Author Topic: Снегопочистване  (Read 91609 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: Снегопочистване
« Reply #420 on: 04.12.2023, 17:02:06 »
В понеделник бях до 26-та поликлиника на "Проф. Александър Станишев", баща ми ме откара с колата, но навсякъде около нас по тротоарите беше заледено, включително и около поликлиниката, абсолютна пързалка.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #421 on: 04.12.2023, 20:26:16 »
Не разбирам защо за къща плащам 3 пъти повече от подобна квадратура апартамент в Люлин и съм длъжен да си чистя тротоара, а на апартаментаджиите все някой друг им е длъжен ? Да чисти, да подрязва дръвчетата и да коси тревата!!!  :angry:
Аман от несправедливост...
Принципно етажните собствености са длъжни да си разчистват прилежащите тротоарни площи. Друг е въпроса, че в повечето сгради нещата не се случват.
Много от хората, които са под наем казват,че не са длъжни, други ги мързи, възрастните чисто физически не могат.
А в къща - ами ако не си направиш пътечка да излезеш никой няма и да ти я направи.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #422 on: 04.12.2023, 21:04:17 »
Когато си в къща, общите части не са общи, а са си твои. Ако не направиш покрива, на теб ще ти тече.
Затова "къщните" хора са свикнали да се грижат за цялата сграда и прилежащата територия (двор) и са склонни да се погрижат и за тротоара пред нея при нужда.

"Апартаментните" хора обратно - задлъженията им към жилището приключват на прага на входната врата и за всичко извън нея нещата са... сложни. И то не, защото никой няма желание, колкото заради това, че един ще направи, двама ще счупят. Един ще изчисти снега, когато му е задължение, двама няма... и първият после също ще престане да чисти. Кофти материал както се казва - критичната маса има превес в лошата посока.

Имах три паднали дървета в двора. След като ги разчистих, разчистих и едно на тротоара пред съседния блок и то не заради тях, а защото ми пречи на мен да минавам. Там има 9 апартамента, от които в поне 5 са хора в работоспособна възраст, но цяла седмица никой не си мръдна пръста, а на тях дървото също им пречи... но го заобикаляха, защото е по-лесно.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #423 on: 05.12.2023, 09:10:10 »
А в къща - ами ако не си направиш пътечка да излезеш никой няма и да ти я направи.

Не за двора говоря, а за тротоара пред него, където дори и един стол да сложа да продавам доматите дето са ми в повече  то общината ще ми иска тротоарно право! Правото за нея, а задължението за мен !  :)

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #424 on: 05.12.2023, 11:19:11 »
Общината пак си ти, или поне така трябва да бъде… Вдигна се олелия за вдигането на данъците, и в момента изливат милиарди на “фирмите” за почистване… Ако на тях им вменят цялостното снегопочистване, хем няма да го правят, хем ще ти прибират още по-големи данъци…

Считай почистването на прилежащия тротоар за данък в натура и малко физзарядка.

По отношение на ЗУЕС и спазването му, като управител на етажна собственост мога да кажа, че нещата не са толкова сложни. Просто функционалната неграмотност е с все по-увеличаващи се размери…

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #425 on: 05.12.2023, 16:29:32 »
От лични наблюдения в моя блок изпълнението на ЗУЕС зависи много и от културата на хората в блока. Защото от целия блок сме точно 10 апартамента дето имаме желание и правим нещо. Другите си пасуват и гледат тъпо.
От управителя повече зависи частта със събирането на пари, защото аз поне не виждам как ще накараш някой дето го мързи да си вдигне ония части и апартамента му е кочина да поддържа общите части

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #426 on: 09.12.2023, 20:34:06 »
Изглежда след краткия снеговалеж в четвъртък вечерта фирмите или поне част от тях се бяха подготвили за снежна обстановка. Вчера сутринта имаше редица от дежурящи снегорини на „Константин Величков“ между „Свети Свети Петър и Павел“ и „Възкресение“.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #427 on: 09.12.2023, 23:09:52 »
Нормално е при прогноза за снеговалеж, да имат готовност. Друг е въпроса дали ще са на точките или ще се включат директно в почистването.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #428 on: 14.01.2024, 15:25:14 »
Ледена епоха в София: Улици и тротоари директно водят към "Пирогов"
Борис Бонев оправда ситуацията с пропуски в договори

"Тротоари и улици в София по нищо не се различават от ледените пързалки. Минусовите температури след последните превалявания от сняг превърнаха в ад придвижването на столичани, особено на местата, където не огрява слънце.

Вината е обща - както на Столична община, така и на жителите в жилищни кооперации, тъй като пред много от тях ледът е покрил тротоарите.

А те пък са директен билет за "Пирогов". Над 320 души бяха приети в болницата преди уикенда, като 50 от тях останаха за трайно лечение. Най-честите травми са на китка, рамо и подбедрица вследствие на заледените тротоари.

Общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев оправда ситуацията с пропуски в договори на почистващите фирми.

"В сключените от ГЕРБ договори, обаче има съществени пропуски, а именно - НЯМА упоменат час на приключване за почистване на тротоарите, както и в каква последователност да се чисти. Т.е. за разлика от изискванията за спирки до 7:30 ч., при почистването на тротоарите може само да се възложи то да започне, но няма краен срок за приключването му. Отделно в Наредбата не е формулирано точно определение за конкретната площ пред търговските обекти, която трябва да се почисти от тях самите, както и понятието за прилежаща площ към жилищни сгради и кооперации. Затова в момента се подготвят нови технически спецификации към новите договорите, които да урегулират тези дейности", написа в социалните мрежи Бонев.

"За периода от 9.01 до 11.01 са почистени:

- 170 дка спирки с ръчно разпръскване на сол
- 96 дка спирки ръчно от сняг и лед
- 1900 дка тротоари, площади и велоалеи с разпръскване на сол
- 1144 дка тротоари, площади и велоалеи ръчно от сняг и лед
- 161 дка механизирано от тротоари и площади.

Във вторник ще е готова изисканата от мен справка за цялата изминала седмица - почистени декари и наложени глоби на фирмите и частни собственици", допълни той."

https://www.dnes.bg/sofia/2024/01/14/ledena-epoha-v-sofiia-ulici-i-trotoari-direktno-vodiat-kym-pirogov.595270

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #429 on: 14.01.2024, 18:08:23 »
Все пак трябва да се провеждат състезания по фигурно пързаляне с майсторски пируети.  :)

Offline Stoi4o

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #430 on: 19.01.2024, 22:53:16 »
Дали сме подготвени за утрешния снеговалеж или както казва люлинския кмет Георги Тодоров,няма смисъл да се чисти ако не е поне 15-20 см. :laugh: :help:

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #431 on: 23.01.2024, 16:35:46 »
В Люлин преди няколко дни няколко снегорина с проблясващи оранжеви светлини и с флагчета отпред сноваха насам-натам кат герои от анимационни филмчета. За качеството на почистването не знам. Тротоарите със сигурност не са почистени. Не знам как се справят тази зима с почистването, но тази есен някои централни улици останаха затрупани с жълти листа чак до началото на зимата.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #432 on: 23.01.2024, 16:53:09 »
Този път се справиха доста по-добре. Дори в уличката пред моя блок в събота мина снегорин със спуснато гребло, а в неделя още в 7 сутринта имаше работници, които чистеха тротоарите. Разбира се, има какво да се желае още, но се усеща подобрение. Главните улици бяха абсолютно чисти, даже пътят до Златните мостове беше изчистен до асфалт :fan:

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #433 on: 23.01.2024, 18:11:19 »
В неделя вечер не беше съвсем тривиално да стигна от спирката на ТМ 12 Триъгълника до Черепите през подлеза под ЖП линията както и през нощта от клуба до спирката на N2 МС Хан Кубрат, но все пак това не е първостепенна улична мрежа.  :)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #434 on: 23.01.2024, 18:25:56 »
Днес сутринта минах по „Христо Ботев“ от „Клокотница“ до „Стамболийски“. Положението с чистенето на тротоарите е доста шарено. Най-самоуважаващите се обекти са излизали всичко до сухо, някои магазини и най-вече хотел „Централ“. Други са оставили тесни пътечки за по един човек, около този вход и клуба на ДБ е чисто само под терасите, но по-широката част на тротоара не е пипана. Най-скандалното обаче е един затворил магазин близо до „Пиротска“, около който всеки си е почистил, кой както може и иска, някои по-широко, други по-тясно, но пред него никой не е пипал и е жестока пързалка.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #435 on: 23.01.2024, 19:14:24 »
То шаренията е видима, ама е интересно това с табелката "Пансион" явно е работещо, ама малко без желание да почисти дори малко и леда си го хваща и него. А интересно тия тротоари няма ли задължение на общината да почисти пред затворени, закрити или обекти дето не могат да се справят

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #436 on: 23.01.2024, 19:19:54 »
Не, в наредбата ясно пише, че собствениците чистят тротоарите пред техните си обекти. Това, че магазинчето е затворено в момента и няма наемател, не променя нещата.
По рейс и по жена не се тича!

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #437 on: 23.01.2024, 19:29:15 »
Би ми било интересно да разкажеш как стоят нещата с почистването в твоя студен север. Естествено, че Канада е друг свят от гледна точка на снегопочистването спрямо нас, но просто за сравнителна база данни. Иначе за неработещите обекти мисля си не би ли било възможно собствениците да уведомяват общината и да ѝ прехвърлят задължението на нея. Може един човек да е предприемач и да отдава много помещения за магазини под наем на много места в различни части на града и както малките магазинчета в днешно време си сменят наемателите и обектите, които помещават като носни кърпички и всеки следващ прави ремонт, който отнема месеци, нормално е ако си наемодател на десет обекта едно два или три да са непрекъснато в преустройство.
« Last Edit: 23.01.2024, 19:35:07 by AGENT 006 »

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #438 on: 23.01.2024, 19:44:05 »
И в Канада има градове без много сняг през зимата примерно Ванкувър, Виктория, Нанаймо, Принс Рупърт и т.н.  :)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #439 on: 23.01.2024, 19:47:14 »
Именно, това казвам, след като отдаваш под наем и печелиш, твоя работа, като собственик е да си почистваш. Друг вариант е ако наемателят е съгласен, той да го прави, но като му приспаднеш разхода за почистването от наема. Това, че някой си се мести и прави ремонти/преустройства нищо не променя. Няма как да го прехвърлиш на общината - вменено ти е като задължение и това е. Преди да замина, зимата, когато се налагаше на работа - "да не ви притеснявам, ама айде долу с лопатите!". В Канада е друго - общината чисти и тротоарите/алеите с малки тракторчета - снегоринчета, след което отзад хвърлят сол.
По рейс и по жена не се тича!