Author Topic: Мнение за форума  (Read 481816 times)

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Мнение за форума
« Reply #1640 on: 10.02.2015, 08:25:25 »
Както тук така и в много други форуми новорегистрираните потребители си мислят ,че всичко започва от тях ! И вместо да прочетат темите с дискутираните проблеми от началото им се налага през няколко страници да коментираме един и същи проблем и накрая на човек му писва ! В интерес на истината измежду прекалено многото и безумно дълги постове на Васко съм срещал и свежи идеи ! Васко тук ще срещнеш много приятели , ако съумееш да се вслушваш и съобразяваш с мненията им !

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1641 on: 12.02.2015, 21:35:52 »
Написах: преди да "си тръгна", защото тогава над мен висеше опасността да ме изгонят от форума (всъщност все още не съм сигурен дали модераторите са се отказали да ме гонят, но още мога да пиша). Аз, самият, не искам да си тръгвам от форума и за това "тръгвам" го бях написал в кавички, защото шеше да е тръгване не по мое желание.

Ако модераторите ми позволяват, ще остана. Видях и положително отношение от някои потребители и това още повече ме кара да оставам. Разбрах, че основният проблем на всички е, че пиша много дълги постове. Ще се постаря да не е така. И започвам още от сега. Надолу ще представя мнението си от предишния пост, но в съкратен вариант. ;)

Моето мнение за форума:

• Този форум е доста, да не кажа крайно, консервативен.
  • На моменти се губи идеята за форум, а именно място, където всеки би трябвало да може възпитано да изрази мнението си (независимо какво е то), а ако някой друг не е съгласен с това да изрази своето контрамнение също така възпитано и аргументирано.
  • Не се толерира по-високата обща култура на други потребители и те се осмиват като дървени философи.
  • В този форум няма място за граждаско общество. Тук, във форума, видях следното мнение: дори и да знам, че дадена автобусна фирма е получила концесионираните линии по някакъв нереден начин, пак би се съкласил това да се случи, след като пътувам комфортно в техните автобуси :eek: (мнението е перефразирано).
  • Някои потребители са пълни конформисти.
  • Към раздела "Идеи" трябва да се добави подзаглавие, което да гласи: "Идеи и предложения, които се различават от сегашното статукво не се толерират или дори се наказват, независимо дали са изложени възпитано и аргументирано!"
  • В темата за недобросъвестни водачи трябва да се добави правилото, че не се приема за недобросъвестност нарушаване на норми, чието спазване би развалило рахата на водачите.
  • Има голям проблем, ако се коментират икономически, правни, психологически и всякакви други въпроси, дори и коментарите да са тясно свързани с някоя дискусия, свързана с транспорта.
  • Бих казал, че някои потребители тук изобщо не са транспортни фенове! Истинският транспортен фен би искал транспотът да се развива и просперира.
  • Във форума се срещат и положителни неща. Много бързо можеш да получиш отговор на въпрос в темите "Въпроси и отговори".  :) :fan: Има потребители, които не отговарят на някои от горните определения и имат положително отношение и подхождат с уважение към другите. :)
vasko - оригиналът! :)

Offline 701

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #1642 on: 12.02.2015, 22:24:01 »
След като 90 % от мнението ти за форума и пишещите в него е отрицателно, какво търсиш тук? Това твойто вече на мазохизъм прилича.
lo chupen todos a los que no les guste 701

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1643 on: 12.02.2015, 22:29:47 »
Първо, аз не искам да обиждам нито един от потребителите тук! Горното ми мнение е базирано върху коментарите, които са написани във форума и за форума като цяло. Освен това, аз не приемам тези негативни неща като мазохизъм, а като предизвикателство.

Второ, това е единственият транспортен интернет форум в България, а едно от моите хобите е свързано с транспорта и за това бих искал да присъствам тук.  ;)

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #1644 on: 12.02.2015, 22:32:19 »
Виж си ЛС-тата, Васко  :)

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #1645 on: 13.02.2015, 03:12:35 »
Проблемът, Васко, е, че дървената философия и разсъжденията на човек "с по-висока обща култура" са явления, които се разминават сравнително близко и ти не можеш да го усетиш именно заради дървената си философия, която избива като теч от магистрален водопровод още при второто твое мнение в дискусия, инициирана от теб. От написаното оставам с впечатлението, че смяташ членовете на форума за зеленчукови глави, над които ти се извисяваш с културата си. Аргументите, с които парадираш, често са аргументи само според някакво твое схващане за това понятие. Моят съвет е да започнеш по малко да се занимаваш и с дейности, присъщи на възрастовата ти група, колкото и да ги смяташ за упадъчни. Общата културра няма да ти избяга от това.
« Last Edit: 13.02.2015, 03:14:57 by Kaiser Kar »
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #1646 on: 13.02.2015, 12:46:59 »
Съжалявам за дължината, но все пак трябва да обхвана всички тези:

Моето мнение за форума:

• Този форум е доста, да не кажа крайно, консервативен.
  • На моменти се губи идеята за форум, а именно място, където всеки би трябвало да може възпитано да изрази мнението си (независимо какво е то), а ако някой друг не е съгласен с това да изрази своето контрамнение също така възпитано и аргументирано.
  • Не се толерира по-високата обща култура на други потребители и те се осмиват като дървени философи.
  • В този форум няма място за граждаско общество. Тук, във форума, видях следното мнение: дори и да знам, че дадена автобусна фирма е получила концесионираните линии по някакъв нереден начин, пак би се съкласил това да се случи, след като пътувам комфортно в техните автобуси :eek: (мнението е перефразирано).
  • Някои потребители са пълни конформисти.
  • Към раздела "Идеи" трябва да се добави подзаглавие, което да гласи: "Идеи и предложения, които се различават от сегашното статукво не се толерират или дори се наказват, независимо дали са изложени възпитано и аргументирано!"
  • В темата за недобросъвестни водачи трябва да се добави правилото, че не се приема за недобросъвестност нарушаване на норми, чието спазване би развалило рахата на водачите.
  • Има голям проблем, ако се коментират икономически, правни, психологически и всякакви други въпроси, дори и коментарите да са тясно свързани с някоя дискусия, свързана с транспорта.
  • Бих казал, че някои потребители тук изобщо не са транспортни фенове! Истинският транспортен фен би искал транспотът да се развива и просперира.
  • Във форума се срещат и положителни неща. Много бързо можеш да получиш отговор на въпрос в темите "Въпроси и отговори".  :) :fan: Има потребители, които не отговарят на някои от горните определения и имат положително отношение и подхождат с уважение към другите. :)

1. Не съм съгласен че форума е крайно консервативен. По-скоро в него не се толерират някакви крайни идеи, изпълнени по "фелдфебелски" начин. В крайна сметка идеите излагани тук са свързани до голяма степен с ежедневието на хората, граждани на това общество и е неестествено на същите да бъдат "налагани" мерки и да бъдат "насочвани".

2. Пак не съм съгласен. Във форума има (и вярвам и занапред ще има) много интересни дискусии, в които се раждат много умни и лесно реализируеми идеи. Не на последно място: Няма нищо лошо в това да изразиш мнението си, още повече когато е агументирано и е изложено по един учтив и възпитан начин. Проблемът идва след това - когато множество потребители не са съгласни (да, по друг, неучтив начин, което е грешно, разбира се) и изразят неодобрение на предложеното. Първия не се съобразява и продължава да налага своето мнение, въпреки изложените контрааргументи. Тоест това, в което обвиняваш Форума (с това визирам всички нас - потребителите) че си губи силата, голям принос имаш именно ти.

3. Пак греда. Във форума не се толерира ниска култура, писане на глупости, подмятания, обиди, клевети и пр. Също така не се толерира неграмотно писане.

4. Именно от този форум се роди (първото засега) гражданско Сдружение, което споделя голяма част от идеите, изложени тук. Немалко от тях са представени пред институциите, аранжирани в подходящо предложение. Също така, това че не се пише постоянно на тема "Корупционните политики на СО" не означава че не сме наясно всички с това. Просто когато излагаш някакви "уличаващи" данни би следвало да приложиш поне примитивни доказателства, още повече когато повдигаш отново широко коментирани казуси.
Също така по тази точка бих изразил свое лично мнение: Ако не бяха концесиите, колкто и по абсурден (да не кажа незаконен) и скандален начин да са направени, в София нямаше за две години да има 200 нови нископодови автобуса. Също така нямаше да се поддържат в приличен вид.

5. Всеки отговаря сам за своите действия и бездействия. Не е редно и не бива да се обвинява Форума (всички потребители) за това.

6. Тук бих написал: Виж т.1.
Също така по какъв начин трябва да се възприемат идеи, които не кореспондират с мнението на повечето потребители? Настояване за същото не е ли опит за предизвикване на конформизъм?

7. Тази тема е като ходенето по тънък лед. Да, тук е транспортен форум, където се обсъждат различни случки, казуси, идеи, мнения и впечатления от ежедневието ни. Да, редно е да не сме съгласни с нарушаването на правилата, законите, етичните норми на поведение и всички общочовешки (писани и неписани) правила. Съгласен съм. Но! Изваждането на "проявите" извън контекста на събитието - сиреч изтъкване на "нарушението" само по себе си, без оглед на събитията довели до него и условията за неговото "несбъдване" е като четенето на Евангелието от дявола. Когато обвиняваш (за мен изтъкване на различни нарушения е равносилно на обвинение) някого е редно да се убедиш че липсват каквито и да е спънки и пречки, заради които същия е бил принуден да "прегреши". Естествено в 80% от случаите цитирани в настоящия Форум са в следствие на откровена простотия, некадърност и овчедушие. Но има едни 20%, които са следствие на недобра организация, нормативна уредба, неспазване на закони и правила от другите. Така че не бива да се изказваме като последна инстанция, без да сме се убедили че "набедния" е наистина виновен.
Общо взето и в реалния живот е така. Я излез и кажи гласно "Циганите крадат". Сигурно ще си прав. Всички ще знаят че си прав. Но това, което ще последва ще е обвинение в разсизъм. Проблема който посочваш не е само тук. Това е проблем на цялото ни гражданско общество. Проблем който е силно зависим от действията на компетентните органи. Само че същите са дотолкова компетентни че да не закачат "проблемните маси" които им вършат една или друга полезна "работа".

8. Проблем има когато се изтъкват такива за да се защити теория, слабо кореспондираща с релността и очакванията на обществото.

9. ПРАВ СИ! Има. Но нека не забравяме че "развитие и просперитет" не е равно "закриване, спиране и премахване"

10. Ако смяташ че ползата от настоящия Форум се състои само в бързите отговори, то аз силно се съмнявам че си прочел повече от 10% от него. А и сам каза - тук е единственото място за подобни дискусии, така че сравнението на Форума с гише Информация, поне на мен ми идва леко обидно.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1647 on: 17.02.2015, 21:03:58 »
1. Тук имам предвид, че не се приемат нови идеи. Независимо дали става дума за транспортни реформи или за други странични неща (но свързани с транспорта). Като, например, отхвърлянето на новата наука за човешки ресурси.

2. Проблемът е в това, че като някой изложи аргументирано мнените друг му казва "гръмни се! това е глупост!". Тогава първият потребител се опитва да додокаже тезата си. Ако вторият беше успял да опровергае аргументирано мнението на първия тогава нещата щяха да са различни. Тогава, ако първият е възпитан, щеше просто да си замълчи. Но "гръмни се! това е глупост!" не е валиден аргумент!  ;)

3. Тук под обща култура имам предвид знания, свързани с най-различни полета на мисълтта, а не просто грамотно писане.

4. Това за гражданското Сдружение е много хубаво нещо!  :fan: Но, аз имам предвид, че не се позволява човек да изказва мнения относно различни проблеми и нарушения, които мнения всъщност са гражданска позиция.

5. Вярно е, че всеки отговаря за своите действия и бездействия. Но написах горното, защото смятам, че форумът възпитава в конформизъм. Ако се опиташ да изразиш мнение "out of the box"  :arrow: наказание!  :(

6. Трябва да се приемат с уважение, ако са написани грамотно и любезно и който не е съгласен да изрази несъгласието си аргументирано;)

7. Смятам, че ако има някава причина водачите масово да нарушават някое правило (т.е. един вид им се налага), то те трябва групово да сигнализират началниците си (подписки и т.н.) и да търсят правата си и да изискват промени в работната си среда. Ако не са го направили - значи така им харесва и си заслужават да се изобличават като нарушители. Ако са го направили и началниците им са казали, че конкретният проблем няма да се промени - тогава съм склонен да се съглася, че трябва да сме по-толерантни към такива конкретни проблеми! Но само тогава!!!

8. :arrow: т.6

9. Разбира се, че "развитие и просперитет" не е равно "закриване, спиране и премахване". Развитие и просперитет означава съобразяване с актулната ситуация, внедряване на съвременни технолоигии, идеи, постижения на различни науки.  ;)

10. Не съм сравнил форума с бюро "Информация"! Исках са кажа, че тук е място, където един транспортен фен може да научи нещо, което не знае от други тарнспортни фенове. И това става бързо. :)

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1648 on: 18.02.2015, 08:10:52 »
Абе, Васе, стига си се опитвал да изправяш криви краставици и къдрави косми бе!
Не разбра ли, че във форум не можеш да излезеш на глава с никой?
Изглеждаш умно момче. Стигнал си до там да ти правят забележка потребители, които преди година бяха наказвани всеки месец за същото или подобни ...
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #1649 on: 18.02.2015, 09:05:23 »
Емм е прав. Стегни се малко и престани непрекъснато да изтъкваш колко лош бил форума и колко нечестно е отношението спрямо теб.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline did_ko

• Нямам спирка
  • гигантски радиоактивен термит - мутант
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1650 on: 18.02.2015, 11:05:29 »
Следя внимателно развитието на ситуацията с новото момче Васко, и ми прави впечатление, че всячески се опитва да отрече/отхвърли мнение, което е различно от неговото.След което се обижда, когато някой му отговори с по - остър тон. Повечето от потребителите в този форум сме минали по този път, Ще дам един пример от личният си опит. Когато се присъединих към форума през 2010 година попаднах в сходна ситуация с модератора на раздела "Железопътен транспорт".Спорехме с него поне в три теми, но с течение на времето, и след аргументирането на двете различни мнения се стигна до взаимни извинения (естествено на ЛС). В същото време той ми доказа нещо, от което бях втрещен.

Преди да отхвърлиш нечие мнение, вникни в това, което се казва, виж другата позиция и прецени коя от двете е по - правилна. Според мен това, което наричаш "конфронттизъм" е всъщност двуостра дискусия, характерна за нормалното общуване (не само тук във форума).

Научи се да понасяш наказания и да носиш отговорност за действията си.Лично аз съм наказван на два пъти за нарушаване правилата на форума, но не съм се "тюхкал и вайкал" за това.

Стигнал си до там да ти правят забележка потребители, които преди година бяха наказвани всеки месец за същото или подобни ...
Което говори добре за споменатите потребители. Взели са си поука.
Мразя да пиша и говоря за автобусите с марка "Чавдар" в минало свършено време.

Насилственото натъпкване на пътници в BRT  линиите е транспортен геноцид спрямо населението в Бургас

В ГТ Бургас НЕ ДОСТИГАТ АВТОБУСИ

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline $h@IdEr

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 359945577
    • MSN Messenger - dilly-m@hotmail.com
    • AOL Instant Messenger - dillyan96
    • View Profile
    • Рекламни концепции на бургаски Солариси
    • Email
« Reply #1651 on: 19.02.2015, 14:10:31 »
Спор няма, че потребител vasko опонира доста често други потребители в различните теми, обикновено със солидни аргументи, но на моменти и без такива. От начина му на писане, който е напълно грамотен, и начина му на изразяване оставам с впечатление, че е кадърен човек. Но някои от останалите потребители, вместо да му обяснят къде точно бърка и да му дадат съвети и насоки как да отстрани грешки занапред, те му се присмиват и му казват едва ли не "Кат' не ти харесва, чезни и това е".
Както тук така и в много други форуми новорегистрираните потребители си мислят ,че всичко започва от тях ! И вместо да прочетат темите с дискутираните проблеми от началото им се налага през няколко страници да коментираме един и същи проблем и накрая на човек му писва ! В интерес на истината измежду прекалено многото и безумно дълги постове на Васко съм срещал и свежи идеи ! Васко тук ще срещнеш много приятели , ако съумееш да се вслушваш и съобразяваш с мненията им !
След като 90 % от мнението ти за форума и пишещите в него е отрицателно, какво търсиш тук? Това твойто вече на мазохизъм прилича.
Нямам търпението да изчета ферманите , но пожеланията ми към Васко са - да си жив и здрав , че ни лишаваш от присъствието си ! Респект,че пишеш грамотно! /граматически/.
Да ви кажа често, детската наивност на Васко, съчетана с пенсионеркото му изразяване, много ме забавляваше и определено освежаваше форума. Графоманията му обаче е лошо нещо и трябва да бъде изкоренена.
... И така нататък. Би трябвало да поощряване новите потребители, а не с подигравателните си изказвания да се опитвате да го прогоните, защото, видиш ли, не мислят като вас! Аз когато се регистрирах тук, първите два месеца (минимум) съм изписал всевъзможни глупости, които не ща и да препрочитам, без си имам и хал-хабер да какво иде реч по дадена тема, но колегите от бургас бяха достатъчно добронамерени да ми обяснят къде бъркам, без изказвания като горепосочените, който жест оценявам. Всеки си има различно мнение по даден въпрос и другите сами решават дали да се вслушат и съобразят с него. Не трябва да се налага мнение обаче.
Другото което е, всеки има право да се изразява както може, няма значение колко е дълга публикацията. Един може да може да изрази едно мнение в по-съкратен вариант, друг може и да не може. Всеки си има различен речник. Обаче и аз виждам един голям проблем при vasko и той е, че в доста от случаите мерките,които предлага в дадена ситуация, са прекалено.... радикални.
Не целя да обидя никой от цитираните горе потребители, а изразявам личното си мнение по въпроса, което не заставям никого да споделя. :)
« Last Edit: 19.02.2015, 14:15:08 by $h@IdEr »

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #1652 on: 19.02.2015, 14:29:21 »
Ми то малолетните, младите, като от нищо друго не разбират решават че щом се возят в МГТ, значи разбират от него и започват да си постват "шльокавиците" тук. Пък и претендират че разбират, знаят, пък и могат ! Че аз съм бил на тези години, и знам какво ви има в главите бре хора, и аз съм се смятал за гений, е да ама не съм, и сега не съм, но от мноого хора са по "съм".............  Ми не е нормално да ме поучават как аз да си върша работата неразбиращи хора, защото били грамотни, имали РС и се возели в МГТ.
Бориш се да спестиш пари да купиш РС на детето си за да учи, обаче то почва да се величае и чеше страстите, егото, комплексите............., и драска по форумите.
Ми те и модератори много много не разбират, обаче са такива, няма да давам примери, защото живота е училище, и всеки който има желание се учи, но трябва да се учи със желание, обаче и възможностите на някои са ограничени...........и няма да ги трепаме нали.
Спрете си просташките мнения !

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #1653 on: 19.02.2015, 16:41:00 »
С грубост няма да постигнеш нищо. Не казвам, че не си прав, а че не е това начинът. Да се научиш да се поставяш на мястото на другия е нещо изключително трудно на което се учиш цял живот и никога не можеш да постигнеш абсолютно съвършенство, а Васко е точно в такава възраст, в която си склонен много лесно да казваш кой е прав и кой не е без да имаш основания. Не го оправдавам, но поведението му има правдоподобно обяснение и не смятам, че начинът, по който се опитваш да му обясниш това е правилен.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1654 on: 20.02.2015, 00:56:47 »
и не смятам, че начинът, по който се опитваш да му обясниш това е правилен.
Може и да си прав, но правилният начин е описан в библията,-"Не съди, за да не бъдеш съден", кратко и ясно.
В нормална обстановка съдиите са стари и мъдри хора, което е предпоставка за справедливи решения.
Нооо, по форумите е така, както си предпочита админа.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #1655 on: 20.02.2015, 22:05:15 »
Старостта не е предпоставка за мъдрост. Може човек да е стар, но ограничен. Старостта дава опит и някои знания, породени от него, но нищо повече. Често обаче някои хора бъркат нещата и си мислят, че са нещо повече, само защото са стари.
За щастие във форумите админите не обичат това, така че който се чуства толкова мъдър, да ходи да стане един съдия.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1656 on: 21.02.2015, 20:43:56 »
Бих добавил нещо.  :)

Когато Библията е била написана, а дори и днес все още битува разбиране за мъдрост, което е свързано с други исторически реалности.

По принцип мъдростта е свързана с знания и опит (което е вярно и е логично). Но разбирането за мърдост идва от предишни времена, когато натрупването на знания и опит е ставало в пъти по-бавно.

Само се замислете за промените в обществото, които са настъпили за "отрицателно време" (спрямо целия период на историята на разумния човек). Знанията, които един млад човек може да получи от съвременната образователно система, сигурно могат да се сравняват със знанията, които са получили за цял живот 50, а защо не и 100 от нашите предци, които са живяли само преди не повече от 2-3 века. А в последните години технологиите и интернетът в частност, ускоряват процеса още повече като дори го променят, защото предлагат възможности за критично мислене, а не само техническо наливане на знания в главата.  ;)

Относно опита важи същото нещо - представете си само преди 2-3 века един млад човек, на 20 години например, какво е видял от живота. Или е научен да прави само едно и също нещо или дори почти не е напускал дома си на тази възраст (в зависимост от пола). Докато днес един човек на 20 може да видял, чул много неща; може да е участвал, да се ставал свидетел на стотици ситуации, които да му помогнат с натрупването на опит.  ;)

За това смятам, че твърдението, според което старост=мъдрост не е вярно.  ;)

Относно съденето. Никой не говори за самоцелно съдене. Това не е хубаво! Но в случая говорим за гражданска позиция, която се стреми към по-добро общество. Обществото съществува само тогава, когато повечето негови членове участват активно в него и дават нещо от себе си, а не тогава, когато повечето тарикатски се опитват само да взимат.  ;)

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #1657 on: 21.02.2015, 21:56:47 »
На моменти ставаш толкова дървен философ, че сигурно птичките кацат по теб напролет.

В Библията, Васко, има общовалидни за цялата християнска култура постулати, благодарение на които тя е оцеляла и до днес. Ако не си я чел, съветвам те да я прочетеш и тогава да се изказваш. И в духа на твоята теза да те питам - щом един 20-годишен днес знае колкото 40-годишен преди 2-3 века, това не значи ли, че един 40-годишен днес знае колкото 80-годишен тогава? Нещата не са ли пропорционални?
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1658 on: 21.02.2015, 23:08:54 »
За това смятам, че твърдението, според което старост=мъдрост не е вярно. 

Ако всички старци бяха мъдреци, то тогава всички млади олимпийски шампиони ли трябваше да бъдат?
Въпроса е риторичен, и кой как си е развил мозъка, как и дали го е съхранил, в този аспект сравнението е безсмислено.
От стара коза-яре, не напразно я има поговорката.....................

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1659 on: 21.02.2015, 23:32:36 »
Относно Библията, бих казал, че съм умерено религиозен и уважавам свещенната книга. Не съм я чел, но смятам да го направя, за да обогатя общата си култура Тя може и да съдържа общовалидни ценности и идеи, но аз исках да кажа, че е написана във времена, в които обществото е работило по съвсем друг начин! Поради тази причина, някой от конктретните съвети и постулати може и да не важат в днешно време. И точно "Не съди, за да не бъдеш съден!" е един от тях. Този съвет е идеален за общество, в което господарят не желае да се поставят под въпрос приетите норми, за да може да продължава да господства. Но днешното общество е различно и конформизмът е голям враг на общото благо! ;)

Това е същото като "Преклонена глава сабя не я сече!" от времето на турското робство. Със сигурност има хора (тарикати, които се облагодетелстват на гърба на останалите), които много биха се радвали, ако тези два постулата се въприемат от масата, защото така няма да се повдигат наудобни въпроси, няма да се търси справедливост и т.н.

Може би в Библията има още доста примери, които са меко казано странни в днешната реалност. Като например, че жената трябва да е подчинена на мъжа.  :neznam: Пак подчертавам, че не искам да обидя религията, а само смятам, че има някой детайли, които вече не важат.  ;)

Според мен всяко съждение (поговорка, постулат, съвет), което е създадено преди повече от век, век и половина трябва да се подложи на критична проверка дали отговаря на съвременното общество, което е коренно различно от това, в което е било създадено. Като например:
От стара коза-яре
Хубава, стара българска поговорка, но трябва да се замислим кога е била създадена и дали отговаря на съвременното модерно общество.

И в духа на твоята теза да те питам - щом един 20-годишен днес знае колкото 40-годишен преди 2-3 века, това не значи ли, че един 40-годишен днес знае колкото 80-годишен тогава? Нещата не са ли пропорционални?
Не, изобщо даже! Бих казал, че един 20-годишен днес има възможността* да знае много повече от човек, който днес е на 40 години, когато е бил на 20. Разликите са огромни дори между две поколения, които съществуват едновременно. И това е така, поради голямата скорост, с която се развива обществото, технологиите и т.н.

*Има възможността, но дали се възползва от нея е друг въпрос.