Съжалявам за дължината, но все пак трябва да обхвана всички тези:
Моето мнение за форума:
- Този форум е доста, да не кажа крайно, консервативен.
- На моменти се губи идеята за форум, а именно място, където всеки би трябвало да може възпитано да изрази мнението си (независимо какво е то), а ако някой друг не е съгласен с това да изрази своето контрамнение също така възпитано и аргументирано.
- Не се толерира по-високата обща култура на други потребители и те се осмиват като дървени философи.
- В този форум няма място за граждаско общество. Тук, във форума, видях следното мнение: дори и да знам, че дадена автобусна фирма е получила концесионираните линии по някакъв нереден начин, пак би се съкласил това да се случи, след като пътувам комфортно в техните автобуси (мнението е перефразирано).
- Някои потребители са пълни конформисти.
- Към раздела "Идеи" трябва да се добави подзаглавие, което да гласи: "Идеи и предложения, които се различават от сегашното статукво не се толерират или дори се наказват, независимо дали са изложени възпитано и аргументирано!"
- В темата за недобросъвестни водачи трябва да се добави правилото, че не се приема за недобросъвестност нарушаване на норми, чието спазване би развалило рахата на водачите.
- Има голям проблем, ако се коментират икономически, правни, психологически и всякакви други въпроси, дори и коментарите да са тясно свързани с някоя дискусия, свързана с транспорта.
- Бих казал, че някои потребители тук изобщо не са транспортни фенове! Истинският транспортен фен би искал транспотът да се развива и просперира.
- Във форума се срещат и положителни неща. Много бързо можеш да получиш отговор на въпрос в темите "Въпроси и отговори". Има потребители, които не отговарят на някои от горните определения и имат положително отношение и подхождат с уважение към другите.
1. Не съм съгласен че форума е крайно консервативен. По-скоро в него не се толерират някакви крайни идеи, изпълнени по "фелдфебелски" начин. В крайна сметка идеите излагани тук са свързани до голяма степен с ежедневието на хората, граждани на това общество и е неестествено на същите да бъдат "налагани" мерки и да бъдат "насочвани".
2. Пак не съм съгласен. Във форума има (и вярвам и занапред ще има) много интересни дискусии, в които се раждат много умни и лесно реализируеми идеи. Не на последно място: Няма нищо лошо в това да изразиш мнението си, още повече когато е агументирано и е изложено по един учтив и възпитан начин. Проблемът идва след това - когато множество потребители не са съгласни (да, по друг, неучтив начин, което е грешно, разбира се) и изразят неодобрение на предложеното. Първия не се съобразява и продължава да налага своето мнение, въпреки изложените контрааргументи. Тоест това, в което обвиняваш Форума (с това визирам всички нас - потребителите) че си губи силата, голям принос имаш именно ти.
3. Пак греда. Във форума не се толерира ниска култура, писане на глупости, подмятания, обиди, клевети и пр. Също така не се толерира неграмотно писане.
4. Именно от този форум се роди (първото засега) гражданско Сдружение, което споделя голяма част от идеите, изложени тук. Немалко от тях са представени пред институциите, аранжирани в подходящо предложение. Също така, това че не се пише постоянно на тема "Корупционните политики на СО" не означава че не сме наясно всички с това. Просто когато излагаш някакви "уличаващи" данни би следвало да приложиш поне примитивни доказателства, още повече когато повдигаш отново широко коментирани казуси.
Също така по тази точка бих изразил свое лично мнение: Ако не бяха концесиите, колкто и по абсурден (да не кажа незаконен) и скандален начин да са направени, в София
нямаше за две години да има 200 нови нископодови автобуса. Също така нямаше да се поддържат в приличен вид.
5. Всеки отговаря сам за своите действия и бездействия. Не е редно и не бива да се обвинява Форума (всички потребители) за това.
6. Тук бих написал: Виж т.1.
Също така по какъв начин трябва да се възприемат идеи, които не кореспондират с мнението на повечето потребители? Настояване за същото не е ли опит за предизвикване на конформизъм?
7. Тази тема е като ходенето по тънък лед. Да, тук е транспортен форум, където се обсъждат различни случки, казуси, идеи, мнения и впечатления от ежедневието ни. Да, редно е да не сме съгласни с нарушаването на правилата, законите, етичните норми на поведение и всички общочовешки (писани и неписани) правила. Съгласен съм. Но! Изваждането на "проявите" извън контекста на събитието - сиреч изтъкване на "нарушението" само по себе си, без оглед на събитията довели до него и условията за неговото "несбъдване" е като четенето на Евангелието от дявола. Когато обвиняваш (за мен изтъкване на различни нарушения е равносилно на обвинение) някого е редно да се убедиш че липсват каквито и да е спънки и пречки, заради които същия е бил принуден да "прегреши". Естествено в 80% от случаите цитирани в настоящия Форум са в следствие на откровена простотия, некадърност и овчедушие. Но има едни 20%, които са следствие на недобра организация, нормативна уредба, неспазване на закони и правила от другите. Така че не бива да се изказваме като последна инстанция, без да сме се убедили че "набедния" е наистина виновен.
Общо взето и в реалния живот е така. Я излез и кажи гласно "Циганите крадат". Сигурно ще си прав. Всички ще знаят че си прав. Но това, което ще последва ще е обвинение в разсизъм. Проблема който посочваш не е само тук. Това е проблем на цялото ни гражданско общество. Проблем който е силно зависим от действията на компетентните органи. Само че същите са дотолкова компетентни че да не закачат "проблемните маси" които им вършат една или друга полезна "работа".
8. Проблем има когато се изтъкват такива за да се защити теория, слабо кореспондираща с релността и очакванията на обществото.
9. ПРАВ СИ! Има. Но нека не забравяме че "развитие и просперитет" не е равно "закриване, спиране и премахване"
10. Ако смяташ че ползата от настоящия Форум се състои само в бързите отговори, то аз силно се съмнявам че си прочел повече от 10% от него. А и сам каза - тук е единственото място за подобни дискусии, така че сравнението на Форума с гише Информация, поне на мен ми идва леко обидно.