Author Topic: Google Transit System в София??  (Read 4776 times)

Offline naskox

• Писател
  • **
    • View Profile
Google Transit System в София??
« on: 14.05.2014, 19:14:47 »
Здравейте, понеже от гугъл си направиха лека реклама за информация относно масовия публичен транспорт ми стана интересно защо аджеба в София само едно голо метро имаме, което дори няма информация за кога ще пристигнат влаковете. Поразтърсих се из нета и намерих страница, където пише с кои компании имат връзка и установих, че за България присъстват само 4 компании:

Burgas
Бургасбус ЕООД
Комфорт ООД
Meden Rudnik
Бургасволан-95 ООД
Sofia
Метрополитен ЕАД (Layer Only)

http://maps.google.com/landing/transit/cities/index.html

Отидох в Бургас гледам, хората си го направили като бели хора, сега задавам въпроса, защо Центъра за градска мобилност не е направил това нещо отдавна, да не говоря, че дали дори ще е възможно с техните кодове срещу компютри наскоро. Мисля и на страницата им във фейсбук да го напиша, но там отговарят съвсем други некомпетентни по тази тема хора. Възмутен съм. То ясно, че сме цъфнали та вързали, но бива ли нещо толкова малко да бъде пренебрегвано?
« Last Edit: 14.05.2014, 19:17:15 by naskox »

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
Re: Google Transit System в София??
« Reply #1 on: 14.05.2014, 20:06:06 »
За София има много приложения за Андроид или Ифон като например Софспирка, Софбус, Мобилната версия на виртуалните табла от сайта на ЦГМ и т.н. За метрото така или иначе пише кога ще дойда на станцията,пък и при интервал от 4 минути в пик не е и толкова важно- така или иначе тъкмо тръгне един влак и пристигне следващ (поне по МД1).

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2 on: 14.05.2014, 20:08:05 »
То и по другите градове сигурно има такива приложения, но си имат и разписание в реално време в гугъл. Пък и далеч не всички използват само iPhone и Android ;) А мобилната версия на ЦГМ...
« Last Edit: 14.05.2014, 20:10:04 by bagercho »

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #3 on: 14.05.2014, 20:40:19 »
За София има много приложения за Андроид или Ифон като например Софспирка, Софбус, Мобилната версия на виртуалните табла от сайта на ЦГМ и т.н.

За Айфон мисля, че приложение няма и трябва да се използва мобилната версия на ЦГМ, която доста често не работи.

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
« Reply #4 on: 14.05.2014, 20:52:07 »
За София има много приложения за Андроид или Ифон като например Софспирка, Софбус, Мобилната версия на виртуалните табла от сайта на ЦГМ и т.н.

За Айфон мисля, че приложение няма и трябва да се използва мобилната версия на ЦГМ, която доста често не работи.

За това пише,че скоро излиза за Айфон:

http://sofspirka.sirma.mobi/

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #5 on: 14.05.2014, 20:55:08 »
Софспирката работи и до днес, със разписанията от 2012 година. Вече за нищо не става, няма ъпдейти и съответно приложението няма как да се използва по предназначение.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6 on: 14.05.2014, 21:19:10 »
Разбира се, тези приложения веднъж създадени, после не се обновяват никога или създателите им се сещат за това след 4-5 години някъде. Не стават за нищо общо взето...
« Last Edit: 14.05.2014, 21:20:41 by bagercho »

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #7 on: 14.05.2014, 21:26:41 »
Лично аз не виждам никакъв смисъл от каквито и да е приложения, свързани с ГТ.
Според мен трябва да си има версия за телефони (както е в момента) и да бъде добре поддържана, а инфото вътре - постоянно обновявано.
If you change nothing, nothing will change.

Полезно: Почивни дни 2019 | Обменни бюра София | Фиксинг на БНБ

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #8 on: 14.05.2014, 21:31:28 »
Въпроса е, че сегашната версия в сайта на ЦГМ е неудобна и като цяло не добре функционираща. С едно добре разработено приложение за всички типове телефони от страна на ЦГМ, нещата могат да станат много приятни. И да се използват и от хора, без допълнителни познания за ГТ.

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: 14.05.2014, 22:34:36 »
Не мисля, че текущата мобилна версия е трудна за използване, дори напротив.
Къде, къде по-лесно е да въведеш(и запазиш) този url: http://m.sofiatraffic.bg/vt/ .  След това само въвеждаш кода на спирката + капчата, елементарно.
На някои табла дори има QR кодове, като при сканиране, браузърът ти се отваря, а необходимите данни се попълват автоматично.

С едно добре разработено приложение за всички типове телефони от страна на ЦГМ, нещата могат да станат много приятни.

Едно приложение не решава проблема. Трябва да има n на брой версии за различните операционни системи, пък и разработването на приложения е скъпо „удоволствие“.
При сайтовете якото е, че се прави веднъж и може да се ползва от всички(постига се междуплатформена независимост).
If you change nothing, nothing will change.

Полезно: Почивни дни 2019 | Обменни бюра София | Фиксинг на БНБ

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #10 on: 15.05.2014, 01:23:54 »
Айде, пак го обърнахте на офтопик. Само ще спомена, че ако действително Гугъл имаха договор с ЦГМ, можех да видя кога ще дойде автобуса ми преди да съм си помислил, че искам да го ползвам... Даже и ще ми каже кога ще стигна..

Търсенето в мобилния сайт беше удобно... На сименса ми ;)
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline kris

• Запален по ГТ
  • Computer Freak
    • Skype Me™!
    • MSN Messenger - kkovachev@windowslive.com
    • View Profile
    • Email
« Reply #11 on: 15.05.2014, 12:14:56 »
Ползвал съм Google Transit в Лондон и честно да ви кажа не мисля, че някое приложение може да стигне на нивото му (говоря за интегрираната му версия в Google Now). Като потърсиш някоя забележителност например, то веднага ти показва най-бързия маршрут с градски транспорт като са написани прекачванията и след колко минути ще дойде следващия. Това важи не само за метрото, но и за целия градски транспорт там, а и са включени всички закъснения, аварии или други проблеми, които ще срещне човек по трасето. Ако това се въведе в София, наистина всичко ще се вдигне на едно по-високо ниво :) .
Canon 70D, Canon 60D, Canon 1000D, Tamron 17-50mm F/2.8, Canon 10-18 F/4.5-5.6 IS, Canon 18-135 F/3.5-5.6 IS, Canon 70-200 f/4L, Canon 50mm F/1.8, Samyang 500mm F/6 :).
Quote from: KRAKOMOBILA
НЕ НА УЖАСНИТЕ СНИМКИ ВЪВ ФОРУМА!!!

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #12 on: 15.05.2014, 12:36:33 »
Ползвах го през цялото си пътуване във Виена, Прага и Будапеща. Мога само да потвърдя колко е удобно.

Offline naskox

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #13 on: 15.05.2014, 13:40:06 »
Хора, много добре съм запознат с всичите еднодневки дето ги бълват разработчиците, да мобилния им сайт също не е зле ( не е и добре). Но като ползвател на Гугъл мапс, когато съм в дадено местоположение и отворя картата, ако съм до спирка и съм пуснал до показва инфото, само цъкам спирката и всичко е пред мен, ако ползвам често този маршерут след време Гугъл Now ще се научи по мен и ще ме предупреждава ако има промени или забавяния. Без да отварям, сайтове, да въвеждам кодове на спирки, или кодове от изображения да избирам автобуси или трамваи, погледнете във Бургас как са си го направи хората, за метрото да може би се обезмисля, но за останалите неща определено не.

Лично аз не виждам никакъв смисъл от каквито и да е приложения, свързани с ГТ.
Според мен трябва да си има версия за телефони (както е в момента) и да бъде добре поддържана, а инфото вътре - постоянно обновявано.

Аз пък лично не смятам, че ми трябва допълнително приложение, за нещо, което е възможно в 1 приложение. Плюс един чужденец отде ще знае софспирка или автобус24, като гугъл мапс го имат почти всички (всички телефони след 2010 май)  Андроид телефони, да не говорим, че Google Now ще му го завира в лицето буквално.

Ползвал съм Google Transit в Лондон и честно да ви кажа не мисля, че някое приложение може да стигне на нивото му (говоря за интегрираната му версия в Google Now). Като потърсиш някоя забележителност например, то веднага ти показва най-бързия маршрут с градски транспорт като са написани прекачванията и след колко минути ще дойде следващия. Това важи не само за метрото, но и за целия градски транспорт там, а и са включени всички закъснения, аварии или други проблеми, които ще срещне човек по трасето. Ако това се въведе в София, наистина всичко ще се вдигне на едно по-високо ниво :) .
Ползвах го през цялото си пътуване във Виена, Прага и Будапеща. Мога само да потвърдя колко е удобно.

За това говоря, дори няма да споменавам, колко пъти се обновяват приложенията на гугъл, да не получи пристъп някой. Погледнете и Букурещ, там са го направи веднъж просто, защо те да могат ние не?
« Last Edit: 15.05.2014, 13:54:19 by naskox »

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #14 on: 15.05.2014, 14:39:54 »
За метрото също има смисъл. Ако има авария, Google Now вероятно ще те предупреди и ще предложи алтернативен маршрут.
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline naskox

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #15 on: 18.11.2014, 20:21:07 »
Как мога да се свържа с Център за градска мобилност по този въпрос, без фейсбук, защото там очевидно няма надежда по този въпрос?

Offline ivanovnikolai188

• Приятел на ГТ
  • Линия: ТБ 1 Тролей: 2112
    • View Profile
    • Email
« Reply #16 on: 19.11.2014, 08:48:19 »
Напиши им жалба във виртуалното деловодство, но да знаеш чака се доста за отговор (1 месец мисля беше срока). http://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/complaints
Иначе според мен  няма да е трудно да се интегрира тази система и в София. Повечето спирки ги има маркирани в гугъл мапс, така че само трябва да се въведат кодовете им, линиите минаващи през тях и разписания, но може би ако се сключи договор, гугъл ще ги въвежда, а не ЦГМ.

Offline БЦГМ

• Приятел на ГТ
  • 1, 2, 3, 4, 7, 10, 14, 15
    • View Profile
« Reply #17 on: 29.11.2014, 15:30:16 »
От любопитство погледнах как Google Maps упътва за стигане от Руски паметник до Халите: работи за автомобили и пешеходци, но не и за градски транспорт.  Не знам дали в Центъра за градска мобилност има кой да се занимава да реализира съответния интерфейс за предаване на данни към Гугъл за мрежата на градския транспорт (те така или иначе имат данните, и не би трябвало да изисква непосилно много работа да ги представят в Гугълския формат и да направят връзката за прехвърляне към Гугъл), но има ли град в България, където това вече е направено?

(Не намерих вече съществуваща тема по въпроса, но може да съм я пропуснал.)
Княжевският трамвай заобиколи с ухораздирателни скърцанета по релсите градинката на стария паметник на царя Освободителя и пак пое правата посока към югозапад.(Иван Вазов)

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #18 on: 21.01.2015, 05:58:43 »
Посетете сайта , тествайте. Услугата маршрут с градски транспорт работи. ЦГМ трябва да си направят платен абонамент за услугата и труда на разработчиците. Браво на последните  :goof:
------------------------

Offline EasyWay

• Начинаещ
  • *
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #19 on: 04.02.2015, 10:51:56 »
Посетете сайта , тествайте. Услугата маршрут с градски транспорт работи. ЦГМ трябва да си направят платен абонамент за услугата и труда на разработчиците. Браво на последните  :goof:

by Google translate:

ЦГМ не позволява използването на данни и графици. След като се оставя да се използват данните, ще ги публикуваме на Google карти.

« Last Edit: 04.02.2015, 14:49:36 by EasyWay »