Author Topic: Метродиаметър 3 - обща тема  (Read 574187 times)

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Re: Метродиаметър 3 - обща тема
« Reply #1880 on: 07.12.2021, 20:56:31 »
Има ли логично обяснение, защо на входа на МС Горна баня от подлеза пише "Не е вход"?

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1881 on: 11.12.2023, 17:38:35 »
Понеже ми се струва нередно да създавам нова тема по въпроса реших да съживя тази.
Преди време ми попаднаха едни статии по отношение на интервала на движение на метросъставите. И там някакъв отговорен човек от Метрополитен (нямам ясен спомен кой) заявяваше, че поради специфика в ОТ на метрото нямало как да се скъсят интервалите на движение. Аз не съм специалист по ОТ за метрополитен, но съм запознат с работата на АЛС/АРС комбинирани или не с блок-участъци като ОТ-механик.
В Русия с абсолютно аналогична ОТ като нашата по първи/втори, както и с тази по трети метродиаметър съвсем спокойно си движат състави на двуминутен интервал. Та предвид това нещо се запитах защо ни взимат за будали като твърдят, че ОТ им пречи като явно причинните са други - най-вероятно недостиг на състави

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1882 on: 11.12.2023, 17:55:25 »
Нещата са комплексни. И в Прага имат интервали от 1,5 минути. При нас проблемите са с обвързаността между двата диаметъра, броя на наличните състави, за колко време и къде могат да обърнат посоката на движение…

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1883 on: 11.12.2023, 18:15:19 »
АЛС позволява интервал 90s, но в метрото в София има много участъци, които няма как да се изминат за такова време примерно Сердика - СУ, Национален стадион - Жолио Кюри. :rolleyes:

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1884 on: 11.12.2023, 18:24:17 »
АЛС позволява интервал 90s, но в метрото в София има много участъци, които няма как да се изминат за такова време примерно Сердика - СУ, Национален стадион - Жолио Кюри. :rolleyes:
Факт, но наличието на блок-участъци позволява да не се движат на междугарово/междустанционно разстояние. Според мен повече се касае до организация и до наличие на състави. Защото по клипове съм виждал в други метрополитени за каква стегната организация при обръщане на състава става дума. Не както у нас - обръщаме на станция Бизнес парк 5-6 минути - докато се разходи машиниста, докато си оправи апаратурата....

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1885 on: 11.12.2023, 18:38:23 »
В София на този етап няма необходимост от интервали по-малки от 3 мин.
Стане ли необходимо, ще бъде направено рано или късно по един или друг начин.

За движение на 90 секунди (както е в Прага) трябва да се работи само на АЛС/АРС, а светофорите се изгасяват. Другото ограничение в момента е прохлъзването на Стадиона, заради големият наклон от Ж. Кюри до там. Заради това прохлъзване, влак от Ж. Кюри може да потегли едва след като предишният влак е вече спрял на Стадиона, но ще трябва да потегли на жълто. Понеже това също се избягва (за всеки случай, страх лозе пази), влаковете потеглят само на зелено, което се получава точно за 3 мин - когато предният влак напусне станцията на Стадиона.

Понеже се спомена аналогията с АБ с проходни сигнали в железницата, в участъците с голям наклон (напр. Вакарел) също има такова прохлъзване и в посока надолу, проходните дават разрешително показание при свободни не един, а два блок-участъка след тях.
« Last Edit: 11.12.2023, 18:43:15 by bdz43r »

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #1886 on: 11.12.2023, 18:50:31 »
От Жолио-Кюри към Стадиона няма ли междинен светофор? Има ли минимална дължина на блок-участък, и може ли да се добави такъв в надолнището, така че при влак на Стадиона, на Жолио-Кюри да е зелено?
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1887 on: 11.12.2023, 19:02:29 »
Именно, има един по средата и втори, който се явява входен на станцията.
За да светне жълто на Ж. Кюри, предният влак трябва да е отминал не само първия (този по средата), но и втория (входния на станцията), т. е. влакът да е спрял или почти спрял на Стадиона. Това двойно разстояние зад последния разрешителен сигнал се нарича "път на прохлъзване" и е предназначено за спиране на влак с недостатъчна спирачка, прегряла при спускането по стръмния наклон. Не съм запознат с точните норми в метрополитена в тази насока, но в железницата се прилага и за далеч по-малки наклони.
Разбира се, добавяне на още един блок-участък решава този проблем, а правилата на Метрополитен доколкото знам не се контролират от някоя по-висша институция (както е ИАЖА за железницата), тъй че това може да се и отмени напълно, ако се наложи.
« Last Edit: 11.12.2023, 19:10:14 by bdz43r »

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #1888 on: 11.12.2023, 19:19:47 »
..., а правилата на Метрополитен доколкото знам не се контролират от някоя по-висша институция (както е ИАЖА за железницата), тъй че това може да се и отмени напълно, ако се наложи.

Това ми се вижда доста притеснително на фона на обществения интерес и броя превозени пътници. Трябва да има независим регулатор на оперативната дейност.
Иначе такъв "път на прохлъзване" трябва да има на всички линии в железницата по които се движат ЕМВ32  :laugh:
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1889 on: 11.12.2023, 20:03:27 »
То на теория съм го виждал този интервал от 1.5 мин на нормална АБ с проходни но по 4 сигнална система - там има и едно допълнително показание зелен+жълт - което заменя точно този път на прохлъзване и ти дава допълнителен блок-участък разстояние. Измислено е добре, но знам, че у нас 4сигнална АБ с проходни няма въведена.Не че пречи да се въведе.
Между другото това съм го виждал като вариант за Киев и за московското метро с такива 4 сигнални блок участъци с работещ АЛС/АРС

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1890 on: 11.12.2023, 20:19:20 »
Косвено четиризначна АБ при работещ АЛС имаше по линията София - Карлово. Там АЛС можеше да дава информация за показанието на следващия проходен сигнал, съответно машинистът получава информация за червеното на два блок-участъка преди него. Тази възможност се ползва и в момента в Чехия, където това е условието за движение със скорости над 120 км/ч.

По старите две линии на метрото в София, блок-участъците на АЛС/АРС са по 120 метра и допустимите скорости според близостта до края на разрешението за движение са четири - 20, 40, 60, 80, така че практически и в момента имаме четиризначна АБ, но само при движение само на АЛС/АРС без светофори. Оригиналната съветска концепция предполага това да е обичайният режим на движение, а светофорите са работят само в извънредна ситуация, за да се прибере влакът при повреден АЛС/АРС, при което се осигурява задължително и втори човек в кабината.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #1891 on: 14.03.2024, 18:13:29 »
Добре де, а според вас как би могъл да се ускори МД3? Средната му скорост е около 28 км/ч, което е ниска скорост за метро. Как бихте го построили вие, така че да е по-бърз? Ако нямате отговор, тогава обаче най-вероятно просто си мрънкате.
Можеше станцията на НДК да се изнесе от източната страна на бул. „Витоша“ и да няма станция „Свети Патриарх Евтимий“, за която си оставам на мнение, че можеше и без нея, но като изключим участъците с криви правите също са далеч от оптимума. Например покрай депо „Земляне“, между „Медицински факултет“ и „България“ и между „България“ и „Красно село“. Смятам, че има място да се дръпнат от 3 до 5 минути преспокойно и с така построените станции.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #1892 on: 14.03.2024, 18:25:15 »
Но пък сегашната НДК 2 обхваща и Петте кьошета, докато една станция от източната страна на Витошка би имала пътникопоток, сходен с този на НДК 1. А и не подценявайте МС Св.Патриарх Евтимий, тъй като мястото е много оживено не само заради класиката "среща на Попа".
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #1893 on: 14.03.2024, 18:46:16 »
Така или иначе вече е построена станция на „Патриарх Евтимий“, така че няма значение.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline hmartinov

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1894 on: 04.09.2024, 08:51:22 »
Здравейте, преди няколко месеца попаднах на този форум, а от скоро се регистрирах. Интересно ми е, до колко е изградена шахтата (резкият завой, който прави влака) между Орлов мост и Театрална, където ще бъде разклонението към ж.к. Гео Милев. Виждам, че има изградена шахта, но до къде е изградена и едва ли има релсов път, виждам само че има сложени семафори?

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #1895 on: 21.09.2024, 13:24:17 »
Относно станцията на Шипченски проход: би било по-функционално до ИЧС, тъй като наблизо има и много жилищни сгради, границата на Слатина и Гео Милев, както и автостанция.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline CNN

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1896 on: 16.10.2024, 22:57:36 »
Здравейте, преди няколко месеца попаднах на този форум, а от скоро се регистрирах. Интересно ми е, до колко е изградена шахтата (резкият завой, който прави влака) между Орлов мост и Театрална, където ще бъде разклонението към ж.к. Гео Милев. Виждам, че има изградена шахта, но до къде е изградена и едва ли има релсов път, виждам само че има сложени семафори?
Изградена е само шахтата. Няма никакви семафори, свефори или  светофари. Най вероятно близо до тази шахта ще се прави друга за да се извади тунелопробивна машина когато прокопае тунела и след това двете ще се свържат.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1897 on: 17.10.2024, 00:29:01 »
Семафори няма вече почти никъде с изключение на 16-та железопътна линия Септември- Добринище.

Offline radk0_99

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1898 on: 02.11.2024, 20:41:37 »
Стрелките за отклонението към новия клон към Окръжна болница вече поставени ли са или ще се спира движението за да ги монтират?

Offline CNN

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1899 on: 03.11.2024, 22:03:46 »
Стрелките за отклонението към новия клон към Окръжна болница вече поставени ли са или ще се спира движението за да ги монтират?
Няма сложени стрелки! Иначе най вероятно малко преди пуска както към Левски така и към Младост ще бъде спряно движението за 24 часа както стана при пуска към Овча Купел за настройка на СВТС то.