Author Topic: Молове, хипермаркети и други магазини  (Read 581880 times)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
А иначе като каза fafan Монделийз - в Своге не харесват нещо фабриката за шоколади хората. Казват, че всяка година става все по-мизерно да си работник там. Заплати, отношение и такива неща.

Шшш, не издавай тайни работи че ей сега ще се появи petur1111 и ще ни обясни за лошия капитализъм и ще ни прати обратно в социализма да ядем марципанени "Родопчета" с 0% какао "сделано в НРБ, Своге". :rolleyes:

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Като говорим за сладоледи Нестле, или Фронери както се нарича дружеството "майка" по настоящем, тия дни ги разследват за картел на пазара на сладолед у нас...

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Раззследват ги ама няма КЗК на ниво!

А иначе като каза fafan Монделийз - в Своге не харесват нещо фабриката за шоколади хората. Казват, че всяка година става все по-мизерно да си работник там. Заплати, отношение и такива неща.

Шшш, не издавай тайни работи че ей сега ще се появи petur1111 и ще ни обясни за лошия капитализъм и ще ни прати обратно в социализма да ядем марципанени "Родопчета" с 0% какао "сделано в НРБ, Своге". :rolleyes:

Ама той ще каже, че "шоколада" в НРБ и магазините са били най-хубавите в света!
Украйна, победа!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Като говорим за сладоледи Нестле, или Фронери както се нарича дружеството "майка" по настоящем, тия дни ги разследват за картел на пазара на сладолед у нас...
Доколкото знам, жалбата е от СД "Войнов и Сие" гр. Монтана, производители на сладоледи Огоста. Казват, че са ги изгонили от Фантастико, понеже Нестле ги накарали да сключат ексклузивен договор, с който да продават само техните сладоледи и никакви други. И така било и с други вериги и магазини, затова сега Огоста се продават на много малко места. Но пък може човек да си поръча от сайта им сладоледи, с безплатна доставка при поръчка над 25 лв. Лично аз харесвам повечето им сладоледи. Пише, че се правят от истинско мляко.
Дарко бяха много хубави сладоледи, сега като Алджида не ми харесват особено.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Във Варна навремето мупувах от кварталния магазин едни ямболски сладоледи и много ги харесвах. Не помня името, само града.
Имаха по-специфичен вкус. Имаха един с вкус на бисквити, който друг не съм виждал да произвежда. Идея си нямам има ли го този производител още. Ял съм ги около 2009-2010.

Потърсих в интернет май бяха тази марка
https://karil-bg.com/
« Last Edit: 07.08.2024, 18:08:43 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Доколкото знам, жалбата е от СД "Войнов и Сие" гр. Монтана, производители на сладоледи Огоста. Казват, че са ги изгонили от Фантастико, понеже Нестле ги накарали да сключат ексклузивен договор, с който да продават само техните сладоледи и никакви други. И така било и с други вериги и магазини, затова сега Огоста се продават на много малко места. Но пък може човек да си поръча от сайта им сладоледи, с безплатна доставка при поръчка над 25 лв. Лично аз харесвам повечето им сладоледи. Пише, че се правят от истинско мляко.

Не е само във Фантастико. И по малките магазини скоро не съм виждал други сладоледи. По едно време например имаше доста фризери на Дени и Изида по търговските обекти, сега няма. Това е за София, по провинцията не знам как е. Делта, по-късно Нестле винаги са били абсолютен монополист, макар че продукцията им е по-скоро с посредствено качество и вкус.

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile

Не е само във Фантастико. И по малките магазини скоро не съм виждал други сладоледи. По едно време например имаше доста фризери на Дени и Изида по търговските обекти, сега няма. Това е за София, по провинцията не знам как е. Делта, по-късно Нестле винаги са били абсолютен монополист, макар че продукцията им е по-скоро с посредствено качество и вкус.

О, много харесвах Дени и Изида. Доколкото знам, марката Дени от около една година е погълната от Алджида. Имаше и един бургаски сладолед Марси, също много вкусен. През 90те сладоледите бяха най-вкусни - Делта, Евга, Дарко... През 2000те се появиха Дени и Изида, не по-малко вкусни.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Факт за мен е, че като изключим охранените финанси на хората до 97ма година, нещата в България в много направления няха по-добре от сега.
Към 2000та година имаше магазини на всяка крачка и те наистина се конкурираха. Имаше много производители български в конкуренция. Пазарите също приличаха много хора. Каквото не беше съвсем боклук от индустрията работеше - особено в леката промишленост. Т.е. много неща, които станаха за нещо, ако бяха попаднали на свестни собственици можеха да прескочат фалита.
Сега дори купеният хляб е безвкусен и пълен с вода. Като сложиш една филия в микровълновата отделя вода все едно е напоен памук. И се дебелее от купения хляб.
1.5 кг домашен хляб са по-здрсвосшовни (поне за фигурата) от 600 г. купен.
Факт е, като ям домашен хляб, че ям повече - а отслабвам.
Украйна, победа!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
На Изида не ми харесват сладоледите, последно, като взимах, беше много воднист и пишеше на опаковката, че е с растителни мазнини и сухо мляко. Дени бяха хубави, а Евга все още си ги има, но в Гърция. От гръцките Кри-кри също са яки, но рядко се намират.
Относно качеството, и сега се намират качествени продукти, и хляб - стига да знаеш къде да търсиш.
Аз не бих възхвалявал толкова 90-те години, защото ги помня добре, и именно тогава започнаха да навлизат масово ментетата. Това беше времето на гаражната търговия, всички големи супермаркети от соц време бяха затворили по времето на Димитър Попов. Метро се появи в София през 1999г., Билла - 2000г. Имаше години (може би от 1996 докъм 2000г.), когато изобщо не можеше да се намери качествени кашкавал, сирене и краве масло, всичко беше менте. Купувахме естонски кашкавал, единствено той ставаше за ядене. И датско фета сирене и немско масло.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Така е за 90те, но сега бизнесът е разпределен и дори самите хипермаркети не са така фрапиращо изгодни. 90те имат добри страни чисто лабораторно погледнато.
Иначе то хубав хляб със сигурност има - но е несериозно да се снандявяш с хляб от мястото, което примерно ти е на неудобно място. Примерно аз да съм в Панчарево пък магазинчето да е в Дружба.
Хлебопекарната за това време също вади хляб. Пък и аз си правя смески, които не се продават. Примерно си слагам царевично брашно, или комбинации от пълнозърнесто, типово и бяло.
« Last Edit: 08.08.2024, 13:18:52 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
Относно сладоледите - навсякъде се продава Нестле. Много рядко ще намерите на друга фирма.
Причината е монопол. Има жалби от БГ производители.
Относно мляко Железница - по спомен се продава в Кауфланд и в Била.
Има “тематични” хладилни витрини - пише на тях “Фермерски пазар”.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
В Билла го няма със сигурност Железница. Има Жълтуша или нещо такова беше.

След малко ще мина през магазина и ще си купя сладолед и кисело мляко и ще ги щракна.
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Железница се продава в Лидл. Като стана дума за Лидл, те развиват собствена марка български продукти - "Родна стряха", в това число и млечни продукти.
Нестле си е сладоледен монополист. По-рядко се намира Алджида. И двата не ми харесват.
Доколкото си спомням, Кри Кри имаха производство в България, но преди повече от десетина години. Сега рядко се среща и се внася от Гърция. Но дори преди десетина години, когато се произвеждаше в България, не беше кой знае колко разпространен.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Сега има някаква линия Familia - те май не са част от Нестле. Поне ми е такова впечатлението

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Тая линия си я има от отдавна. Това са сладоледит в ниския клас на Нестле.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Дарко от Алджида ли е погълнат? За Дени знам със сигурност, миналия август вече се продаваше под шапката на Алджида.
Дано се намерят някъде старите каталози на Делта, Евга, Дарко от 90те години на миналия век, но това вече е за темата "Спомени". Което не означава че не трябва да се търси.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Дарко стана Алжида още преди десет, а може би и повече години. Продуктовата линия на Нестле в общи линии не се е изменила съществено от времето на Делта. Още тогава си имаше Бос, Алома, Магнум, Галакси, и Фамилия, които ги обединиха под бранда Фамилия, има го и до сега сладоледът молив, сладоледите на клечка тип ескимо Хит и т.н. Най-съществената липса, която по-възрастните и децата на 90-те помним е на онези сладоледи в кофичка с играчка. Слабо разпространени са и пловдивските Uncle Charly, Рафи също имаха линия сладоледи в кутия, които се дистрибутираха най-вече във Фантастико и Кауфланд, но вече не знам дали още ги произвеждат.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Лидл и Кауфланд имат и собствени марки сладолед.
Делта имаха страхотен сладолед Lollipop, но Нестле не щат да го произвеждат. Сладоледената гама стана по-банална и скучна.
Сладолед подобен на Lollipop имаха Дарко или Евга. Като тръбичка, не мога да се сетя. При Нестле има нещо подобно, Pirulo май беше.
« Last Edit: 08.08.2024, 19:57:56 by New_Passenger »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Не е бедата, че е скучна, а че е скъпа и изобщо не е вкусна.
Около 99та година бяха отворили в един гараж в блока в Димитровград цех за производство на сладолед и го продаваха. Ама той беше гаряжния сладолед по-вкусен от тоя на Нестле.
Имаше една кутия някакъв (приличаше на Фамилия, ама не съм гледал етикет да съм сигурен) това нещо пробвахме няколко човека да ядем и накрая го изядох аз. Беше най-гнусния сладолед. И го ядох тази година. Все едно ядеш боядисан лед с едновремешен захарин.
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Това е ерата отпреди хипермаркетите. Всичко беше концентрирано в кварталните магазини, както и в гаражите. Имаше и гаражни безалкохолни и какво ли не.

През 2000те години вече се навъдиха улични сладоледи с имена като Gelato незнамкакъвси, както и заведения от типа Gelateria