Author Topic: Актуална информация - Линия 1  (Read 367547 times)

Offline krzya

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
Re: Актуална информация - Линия 1
« Reply #580 on: 11.08.2011, 17:38:53 »
Качеството на обслужването явно намалява. И това не зависи само от поддържащата фирма. Днес около 12.15 бях на станция Вардар и забелязах майка с количка още едно дете да се суети около асансьора. Така и не можа да го отвори. По-късно - около 13.20 ч. и при двете врати на асансьора имаше  хора, но отново забелязах, че асансьорът не работи. След около 5 мин. се появи служителка на метрото, която с голямо учудване установи че асансьорът не се движи. Това показва незаинтересованост на служителите от изправността на техниката! Може ли час и половина никой да не провери изправността на техниката в станцията!

Offline tonyyyy

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #581 on: 11.08.2011, 19:10:26 »
Е това вече е пълно безобразие, предлагам на всяка станция денонощно да дежурят техници и не само асансьорни, но и за ескалаторите, ел., В и К и малка строителна бригада. Абсолютно съм сигурен, че все някъде в някоя държава(разбира се на запад) е така и не може тук да не е.
А и честито на пенсионерите получаващи вдовишки пенсии след по малко от половин месец всеки ще разполага средно с цели 9 лв. повече. И да ги харчите разумно ей.

Offline Martin Tarpev

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #582 on: 11.08.2011, 21:01:07 »
Необходимо е да се измисли система, според която винаги да има помощ при възникнал проблем. За какшо плащаме данъци иначе. Да не би престъпниците да се съобразяват с времето за спане на полицаите, или пациентите с времето на лекарите? Но вие, които бръщолевите глупости, никога няма да го разберета. На вас не ви пука, защото е малко вероятно да изпаднете в подобна ситуация. Но все пак се случват инциденти и тогава като потърпевши ще запеете друга песен. Иначе е много лесно да се правиш на отворен. 

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #583 on: 11.08.2011, 21:23:02 »
Ти натякваш някаква конфронтация вече второ мнение! Във форума имаме традиция на доколкото се може смислени и аргументирани дискусии, на теб като нещо не те интересува, и на нас ни е все тая че е така! ;)

Offline prof66

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #584 on: 11.08.2011, 21:52:48 »
Ти натякваш някаква конфронтация вече второ мнение! Във форума имаме традиция на доколкото се може смислени и аргументирани дискусии, на теб като нещо не те интересува, и на нас ни е все тая че е така! ;)

дифиан

Мартин е написал един смислен и актуален текст, който първо бе преместен в `изтрити теми` на два пъти, после бе подложен на унищожителна и безмислена заядливост от вечните дуднещи във форума...

Сега му се прави и забележка, че бил реагирал, след като го нападат толкова грубо вече десетина поредни поста... Наистина липсва баланс. Ако имаше направена аналогична забележка на тези, които без никакви аргументи класифицираха текста му `предизборна демагогия`, `заблуждаваща статия`,  него самия  `разлигавено ла*но` и така нататък щях да се съглася с принципността ти. Сега звучиш доста превзето.

И ако изчетеш отношението към Мартин от самото повдигане на темата, а не само двата му последни поста, мисля че ще се съгласиш с мен.

Надявам се този добронамерен коментар да не бъде изинтерпретиран като `заяждане` или `офтопик`...

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #585 on: 12.08.2011, 00:02:16 »
Както и ти посочи по-нагоре, обслужването на всеки вид техника е обвързано с договорни отношения, където са визирани срокове на реакция.
Много ясно, че реакцията на асансьорните сервизи (когато няма заседнали) не може да се сравнява с тази на полиция, бърза помощ и пожарна. Така че в това отношение сравненията наистина миришат на демагогия.
Което не означава, че при създала се ситуация не трябва да се търси решение, улесняващо гражданите. Много ясно, че ако асансьорът се развали в 22 часа, никъде по света не е възможно повредата да се отстрани за броени минути. А и едва ли било удовлетворително за г-жа Харизанова да стои на метростанцията, докато пристигнат техниците от базата, ремонтират и изпробват асансьора.
Но персоналът на метростанцията би могъл да намери начин да пренесе инвалидната количка на повърхността.
Но доколкото в оплакването не е визирано търсене на помощ от обслужващия персонал, пак повтарям, то има силен привкус на демагогия. Явно тази година е модерна темата за асансьорите в  метрото и някой друг предизборен дивидент ще се извлича от това. Като кой знае защо "забравяме", че 99% от останалия транспорт въобще не е съобразен за инвалиди, както  и 80-85% от уличните тротоари. А вероятно и блокът, в който живее г-жа Харизанова.

Offline prof66

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #586 on: 12.08.2011, 09:12:08 »
благун

на мен ми мирише на демагогия когато принципните забележки се отправят само към част от тези, които се държат безпринципно.

коментар като твоя можеше да се направи и сподели от почти всички, включително и от повдигналия въпроса, но да се прави забележка само към него, след като е бил подложен на унизителни и непредизвикани коментари - не приемам.

а да се нарича `демагогия` да си искаш нормално обслужване, след като по телевизиите управляващите са ти проглушили ушите (и то нееднократно) с това, че са направили рампи/асансьори и други нормални нещица - нещо ми е прекалено изкуствено напомпано...

за мен демагогия е да откриеш нещо и да му резнеш лентичката и то после да не работи. по каква причина не работи е проблем на оправдаващия се, а не на този, който е посочил проблема.

а да се нарича демагог този, който е посочил проблема, е наистина... айде да не давам квалификации.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #587 on: 12.08.2011, 11:16:42 »
След като толкова се разду този случай и тъй като в момента не съм в България, си направих труда да потърся медийното му отразяване: ето тук например: http://dnes.dir.bg/news/metro-asansyor-invalidna-kolichka-9209945
От това е видно, че анонсираното от г-н Мартин Търнев за пренощуване на метростанцията е ЛЪЖА. Не знам, дали е демагог или буден гражданин, но със сигурност знам, че правило №3 на форума ЗАБРАНЯВА разпространяването на лъжлива информация.
Видно от медийното съобщение, на жената е предложено незабавно решение, което тя е отказала. Не желая да коментирам, доколко резонно е било това.
След като ние, бездушните писачи, получихме обвинение, че проблемът с инвалидните колички не ни е дошъл до главата, да отбележа, че на мен ми е дошъл, тъй като се налага да придвижвам тъщата на инвалидна количка. И много добре съм запознат, че човек с инвалидна количка даже с придружител е трудно да бъде придвижен, какво остава самостоятелно. Няма смисъл да дълбая оффтопика, за да коментирам всички обекти, непригодни за инвалиди. В това отношение Проф66 е прав, че откриване на рампи, снижени бордюри и т.н. не трябва да се прави с фанфари, а като нещо в реда на нещата. С това се надявам, че сме изчерпали темата.

Offline Martin Tarpev

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #588 on: 12.08.2011, 11:53:46 »
Знам че след много уговорки някой все пак се е отзовал, но това не оправдава никого. И Благун съветвам те да прочетеш в речника и да осмислиш какво точно значи думата демагог, защото явно не си много наясно и е глупаво да я използваш. А това, че след многократни разговори и сума ти изгубено време някой е обърнал внимание въобще не оневинява никого. 3 прекарани в метрото чазса през нощта/ в "24 часа и на други места пише, че Мариана Харизанова е стояла до полунощ/, за мен е равносилно на прекарване на нощта. Така пише и на други места.

За Благун: Демагог значи човек, който дава невярна информация с някаква, често политическа цел. Факт е, че Мариана Харизанова през нощта е била в Софийското метро, поради невъзможност за излизане. Факт е, че асансьорът не е работил. Факт е, че техниците са се направили на интересни, удължавайки престоя на Мариана Харизанова в Софийското метро и факт е, че никак не ми се  спори с теб от колко до колко часа е нощта и и кога започва сутринта.  Има данни, че тя е била в метрото след 21.30 и е стояла 3 часа тоест до около 00.30 /така  пише на много места/. Това време Благуне се води за през нощта. Вярно, че можех да напиша вечер преливаща в нощ, но би било малко странно. Така че Благун вместо да се заяждаш вникни в абсурда на историята и на истинските проблеми в България.

Още малко и ще си помисля, че Благун има роднини работещи нещо в Софийското метро и се чувства лично засегнат от статията ми.

Offline Kraxx

• Маниак
    • View Profile
« Reply #589 on: 12.08.2011, 12:17:26 »
Немога да се сдържа и да не се включа. Малко прекалявате с този случай. Не на едно място в София където има асансьор той неработи.
Тя защо е отказала помощ е друг въпрос.
Съгласен съм, че Метрополитен (тъй като е подземна услуга) трябва да може да реагира и да има авариен екип за такива случаи на разположение.
Но да погледнем и други места в София:
На плиска няма асансьор - всички знаете че плиска е един от най-натоварените подлези в града. Какво правят хората в този случай? Или го свалят на ръце или отиват до някой от съседните подлези където има рампа. Искам дълбоко да подчертая, че единствения подлез по цялото протежение на Цариградско шосе с асансьор е на Орлов мост. а дали той работи и ако не работи след 22:00 часа дали някой се обажда да го оправят вие ми кажете....
To those who don't believe no explanation is possible, to those who do believe no explanation is necessary

Offline krzya

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #590 on: 12.08.2011, 12:43:51 »
Въпросът не е къде има или няма асансьори или други технически средства, а там където ги има на обществени места - достъпът до тях и възможността да бъдат използвани по предназначение да са възможни през цялото време на работа на дадения обект. А след като един подлез е достъпен денонощно, то и обслужването на техническите средства в него следва да е денонощно. Въпрос на организация е да се реагира по всяко време, но следва и тези които отговарят за дадения обект да си вършат работата съвестно през цялото време и при възникване на проблем те, а не случайни граждани, които имат нужда от съоръжението да се обаждат и да търсят помощ.
Това се отнася и за неработещите електронни табла по спирките, и за неработещо осветление в подлезите, и за изпочупените навеси по спирките, и за неработещи ескалатори на гарата и за много други обекти, които ги има, ама само за да се хвалим че ги има, а не за да бъдат използвани.

Offline Martin Tarpev

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #591 on: 12.08.2011, 12:44:09 »
До след 0,00 часа пише на повече места Благуне, сбъркал съм ,не се разстройвай. Пак се води през нощта.

Offline Kraxx

• Маниак
    • View Profile
« Reply #592 on: 12.08.2011, 13:21:32 »
Съгласен съм, че е голям проблем имането на съответните съоръжения и тяхното спиране, за да не се хабят. Такъв е примера както каза krzya  на централна гара и на станция Жолио Кюри, на която 2 от ескалаторите някой просто е решил, че не трябва да работят.
Но обратно към въпросния инцидент. Недоглеждане от страна на Метрополитен въобще, е че нямат възможност да отреагират и да предприемат мерки за своевременното отстраняване на такива грешки.
Но съм на мнение, че и след като гражданката е сигнализирала е било форма каприз да не приеме помощта на гражданите да я качат на ръце.
To those who don't believe no explanation is possible, to those who do believe no explanation is necessary

Offline Kraxx

• Маниак
    • View Profile
« Reply #593 on: 12.08.2011, 13:25:43 »
И докато си говорим за достъпност можете ли да ми кажете на Сердика има ли асаньори, защото просто не съм сигурен?

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #594 on: 12.08.2011, 13:48:49 »
И докато си говорим за достъпност можете ли да ми кажете на Сердика има ли асаньори, защото просто не съм сигурен?

Има - на изхода откъм ул. Княз Борис I има асансьор до перона и мисля, че има и такъв от подлеза към католическия храм.

Offline Kraxx

• Маниак
    • View Profile
« Reply #595 on: 12.08.2011, 13:56:23 »
Не бях сигурен. Мерси 8)

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #596 on: 12.08.2011, 16:19:55 »
...
Но съм на мнение, че и след като гражданката е сигнализирала е било форма каприз да не приеме помощта на гражданите да я качат на ръце.

Аз пък изобщо не смятам, че поведението й е каприз. Всеки трябва да може да влиза/излиза от подлезите сам, защото представете си, че нямаше други хора - какво тогава прави жената? Докато има метро, трябва да има достъпна среда до/извън него. А и знаем как в България трудно стават нещата, затова колкото по-рано е сигнализирала медиите, толкова по-рано биха се взели мерки да се отстрани проблема. Защото ако за вас не е проблем да ви носят на ръце, за други може да е. И подкрепям действията на жената. Просто се чудя как може да има хора, защитаващи позицията за необслужване технологично на едни или други групи от хора.
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline puflet

• Писател
  • **
    • ICQ Messenger - 69506548
    • View Profile
    • Email
« Reply #597 on: 12.08.2011, 18:59:54 »
Защо по дяволите около избори запчват от подобни "новини" да се правят т. нар. PR акции ...
Така... счупил се е някакъв асансьор - кофти. Жена в инвалидна количка не може да излезе заради този асансьор - много кофти. А техниците й теглят една майна... е това вече не го разбирам.
То е ясно, че за да се спестят пари е орязан договора, ама асансьорен техник си е денонощна професия. И на мен ми се е случвало посред нощ да ходя до работата заради проблеми.
Тук постъпката е по-скоро морална. Не знам що за човек дава такъв отговор ... макар че пак не знаем медиите колко преувеличават.

Offline Martin Tarpev

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #598 on: 13.08.2011, 00:34:50 »
Puflet недей да намесваш PR в случая, защото се размиват нещата. Както казах и по - горе случаят е съвсем прост, няма политически игри, няма PR. Това, че някои политици се опитват да си направят PR като демонстрират загриженост към темата "Достъпна среда" е друг въпрос.

Тук просто става дума са недомислица в организацията на работата в метрото, за грубо отношение към гражданин на страната ни, за липса на отговорност. Всички тези неща са съвсем прости и ясни. Най-малкото е ясно, че е имало проблем, който следва да се анализира от съответните органи.

Позволявам си да направя този коментар, тъй като съм доста добре навлязал в областта PR. Доста съм наясно.

Нека не се отклоняваме от основния казус, нека не разводняваме нещата.
« Last Edit: 13.08.2011, 01:01:17 by Martin Tarpev »

Offline Martin Tarpev

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #599 on: 13.08.2011, 11:41:26 »
И за да не бъда обвинен пак в демагогия ето фактите, посочени в повечето медии.

1. Жена в инвалидна количка не може да излезе от метрото няколко часа.

2. Казусът се развива след 21 часа и продължава около 3 часа до след 24.00 часа, което време се води за през нощта. След /не знам в колко точно часа, но е било когато започваме да считаме, че е настъпил новия ден и датата се сменя/ полунощ някой все пак се отзовал.

3. Разрешаването на казуса е било забавено, с аргументът на техниците, че не е тяхна работа да опраавят асансьора ако вътре няма заседнал човек /това бе съобщено от повечето водещи медии/

4. При въпрос от страна на медиите към техниците /това го гледах по телевизията/ дали смятат, че престоя на Харизанова в метрото през нощта е сериозен проблем, имаше "тактично" премълчаване на един от отговорниците /мисля че чух  и изпръхтяване, но не съм 100% сигурен/

Вследствие на всичко това смятам, че би следвало казуса да бъде анализиран от съответните органи и въвлечените в него лица да си понесат последствията, както и да се прецизира работата в столичното метро. Подобен развой на събитията е напълно логичен и естествен и не е нужно  някои хора да се палят толкова.

В статията съм използвал сравнения и това е в реда на нещата. Това е статия, не е просто прес-информация. Време е някои хора да научат разликата между двете, вместо само да дуднат. Статията ми е в синхрон с посочените по - горе факти, посочени и във водещите медии. Не ми се спори за подробности от сорта на до колко часа се води за през нощта и откога започва сутринта. Не ми се говори и за партии, предизборни кампании и прочее. Време е тези, които използват термина PR в изказванията си, да научат истинското му значение.