Author Topic: Молове, хипермаркети и други магазини  (Read 581918 times)

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
Откриването на Мега Мол през 2014 г.

Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
Лидл в Люлин 5 щял да става “аутлет филиал” каквото и да значи това.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Ще бъде аутлет на Лидл където ще се аутлетва всичко без хранителни стоки, разбира се. Преди няколко години до Лидл в Младост 3 имаше временна постройка, нещо като малко аутлет пазарче на Лидл. Сега май я няма защото се строи нов блок или магазин.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Niko.G

• Маниак
    • View Profile
В Бургас през 2015г. е имало такъв аутлет.
SUMC - Desordem e Regresso.

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
Кауфланд в Халите отваря на 23.05

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
 "Кауфланд" отваря халите на 23 май. След 50 млн. лв. и една година ремонт
Германската верига хареса сградата в центъра на столицата преди три години

"Магазинът на "Кауфланд" (Kaufland) в Централните хали в София ще отвори за посетители на 23 май. Обектът бе открит след продължили една година ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата, съобразени с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата.

Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лв. От "Кауфланд" уверяват, че околното пространство е запазено, че не са правени промени по фасадата, а всички елементи по нея са претърпели само и единствено реставрация, почистване, консервация.

Халите ще са най-централният столичен магазин на германската верига, която е лидер в търговията на дребно в България с годишен оборот над 2.2 млрд. лв.

Хипермаркет плюс

Магазинът в Централните хали е разположен на над два декара площ в историческата сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г. В него ще има 15 000 стоки, сред които месо, риба, млечни храни, хляб и плодове и зеленчуци, произведени от над 170 български фирми.

На панорамна тераса са разположени сладкарница, заведения за традиционни български ястия, за вурстове и продукти от австрийската кухня, за суши, нудли, пролетни рулца и гьоза.

На ниво "сутерен" в сградата, сред запазени древни археологически останки, са обособени зона за история и култура, детска книжарница, заведения, обекти за услуги. Паркингът е с 69 места.

Очаква се да бъдат отворени 110 нови работни места.

Тригодишната подготовка

През юли 2021 "Кауфланд България" обяви плана си да открие свой магазин в софийските Централни хали, а година по-късно стана собственик на имота. Срещу 34.8 млн. лв. компанията притежава сградата с 3435 кв. метра площ и парцела от 7 декара.

От началото на века емблематичната сграда паметник в центъра на столицата беше собственост на израелската "Ащром". Тя отдаваше под наем обекти на различни търговци, като приходите на дружеството й "Централни хали" годишно бяха около 4 млн. лв., а чистата печалба - около 1 млн. лв.

Сделката предизвика нееднозначни обществени реакции. Беше организирана даже подписка против инвестицията. За да гарантира прозрачност, компанията създаде информационна интернет страница, с архитектурните планове, детайли и визуализации на проекта.

В крайна сметка инвестиционното намерение изчака "Кауфланд" да получи разрешение за реконструкция от Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. За тази цел проектът за преустройство беше съобразен с редица забележки и препоръки на Специализирания експертен съвет за опазване на културни ценности.

Днес външно сградата изглежда добре, с излъскана фасада и със запазени всички архитектурни детайли от миналото. А за концепцията "печеливш проект с пресни фермерски храни в голям обект" явно София ще трябва да израсне още. Днес клиентите гласуват с портфейлите си за веригите.."

https://www.capital.bg/biznes/stoki_i_prodajbi/2024/05/13/4625153_kaufland_otvaria_halite_na_23_mai_sled_50_mln_lv_i/

« Last Edit: 13.05.2024, 21:23:41 by fafan »

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Ще има ли тържествено откриване с участието на Стоичков? Дара ще пее ли?

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ще има ли тържествено откриване с участието на Стоичков? Дара ще пее ли?

Това което със сигурност няма да го има са живи вериги около Халите от гневни комсомолци които са против частните инвестиции на Кауфланд.

Offline poly911

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Преди две години влезнах в Халите малко преди да ги затворят за да станат Кауфланд и мога да кажа че гневните комсомолци няма какво да се дращят толкова, тогава като влязох вътре беше тотал мизерия,половината сергии бяха затворени а  втория етаж половината  част от него беше заета от   ELITIS

Тези дни гледах реклама на Халите в клюкарника и мога да кажа че са запазили фонтана и са сложили пейки

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Все пак е редно паметниците на културата да се предоставят на Съюз на клошарите за грижовно стопанисване. Има много успешни примери в това направление.  :)

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Халите си бяха супер преди 2020 г. Уникални щандове с продукция която не може да се намери никъде другаде в София. Немски и нидерландски сирена, риба, бонбони, абе, изобщо, винаги с удоволствие пазарувахме там. Затвориха ги февруари 2020 г. точно преди епидемията. Любимите ни щандове бяха принудени да се изнесат. Една от продавачките ми каза че им предлагали помещение някъде към Левски, ама в онези квартали като че ли стъпвам най-рядко, нито работа нито познати имам там. Така и не знам къде са се преместили. Реорганизацията на Халите предвиждаше банални фермерски пазари при положение че от другата страна на булеварда имаше нещо подобно, както и барбършоп и студио за татуировки и пиърсинг, книжарница с консумативи. Все неща дето не стават за Халите. Само за тайландски масаж не се сетиха като в България Мол. След 2020 г. не съм стъпвал там. Дано не стане изцяло Кауфланд, поне да поканят предишните щандове.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Халите си бяха супер преди 2020 г. Уникални щандове с продукция която не може да се намери никъде другаде в София. Немски и нидерландски сирена, риба, бонбони, абе, изобщо, винаги с удоволствие пазарувахме там. Затвориха ги февруари 2020 г. точно преди епидемията. Любимите ни щандове бяха принудени да се изнесат. Една от продавачките ми каза че им предлагали помещение някъде към Левски, ама в онези квартали като че ли стъпвам най-рядко, нито работа нито познати имам там. Така и не знам къде са се преместили. Реорганизацията на Халите предвиждаше банални фермерски пазари при положение че от другата страна на булеварда имаше нещо подобно, както и барбършоп и студио за татуировки и пиърсинг, книжарница с консумативи. Все неща дето не стават за Халите. Само за тайландски масаж не се сетиха като в България Мол. След 2020 г. не съм стъпвал там. Дано не стане изцяло Кауфланд, поне да поканят предишните щандове.

Нищо предишно не са поканили, изринали са всички глупости от преди и се е получило чудесно. По-просторно и светло от преди, доближава се до подредените щандове от 70-те, глупавото кафене по-средата най-накрая е изчезнало. Отлично като цяло, браво на Кауфланд за свършената работа. Най-накрая имаш чувството че влизаш в марктхале а не в базар в подземията на НДК от началото на прехода.
« Last Edit: 23.05.2024, 23:30:25 by fafan »

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile

Този тайландски масаж в България мол - го има и в The Mall и в Софарма кулите.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
А различават ли се предлаганите артикули от стандартен „Кауфланд“ или е просто нормален „Кауфланд“ в сградата на Халите?

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
А различават ли се предлаганите артикули от стандартен „Кауфланд“ или е просто нормален „Кауфланд“ в сградата на Халите?

Не, няма нищо различно, освен че тоалетните се отварят с касова бележка и че в средата на магазина има фонтан с пейки и може докато пазаруваш да седнеш на пейките.
Друго ново за Кауфланд няма.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
То и никъде не пише че е Кауфланд, отвън надписи няма...

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Днес бях там - Кауфланд като Кауфланд. Просто сградата си е хубавата сграда, но и нищо не е останало от оригиналния дух вътре

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
но и нищо не е останало от оригиналния дух вътре

Какво точно имаш предвид под "оригинален дух"? Или искаш като едно време да ти продават драни пилета директно от метална кука или да ти завиват шаран в стар вестник? Това е магазин за бързооборотни стоки, за това е строен, и ето че отново е станал такъв, не базар за кожени колани и чанти и кафене.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Какво точно имаш предвид под "оригинален дух"?
Имам предвид, че е станало поредния супермаркет. "Оригинален дух" имам предвид, че преди това преустройство имаше стоки на различни фирми, магазинчета с местни стоки. Сега е унифицирано в духа на супермаркет.
За да кажа нещо положително - чисто е, ново е и мисля, че като му свикнем с новия вид ще ни харесва.
Иначе в оглед на това "магазин за бързооборотни хранителни стоки" - да това е запазено

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
Това което със сигурност няма да го има са живи вериги около Халите от гневни комсомолци които са против частните инвестиции на Кауфланд.
Това, което не разбирате е, че някога ЦУМ и Халите бяха много специални символи на центъра на столичния град. Ходенето там се превръщаше в интересно преживяване за всеки.

А сега ЦУМ на практика не съществува. А Халите се превърнаха в поредния безличен чуждестранен супермаркет.

Ето за това хората са гневни.