Author Topic: Автобуси  (Read 240766 times)

Offline andrez

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
Re: Re: Перник
« Reply #80 on: 03.09.2007, 15:40:37 »
Не искам да обидя никого, просто публикуваните снимки ме потиснаха...

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #81 on: 03.09.2007, 21:59:21 »
Перник е много красив и приятен град, на мен ми харесва. Бившата ми жена беше от Перник, а пък Перничанки са много готини и диви, а пък в Перник имат и ДАК Чавдар, и Чавдар 11 Г5 , и ЗиУ 9- все перфектни превозни средства, има какво да се види.
« Last Edit: 03.09.2007, 22:09:32 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #82 on: 03.09.2007, 22:03:02 »
Quote from: Ivo
Перник е много красив и приятен град, на мен ми харесва. Бившата ми жена беше от Перник, а пък Перничанки са много готини и диви, а пък имат и ДАК Чавдар, и Чавдар 11 Г5 , и ЗиУ 9- все перфектни превозни средства, има какво да се види.

Да, много са диви, даже и правилника за движение не са чели.............. ае РК  

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
« Reply #83 on: 03.09.2007, 22:06:09 »
Перник е много красив и приятен град, на мен ми харесва. Бившата ми жена беше от Перник, а пък Перничанки са много готини и диви, а пък имат и ДАК Чавдар, и Чавдар 11 Г5 , и ЗиУ 9- все перфектни превозни средства, има какво да се види.

Хм, да не би перничанките да са собственички на тези "перфектни" возила   Ха, мога да си представя: "Айде, скъпи, да се срещнем в пет на Обръщалото, ще дойда да те взема с ДАКа"  
Едит: Май това трябва да бъде в "Бисери" всъщност.
« Last Edit: 03.09.2007, 22:06:52 by Bus_lover »
Quote from: Анонимен мераклия
искам да започна работа като проверител към Бургасбус имам више образувание!

Чакам, чакам, останах си с чакането...

Монолог, ама всички скришно го четат и обсъждат!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #84 on: 03.09.2007, 22:08:56 »
Имам впредвид, че в града има такъв подвижен състав, ама от бързане не съм го написъл правилно. Мерси за поправката, едитнах си мнението.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
« Reply #85 on: 03.09.2007, 22:10:17 »
Аз всъщност иронизирах повече епитета "перфектни возила"  

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #86 on: 03.09.2007, 22:14:22 »
Перник е много красив и приятен град, на мен ми харесва. Бившата ми жена беше от Перник, а пък Перничанки са много готини и диви, а пък в Перник имат и ДАК Чавдар, и Чавдар 11 Г5 , и ЗиУ 9- все перфектни превозни средства, има какво да се види.
ти па кога се ожени бе, та се и разведе  

Offline Ikarus

• Маниак
    • View Profile
    • http://
« Reply #87 on: 04.09.2007, 12:11:48 »
Quote from: andrez
Не искам да обидя никого, просто публикуваните снимки ме потиснаха...
Според мен Перник е УЖАСЕН град.

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
« Reply #88 on: 04.09.2007, 12:42:22 »
Не можете да съдите за един град само по транспорта му - ако беше така, значи Москва и Санкт-Петербург би трябвало да са най-лошите градове на света.

Offline Ikarus

• Маниак
    • View Profile
    • http://
« Reply #89 on: 04.09.2007, 13:05:49 »
Quote from: Bus_lover
Не можете да съдите за един град само по транспорта му - ако беше така, значи Москва и Санкт-Петербург би трябвало да са най-лошите градове на света.
Аз не съдя по транспорта.

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #90 on: 04.09.2007, 13:12:09 »
ще ни кажеш ли нещо повече за градския транспорт на Москва и Санкт-Петербург. Аз никога не съм бил там и ми е интересно да разбера как стоят нещата там

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #91 on: 04.09.2007, 13:34:27 »
Quote from: maniak
ще ни кажеш ли нещо повече за градския транспорт на Москва и Санкт-Петербург. Аз никога не съм бил там и ми е интересно да разбера как стоят нещата там
Имат много, много различни модели автобуси и тролейбуси. Не съм бил там но често разглеждам сайтове. Имат и стари и нови модели и марки, въпреки това всичко е поддържано, рядко има окаяни превозни средства в ГТ особено на Московския (съдя по снимките който съм гледал, за техническа част нямам наблюдения).
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
« Reply #92 on: 04.09.2007, 14:00:18 »
Аз също не съм бил в Русия, но по снимките разбирам, че 95% от подвижния им състав е трагедия - руски и белоруски тролеи навсякъде (имайте предвид, че Москва е считана за световната тролейбусна столица) - ЗиУ, ТролЗа, МАЗ, ЛиАЗ, автобусите са същите боклуци - ЛиАЗ, ЛАЗ, МАЗ, Икарус (естествено най вече от серията 2**, макар и да се намира и някой от 4**) и т.н. Мисля, че имаха и О305 малко, които спасяват положението Но си има специална тема за Москва, тъй че спирам дотук. Само не мога да разбера какво подтикна московчани за една година да се отърват от всичките си чистак нови Скании - единствените им хубави автобуси.
« Last Edit: 06.01.2008, 23:54:33 by Bus_lover »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Перник
« Reply #93 on: 04.09.2007, 21:12:09 »
Та така. Днес ми беше свободен ден и реших да се поразходя до Перник, да видя бившата жета, и да се повозя и да поснимам градският транспорт там. Още с пристигането ми се натъкнах на нещо интересно-нископодов автобус, подобен натози дето имаше в Пловдив марка Ауди, само че този така и не разбрах каква марка е. Както писъх и преди за този автобус, мястото на шофьора е посредата, двигателят е най-отзад в шкаф,вмисля, че автобуусът е дизел-електрически(демек има и дизелов и електрически двигател-дизеловият работи на празни обороти и прави ток за електрическият, който движи автобуса, като тролейбус) .Автобусът е напълно пригоден за инвалиди, вътре има място за инвалидни колички, също така е оборудван с климатик и аудиоуредба. Ето няколко снимки, много странно изглежда, може и да е чисто нов. Автобусът се движеше по линия 22-Перник Село Рударци, намиращо с в планината Витоша.

Разбира се се повозих и на едни от любимите ми тролейбуси- ЗиУ 9. Този има инв.номер 225 и е перфектен, а пък почти през целият път бях сам в тролейбуса. Ето снимка на тролейбуса и на салона

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
« Reply #94 on: 04.09.2007, 21:15:31 »
Какво Ауди????? Това е ДАБ! Потърсете тази марка в полския сайт! Мисля, че и този модел го има.
Ето на:

http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-30842.html
« Last Edit: 04.09.2007, 21:19:53 by Bus_lover »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #95 on: 04.09.2007, 21:19:40 »
Ето още снимки от днес
ДАК Чавдар

Луксозен градски автобус Ден Оудстен-седалките имат полакътници, облегалки за главата и стъпенки за краката, има и обособено място за детски колички. Много добър автобус

Автобус Чавдар 11Г5 по линията Перник-село Ярджиловци.

Съчленен Икарус 280 от ГДР-ският тип, оригинален и отлично запазен

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #96 on: 04.09.2007, 21:30:28 »
Много добро впечатление ми направиха тези автобуси Ивеко

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
« Reply #97 on: 04.09.2007, 22:44:32 »
ДАБчето е просто Автобусът що се отнася до двигателя. Значи от описанието ти да разбирам, че е екологичен, колкото тролеите? Вярно е, че е адски грозен, но в "Кента" и това е поправимо   Добре е, че е нещо като тролей, който е разкъсал оковите (респективно ККМ).
Ивекото и мен ме впечатли отвътре; мека возия при такъв напукан мост... интересно... Макар и да знаем, че за теб и Икарусите возят меко. За свободното място не знам - пак е по-малко, отколкото в Цитаро сякаш.
Хората очевидно са си запазили и от 11Г5, така че всеки от друг град, щом го обхване носталгия, да дойде да им се порадва... а местните пътници да се оплакват от тях и лошото им обслужване  

Offline Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
« Reply #98 on: 04.09.2007, 22:56:19 »
Когато бях в Перник в началото на август ми направи впечатление, че пътниците използват "пълноценно" копчетата за отваряне на вратите. Дори и на Чавдарите са им сложили бутони на тавана и хората наистина ги натискат. А този новия автобус ме е яд, че съм го пропуснал. Трябва да е съвсем скоро пуснат по линия, защото когато бях там ежедневно ми се налагаше да пътувам от града до Рударци и обратно, но тогава го нямаше. Тогава бяха пуснали едно Ивеко, един Щайер и един Чавдар 11Г5 по 22.
« Last Edit: 04.09.2007, 22:57:46 by Balkanton »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #99 on: 04.09.2007, 23:13:48 »
ДАБчето е просто Автобусът що се отнася до двигателя. Значи от описанието ти да разбирам, че е екологичен, колкото тролеите? Вярно е, че е адски грозен, но в "Кента" и това е поправимо   Добре е, че е нещо като тролей, който е разкъсал оковите (респективно ККМ).
Ивекото и мен ме впечатли отвътре; мека возия при такъв напукан мост... интересно... Макар и да знаем, че за теб и Икарусите возят меко. За свободното място не знам - пак е по-малко, отколкото в Цитаро сякаш.
Хората очевидно са си запазили и от 11Г5, така че всеки от друг град, щом го обхване носталгия, да дойде да им се порадва... а местните пътници да се оплакват от тях и лошото им обслужване  
Относно ДАБ-значи дизайнът наистина е малко нестандартен, но мисля, че добре се е получило и изглежда симпатично. А все пак имай впредвид, че един автобус се прави да е максимално удобен и практичен за пътниците и за шофьора, за това се е получил такъв дизайн.  Конкретен пример с този ДАБ-за да е по-лесен за управление предният и задният моста са изнесени най-отпред и най-отзад-така автобусът се изнася по-малко и по-лесно се маневрира, а пък отделно калниците не пречат в салона, защото предните са при шофьора, а над задните е двигателят. Така салонът за пътниците се обособява изцяло с нисък равен под, без никакви високи части вътре. Отделно за комфорта на пътниците се глижи климатик, добро отопление и аудоуредба. Също така се получава, че и мястото на шофьора е обособено между предине два калника, таман няма пътниците да му виснат над главата. А пък двигателят, за да не пречи е сложен в шкаф най-отзад. Така се е получил въпросният дизайн, най-просто го обясних, надявам се ще разбереш, защо понякога се получава такъв нестандартен дизайн.

Относно двигателя-не е баш като при тролейбусите, защото при дизел-електрическо задвижване има и дизелов двигател, но логично замърсява по-малко,защото работи на празни обороти, без да се форсира и товари много, следователно гори и по-малко нафта, прави ток за електродвигателя, който пък задвижва автобуса. Но пак казвам, че конкретно за този автобус не съм сигурен дали точно това е принципът, за съжаление не можах да се повозя, но дано другият път да имам късмета да отида с него до Рударци или до Кладница, искам да дидя как катери баирите.

За Ивекото-вдействителност има много мека возиля, салона е приятен, като цяло много ми харесаха тези автобуси. Ама са старички де-този, на който се возих имаше печат 11.1989 година. Ама да видиш как вървят. Салона е доста широк и просторен. Хубавото беше, и че в рейса имаше само 4-5 човека, и можех да си гледам красивата природа наоколо през големите панорамни стъкла, а нагоре из планината е готино.

Балкантон, системата в Перник е такава-за да слезнеш, трябва да подадеш сигнал до шофьора с бутона, малко преди спирката, иначе ако няма никой на спирката няма да спре. Това е хитро измислено, защото не се налага да спира на всяка спирка, особено за извънградските линии. Конкретно за Ивеко-то също е удобно измислено, защото такива бутони за сигнал до Шофьора има и до вратите, и на дръжките, и на гредите между прозорците, така че можеш да си натиснеш бутона и докато си седиш на седалката. И при Ден Оудстен е така, на софийските също.
« Last Edit: 04.09.2007, 23:24:39 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР