На мен не ми е пречка да повървя малко до спирката, ако ще се возя в по-нормален автобус, а автобус 10 ще спре точно там в Търново, където ми трябва, а не някъде на пощата примерно или АГ Запад (това имах предвид под „пред вратата"). Именно затова автобус 10 ми е най-удобен.
Не го приемай като агитация от моя страна. Просто ти описвам алтернативите, които имаш. Колегата ari_91 вече спомена за маршрутната линия. Тя минава през Южен пътен възел и спира на, да го наречем
"мини-площада" или кръстовището между пазара и Съдебната палата. След това мисля, че ходи до АГ Запад, но не съм 100% сигурен.
Вариантът с влак - при него трябва да отчетем наличието на 4 линии (макар и на не малки интервали) ог МГТ, които обслужват ЖП гара - 4, 5, 13 и още една, която никога не съм виждал, но съм чувал, че има такава (30 или 70 беше).
От тях, бих препоръчал линия 5 едновременно като туристическа и бърза (за ~25-30 мин. си на центъра). Обикаля Царевец и Стария град преди да влезе в "Новия град", а маршрутът й се припокрива на 100% с този на 10 от
тук до
тук. Минават по ул. "Стефан Стамболов" и бул. "Васил Левски".
Приятно прекарване в Търново!
Автобуси 10 и 13 минават по бул. Никола Габровски, но до Пощата 13 стига през Южен пътен възел.
4 и 5 минават - по бул. България.
4 и 13 стигат по един и същи път до Съдебна палата/пазара.
В делник линия 5 е на 20 мин, празник на 60. 4 всеки ден на 60 мин. 13 май беше на 20 мин, но не съм сигурен.