Author Topic: Учебни курсове  (Read 53352 times)

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Учебни курсове
« Reply #140 on: 05.08.2021, 21:35:09 »
На сайта на Столичен Електротранспорт, както и на входната врата на административната сграда, намираща се в депо Банишора, се обявява конкурс за подбор на кандидати за придобиване на Ттм. Записването става при Иво Василев, зам. директор. Той разпределя участниците за изпит в няколко поредни дни. Изпита много наподобява хартиената част на психотестовете. След това първите 34 човека по успех си разпределят в два курса по 15 човека + 2 резерви за всеки курс, ако някой от курсистите не се яви в деня на започване на самия курс. Единия курс започва обикновено началото на март, другия началото на октомври, и е с продължителност около 6 месеца. Първия месец е теория, останалото е кормуване.

Offline valeri.1989

• Писател
  • **
  • Категории: AM, A, B, C, D, BE, CE, DE, Tkt
    • View Profile
    • Email
« Reply #141 on: 05.08.2021, 21:49:05 »
Няма ли вариант за някакво обучение от разтояние, да си решавам листовките, ТИР-аджия съм и през седмицата нямам време, събота и неделя съм в къщи.
6 месеца, какво толкова ви учат че да не мога да го науча за няколко идвания?

Offline HST

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #142 on: 05.08.2021, 21:54:05 »
Дистанционно курмуване на трамвай?!?
Някога... Може би... Ама пък тогава ще е дошло времето на автомомните возила...

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #143 on: 05.08.2021, 21:59:06 »
Реално теорията се води ежедневно в делнични дни сутрините. След това трябва да се изкарат, мисля,  че 42 часа бяха кормуване. Но на ден минават 4ма човека по 2 часа, и съответно не разрешават да се вземат на куп, а трябва да се редувате. От там идва и това разтегляне във времето.

Offline valeri.1989

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #144 on: 05.08.2021, 22:08:16 »
Не дистанционно кормуване колега, например с учебния тролей кормуването е  събота и неделя и само изпита е в делничен ден.
Имах предвид теорията да се учи диатанционно

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #145 on: 06.08.2021, 00:18:35 »
Теорията няма откъде да се учи дистанционно. Теорията за Ттм няма отношение към ЗДвП да речем, а е чисто организационна за предприятието, както и техническа за машините, които са различни видове и с доста съществени разлики помежду им.

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #146 on: 06.08.2021, 01:09:45 »
например с учебния тролей кормуването е  събота и неделя и само изпита е в делничен ден.

Едно е да кормувате, както на вас ви е удобно, друго е да кормувате по правилник съгласно правилата за практическо обучение. А съгласно същите, няма как да го правите само в определени дни по цял ден. Но тогава трафикът е по-малко, а и няма кой да ви провери  :/ (говоря за категориите, различни от Ттм, но и там би трябвало да важи същото).
« Last Edit: 08.08.2021, 14:32:55 by Sixkiller »
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline valeri.1989

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #147 on: 07.08.2021, 23:49:10 »
Почивните дни викаш няма правилник...

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #148 on: 08.08.2021, 14:30:27 »
Добре, явно съм го написал неточно, моя грешка - под думата "правилник" нямах предвид ЗДвП, а самите правила за провеждане на практическото обучение, съгласно които:

5. Може ли да се кормува събота и неделя?

Да. Графика за кормуване се прави в зависимост от желанието и възможностите на курсистите, съобразени със свободните часове на инструкторите. По наредба всеки инструктор трябва да почива минимум един ден в седмицата.

http://ucbulgaria.com/chesto-zadavani-vyprosi

Продължителността на учебния час при практическо обучение е 50 минути, като в началото и в края на всеки час се провежда инструктаж и анализ на действията на обучаемия в рамките на общо 10 минути. Допуска се практическо обучение от не повече от 2 учебни часа на ден.
http://ucbulgaria.com/shofiorski-kursove

Поне така трябва да е на хартия. Иначе и аз одобрявам в един ден да се кара повече, това никога не е лошо  :rolleyes:
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Offline valeri.1989

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #149 on: 08.08.2021, 19:59:22 »
Благодаря колега, поста ми беше съвсем доброжелателен.
Е значи има вариант, просто трябва да говоря с инструктора. На 150км съм от София и просто няма как

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #150 on: 09.08.2021, 04:06:08 »
Моят пост също - старая се винаги да съм полезен с това, което знам и което да бъде в помощ на кандидат-водачите за да не бъдат мачкани от системата (в това число, предполагам не само аз, но и останалите участници във форума). И аз съм бил такъв, но не е имало от къде да черпя информация към онзи момент - а знам че форумът се чете достатъчно и се индексира в Google - затова, нека всеки, който има някакви въпроси, да пише в съответните теми или направо тук. В спора се ражда истината, нека всеки знае как стоят нещата нормативно, а от там нататък - колкото по-бързо успееш да придобиеш категорията, толкова по-добре за теб :neznam:

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #151 on: 12.08.2021, 21:25:33 »
Къде се провеждат практиките на автобуси и тролейбуси?
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #152 on: 29.03.2022, 12:35:11 »
По трасето в Люлин тия дни се движеше трамвай У.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #153 on: 29.03.2022, 21:13:52 »
По трасето в Люлин тия дни се движеше трамвай У.
3009 и 708 са учебните , сега като свърши този курс се говори ,че скоро няма да има нов. Депата са пълни с ватмани , в красна поляна даже са в повече.
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #154 on: 30.03.2022, 00:03:16 »
Докато слушаш захапалите здраво кокала пенсионери, ще слушаш подобни простотии. Депата ще бъдат пълни тогава, когато няма нито един пенсионер, няма един час извънреден труд, и има достатъчно резерви, маневристи, и т.н. правоспособни лица. До тогава депата ги считай за празни. ;)
Красна поляна не е с излишък, а може да се каже, че са позакърпили положението. Имат над 10 пенсионирани ватмани на редовна линия. Искър са с над 30 пенсионирани и частичен излишък от ватмани. Банишора е с недостатъчно ватмани и брутална цифра пенсионирани, преместили се от Красна поляна и Искър.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #155 on: 30.03.2022, 09:49:19 »
Хубаво е да започнат още от средните училища да обучават ученици за механици, като наближат 18 години и за ватмани, постепенно да навлизат в тези професии вместо всеки да се бута в ай-ти сферата, защото всички тези пенсионери рано или късно ще се изтеглят вкъщи да си гледат внуците и трябва младото поколение да поеме щафетата от дядовците и бабите си. Не може да караме хора да работят такава тежка професия до 70+ години.

Тъжно е как хора на почти 70 години вместо да си гледат внуците, градините на вилата, да обикалят света с круизни кораби като други пенсионери-европейци трябва да стават в 5 сутринта и да возят хора.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #156 on: 30.03.2022, 21:03:44 »
В красна поляна новобранците и щата не могат да хванат , защото са много . За 6 коли на 3 ката. Ползват си всички почивки и отпуска се пишат всеки месец по няколко дни. На третия месец вече се обучават на Инекони, а на 8-мия на Песи-те. ;)
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline vaz2106

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #157 on: 30.03.2022, 21:43:18 »
Поправка , в три сутринта.

Offline тролей №164 линия 2

• Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #158 on: 30.03.2022, 22:28:13 »
Поправка , в три сутринта.
А за капак на всичко, обръщат смените всяка седмица (поправяйте ме, ако не е така). Ако аз бях ватман/шофьор в който и да е МГТ, това щеше да ми тежи най-много от всичко. Тук във Варна знам, че е точно така, освен ако скоро не са променили нещо, но надали. Та, хубаво, нека е в 3 сутринта, ама да си свикнеш на такъв режим. Големият проблем за мен е, че едната седмица е така, после на другата си вечер до хиляда часа. На третата пак в 3 сутринта. Струва ми се убийствено. :/
едит: Все казвам, че който се чувства негоден за такава работа, по-добре да не я работи. От друга страна, дори да имаш желание, дори да ти се струва, че имаш нужната енергия и сили да запазиш концентрация, то няма как допълнителната умора от този стрес за биологичния часовник да не влияе на психиката, оттам и на способността на водачите да реагират на ситуации, или пък се увеличава рискът от медицински ситуации зад волана, за каквито сте споменавали неведнъж, че са се случвали. Например, че му е прилошало, или пък инфаркт. Възможно решение считам, че би било всеки да работи на една смяна минимум 3 месеца, преди да я смени и то само ако се налага/ако наистина самият той го иска. Дори и само това е достатъчен фактор да филтрира желаещите до само 2 групи хора - такива, които не могат да намерят друга работа и тотални ентусиасти, които карат на юнашко желание и мерак да са водачи в МГТ, което си има срок на годност.
« Last Edit: 30.03.2022, 22:35:48 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #159 on: 30.03.2022, 23:47:22 »
Машинистите така работят по 20-30 години: дневни, нощни смени, продължаващи по 12-14 часа. И половината от тях пушат. За това депата са декорирани с десетки некролози на хора на около 50 годишна възраст.