Author Topic: Велоалеи  (Read 235579 times)

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Re: Велоалеи
« Reply #20 on: 18.11.2008, 19:36:44 »
Значи в Мюнхен е страшно противно с велоалеи по тротоара, вярно са отделени с друг вид плочки и малък бордюр но си е тясно. Велосипедистите са страшно противни типове още повече, че не се съобразяват много, много със светофарите по кръстовищата или с пълна скорост искачат на пешеходната пътека което освен да ги сгазя друга възможност не ми оставаше.
За обикновеният пешеходец пък едрогабаритните германки (ако не сте виждали крава на колело отидете и вижте :D) са по-опасни и от автомобил. Още повече, ако е като мен смотан турист да снима трамваи и автобуси възможно от по-близо.
В Берлин беше по-добре решен проблема като вело алеята е част от платното за движение. А където има широки алеи в парка са си очертани.
В Париж повечето стари булеварди са с локални платна като Цар Борис и велоалеята е в локалното или пак е част от платното за движение където е възможно. По парковете също има доста място. Но общо взето няма толкова велосипедисти, колкото скутери, мотори, и автомобилисти по чудесните им пътища.

The Grand Tour

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
« Reply #21 on: 09.12.2008, 22:12:29 »
Днес наблюдавах потготовката по вело алеята по Евлоги Георгиев - тя ще се състои не от асфалт, а от тротоарни бетонени плочки. Няма да е по-широка от 70-80 см. А при Орлов Мост засега не ми е ясно къде ще я съберат, тъй като теренът е много неблагоприятен с рязък склон към реката.

Offline LG_

• Строител
  • Moderator
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
« Reply #22 on: 10.12.2008, 09:02:19 »
тя ще се състои не от асфалт, а от тротоарни бетонени плочки. Няма да е по-широка от 70-80 см.

И aз много се ядовам на тези големи бетонови плочи. Единственото им предимство е че се полагат по-лесно. От там нататък само недостатъци - лесно се разкривяват като им щръкват краищата, много са чувствителни на неравномерно поддаване на основата, заради размерите си се напувват бързо. И като към това се прибави и евентуално ниското качество на материала от който са направени (примери за такива има много из София - сещам се за тези около бившия мавзолей и на спирката при Химическия факултет) картинката няма да е никак розова.

A коко по добре щеше да е с унипавета например или някаква комбинация между тях и асфалт.
« Last Edit: 10.12.2008, 09:55:44 by LG_ »
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
« Reply #23 on: 10.12.2008, 09:41:45 »
Ако някоя плочка пропадне - горкия велосипедист... А на толкова тесно пространство трудно могат да се разминат 2 велосипеда...

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #24 on: 10.12.2008, 20:04:36 »
Ако някоя плочка пропадне - горкия велосипедист... А на толкова тесно пространство трудно могат да се разминат 2 велосипеда...
Е те явно са решили велоалеите да са еднопосочни - по западната само в посока НДК и в източната - само в посока Орлов мост :P

Offline don_angelitto

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #25 on: 18.05.2009, 15:09:22 »
Накрая и някакви колездачи е имало за дозасиране на пейзажа.
Аз бях един от тези колоездачи. Ще те помоля да не се настройваш против нас, защото ти като фен на ГТ и аз като колоездач имаме общ противник- автомобилите, и е много по-добре да си помагаме, доколкото можем.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #26 on: 18.05.2009, 15:26:26 »
Затварянето на Цариградско шосе не помага на никой нали ?!? И аз съм колоездач, но си има места за каране, и места за шофиране

Offline don_angelitto

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #27 on: 18.05.2009, 15:52:25 »
1 път в годината за по-малко от половин час не е болка за умиране според мен. Особено на фона на протестите на пенсионери, млекопроизводители и други, които, едва ли не, през ден затварят бул. "Цар Освободител"...

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #28 on: 18.05.2009, 16:30:03 »
1 път в годината за по-малко от половин час не е болка за умиране според мен. Особено на фона на протестите на пенсионери, млекопроизводители и други, които, едва ли не, през ден затварят бул. "Цар Освободител"...
ами ок, да вземат 365 организации да го затварят за по един ден в годината, никакъв проблем не е, на никой не пречи, както си личи от снимките...
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.
Те знаят, че ние знаем, че лъжат.
Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат.
И все пак те продължават да лъжат.

Offline don_angelitto

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #29 on: 18.05.2009, 17:16:25 »
Не искам да влизам в по-нататъшни спорове, затова ще кажа само още няколко думи, с което ще завърша.

Не може да поставяте тези 365 организации под общ знаменател, защото млекопроизводителите протестират за субсидии, пенсионерите за увеличаване на пенсиите, а такива като мен- за по-добра организация на уличното движение. Т.е. исканията ми са абсолютно СЪВМЕСТИМИ с желанията на всеки един потребител в този форум. Следя форума, защото тематиката, която се разисква в него, живо ме интересува. Затова ми се ще да ви убедя, че ние "бягаме" УСПОРЕДНО.

Аз също имам кола, но не обичам да шофирам и се придвижвам с колело. Много по-разтоварващо е. Такива като мен не замърсяват въздуха и облекчават трафика. Точно по този пункт (трафика) интересите ни се ПРЕПЛИТАТ. И да нямаше задръствания, пак щях да карам колело, както съм сигурен, че и Емо щеше да продължи да се вози на трамваи (без да го познавам лично). Затова ми е тъжно, че вместо подкрепа получаваме обиди и недоволство.

Друго, което искам да споделя, е, че българското общество страда от липса на граждански инициативи, каквато беше велошествието. И това е нормално, защото демокрацията у нас е още крехка. Трябват десетилетия, а може би и повече, за да може мисленето на нацията да се измени и постепенно да се запълни дефицитът на гражданско съзнание у хората. Още сме доста далеч от стадия "гражданско общество". Все пак ми се струва, че вървим в правилната посока, макар и доста бавно.

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #30 on: 18.05.2009, 17:28:27 »
можехте да си направите шествието по велоалеята на канала, така нямаше да пречите и да настройвате хората срещу вас
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #31 on: 18.05.2009, 17:48:03 »
Затова ми е тъжно, че вместо подкрепа получаваме обиди и недоволство.
Нищо лично, каузата си е кауза, но затварянето на ключов булевард надали работи в нейна полза! Пък било то маратон София, посрещане на папата или протест на млекопроизводители.
Да, френската колоездачна обиколка завършва на Шанз Елизе. Тя и нашата завършва на Царя, но това даже не е спортно състезание. Така че не мисля, че изборът на начина на проявата е приемлив.
« Last Edit: 18.05.2009, 17:54:41 by blagun »

Offline boyo

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #32 on: 18.05.2009, 20:21:39 »
Затварянето на Цариградско шосе не помага на никой нали ?!? И аз съм колоездач, но си има места за каране, и места за шофиране

Напротив, няма места за каране и имено в това е проблемът. Че има хиляди софиянци , които искат да карат колела вместо коли, а в цяла София НЯМА НИТО ЕДНО ВЕЛОАЛЕЯ!!! А най-нормалното нещо в едно ОБЩЕСТВО е когато една група хора има проблем и го заявява е останалите да ги подкрепят, па дори и само с два реда във форумите. Защото утре ти може да имаш проблем и да се надяваш на съпричастност, а някой друг да ти казва, че пречиш... Но твоето мнение не учудва - в България "общество" няма, има сбирщина от хора, всеки сам за себе си без никакво гражданско самосъзнание.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #33 on: 18.05.2009, 20:40:35 »
Каква съпричастност бе човек, тука да не става въпрос за благотворителност ? Проблемът се заявява пред някой, който е способен да го разреши. Като има искания те би следвало да се отправят към Общината, ако няма действие от нейна страна, тогава да се организира протест ПРЕД Общината

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #34 on: 18.05.2009, 21:55:22 »
...
Че има хиляди софиянци , които искат да карат колела вместо коли, а в цяла София НЯМА НИТО ЕДНО ВЕЛОАЛЕЯ!!!
...

айде се поогледай малко, все пак...
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #35 on: 18.05.2009, 22:42:09 »
А защо поне не информирахте предварително за велошествието ви? Аз щях да си стегна колелото и с удоволствие да се включа, но не бях разбрал.
Поне да бяхте информирали предварително, да се измисли някакъв обходен маршрут на автобусите, та да могат да закарат хората, където искат да стигнат, а не да се блокира най-натоварения булевард в София. Тази случка ми напомня на миналогодишния кръг от Европейското първенство по колоездене, което се проведе пак в София. Предварителна информация - никаква. Едва нощта преди въпросния ден бяха разлепени листовки по спирките с промените на маршрутите. Та трябваше да се тича след автобусите по някакви измислени им маршрути и да ги молиш да ти отворят врата, че да можеш да се прибереш.

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #36 on: 19.05.2009, 00:28:37 »
Каква съпричастност бе човек, тука да не става въпрос за благотворителност ? Проблемът се заявява пред някой, който е способен да го разреши. Като има искания те би следвало да се отправят към Общината, ако няма действие от нейна страна, тогава да се организира протест ПРЕД Общината

Абсолютно си прав,само че в България един протест пред общината не значи нищо и никой няма да му обърне никакво внимание.Трябва за да бъдат хората чути да се говори за това,да се нарушава закона,да се упражнява натиск върху хората върху които не трябва-с две думи масовост.И заради това мисля че e добре да не критикуваме хората които се опитват да променят нещо за доброто на всички.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #37 on: 19.05.2009, 01:07:17 »

Трябва за да бъдат хората чути да се говори за това,да се нарушава закона,да се упражнява натиск върху хората върху които не трябва-с две думи масовост.
За нарушителите на закона си има наказания, в никоя нормална държава не се нарушава закона за да бъдат удовлетворени дадени искания. А това, че трябвало да се упражнява натиск над хората върху които не трябва е абсолютно ненормално, отново опираме до Закона, който трябва да защитава тези хора. С две думи-има си начини за протест, начини за лобиране, влияние и т.н., но затварянето на най-оживения булевард не е сред тях, велопоходът го доказа-никакво развитие по велосипедния проблем след похода

Offline boyo

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #38 on: 19.05.2009, 14:05:14 »
...
Че има хиляди софиянци , които искат да карат колела вместо коли, а в цяла София НЯМА НИТО ЕДНО ВЕЛОАЛЕЯ!!!
...

айде се поогледай малко, все пак...

това покрай канала НЕ Е велоалея, а просто един тротоар с малко жълта боя на него...

За нарушителите на закона си има наказания, в никоя нормална държава не се нарушава закона за да бъдат удовлетворени дадени искания. А това, че трябвало да се упражнява натиск над хората върху които не трябва е абсолютно ненормално, отново опираме до Закона, който трябва да защитава тези хора. С две думи-има си начини за протест, начини за лобиране, влияние и т.н., но затварянето на най-оживения булевард не е сред тях, велопоходът го доказа-никакво развитие по велосипедния проблем след похода

Правото на протест е в основа на демокрацията и в никоя нормална държава не се ограничава. За това в западна Европа протестите са ежедневие, при това в много по-големи мащаби - ако смяташ , че не е така значи просто имаш нужда да попътуваш малко. "Законът" е просто един текст съставен от няколко човека - в много случай не отразява интересите на хората. Също така е възможно някое действие/бездействие на управляващите да е против интересите на хората и когато управляващите откажат да търсят решение и промяна , хората са в пълното си право да протестират. Ти ако искаш да се връщаме в комунизма - да нямаш право на протест и единственият начин да заявяваш мнението си да е с писма, които никой не чете после - прав ти път, но не го наслагвай на другите. Велоеволюция (с които грам не съм обвързан, просто като велосипедист съм съпричастен на каузата) се борят вече няколко години да има велоалеи. При всяка среща с общината им се обещават стотици километри алеи и т.н., а реално има една малко полу-алея до сега. Правени са десетки протести пред общината, в паркове и т.н. Очевидно на общината не и пука и за това все по-често ще гледаш подобни протести, докато ББ и Диков не свършат поне 10% от обещанията си

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #39 on: 19.05.2009, 14:18:16 »
Велоеволюция (с които грам не съм обвързан, просто като велосипедист съм съпричастен на каузата) се борят вече няколко години да има велоалеи. При всяка среща с общината им се обещават стотици километри алеи и т.н., а реално има една малко полу-алея до сега. Правени са десетки протести пред общината, в паркове и т.н. Очевидно на общината не и пука и за това все по-често ще гледаш подобни протести, докато ББ и Диков не свършат поне 10% от обещанията си
И с какво софиянци са виновни за действието или бездействието на държавни и общински институции? По същата логика раково болните и родителите на децата с тежки заболявания са далеч по-ощетени от държавата, при това там става дума за човешки живот, а не за средство за придвижване. Хайде и те да заграждат Цариградско по за 1 ден. Не е трудно да се намерят 365 каузи - по една за всеки божи ден.
Не без значение е обществената нагласа за подкрепа на една кауза. И съм сигурен, че след всяка проява, подобна на съботната, подкрепата за велоалеите намалява. Нека си сложим ръка на сърцето и признаем, че това не е от най-сериозните проблеми на София.