Author Topic: Молове, хипермаркети и други магазини  (Read 581883 times)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Да бе, само като се сетя за ЦУМ през 80те. Уж така, но все няма това, което искаш. В секцията за детски дрехи всичко сиво, тъмносиньо, кафяво, черно. Майка ми иска да ми купува такива блузи, панталони, якета, понеже други няма, аз се дърпам и не искам, понеже не ми харесват. Същата история с обувките, на всичкото отгоре ти правят и мазоли. Маратонки.....няма. Готова да почне да ме бие пред хората: "Ти разбираш ли, че друго няма!" За други неща да не говорим. Металните конструктори от Брацигово - свършили. Горе на щандовете за телевизори, перални, хладилници: само табелки: "Телевизори няма!", "Перални машини няма!" Или ако има телевизори - само черно-бели. Айде стига!
По рейс и по жена не се тича!

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
Разбрахме, че ти си имал някакви проблеми с властта от времето на комунизма. и постоянно хващаш дребни проблеми от тогавашната реалност и ги раздуваш до безкрайност.

На всеки, на който му е любопитно, му предлагам следния експеримент. Избира си 2-3 квартала в София и започва да се разхожда из тях при хубаво време. И да търси хора, които са на 70 и повече години, и са седнали да си почиват по пейките. това означава, че са били на 30 години през 80-те години. а не са били деца. И да ги пита какво мислят за ЦУМ, за Халите, и за всички други въпроси, които се изопачават от днешното политическо говорене. Ама да пита много хора. Резултатът ще е следния: на всеки 100 човека, един ще каже нещо лошо. Който не вярва да пробва сам.

И като се заговорихме за телевизори - към края на 80-те години всички домове, в които съм влизал, имаха цветни телевизори Велико Търново - от онези с японските кинескопи. включително и в моя дом. Дядо ми на село се беше сдобил със същия. Нито едно от въпросните домакинства не е било на партийни членове, активни борци или нещо подобно.

А, и пералня имахме - Перла 04. тази с врътките.

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Държа да отбележа, че Кауфланд нищо не спази от обещанията си. Вътрешният часовник възстановен в Трамкар през 1997 не работи и май няма да работи. Хвалят се с чаовника в кулата че работи, което за техните мащаби е нищо. Можеха да изберат ретро лампи висящи от покрива, а не обинкновенни пастмасови като от Икея. Плочките са си стандарните от интериора на всеки Кауфланд. Шокиращо за мен е като влезеш от страничните входове да те посрещне преграда което затваря вътрешното пространство и тотално е в разрез със замисъла за свободен достъп до щандовете от улицата. Щандовете са нагъчкани и няма никакви по-специални храни. В подземният етаж има Пица лаб, кафене, офиси на А1 и Теленор и магазин за вино, сред останки от кулите на портите на Сердика. Единственото нещо което ми хареса е паната с история и изложените архелогически предмети намерени в центъра на София. Като цяло корпоративна пошлост, която ще посещавам в краен случай.
The Grand Tour

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
И аз се опасявах от това.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ето за това хората са гневни.

Тези "гневните", които правеха живи вериги около частна собственост и "спасяваха" преди няколко години никакви ги няма, техният "гняв" е точно три дена колкото за пред камерите. В крайна сметка работещите институции в лицето на НИНКН се наложи да върши работата около ремонта на Халите, а не те. Аз гневно ще вляза в Халите и ще си напазарувам като бял европеец опаковани по всички правила стоки без да се налага да ходя от сергия на сергия, пък който не му харесва ей го Женския пазар, там ще получи всичко с подобаващия брой бактерии по него, лично подадено през тезгяха. Досущ като в добрия стар социализъм.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Тук попресоли малко манджата…

НИНКН нямат грам капацитет в момента, по щат са 20 души - целенасочено или не… В резултат си заминаха и заминават/ унищожават редица сгради и други обекти… В България почти не можем да говорим за опазване на културно наследство…  :rev:

Относно европейският Кауфланд - трябва да си разгледам снимките на телефона и да споделя изтеклите срокове на годност, накацалите мухи и хлебарките, както и корпоративния им паркинг на втория етаж до централата им до затвора - дето е като паркинг в завода на БМВ и Ауди - 100+ чисто нови с регистрация или все още без автомобили…

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Тук попресоли малко манджата…

НИНКН нямат грам капацитет в момента, по щат са 20 души - целенасочено или не… В резултат си заминаха и заминават/ унищожават редица сгради и други обекти… В България почти не можем да говорим за опазване на културно наследство…  :rev:

Предписанията им са взети под внимание от новия собственик и изпълнени, за разлика от много други ремонти и проекти из София.

Относно европейският Кауфланд - трябва да си разгледам снимките на телефона и да споделя изтеклите срокове на годност, накацалите мухи и хлебарките, както и корпоративния им паркинг на втория етаж до централата им до затвора - дето е като паркинг в завода на БМВ и Ауди - 100+ чисто нови с регистрация или все още без автомобили…

Както за всеки влак си има пътници, така и за всеки магазин си има клиенти. Който не му харесва нещо отива при конкуренцията.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Нищо предишно не са поканили, изринали са всички глупости от преди и се е получило чудесно. По-просторно и светло от преди, доближава се до подредените щандове от 70-те, глупавото кафене по-средата най-накрая е изчезнало. Отлично като цяло, браво на Кауфланд за свършената работа. Най-накрая имаш чувството че влизаш в марктхале а не в базар в подземията на НДК от началото на прехода.

Който е свикнал да папка фермерски кебапчета със съмнително съдържание, ще се съгласи с теб. Изринатите глупости са уникалният щанд с нидерландски сирена които не се намират никъде другаде в София, щандът с голямо разнообразие на рядка риба от северни морета, както и щандът с уникални европейски сладкарски изделия които също трудно се намират в България. Освен това за да знаеш как е било през 70-те, трябва да си поне на 60 години сега.

ще си напазарувам като бял европеец

Очаквания vs реалност. Не като бял европеец, а кат мургав сиганин.

опаковани по всички правила стоки без да се налага да ходя от сергия на сергия, пък който не му харесва ей го Женския пазар, там ще получи всичко с подобаващия брой бактерии по него, лично подадено през тезгяха. Досущ като в добрия стар социализъм.

Кой е виновен че след всички ремонти Женския пазар не е станал по-европейски? В редица големи градове по света големите пазари и пазари на закрито като Халите се ценят повече от вериги хипермаркети, поне що се касае до плодове, зеленчуци, ядки и млечни продукти. Освен това ти дават да избираш.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Явно Халите и ремонта им ще се превърнат в поредната тема с разнообразни мнения от - "страхотно е" до "въобще не ми харесва", ама за да не изпадам в крайност ще кажа, че май излъганите очаквания ще са в повече.
А за неспазените обещания - няма ли контролен орган, който да заеме някаква позиция

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
А за неспазените обещания - няма ли контролен орган, който да заеме някаква позиция

Не знам за какви неспазени обещания става въпрос, всичко което обещаха го спазиха. Ако някой е очаквал Кауфланд да продава вътре яйца на селския кооператив на бабите от Бистрица вместо яйца от техния канал на доставки - да, тези очаквания за огромно съжаление не са се сбъднали.

Който е свикнал да папка фермерски кебапчета със съмнително съдържание, ще се съгласи с теб. Изринатите глупости са уникалният щанд с нидерландски сирена които не се намират никъде другаде в София, щандът с голямо разнообразие на рядка риба от северни морета, както и щандът с уникални европейски сладкарски изделия които също трудно се намират в България. Освен това за да знаеш как е било през 70-те, трябва да си поне на 60 години сега

Халите бяха и винаги са били мислени като магазин за широката маса клиенти, които ежедневно да го посещават, да си пълнят торбите догоре на ниски цени и да излизат доволни. Това което описваш ти не е магазин за стоки от първа необходимост а изложбена зала. Имаме вече един такъв в ЦУМ благодарение на ловките приватизационни сделки от времената на дивия капитализъм, Халите бяха на път да се превърнат и те в това, Кауфланд ги върна в правия път и върна предмета на дейност на оригиналния магазин от времето когато е строен. Който иска да гледа уникални нидерландски сирена през витрината може да отиде в ЦУМ, или да отскочи до Нидерландия.
« Last Edit: 25.05.2024, 21:11:15 by fafan »

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Ако някой е очаквал Кауфланд да продава вътре яйца на селския кооператив на бабите от Бистрица вместо яйца от техния канал на доставки - да, тези очаквания за огромно съжаление не са се сбъднали.
Това е можело да бъде договаряно между общината и Кауфланд, защото май е предмет на задължения на държавата да подпомага местното производство

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ако някой е очаквал Кауфланд да продава вътре яйца на селския кооператив на бабите от Бистрица вместо яйца от техния канал на доставки - да, тези очаквания за огромно съжаление не са се сбъднали.
Това е можело да бъде договаряно между общината и Кауфланд, защото май е предмет на задължения на държавата да подпомага местното производство

Не ми е известно такава възможност за договаряне, на базата на какъв закон ще се базира? Какво ще продава търговецът си е негово решение и тук държавата няма как да го принуди, ако иска да подпомага местното производство може държавата да изкупува продукция за държавния резерв например, но не да принуждава частни търговци за нещо.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Стига глупости. Докато на всичко местно и българско се лепва етикет "био" и цената му се вдига с 30-50% от тази на небългарското и небиото, хората ще си купуват домати от Гърция, чесън от Китай и мед от Украйна. Един такъв супермаркет само за био местни продукти нали отвори в България мол и естествено изкара броени месеци. Помисли и дали бабичките от селския кооператив на Бистрица могат да задоволят с продукцията си търсенето на яйца в Кауфланд...

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Ами бабите със сигурност не могат, но аз като човек работещ в Метро, което също продава в доста големи обеми, мога да кажа че специално с плод-зеленчука се работи на регионален принцип, и като изключим зимния период, се зарежда всеки магазин от местни за региона производители. С яйцата положението е подобно, винаги се зареждат български, единствено при много стресови ситуации като салмонелата в два от най-големите производители в България преди два месеца, се наложи да се вкарат полски. След два месеца отново всичко беше нормално в производството, цените паднаха отново и си имахме достатъчно яйца от български производители.
За трамвайния транспорт!!!!!

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Ако се договори бабите да снабдяват магазините в София ще е пак добре. Не може корпорациите да мачкат интересите на производителите само защото производителите са малки.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
Ти въобще прочете ли какво пише едно мнение преди теб или си плямпаш ей така?

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Ако се договори бабите да снабдяват магазините в София ще е пак добре. Не може корпорациите да мачкат интересите на производителите само защото производителите са малки.

Бабата с 10 кокошчици не е производител. За да снабдява магазините в София, които и да са те, бабата ще трябва да регистрира фирма, да изкара всички необходими документи от БАБХ, да осигури логистиката и след като евентуално премине през всички необходими стъпки ще сметне, че няма сметка да зарежда Кауфланд и е по-добре да излезе на улицата да си продаде яйчицата. Общо взето май не правиш разлика между "бабите" и производителите и не знаеш какво точно искаш да кажеш.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Общо взето май не правиш разлика между "бабите" и производителите и не знаеш какво точно искаш да кажеш.
Използвах "бабите" само като пример. Знам, че не са фирма, знам че трябва да имат куп сертификати, но дори малък производител трудно ще се справи с веригите.
А за държавата и частника - да няма как да се наложи нещо, но има как да има законови облекчения пред предлагането на местни марки и продукти

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile

Халите бяха и винаги са били мислени като магазин за широката маса клиенти, които ежедневно да го посещават, да си пълнят торбите догоре на ниски цени и да излизат доволни. Това което описваш ти не е магазин за стоки от първа необходимост а изложбена зала. Имаме вече един такъв в ЦУМ благодарение на ловките приватизационни сделки от времената на дивия капитализъм, Халите бяха на път да се превърнат и те в това, Кауфланд ги върна в правия път и върна предмета на дейност на оригиналния магазин от времето когато е строен. Който иска да гледа уникални нидерландски сирена през витрината може да отиде в ЦУМ, или да отскочи до Нидерландия.

Каква изложбена зала? Не си разбрал. Искаш да кажеш че в предишния си вид (преди 2020 г.) Халите са били едва ли не за мега скъпи луксозни стоки. Това изобщо не е вярно. Отличителната черта на Халите тогава се криеше в разнообразие от стоки на различни цени. Имаше доста щандове със стоки на достъпни цени. Сирената, рибата, бонбоните, всичко това беше на достъпни цени. За сравнение, в Кауфланд и други разпространени вериги има доста по-скъпи сирена които по вкус отстъпват на тези които се продаваха в Халите. При това положение е нелепо да се говори за стоки от първа необходимост тъй като наблизо има Била, Лидл и още куп малки магазинчета в преките на Пиротска, Цар Симеон и др. Там можеш да си купиш всичко от дребни стоки за дома до битова химия на сносни цени, понякога по-евтино отколкото в супермаркетите.
В архитектурен аспект реконструкцията е ок, но от гледната точка на предлагания асортимент и търговските площи, Халите се превърнаха в чист Кауфланд. Бонбони Merci и Lindt, чипс Ruffles, все стоки които се продават на всяка крачка в София и не само. С какво може да те грабне? След като еуфорията от откриването и специалните оферти отшуми, на кого ще бъде интересно? Може би само на живущите в квартала. А преди често пазарувах там, а ти ми говориш за зяпане на витрини.
« Last Edit: 28.05.2024, 14:24:30 by New_Passenger »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
Аз вече трети ден ходя. Няма игла къде да падне. След това минаваме и през Лидл, който е на няколко крачки. Там никой, сами бяхме в магазина  :D