Ами целта е велосипедистите да станат по-значителна част от трафика, именно за сметка на автомобилите. На това му се казва зелена политика и на който не му харесва е свободен да си ходи на село. Там нито велоалея има, нито трафик.
Ми хайде и по магистрала Тракия да опнат велоалея тогава! Велоалея по Раковска би имала смисъл при липса на алтернатива (както примерно на Дондуков). Но Дякон Игнатий и градинките на театъра и двореца са съвсем наблизо. Така че желаното направление би могло да се трасира на далеч по-удобно място.
Просто е направено отбиване на номера - и снимания от Иво Радоев завой към градинката на Кристал, и нелепото положение на алеята вътрешно от лента за престрояване, и немисленето за необходимия сервитут за завоите на тролеите (остана сега за хатъра на велоалеята да направят обслужването на ТБ9 само с къси Шкоди 26!). Изпълнението по нищо не превъзхожда някогашното безогледно мацане на жълта линия.
А за фикцията със замяната на автомобилите с велосипеди: ами разкажи ми, как по-точно ще заведеш с велосипед децата си на ясла/градина/училище? (Днес, 1 ноември, трафикът беше с 30% под този на 31 октомври заради ваканцията на учениците при равни други условия. Което показва, че развозването на ученици е много сериозен трафикогенен фактор). И при 40-градусова жега дали работодателят ти ще е въодушевен да пристигнеш запотен пред важна бизнес среща? Естествено, заради PR-а сума политици (еднократно) се снимат на велосипеди, за да могат избирателите им да изпаднат в телешко умиление. Но таргет групите са студентите, работещите на открито без обязаности по детеизвозване. През годините съм имал млади колеги-програмисти велоентусиасти. Общо взето, след месец-два ентусиазъм с новото колело следва разреждане на курсовете по метеорологични причини, след което велосипедът се преквалифицира само за разходки - привечер и през уикенда.
Все пак трябва да се отчете, че амплитудата между летните и зимните температури в Амстердам е 15 градуса, а в София - 50.
Автомобилите ще се заменят само от МГТ, другото са сладки приказки за обосновка за усвояване на средства.