Poll

Коя от изградните метростанци е най-хубава и най-добре архитекрурно оформена?

Обеля
18 (7.7%)
Сливница
7 (3%)
Люлин
13 (5.5%)
Западен парк
39 (16.6%)
Вардар
23 (9.8%)
Константин Величков
15 (6.4%)
Опълченска
14 (6%)
Сердика
106 (45.1%)

Total Members Voted: 215

Author Topic: Метростанции в участъка Обеля-Сердика  (Read 147305 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Доколкото знам на Сливница има изграден паркинг, но не е довършен. Подлезът под кръстовището също.
По-конкретно много пъти се е казвало, че зад оградената част на подлеза е скрит недовършеният вход към този паркинг, но не мисля, че това е вярно, по-скоро тази версия е плод на нечие любопитство да се обяснят оградите в подлеза с нещо грандиозно, което те крият, но не мисля, че крият нещо повече от част от подлеза, която не се е наложило да се осъществи предвид кръстовището на „Панчо Владигеров“ и „Сливница“, което се построи 2004 г. Тази галерия на подлеза е била оградена по начало, защото не е била нужна, когато не е имало кръстовище там, а след това кръстовището се е осъществило без сложен пътен възел и с наземно пешеходно пресичане, така че необходимостта за ползване на този подлез за пешеходно пресичане е отпаднала и така оградите никога не са вдигани и стоящото зад тях никога не е мърдало от грубата шпакловка. Дали наистина има някакви зачатъци на подземен паркинг там? Очевидно не е над станцията, плитка е за тази цел, а ако е под нея то най-вероятно е зазидана галерия, както станция „Обелско шосе“ без наземни изходи. Станция „Обелско шосе“ поне не е строена чак толкова отдавна и има хора, които достатъчно добре са документирали, че там е трябвало да има станция, която е останала нереализирана, да не говорим, че си има съответните белези в тунела, но евентуална галерия за подземен паркинг под станция „Сливница“ е мистерия и само „Метрополитен“ знае ако има такава или не и честно казано почти съм убеден, че няма нищо и че версията за този паркинг е развален телефон, който е тръгнал от догадки за това какво има зад оградите на подлеза. Ако има подзимна галерия под станцията то изкопът би трябвало да е бил грандиозен и макар да е било отдавна си мисля, че все някой някъде щеше да спомене ако наистина е имало толкова дълбок изкоп там.

Като сме тръгнали обаче да коментираме станция „Сливница“ там има нещо действително интересно, което си заслужава питането. Северният изход откъм „Обеля“ е очевидно нов или поне по-нов от основния изход при последната спирка на автобусите. Плочките са по-нови, цветовете са по-свежи, не са Сталинистки Барок, вратите с фотоклетки винаги ги помня там, въобще цялостната архитектура там не прилича нито на станцията, нито южния изход. Каква е историята на този северен изход на станция „Сливница“?
« Last Edit: 04.12.2023, 16:42:53 by AGENT 006 »

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Преди време съм качвал мои снимки от мястото, беше преди около 1 година… Като конструкция си прилича на паркинг…

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Дали ще можеш да ги цитираш или качиш отново, не знам в коя тема да ги потърся?

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Не помня точно годината, но на Сливница северния изход го довършиха и отвориха доста по-късно, поне три-четири години след южния - дали не беше с отварянето на новата отсечка на Панчо Владигеров, няколко месеца преди да пуснат станция Обеля.
По рейс и по жена не се тича!

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Изглежда, че е горе долу така:

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Доколкото знам на Сливница има изграден паркинг, но не е довършен. Подлезът под кръстовището също.
По-конкретно много пъти се е казвало, че зад оградената част на подлеза е скрит недовършеният вход към този паркинг, но не мисля, че това е вярно, по-скоро тази версия е плод на нечие любопитство да се обяснят оградите в подлеза с нещо грандиозно, което те крият, но не мисля, че крият нещо повече от част от подлеза, която не се е наложило да се осъществи ....

Според тази заповед на главния архитект има паркинг на етап груб строеж. Има и виза за проектиране, на която се виждат автомобилните рампи (цък).

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Личи си, че е трябвало да бъдат там, няма къде другаде. Е, разбира се това не е паркинг с размерите на буферния на „Бели Дунав“, но може би има между 30 и 40 места, все е нещо. Трябва да се организираме в квартала и да лобираме да се довърши, защото точно „Сливница“ е срамота, има само паркоместата в обръщалото на 47, 49 и 54, всичко друго е в дясната лента.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
А какво е попречило да се довърши с издаването на станцията? Видимо е достроявана, значи е можело и паркинга да се направи

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Силно казано достроявана, северният изход е бил на груб строеж и запечетан, отворили са го и са го облицовали, нищо повече. Ако не тогава то със сигурност можеха да достроят паркинга на по-късен етап. Добър въпрос е вместо да се беше строил този паркинг на гарата, който явно беше спорен още тогава, както очевидно е спорен и сега, защо не се беше направила безспорна инвестиция с моментално изплащане като се довършеше паркинга на „Сливница“. А паркинга на гарата е спорен, защото е на никъде като местоположение. Близо е до центъра, но не е в него, а е далеч от кварталите и е в маргинализирана територия. Ироничното е че „Метрополитен“ много се гордеят със снимката на леещият се бетон в кофражите на рампата на гарата, но се забравя как изглежда мястото сега, но да не правим повече офтопик на тази тема тук.
« Last Edit: 04.12.2023, 22:25:18 by AGENT 006 »

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Местата са 262 (решение №577 от 2016 г. на СОС). Съдейки по площта му (9682 кв.м.) би трябвало да покрива голяма част от метростанцията и зелената площ от страната на 8-и микрорайон (прикачил съм груба схема). Предполагам че перона е на ниво -2 или -3, а паркинга е точно над него. В решението на СОС не се споменава да е на няколко нива, така че не виждам други възможни варианти за разположението му.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Паркинг с 200 места в жилищен квартал стои изоставен, чудно.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
Да, и в същия момент обръщалото на автобусите и самият булевард са задръстени от паркирали.
От доста време насам ми се върти идеята как в обръщалото на 47, 49 и 54 трябва да се направи допълнителен перон на който да спират всички автобуси - редовни линии, екскурзии, случаен превоз и пр, а не по спирките на Сливница.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Обръщалото на „Сливница“ е кошмар в пикови часове, маршрутките за Перник, един куп микробуси организиран служебен транспорт, коли, таксита, автобуси и микробуси, ужасно е. Местата за паркиране трябва да се закрият и да останат само за таксита и междуградските превози, там не трябва да има паркирали частни автомобили. Аз си мисля нещо от сорта на местата за паркиране, както са сега да се отворят като лента за междуградските маршрутки и в средата да има перон с навес.
« Last Edit: 04.12.2023, 23:44:46 by AGENT 006 »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Доколкото знам, теренът до паркинга, където трябва да бъде рампата към него, е частен. И това е основната причина да стои недовършен. Знаем Столична община какви мижави средства отделя за отчуждаване и колко бързо се случват процедурите...
« Last Edit: 08.12.2023, 12:36:04 by ozzy »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Няколко десетилетия внушителните надземни вентилационни тръби на „Западен парк“ се извисяваха над пейзажа. Сега, доста очаквано след построяването на блока на „Тобо груп“ най-безсрамно ги изрязват и може би ще ги заменят с беседка или някакви решетки, както направиха с шестоъгълната шахта на „Люлин“, същата като тази, която още съществува на „Вардар“. На времето, когато бях малък са ме плашили с тези тръби, казвали са ми, че непослушните деца ги пускат там и долу дебне торбалан.  :D

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Всъщност това трябва да се случи с абсолютно всички такива въздуховоди из цяла София и да бъдат замемени с нормални решетъчни шахти на нивото на тротоарите, същото важи и за безумните отвори с бетонови парапети по Мария Луиза по средата на тротоарите по които даже са си извели кабели и са си сложили сателитни чинии за да имат полицаите долу какво да правят докато бутат смени.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Като цяло при всички станции строени след „Константин Величков“ вентилационните шахти са много по-дискретни. Моделът на 48-те тръби не е само на „Западен парк“, но и на „Сливница“ и „Константин Величков“.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Е колко да са дискретни, на Попа изтипосаха абсолютно същото безумие, та сега трябва да минаваме всички на зиг-заг между входните стълби и тролейбусната спирка. На всичкото отгоре го пльоснаха директно пред главния вход на стария Нотариат, една от най-красивите и стойностни в архитектурно отношение сгради в София. Който го проектира това трябва да му се скъса дипломата и да му се наложат десет тояги на голо.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
МС Западен парк през ноември 2006г.
Направеното днес е недостатъчно за утре.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Не мога да разбера избора на такива цветове... тази станция винаги ми е напомняла за обществена тоалетна.