Author Topic: Велоалеи  (Read 235592 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: Велоалеи
« Reply #780 on: 09.05.2024, 05:36:12 »
Ще има колчета, на кино „Одеон“ вече ги има.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #781 on: 09.05.2024, 12:58:53 »
Бас ловя, че голяма част от велосипедистите вместо да се качват на пероните пред спирките, ще "кривват" вляво и ще минават пред спиращите тролейбуси, което ще доведе до инциденти, ако не се вземат мерки това да не се случва.

По този въпрос имаше съдебен спор в Германия, дали ползването на велоалеи с повдигане в района на спирките е задължително за велосипедистите или не. Според Берлинския сенат трябваше да е задължително и слизане на пътното платно да се брои за нарушение, но след решение на съда въпросното задължение беше отменено и на велосипедистите им се разреши сами да си избират откъде да карат както им е кеф, могат да изкачат и пред трамвая ако искат.

https://hamburgize.blogspot.com/2014/10/berlin-radwegbenutzungspflicht.html

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #782 on: 16.05.2024, 13:56:35 »
Още едно видео:

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #783 on: 16.05.2024, 15:37:59 »
И никой ли не се замисля как за цяло видео един велосипедист не хванахме извън снимащия. По разни други страни има велоалеи, ама по тях има и колоездачи. Гледал съм клипове от Холандия - имат си велоалеи хората, ама на светофара застават по 20-тина колоездача

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #784 on: 16.05.2024, 18:14:51 »
И никой ли не се замисля как за цяло видео един велосипедист не хванахме извън снимащия. По разни други страни има велоалеи, ама по тях има и колоездачи. Гледал съм клипове от Холандия - имат си велоалеи хората, ама на светофара застават по 20-тина колоездача

Твърдението на защитниците на велоинфраструктурата е че велосипедистите ще дойдат с времето. Само че не казват колко ще е това време. В Холандия велоалеите са натоварени през цялата година, зиме, лете, сняг, дъжд - все е пълно. Днес в София вали и е 11 градуса, софийските велосипедисти обичат да карат само като е слънчево и над 20 °C.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #785 on: 16.05.2024, 19:32:07 »
Тогава е най-добре да сменим софиянците с холандци.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #786 on: 16.05.2024, 19:34:32 »
Ми докарай ги с влака. :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help:
Спрете си просташките мнения !

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #787 on: 16.05.2024, 21:26:53 »
Днес в София вали и е 11 градуса, софийските велосипедисти обичат да карат само като е слънчево и над 20 °C.
И в слънчево и в почивен ден. Аз по моя квартал забелязвам едно раздвижване на велосипедисти в по-големи и масови количества в събота и неделя ако е слънчево и препича.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #788 on: 16.05.2024, 21:55:24 »
И в слънчево и в почивен ден. Аз по моя квартал забелязвам едно раздвижване на велосипедисти в по-големи и масови количества в събота и неделя ако е слънчево и препича.

Вярно е това, което говори че в София придвижването с велосипед няма ежедневен характер, малцина са тези които разчитат на колелото като основно средство за придвижване до работното си място или до учебното заведение. Една устойчива политика за популяризиране можеше да започне с това да започнат мероприятия по редовни велосрещи със затваряне на автомобилното движение по централни улици през уикендите, и постепенно, стъпка по стъпка да се настрои общественото мнение в посока изграждане на качествена трайна инфраструктура, и то наистина трайна и качествена а не тези велоалеи еднодневки които ни пробутаха сега.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #789 on: 17.05.2024, 00:08:23 »
Не знам дали ви е ясно, че тия работи не стават от днес за утре и в най-добрия случай, успехът ние едва ли ще го доживеем.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #790 on: 17.05.2024, 00:44:48 »
Аз минах по „Витоша“ между пилоните и „Патриарх Евтимий“ във вторник и бях неприятно изненадан, че са решили да избият паркоместа там по този начин с оставяне на една единствена лента за идващите по „Витоша“ за продължаване по „Патриарх Евтимий“ и смятам, че точно тази част от новата организация е пресоляване на супата и трябва да отпадне поради неекологичност и повишаване на нивата на шум. Да, съгласен съм с велоалеята, но не и с това реализиране на паркоместата там и е нормално хората да протестират поради точно това.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #791 on: 17.05.2024, 12:30:16 »
При двупосочен Нансен тъкмо посоката НДК - Аптека ще олекне сериозно. Особено след Пилоните са безсмислени 2 активни ленти освен в близост до кръстовището на Аптека.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #792 on: 17.05.2024, 12:38:38 »
Не знам дали ви е ясно, че тия работи не стават от днес за утре и в най-добрия случай, успехът ние едва ли ще го доживеем.

Да, стават бавно, но ако се налага и да демонтираме готови велоалеи и да ги правим наново и наново не знам дали изобщо някога ще станат.

Ето един актуален проект в Берлин - велоалея на сухо под виадукт с озеленителни мероприятия, пункт за ремонтиране на колела и помпане на гуми, автомат за велосипедни гуми, на следващ етап даже и Drive-in за кафе и напитки. Обаче - засега - е пробна отсечка от 200 метра, има проектен сайт, ще се правят анкети и проучвания, срещи с живущите в района, правят реклами, а после ще се умува дали има бъдеще такова решение или не и ще се достроява. Бюджетът за този първи тестов участък е 600.000 € и няма много прилики с нашето изпълнение.

« Last Edit: 17.05.2024, 12:43:50 by fafan »

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #793 on: 17.05.2024, 19:24:41 »
Точно в духа на тоя проект си мисля, че в София би било много добра идея да се реализира проекта с велоалея по жп трасето на бившата Околовръстна железница. Там е широко, зелено и ще има наистина удобно място за велосипеди, а и ще има връзка с Южен парк и района на НДК

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #794 on: 17.05.2024, 19:27:01 »
Проектът за линеен парк на мястото на бившата околовръстна ЖП линия отлежава вече втора петилетка. Много искат, ама нямат желание да го направят.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #795 on: 17.05.2024, 20:19:11 »
Много искат, ама нямат желание да го направят.

Ми няма европейско финансиране.
Спрете си просташките мнения !

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #796 on: 24.05.2024, 20:47:36 »
Нямах търпение да пропътувам от „Никола Петков“ до Южния парк и виждам какъв епичен провал е двете посока на алеята през „Патриарх Евтимий“ да са от южната и от северната му страна. И двете велоленти трябваше да са от северната. На Петте кьошета за идващите велосипедисти от „Руски паметник“ има все още неработещ светофар със стрелка надясно, което значи, че велосипедистите идващи от „Руски паметник“ към НДК трябва да направят едно пресичане на „Скобелев“, едно на „Прага“, едно на трамвайното трасе и още едно на „Скобелев“ освен това на пресичането на „Витоша“ велопътеката и пешеходната пътека са долепени, а когато има твърде много хора, както този следобед, границите на пешеходната пътека не могат да ги поберат. Това щеше да се избегне ако двупосочната велоалея по „Патриарх Евтимий“ беше от северната страна, също както и 90-градусовият завой от „Патриарх Евтимий“ към „Витоша“. Междувременно така и булевардът щеше да е по-широк, защото сега велолентата от южната страна се дели от местата за паркиране от защрихована ивица за безопасност, така че хората от колите да не слизат директно на алеята. Ако велоалеята беше двупосочно от северната страна тази защрихована ивица нямаше да е нужна и ширината ѝ щеше да се ползва за автомобилните ленти, а преминаването на Петте кьошета щеше да е безпрепятствено. Сега „Спаси София“ трябва на собствени разноски да изстържат новата маркировка, да си оправят недомислицата и да положат велоалеята двупосочно от северната страна, както си трябва.
« Last Edit: 24.05.2024, 21:37:17 by AGENT 006 »

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #797 on: 24.05.2024, 21:55:40 »
Ето значи, че са възможни и работещи предложения за преустройване на трафика, така че да има и велоалея и паркоместа и бус лента и без да има конфликти

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #798 on: 24.05.2024, 22:21:12 »
И още нещо, ако двете посоки бяха от северната страна велосипедистите нямаше да имат никакъв конфликт с пешеходци и автомобили, тъй като тяхната фаза щеше да е заедно с левия завой от „Витоша“ към Петте кьошета.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #799 on: 25.05.2024, 00:29:42 »
Помня при ремонта на Дондуков колко хора недоволстваха, че велоалеята е двупосочна. Според мен е по-правилно да са еднопосочни велоалеите. На запад, навсякъде, където съм бил, не мога да се сетя за двупосочна велоалея на пътното платно. Винаги са еднопосочни. Единствено в парковете и извън населените места се допускат двупосочни.