз мога повече". Не се плаща нищо, стига в края да завършиш обучението успешно за което (както в моя случай) ми издадоха свидетелство за придобита професионална квалификация. Дали ще научиш нещо зависи изцяло от теб. Подбери си подходяща школа и дерзай. Успех!
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline svilenov

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
И моята представа е такава - материалът ми се предава, а дали ще го усвоя, си зависи от мен. Ще проверя този доставчик, ще попитам служителите за повече информация и ще се ориентирам към записване. Това, че е безплатно, е много добре, защото иначе тези курсове не са евтини.

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
Доколкото знам, "Аз мога повече" е програма за работещи, пълна информация ще ти дадат в районното бюро по труда, всъщност самите ваучери се дават от тях. Учебни центрове има много, професиите са от широк спектър - ако учебния център предлага да кажем курсове по готварство, фризьорство и езици (например), а ти имаш ваучер за език, но ти се учи готварство, в повечето случаи не ги бърка да те обучат за друга професия - те парите си ги получават от ваучера.

Езиковите курсове конкретно са определен брой часове за ниво по даден език (вероятно около 200-300, зависи от нивото), ученето си е от теб (ако ти се учи), водят се присъствени списъци, обучаваш се в група, дават ти учебници, накрая правиш тест (а/б/в/г избираеми), при добро желание ако потърсиш или попиташ - може да го откриеш от познати или хора, карали курса преди теб. Накрая завършваш. Курсовете са различни - има и онлайн обучение, но най-често трае няколко месеца. Най-общо казано получаваш китап за дадена професия или ниво на владеене на език, но дали реално можеш да практикуваш това нещо после е друг въпрос - зависи от теб.
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
И освен, че трябва да имаш трудов договор, трябва и да си кандидатсвал в бюро по труда за получаване на ваучер за определена компетентност преди няколко години.
Не мога да кажа кога ще има ново финансиране и подаване на документи за ваучери.
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Преди няколко години, още като бачках в Адеко, ни предложиха да кандидатстваме по тази програма, аз пуснах заявление за обучение по английски, високо ниво, и чаак след 1 година ми се обадиха от Бюрото по труда - Младост, за да ми кажат, че не съм одобрен  :D Така де, понеже в Университета съм учил английски като втори език, макар реално почти нищо да не съм научил там, тъй като бяха малко часовете, Intermediate ниво, а и не беше сериозно обучението.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
Автора да се свърже с административния екип на форума, за да му се разясни тарифата за реклама  и link building  :1eye:

Offline ИванТ

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
Кандидатстването по програмата приключи през 2012 година, но заявките се обработват и до днес. Трябвало е да подадете документите си през 2012 година. Ако сте го направили, то трябва да очаквате обаждане от съответната трудова дирекция във Вашето населено място, че сте одобрен, с което ще получи и ваучер на стойност от 700 лева за езиково обучение, а с него може да финансирате езиковия си курс в определени центрове за обучение.
Аз кандидатствах още през 2012 година, като документите се придвижиха за 3 месеца. Също като Вас пожелах да изучавам немски език, но желаех да е в точно определена школа и се наложи да доплатя общо 180 лева.
Естествено, нова кампания по програма "Аз мога повече" ще бъде проведена след изчерпване на започналата през 2012 година, с което може да си зададем въпроса: Защо колосалната и внушителна държавна администрация не може с години да обработи документите на желаещите да се образоват и повишат своята квалификация? Ако трябва да обобщя програма "Аз мога повече", то: Чудесна идея и лошо изпълнение!