Author Topic: Мнение за форума  (Read 481811 times)

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Re: Мнение за форума
« Reply #1040 on: 10.06.2011, 22:35:09 »
Съгласен. Отдавна лобирам за единна структура на трите раздела.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1041 on: 29.06.2011, 11:54:10 »
Благодаря на Модераторът, който заличи обидните думи за служителите на градския транспорт. Надявам се, че това ще бъде практика в бъдеще ...
« Last Edit: 29.06.2011, 11:55:53 by emm_1968 »
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1042 on: 12.07.2011, 12:13:02 »
Какво ще кажете за една тема "ИСТОРИЯ" в "Разни". В няколко теми спамим с дискусии, които най-прилягат на такава тема, явно има какво да си кажем  ;)
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline did_ko

• Нямам спирка
  • гигантски радиоактивен термит - мутант
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1043 on: 12.07.2011, 15:15:36 »
Какво ще кажете за една тема "ИСТОРИЯ" в "Разни". В няколко теми спамим с дискусии, които най-прилягат на такава тема, явно има какво да си кажем  ;)
Мисля, че е добра идея.Историята е доста всеобхватна, има доста събития (включително и Втората световна война), по които може да се говори.
Мразя да пиша и говоря за автобусите с марка "Чавдар" в минало свършено време.

Насилственото натъпкване на пътници в BRT  линиите е транспортен геноцид спрямо населението в Бургас

В ГТ Бургас НЕ ДОСТИГАТ АВТОБУСИ

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1044 on: 12.07.2011, 15:44:02 »
Идеята е блестяща!

Даже чух, че в един исторически форум са открили тема за градски транспорт ...  ;D

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1045 on: 12.07.2011, 19:19:24 »
Емо, не си прав! Принципно последната дума тук има @Dragon! Въпреки това, ще споделя моето мнение. Форумът се е превърнал в нещо като клуб, който обединява различни личности, кара ги да споделят интересите си. В началото може да се е дискутирало само минало/настояще/бъдеще на ГТ в София, но както виждаш вече има доста "оборотни" теми във връзка с инфраструктурата. Има раздели "Забавно" и "Разни", темите за ГТ в страната са също с много висока активност. Темите, които вълнуват всички ни, не приключват с ГТ. Събирате се, пийвате си биричка, сближаваме се, аз колкото и "ожесточено" да споря по дадена тема, имам големи симпатии и уважение към всички ви, е има 2-3 изключения и те се знаят кои са  ;) Затова казвам "клуб", защото обмена на информация поражда контакти, дори приятелства... защо да се ограничаваме само до по-специализираните теми?
Погледни този форум - http://forum.setcombg.com/ , който е започнал като специализиран за хардуер и виж на какво прилича сега, да не кажа че това е най-големият форум за климатизация в България и "енциклопедия" за всякаква техника без превозните средства. Това е позволило да се сложат рекламни банери, така че и човека, който е вложил пари първоначално в даден момент, да излезе на печалба от "разправията". За бгмама няма да говоря, тях никой не може да ги стигне :P
На който не му харесват темите извън основната, има правото да не ги посещава, но нека не спираме развитието и популяризирането на това пространство!
« Last Edit: 12.07.2011, 19:32:43 by giorev »
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline ku4eto

• Маниак
  • Безспир
    • View Profile
« Reply #1046 on: 12.07.2011, 20:46:33 »
Отлична идея! :fan:
В този подпис няма да откриете псувни, нито намеци към някого.

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #1047 on: 13.07.2011, 00:13:43 »
Също съм за. Исотията определено е тема, по която може дълго да се дискутира.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #1048 on: 13.07.2011, 00:43:41 »
Dве политически теми теми стигат.

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1049 on: 13.07.2011, 08:53:46 »
   Щом ще има тема "История", то може да има и "География", "Химия", "Физика", "Литература", "Математика" и прочие теми основани на програмата за 5 - 8 клас на общообразователните училища.
   Темата "История" може да се структурира в раздел, като се започнат теми "Древна история", Средновековна история" и т.н. ... до наши дни. Не е задължително да има тема "История на транспорта" - това "транспорта" в последните месеци става все по-странична и досадна тема във форума ...
   Да, съгласен съм - като не ми харесва темата да не влизам в нея, но такива теми станаха много. Особено напоследък, започнатите теми по странични въпроси (а такава тема има) са повече и са с по-висока активност от тези с транспортна тематика. Ето (наистина) малко примери:
- "Политика" - започната на 12.03.2011 г.;
- "Photoshop транспортна тематика" - започната на 31.03.2011 г.;
- "Телевизия" - започната на 16.12.2010 г.;
- "Политика" - започната на 12.03.2011 г.;
- ...
   Същевременно по транспортни теми активността е минимална и обидно вяла.
   Няколко пъти споменавам, че форумът се е превърнал в социална мрежа - не, че ме дразни, но нека да се уточни от Ръководството и да е ясно. Лично аз се възползвам от правото си да пиша само в теми, които ме интересуват, с останалите се развличам.

И на шега: :goof: :balloon:
   Предложения за теми: "Как да преборим хлебарките", "Как да се излекуваме от настинка за седем дни без лекар", "Дестилация на ракия", "Космически обекти в далечната Вселена" ... Дискусия на тема "Крокодилът - по-зелен от колкото дълъг" ..., Анкети: "Кой номер обувки носите", "Любим цвят вратовръзка" ...  8)  ;D

Offline dimi

• Наистина съм луд
  • сбогом 2622
    • View Profile
« Reply #1050 on: 13.07.2011, 09:17:07 »
Не може да се твърди, че темата  "Политика"  е далеч от транспортните теми. От политиката и политиците зависят много неща, включително и развитието на транспорта и инфраструктурата. Наблюдавам, че като започне да се нищи даден проблем тясно свързан с транспорта, рано или късно откриваме, че това всичко било решение на някой политик, кмет, съветник. Разбираме, че всичко това е гласувано и прието от местния или националния парламент и.....  нищо друго не ни остава, освен да се съгласим с решението на нароните избранници.  Политиката е най-мръсната професия, но без нея не може.
 Повечето от другите теми ( които са далеч от транспортната тематика)   са по-скоро шега и разведряване на форума.   
R.I.P  Ikarus 280

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #1051 on: 13.07.2011, 10:12:37 »
Трябва да се внимава много с темите, защото това е форум, който възникна като "любителски форум за градски транспорт" в началото на 2006 г. През последните 2 г. обаче нещата тъук много се промениха, масово не се обръща внимание на градския транспорт от доста потребители, пише се как с кола би било по-добре, защитава се движение на леки коли за сметка на градския транспорт. Изказват се мнейия от хора, които не знам дали са се качвали и 10 пъти в коли на градския транспорт за 1 г. А всичко това според мен води до изкривяване на основната насоченост на форума - дефакто автентични останаха само разделите Автобуси, Трамваи, Тролеи, части от темите за метрото и още няколко.
Нямам нищо против раздела ЖП транспорт, полезен е, а пък и хората, които пишат там не са насочени срещу градския транспорт. Обаче примерно в темата Трафик се обсъжда как е по-бързо с кола и се натрапва как градският транапорт се бутал в задръствания. А това си е сериозно отклонение от предназначението на форума.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline Svetoslav

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1052 on: 13.07.2011, 10:58:07 »
...масово не се обръща внимание на градския транспорт от доста потребители, пише се как с кола би било по-добре, защитава се движение на леки коли за сметка на градския транспорт...
Всеки спор има различни гледни точки. Всеки участник в него може да има различно мнение по въпроса. Не може да забраниш на някого да изразява мнението си, само защото не съвпада с твоята теза. Сега вече, коя теза ще има повече поддръжници си зависи единствено и само от участниците в спора. Аз лично нямам наблюдения за толкова сериозна защита на придвижването с личен автомобил за сметка на обществения транспорт.

Иначе по поставения проблем, за мен също форумът взе да нараства "застрашително" и действително в доста теми, нямащи нищо общо със заложената първоначално тематика, активността е доста висока, за сметка на "автентичните" теми. Хубаво е да има някакви ограничения, защото в момента форумът е по-скоро Форум за всичко, отколкото форум за градски транспорт, особено пък за градския транспорт в София.
Отделно искам да изразя мнение и по друг въпрос - воденето на един и същи спор многократно и в повечето случаи от едни и същи участници. За пример темата за Икарус достигна 200 страници, като сигурно 1/3 от тях за посветени на един и същи спор, подкрепен от едни и същи аргументи и в повечето случаи воден от едни и същи потребители(и аз съм участвал в него преди и съм си казал мнението, но не намирам за нужно да го повтарям през 2-3 месеца). Спорът разбира се е Икарус срещу 0305Г/Хюлиез. Същото е положението и в раздел трамваи със спора Т6М400/Т8М300 срещу Т4. Не знам за другите, но на мен ми втръсна да чета едни и същи неща нон стоп.

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #1053 on: 13.07.2011, 11:22:11 »
Дам, напълно съм съгласен с втория абзац. Действително трябва да се внимава с разрастването на форума. Все повече започват да ми липсват мнения от рода на "3672 е чудесен автобус, един от първите мерцедеси в София", а се пише например за метрото по света, Транпортът по света и още много(не чета всички и затова не мога да дам достатъчни примери). Има си два раздела Разни и Забавно и там си се събират нещата различни от градския транспорт.
Гадно е, когато във форум за градския транспорт изпъкват мнения, че някои автобуси трябва да се разреждат, закриват и т.н. - че ако в този форум поне не се подкрепя градският транпорт, то къде?
А повод Икарусите срещу мерцедесите - ами тъпо и упорито и аз отговарям на всяко заяждане или конкретен въпрос към мен... Към твоите примери ще добавя и този за кича - и там няма да излезем на глава, но след като някой пише колко ужасен е 2426, след два дни същото за 1135, после за 2480 и всеки път се анатемосва шофьора, как и аз да не отговоря за пореден път, че така ми харесват. Необходима е взаимна толерантност, но така определено у много българи липсва.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #1054 on: 13.07.2011, 18:15:58 »
   Няколко пъти споменавам, че форумът се е превърнал в социална мрежа - не, че ме дразни, но нека да се уточни от Ръководството и да е ясно. Лично аз се възползвам от правото си да пиша само в теми, които ме интересуват, с останалите се развличам.

Предложения за теми: "Как да преборим хлебарките", "Как да се излекуваме от настинка за седем дни без лекар", "Дестилация на ракия", "Космически обекти в далечната Вселена" ... Дискусия на тема "Крокодилът - по-зелен от колкото дълъг" ..., Анкети: "Кой номер обувки носите", "Любим цвят вратовръзка" ...  8)  ;D

Аз пък мисля че констатираното от теб е съвсем нормално и по темите за чисто транспортна тематика се пише много  по-малко защото просто в този форум толерантността към новите хора и онези които са просто любители и неспециалисти като цяло е на много ниско ниво. Тук не се гледа с добро око на потребителите които се осмелят да изкажат някакво мнение по отношение на техническите характеристики,подвижния състав в София и т.н. Направило ми е впечатление че непрекъснато новите потребители се апострофират,правят им се остри и според мен неуместни забележки относно това че въпросното нещо вече било коментирано 100 пъти,как могло да са толкова невежи и т.н Много често се случва да започваме някакъв разговор просто встрани от главната тема и мненията просто се изтриват вместо да отидат някъде другаде където би трябвало да им е местото.Аз лично не си позволявам да пиша в някои теми не защото няма какво да кажа,а защото съм сигурен че мнението ми ще бъде апострофирано 10 пъти,ще ми се направят 20 забележки и поправки и възмутени коментари.Това може да се води форум за любители но всъщност тези които професионално се занимават с траспорт са напълно враждебни към любителите. Много нови хора пък просто се блокират.Темите стават все повече а непрекъснато се правят някакви разбелби, от една тема се правят 5, прекръства се тема от "Некадърни водачи" на "Недобросъвестни водачи" като се създава такава за "Водачи професионалисти" и водачи които са горе долу , а като пишеш в някоя не дай си боже неправилна тема получаваш хор от възмутени мнения как не се спазва структурата на форума....

Също така когато някой зададе въпрос който вече е коментиран вместо отговор получава "за това вече е писано потърси го с търсачката" а ако се отговори би могло да се отвори някаква дискусия покрай това.Човешкият мозък и мисъл текат леко хаотично като винаги от една тема плавно се преминава на друга в един нормален разговор и създаването на някакъв строг ред и критерии водят до загуба на интерес. 

Във същото време в темите които те дразнят всеки има (относителна) свобода да си даде мнението и  да не се чувства застрашен от безпощадната критика на определени капацитети.

Това ми е личното мнение и затова аз например не си позволявам да пиша в теми като Ikarus,София 65 и 70,T4D-C,T8M 700-IT(Инекон) ,T6МД-1000  и т.н
« Last Edit: 13.07.2011, 18:21:38 by freepigeon »

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1055 on: 13.07.2011, 18:39:35 »
За проба просто ... опитайте в някакъв форум, например медицински, да пишете нещо за градски транспорт или нещо диаметрално противоположно на предмета му ... да се уверите, че търпимостта в нашият форум е много по-голяма отколкото другаде.

Нещо като на модно ревю да представите откритие на млад физик ...
« Last Edit: 13.07.2011, 18:42:17 by emm_1968 »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1056 on: 13.07.2011, 21:01:59 »
В момента, според мен по-подходящо заглавие на форума и на сайта би било Любителски сайт за общественият транспорт в България, или Форум за общественият транспорт в България. В това няма нищо лошо, първо защото в много градове у нас има фенове на общественият транспорт, като много от тях сме се обединили тук, също така има събрана много информация и снимки за транспорта за много градове у нас, както е за железопътният транспорт у нас. Така че, това че се пише за много градове е по-скоро положително. Но наистина, нека се придържаме най-вече към темите за общественият транспорт у нас, неговото развитие и история, а не разни теми нямащи нищо общо с това, като за телевизията, моловете, политиката и всякакви такива. Хайде в раздел разни по-може да се допусне да се коментира авиотранспорта у нас, пак е свързан с общественият транспорт у нас, като участник в общественият превоз на пътници, както и части от градската среда и инфраструктурата, свързани с града и градският транспорт, но разни теми като посочените преди това-твърдо против!

Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1057 on: 13.07.2011, 23:21:14 »
Ще дам линк от форума на Фолксваген. Според вас какви трябва да са темите там? Имат раздел "ОФФ-ТОПИК" и ето какво има в него:
http://www.vwclub.bg/forum/viewforum.php?f=60
http://www.vwclub.bg/forum/viewforum.php?f=67
имат и рекламни банери (долу и горе), за това иде реч...

То да бяха само автобусите и колите, ами на нас целият ни транспорт е пълен с таралясници... Днес се возих в трамвай 23, седях на първата седалка, точно зад мястото, на което се съединяват първият и вторият вагон - е, така скърцаше и тракаше при всяко малко завойче, че за 10 минутно пътуване получих главоболие за цял ден и брах ужасен страх... А колко още стари Чавдари на градския транспорт пътуват... поне като пускат някоя резервна линия, например през лятото като траят ремонтите все такива трошки пускат. А колко още влакове такива има... поне в нашата Северозападнала България вагоните са по-дърти и от мен. Не знам изобщо купуват ли някакви нови коли за обществен транспорт, поне аз колкото съм чела/чувала по новини все някакви втора употреба си вкарваме от Европа. Може и да са на по 5 години, ама като имат 1 мил. км навъртяни какво значение има.
Този цитат, от къде е според вас..., от форумът за "Всичко за бременността и раждането, бебето и детето, дома и семейството, здравето и свободното време", който се превърнал в "машина за пари".
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=590557.msg18998894#msg18998894

Offline burtan

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1058 on: 14.07.2011, 00:56:53 »

Аз пък мисля че констатираното от теб е съвсем нормално и по темите за чисто транспортна тематика се пише много  по-малко защото просто в този форум толерантността към новите хора и онези които са просто любители и неспециалисти като цяло е на много ниско ниво. Тук не се гледа с добро око на потребителите които се осмелят да изкажат някакво мнение по отношение на техническите характеристики,подвижния състав в София и т.н. Направило ми е впечатление че непрекъснато новите потребители се апострофират,правят им се остри и според мен неуместни забележки относно това че въпросното нещо вече било коментирано 100 пъти,как могло да са толкова невежи и т.н Много често се случва да започваме някакъв разговор просто встрани от главната тема и мненията просто се изтриват вместо да отидат някъде другаде където би трябвало да им е местото.Аз лично не си позволявам да пиша в някои теми не защото няма какво да кажа,а защото съм сигурен че мнението ми ще бъде апострофирано 10 пъти,ще ми се направят 20 забележки и поправки и възмутени коментари.Това може да се води форум за любители но всъщност тези които професионално се занимават с траспорт са напълно враждебни към любителите. Много нови хора пък просто се блокират.Темите стават все повече а непрекъснато се правят някакви разбелби, от една тема се правят 5, прекръства се тема от "Некадърни водачи" на "Недобросъвестни водачи" като се създава такава за "Водачи професионалисти" и водачи които са горе долу , а като пишеш в някоя не дай си боже неправилна тема получаваш хор от възмутени мнения как не се спазва структурата на форума....

Също така когато някой зададе въпрос който вече е коментиран вместо отговор получава "за това вече е писано потърси го с търсачката" а ако се отговори би могло да се отвори някаква дискусия покрай това.Човешкият мозък и мисъл текат леко хаотично като винаги от една тема плавно се преминава на друга в един нормален разговор и създаването на някакъв строг ред и критерии водят до загуба на интерес. 

Във същото време в темите които те дразнят всеки има (относителна) свобода да си даде мнението и  да не се чувства застрашен от безпощадната критика на определени капацитети.

Това ми е личното мнение и затова аз например не си позволявам да пиша в теми като Ikarus,София 65 и 70,T4D-C,T8M 700-IT(Инекон) ,T6МД-1000  и т.н
Напълно подкрепям мнението на freepigeon. При цялото ми уважение към познанията примерно на emm_1968 (в момента произволно избран, мога да допълня и други участници) смятам, че към момента неговите забележки към по новите потребители, а и не само към тях за доста остри и аругантни.
Emm_1968 не се сърди имаш изключителни познания в областта на ГТ, но не трябва прекалено да парадираш и реагираш така, че едва ли не всички, които не работим в системата сме абсолютни глупаци. Да питаш, когато не знаеш, не те прави глупак. 

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1059 on: 14.07.2011, 07:56:29 »
...

...
Напълно подкрепям мнението на freepigeon. При цялото ми уважение към познанията примерно на emm_1968 (в момента произволно избран, мога да допълня и други участници) смятам, че към момента неговите забележки към по новите потребители, а и не само към тях за доста остри и аругантни.
Emm_1968 не се сърди имаш изключителни познания в областта на ГТ, но не трябва прекалено да парадираш и реагираш така, че едва ли не всички, които не работим в системата сме абсолютни глупаци. Да питаш, когато не знаеш, не те прави глупак

Скъпи ми @burtan, не мога да приема, че се държа арогантно към другите участници във форума, камо ли към по-новите. В последната година гледам повече да чета и да се забавлявам именно с техните постове. Имах няколко по-остри поста, но тогава аз бях нов член, а и сегашните "по-нови" не знаеха, че има такъв форум ...
Това "Да питаш, когато не знаеш, не те прави глупак" е много правилно и аз съм го писал няколко пъти, НО именно по-новите членове на форума не го правят, а направо започват да критикуват и да изказват крайни мнения. Когато ги поправиш, обаче ..., жална ти майка. Всички "по-нови" се нахвърлят върху теб ...

Дискусията е за започване на теми, които нямат нищо общо с транспорта и превръщането на GTSOFIA.info в универсален форум ..., а кой колко знае ... това е друг въпрос.