Преди два дни се върнах от Истанбул и ще споделя първите си впечатления, а тия дни ще кача и малко снимки.
Първо две думи за таксуването - най-лесния начин за пътуване е т.нар. Istanbulkart. Това е електронна карта, която се пълни с кредит и след това при всяко пътуване ти се изважда от тях дадена сума. Много е удобна и спестява пари. Самата карта струва 7 лири, като може да се зареди с пари до 150 лири. Едно пътуване с нея струва 1.95 лири, като само с Метробуса е по-скъпо - 2.95. След това, ако се прекачиш в рамките на 60 мин, второто пътуване е с намаление - вече 1.50 лири. СЪответно за трето в рамките на дадено време също има отстъпка. С жетони не съм пътувал, единичен жетон е 3 лири, а за метробуса дори не съм сигурен, дали изобщо важат.
Всекидневно пътувах с т.нар. Модерен Трамвай - Т1. Всяка спирка е с турникети и жива охрана, като е оградена и де факто гратис не може да се пътува в него. Флотата е Бомбардие Флексити и Алстом Цитадис. Вътре е изключително комфортно да се пътува, климатиците работят постоянно на макс. Обаче в пиковите часове е страшно, въпреки че трамваите са през 90 сек - 2 мин. Извънпик са на 5 мин, а вечерно време са на 10.
Метробус-ът много ме впечатли. Де факто това е една огромна линия - 34, която е разделена на 5 отделни линии. Линията 34, която обхваща цялото трасе, се движи само през нощта. Останалите линии обхващат различни части от трасето. Линии 34А и 34Z минават по Моста над Босфора. Рейсовете са Мерецедес Цитаро, Мерцедес Капасити и Бреда. Тактът на движение е 30 секунди. Излишно е да казвам колко комфортно и бързо е пътуването с тях.
По-късно ще пиша и за останалите видове транспорт и ще кача снимки.