Преди няколко дни се завърнах от кратка почивка до Неапол и ще споделя малко впечатления от градския транспорт в града. Разполагат с една метролиния, няколко линии на градска железница, автобуси, тролейбуси и трамваи. Метролинията е добре разположена за туристически пътувания, свързва централна гара (Garibaldi) със стария град (Duomo, Universita, Toledo, Museo), след което продължава към западните и северните квартали на града. Градът също така разполага с три фуникуляра, два от които са особено популярни сред туристите, достигащи до хълмът Vomero.
Метростанциите са функционални, островни перони с преградни стени в острова, но въпреки това достатъчно широки. Неприятно впечатление ми направи, че на повечето станции - поне централните, до Museo вкл. че нямах обхват на телефона на перона. Нямаше и безжичен интернет. Метрото ми направи впечатление на доста по-подържано и чисто от римското.
Автобус и тролейбус - на спирките няма разписания, но не са и нужни - едва ли могат да се спазват. На някои спирки има електронни табла, които показват времето на пристигане на дадена линия - като ако има закъснение, просто часовникът показва време в бъдещето. Общо взето на разписание в наземните линии едва ли могат да разчитат - когато дойде, тогава. Все някога ще дойде. В Неапол, ако изключим района около Централна гара, не видях никой да бърза за където и да било.
Тъй като основната ми цел на посещение бяха музеи, се бях снабдил с приложението Artecard и с карта за Неапол за 3 дни. Струва 21 Евро и дава достъп до целия градски транспорт в градската зона, достъп до три музея напълно безплатно, а всеки следващ струва 50% от нормалната цена на билета. Определено си струва, като се има предвид, че само Археологическия Музей е 16 Евро. Иначе дневната карта, закупена от автомат, струва 4.20 Евро, единичен билет за 90 минути е 1.20 Евро.