Author Topic: Признайте си бързо!  (Read 5542 times)

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
Признайте си бързо!
« on: 08.02.2008, 01:27:26 »
[!--quoteo(post=0:date=:name=http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1158191)--][div class=\'quotetop\']Цитат(http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1158191)[div class=\'quotemain\'][!--quotec--]Всеки пети у нас - с психично разстройство

85% от болните могат да се лекуват извън здравно заведение, 10% имат нужда от едномесечен престой в специализирана клиника и само 5% от продължително лечение
07.02.2008
Всеки пети у нас е с психично разстройство, заяви проф. Вихра Миланова, ръководител на психиатричната клиника в Александровската болница.

1,4 млн. българи са с психични разстройства, включително и хронични зависимости, обясни тя. У нас няма регистър на психично болните, няма и информационна връзка между лекарите от болничната и доболничната помощ, каза още проф. Миланова, цитирана от БГНЕС.

В момента се обработват данните от мащабно епидемиологично изследване, след което ще стане ясно какъв е процентът на видовете психични заболявания в страната.

Проф. Миланова изтъкна, че 85% от психично болните могат да се лекуват извън болницата, 10% имат нужда от едномесечно лечение в специализирана клиника и само 5% от продължително лечение. Затова е необходима мрежа от дневни центрове и защитени жилища, за което е необходима и подкрепата на общините.

В момента продължава реконструкцията на сградата на най-старата у нас психиатрична клиника, за която са осигурени 5,2 млн. лв. от заема от Световната банка и от Министерството на здравеопазването. Тя ще има и дневен център със защитено жилище.

Такива центрове трябва да има във всеки квартал, заяви проф. Миланова на въпрос колко дневни центъра са необходими за минимум 300 хил. столичани с психично разстройство.

Предстои и създаването на информационен център в София. Това, което показва световната практика, и което става и у нас, е, че 30% от болните с депресия не подадат никога при специалист, други 30% биват препращани от лекар на лекар и имат шанс да открият вярното лечение.

Само 30% от депресивно-болните получават навременно лечение.

Проф. Миланова изтъкна, че в страната има достатъчно психиатри - около 600, което отговаря на европейските стандарти.

Близо 3 млн. евро се инвестират в модернизирането на психиатричната помощ у нас, заяви д-р Анна Варсанова, началник-сектор в здравното министерство.

Вече са разкрити 5 дневни центъра със защитени жилища. Психиатричната помощ беше в много окаяно състояние с много стигми и бариери и процесът на модернизация е много дълъг и труден, стана ясно от презентацията на д-р Варсанова за проектите по линия на ФАР, които се реализират у нас.[/quote]

Иначе казано тук има 32 души които трябва да бъдат наградени на почивка в района на Винарово колело, където освен, че ще имат перфектна гледка към ГТ ще получат и фешън подарък - бели ризи без ръкави!
В тази връзка Ръководството очаква информация за установяване на самоличността на лицата. Може да съобщите на модератор/администратор или дa използвате бутона Report!
Анонимността е гарантирана!

Offline LG_

• Строител
  • Moderator
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
Признайте си бързо!
« Reply #1 on: 08.02.2008, 10:12:37 »
Проблемът при психичните разтройства е точно това че "засегнатите" не мегоат да се самодиагностицират.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Online Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
Признайте си бързо!
« Reply #2 on: 08.02.2008, 10:55:47 »
Quote from: LG_
Проблемът при психичните разтройства е точно това че "засегнатите" не мегоат да се самодиагностицират.
Напротив, голяма част от участниците във форума са в категория "Наистина съм луд"  

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Признайте си бързо!
« Reply #3 on: 08.02.2008, 11:16:20 »
Quote from: LG_

Да, много е трудно. Е все пак ме диагностицираха. 2004 г. си правиха експерименти - от личен опит казвам, че антидепресантите са изключително шибано нещо - 2 пъти съм взимал по лекарско предписание, и двата пъти мислих, че ще умра.
А най-лесно е да ти кажат - в депресия си! Това изобщо не е вярно. Всеки има някакъв проблем и лекарите като чуят за него - веднага ти лепват диагноза Депресия.

Между депресия и психическо разтройство има огромна разлика.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline totoblg

• Напредващ
    • Yahoo Instant Messenger - marlboro-men.bg
    • View Profile
    • http://avtobusitevblagoevgrad.forumi.bg
    • Email
Признайте си бързо!
« Reply #4 on: 08.02.2008, 14:13:38 »

Не ми се обиждайте, ама всеки който и да срщна и му кажа че харесвам ГТ като цяло, ме смята за луд.
 А по логиката на общественоста, значи всички тук сме луди.    
 Но това не е така !

Смята ли се в днешно време ,че човек който свободно изразява хобито си е ЛУД ??!!??
 Аз не смятам.
 По-"луди"  от тези които критикуват няма.
 Когато те започнат да изразяват някакво "нормално" според тях хоби, го смятат за нещо кой знае колко велико.

И безтова не само в България има транспортни форуми като нашия, но и във другите страни.
КАЖЕТЕМИ КАК ДА СИ СЛОЖА СНИМКА ЗА АВАТАР ?

Offline Muslon

• Маниак
    • View Profile
Признайте си бързо!
« Reply #5 on: 08.02.2008, 15:15:21 »
Ама вие много насериозно взехте темата! Не сте ли чували лафа: "Всеки луд с номера си." Всеки си намира различни хобита, едни градски транспорт, други събират салфетки (някои дори торбички за пoвръщане от самолети: неизползвани по възможност), трети висят по цял ден над разни компютърни игри

А против лудоста има няколко форми на лечение: аз съм привърженик на превантивната терапия със слабо-(или силно-: според случая) алкохолни средства. Прилага се предимно вечер преди лягане! При предозиране може да се наблюдават странични реакции! Лекарствено средство за възрастни над 16 г. Преди употреба прочетете указанията и нарежете мезе!
« Last Edit: 08.02.2008, 17:53:47 by Muslon »

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Признайте си бързо!
« Reply #6 on: 08.02.2008, 15:47:58 »
Да, тук всички сме пациенти.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
Признайте си бързо!
« Reply #7 on: 08.02.2008, 18:55:58 »

Признах си . Там където работя е задължително да си луд , но рабира се без психични отклонения , които между впрочем  са съвсем реална опасност след години.
« Last Edit: 08.02.2008, 18:57:19 by София 70 »

Offline x3m

• Наистина съм луд
    • ICQ Messenger - 319415660
    • View Profile
    • Спирка.org
    • Email
Признайте си бързо!
« Reply #8 on: 08.02.2008, 21:05:56 »
Вий тези омйте работи с табелките и частите за Икарус да не мислите, че са много в реда в нещата ))

Offline lud_pi4

• Нямам спирка
  • За запазване историята на ГТП
    • View Profile
    • Email
Признайте си бързо!
« Reply #9 on: 08.02.2008, 22:31:47 »
Както каза един колега по горе и както казват колегите от "Никан-Дап-Сити" никои нормален не работи в ГТП без да ми се обиждате ама верно е,че и аз не съм от най нормалните      

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
Признайте си бързо!
« Reply #10 on: 09.02.2008, 00:46:02 »
Само ако знаете как те гледат ако заговориш някой шофьор по различен начин от "имате ли билети" или "ходи ли до ..."
« Last Edit: 09.02.2008, 00:46:54 by tiristor »

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
Признайте си бързо!
« Reply #11 on: 09.02.2008, 00:56:59 »
Quote from: tiristor
Само ако знаете как те гледат ако заговориш някой шофьор по различен начин от "имате ли билети" или "ходи ли до ..."
предполагам с възхищение  

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
Признайте си бързо!
« Reply #12 on: 09.02.2008, 01:30:47 »
Quote from: Muslon
А против лудоста има няколко форми на лечение: аз съм привърженик на превантивната терапия със слабо-(или силно-: според случая) алкохолни средства.

Aма то нали от пияния и лудият бяга! Ясно защо лудите са такъв процент  

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
Признайте си бързо!
« Reply #13 on: 09.02.2008, 10:23:23 »
Quote from: Repcho
предполагам с възхищение  
- Пич, извинявай, мога ли да ти снимам рейса за един сайт?
- Квоооо?!?!?!

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
Признайте си бързо!
« Reply #14 on: 09.02.2008, 12:04:42 »
Историята помни и по-тежки случаи. Емо трябва да помни една случка в 1753 по 77...
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Признайте си бързо!
« Reply #15 on: 09.02.2008, 15:08:41 »
Quote from: CKD
Историята помни и по-тежки случаи. Емо трябва да помни една случка в 1753 по 77...

Да бе. Един искаше нещо от нас, за начало искаше да ми сменя мотора, после ни застави да слизаме - наркоман ли беше, пари ли искаше - във всеки случай беше кретен, ама то за 77 това май са обичайните пътници.

Иначе шофьорите много се радват като ги заговориш. Например "Абе ти нали през 1999 г. караше 2616"?

или: "Кво ме лъжеш, че имаш 8 деца, имаш 2, живееш в Люлин, имаш опел астра, ама си скръндзав и го караш само, когато си ходиш до Лом" - това беше на спирката на Сточна гара с един шофьор, който сега е на 2733. Попита ме откъде знам всичко това и аз му казах, че го пише в нета. После му казах - "е сега ще те снимам, че да ти кача и мутрата в нета" и онзи затвори вратите и потегли.
А с Ники бях, когато говореше, че имал 8 деца, а аз после събрах инфо за него  
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/