Author Topic: Метродиаметър 3 - обща тема  (Read 574270 times)

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Метродиаметър 3 - обща тема
« Reply #1000 on: 25.01.2011, 14:53:17 »
Съгласен съм, трамвай №5 е най-модерният трамвай в София в момента, движи се бързо и начинът на обявяването на спирките наподобява този на метрото - "следваща спирка ...". След като са закупили за тази линия такива модерни трамвайчета, какво ще ги правят ако по Цар Борис ІІІ тръгне метрото?

Ще ги приберат в музей...
Какво мислиш, че ще ги правят - ще ги пуснат до друга линия

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #1001 on: 25.01.2011, 15:07:16 »
Въртиш се в кръг.
Вече ти казах, че тази достъпност не е отпимална.
Добави и отклонение по Макгахан със станция при сегашната последна спирка на тролеи 2 и 4, както съм подкрепил предложението на Krupa и вече ще е достатъчно, а оттам и към Чепинско шосе!
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1002 on: 25.01.2011, 15:10:02 »
Между другото, сега като се поинтересувах се оказа, че и Овча Купел е строен след проектирането на трасето на третия метродиаметър - Още един пирон в ковчега на трасето и неговата актуалност към днешна дата! Добре, че все пак има замислено някакво отклонение натам.

Аз имам някакво съмнение, че е имало планове за застрояване на Княжево с панелки в амфитеатрален вариант по склоновете на Витоша и Люлин и затова е проектирано метрото дотам. Такива има в Шумен, Ямбол, Търново, Благоевград и др.
« Last Edit: 25.01.2011, 15:13:33 by viktorlc »

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1003 on: 25.01.2011, 15:40:16 »
В Ямбол няма амфитеатрални блокове, защото единствения хълм тука е Боровец и на него няма ни един блок... :D

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1004 on: 25.01.2011, 15:52:15 »
........
Аз имам някакво съмнение, че е имало планове за застрояване на Княжево с панелки в амфитеатрален вариант по склоновете на Витоша и Люлин и затова е проектирано метрото дотам. Такива има в Шумен, Ямбол, Търново, Благоевград и др.
Никога не е имало такива намерения. Трябвало е да се проектират три диаметъра, които общо взето ще обслужват равномерно цялата му градска територия.

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1005 on: 25.01.2011, 16:32:31 »

Аз имам някакво съмнение, че е имало планове за застрояване на Княжево с панелки в амфитеатрален вариант по склоновете на Витоша и Люлин и затова е проектирано метрото дотам.
Не е съвсем така:
Когато е правена първата Генерална схема, Трети диаметър е даден само като направление, дори без окончателно разработени места за станции, с изключение на възловите с другите диаметри.
Още тогава се е разбирало, че това е далекоперспективен план.
Подробна разработка е правена само за Първи диаметър, но дори за него, както е известно, е имало различни виждания и докато се е стигнало до фаза строителство, неговият конкретен маршрут е претърпял промяна.
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

Offline aliaska

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1006 on: 25.01.2011, 17:15:22 »
Статията, която прочетох в темата "Спаси метрото" зА пресичанията по Борис на различни нива ме озадачиха доста. Как мислят да стане това? То няма ли да се получи като влакче в увеселителен парк нагоре-надолу....нагоре-надолу...!? Или да го правят изяло подземно или на естакада по цялото трасе иначе е абсурдно...

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1007 on: 25.01.2011, 18:38:12 »
Статията, която прочетох в темата "Спаси метрото" зА пресичанията по Борис на различни нива ме озадачиха доста. Как мислят да стане това? То няма ли да се получи като влакче в увеселителен парк нагоре-надолу....нагоре-надолу...!? Или да го правят изяло подземно или на естакада по цялото трасе иначе е абсурдно...
Братоев още бленува, че ще построи естакадка до Околовръстното. Друг по-евтин начин на пресичане няма! Иначе си става баш като атракционните влакчета.

Offline aliaska

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1008 on: 25.01.2011, 18:56:16 »
Братоев още бленува, че ще построи естакадка до Околовръстното. Друг по-евтин начин на пресичане няма! Иначе си става баш като атракционните влакчета.

От друга страна, ако е автономно, закрито и недостъпно за зложелатели, то единствената разлика с класическото метро ще е подвижния състав, смисъл, ако е на естакада до околовръсното и през цялото трасе е закрито като надземните участъци по МД1 май проблеми няма да има...пък това, че спирките ще са през 500-600 метра да кажем общо ще се увеличи времепътуването от Княжево до Левски с колко ..10 мин?... Т.е ако се приеме проекта за леко метро и то е напълно автономно както обяснява Братоев според мен няма да има проблем и така да е. Пък и Метровагонмаш не правят трамваи нали? :Д :D :D :D

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1009 on: 25.01.2011, 19:13:19 »
Правят жп автобуси, така че...

Offline gogo

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1010 on: 25.01.2011, 19:50:52 »
Естакада до блоковете по Борис? Това, ако се случи, живеещите в блоковете до самия булевард трябва да линчуват някого.

Offline popov.dinko

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #1011 on: 25.01.2011, 20:44:41 »
      Не си спомням добре да се е коментирало какви други варианти се предвиждат освен надземно и подземно изпълнение на МД 3. Но мнозина ще се съгласят на варианта: Подземно от гара Подуене, през СУ, НДК, до Гешов, частта, която ще бъде прокопана с къртица / със сигурност /.
Това да бъде отсечката, която да е като класическо метро. Със 6-7 станции, които са достатъчни за да функционира метродиаметър 3 без проблем. А извън  двата края на подземното трасе да си работят трамваите - по Ботевградско и Цар Борис. Това, на първо време мисля,че е достатъчно...

Offline Jorr

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1012 on: 25.01.2011, 21:14:14 »
И според мен това е най-добрата идея за момента.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1013 on: 25.01.2011, 22:27:32 »
Естакада до блоковете по Борис? Това, ако се случи, живеещите в блоковете до самия булевард трябва да линчуват някого.
При всички случаи няма да им е по-шумно, отколкото с таралясниците 3**, лашкащи се доскоро по петицата. Пък и булевардът ще се асфалтира и това силно ще снижи шума.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1014 on: 25.01.2011, 22:34:32 »
Динко направи разумна хипотеза като компромис между цена и безумно пресичане на кръстовища "а ла Хюстън" - подземен участък не от Руски паметник, а от Лагера и естакада нататък по ЦБ3. Към това бих добавил отделяне на лъч след МС Пирогов или Акад.Гешов в посока гара Стан и нататък - към Овча купел. Може даже лъчът Овча купел да се изпълни с приоритет при запазване на ТМ5 до изпълнението на лъча Княжево.

Offline iashu

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1015 on: 25.01.2011, 22:41:30 »
ако ще има подобна естакада, то има поне 2 причини тя да е от противоположната страна на сегашното трасе на трамвай 5, т.е. по западния тротоар-
1.от тази страна сградите са много по- малко
2. за завой към овча купел няма да има нужда да се пресича Борис

друг възможен вариант е да направят тесни основи за естакадата (например 0.5-1 метър), тя да е по средата на булеварда, върху бъдеща мантинела.
ако не е инжинерно възможно да се направи достатъчно висока естакада с тесни колони, би могло да си е с по два реда колони, а пък между тях по протежение на булеварда да е пешеходната/вело алея

Отклонение при Пирогов би било стръъмно, но пък би могло да прави ценна връзка и с Красна Поляна.
« Last Edit: 25.01.2011, 22:44:43 by iashu »

Offline aliaska

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1016 on: 25.01.2011, 22:49:39 »
Може да е над сегашната велоалея, за да не е под прозорците на хората.... посредата на булеварда предполагам няма да стане...

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1017 on: 25.01.2011, 22:55:16 »
Като чета какви идеи за разполагане на естакада има тук, направо ми се плаче като си помисля как ще се съсипе булеварда, покривайки го наполовина с железа и вечна сянка...  :( Това няма да е София, в която искам да живея!!!
« Last Edit: 27.01.2011, 19:09:05 by KRUPA »
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1018 on: 25.01.2011, 23:15:55 »
От входно-изходните артерии Борис май е с най-приветлив вид-много зеленина. С тези естакади,ще бъде опропастен.

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1019 on: 25.01.2011, 23:29:30 »
Абе какви естакади ви гонят? :D
Самия Братоев казва, че идеята за лекото метро е да изперат малко парички преди да почнат класическото метро, а естакадата е сложна и скъпа, която няма да се построи са 5-6-10 години експлоатация, освен това - кой ще е тоя ненормалник, дето ще проектира естакада на булевард като ЦБ3?