Author Topic: Пешеходни зони  (Read 224702 times)

Offline mastodonta

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
Re: Пешеходни зони
« Reply #420 on: 02.06.2012, 21:19:45 »
Снимай, покажи. Нищо против нямам. Само кажи виждаш ли една паркирана кола на Марктгассе?

И после виж тези снимки от София и в частност Солунска и кажи къде ти харесва повече? В Базел или в София?

Бързо обърна палачинката - говорехме за пешеходни трасета, а основната пешеходна улица в Базел е Гербергасе и по нея не се движат нито коли нито трамваи. Даже май и за велосипеди беше забранена, но за това не съм сигурен. И да между другото по Марктгасе има места, където може да се паркира - 4-5, но ги има  просто са по-нагоре към Барфюзерплац. Иначе естествено, че там откъдето минава трамвая спирането е абсолютно забранено.

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #421 on: 02.06.2012, 21:24:33 »
Да осуетя спора - на снимката се вижда табела ограничаваща най-вероятно скоростта на трамвая до 30 км/ч. Как в Истанбул по централна пешеходна улица има трамвай, а има и толкова хора, че игла няма къде да пуснеш? Явно има начин ;)

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #422 on: 02.06.2012, 21:29:22 »
Не бъркайте атракционното трамвайче в Истанбул, което се движи с 3 км/ч и трамвай за редовен превоз на пътници.

Offline mastodonta

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #423 on: 02.06.2012, 21:37:24 »
Какво против имате бабите? Това са вашите майки, нали? Не заслужават ли и те нормален градски транспорт?

След спирането на трамвая по Витошка една площ от близо 0,7 кв. км. остава без градски транспорт. В идеалния център на София мисля че градски транспорт през всяко едно място ще генерира необходимия пътникопоток за да си оправдае инвестицията.

А защо все пак са протестите срещу паркингите точно? И срещу тоалетните, като стана дума?

Не е ясно. Страх от промяната. Страх да не бъдат прецакани. Няма логика. Но най-вероятно така или иначе нямаше да има пари.

Нищо против бабите нямам само че постоянно се преекспонира с проблемите им, а това е дразнещо. А движението е здраве - още повече с оглед на все по-затлъстяващото население в България малко повече движение не би им се отразило зле на хората - включително и на бабите. И не се шегувам - за последните 4 години са ми се събрали има-няма 4 месеца в България, но всеки пък като се върна се поразявам от това, колко по-дебели са започнали да стават хората по улиците.

Offline Jorr

• Маниак
    • View Profile
« Reply #424 on: 02.06.2012, 22:51:21 »
Не разбирам защо изобщо се търсят примери от чужбина. Както се каза и по-горе, Графът е явното доказателство, че пешеходна улица и трамвайна линия не работят заедно. Окей, Витоша е по-широка, но с трамвай по средата е пак същата работа.

Може би единственият компромис, който е смислен донякъде е да се остави линия за аварийни случаи, по някакъв начин обособена красиво - на площадка, или с трева, с надеждата редките й употреби да не скапят всичко.

Иначе както и Благун каза - ако се скапе нещо, си има рейсове, както и Графа, съответно К.Величков.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #425 on: 02.06.2012, 23:00:42 »
Не бъркайте атракционното трамвайче в Истанбул, което се движи с 3 км/ч и трамвай за редовен превоз на пътници.
Не става въпрос за него, ще кача видео от Истанбул, как скачени петорно съчленени Алстоми пердашат по пешеходна улица в Истанбул с едно 40км/ч, което е напълно задоволително

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #426 on: 02.06.2012, 23:00:42 »
И пак за 1000000 път трамвая в Истанбул - явно единственият светъл пример на европейски град с трамвай по пешеходна улица. А достатъчно разбирате от МГТ и даже се возихте на ретротрамвая (за което ви завиждам искрено), за да знаете, че нашите ретротрамваи не могат да бъдат в постоянна експлоатация.
Ще се съгласите, че темата се нуждае от радикално разчистване, най-малкото защото страници наред не се изтъкват нови и смислени аргументи, а се търкалят едни и същи неща.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #427 on: 02.06.2012, 23:15:48 »
Аз се опитах да провокирам реакция за пешеходен Граф Игнатиев, ВМЕСТО пешеходна Витошка. Схемата ми е актуална само за това. Застъпвам мнението, че бул. Витоша (забележете - булевард!) не трябва да се превръща в пешеходната улица (забележете - улица!) на София, а Граф Игнатиев. Бул. Витоша трябва да остане със сегашната организация на движение, като просто се рехабилитира. По протежението на Граф Игнатиев има много по-голям потенциал да се обособи приятна пешеходна зона с различни атракции и изгледи, тъй като ще свърже няколко площада и парк помежду си! Бул. Витоша си е типична централна градска артерия, завършваща несвойствено за пешеходна зона, в участъка изкуствено определен за това. Тя може да си остане просто зона с ограничено движение като сега.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #428 on: 03.06.2012, 02:35:36 »
Идеята за пешеходна Витошка е химера, за реализирането на която ще се правят компрамиси, отдалечаващи смисъла и от пешеходна. Накрая ще имаме едно полупешеходно ремонтирано пространство със жертви както за пешеходците, така за автомобилистите, така и за градския транспорт. С две думи - едно нищо
За съжаление "отговорните" фактори пазят скъп спомен от селския мегдан на който са израстнали и много държат да си връщат детството...

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #429 on: 03.06.2012, 03:43:03 »
Жителите на района обрекоха този приличен проект, след като отхвърлиха части от него. Мисля, че след време ще съжаляват за някои неща, особено паркинга. Само накрая като тръгнат трамваи по рампа на Скобелев или по Патриарха ще видим колко всъщност струва "пешеходна" Витошка.
------------------------

Offline Jorr

• Маниак
    • View Profile
« Reply #430 on: 03.06.2012, 08:58:48 »
Съгласен съм, че Графът е по-подходящ за пешеходна улица от Витоша, но за разлика от Ботев, която е - макар и компромисно - добър дубльор на Витошка, трасето по Гурко, което да дублира Графа, ми се струва нереално, поради загубата на единствената улица, която пробожда центъра от изток на запад (понеже съм на мнение, че Цар Освободител ТВЪРДО трябва да стане пешеходна веднага когато това е възможно - т.е. адекватни рингове).

Но и Витоша е достатъчно подходящата и с правилна история за целта (главна търговска улица).

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #431 on: 03.06.2012, 09:25:24 »
Пешеходен Граф доста бързо ще заприлича на пешеходната Пиротска ! Идеята за пешеходна Витошка е тръгнала преди доста години и е била следната : Като дойде чичо от село на модерната Централна гара да се повози на Софийски трамвай / единствен в България все още / да си понапазарува в Цум пеша по Бул. Витоша да отиде да види Грандиозното НДК и след това гордо да си се прибере пак на село да разказва на другите за великите победи на социалистическия строй !  :angel:

Обаче времената се смениха , а София все още не е намерила своята красива пешеходна улица !

Длъжен съм да уточня , че съм положително настроен към евентуален ремонт на тази улица , но там е последното място дето бих отишъл да се разхождам ! Много по-добре се чувствам разхождайки се в Южния парк и на самата Витоша ! 8)

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #432 on: 03.06.2012, 13:30:36 »
Графа е свързан с други пешеходни зони - градинката пред хотел Рила и нататък - до Ротондата, пл.Славейков, градинката на Седмочислениците. Но Графа си няма габарит, няма въздух, за да е ОСНОВНА пешеходна улица. Силно съм скептичен кога и дали ще се реализира ТМ трасе по Гурко, даже не съм сигурен, че по Гурко могат да се осигурят необходимите отстояния по наредбата.

Offline elbi

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #433 on: 03.06.2012, 14:37:19 »
Пешеходен Граф доста бързо ще заприлича на пешеходната Пиротска ! Идеята за пешеходна Витошка е тръгнала преди доста години и е била следната : Като дойде чичо от село на модерната Централна гара да се повози на Софийски трамвай / единствен в България все още / да си понапазарува в Цум пеша по Бул. Витоша да отиде да види Грандиозното НДК и след това гордо да си се прибере пак на село да разказва на другите за великите победи на социалистическия строй !  :angel:

Обаче времената се смениха , а София все още не е намерила своята красива пешеходна улица !

Длъжен съм да уточня , че съм положително настроен към евентуален ремонт на тази улица , но там е последното място дето бих отишъл да се разхождам ! Много по-добре се чувствам разхождайки се в Южния парк и на самата Витоша ! 8)
Като имаме предвид че почти всички ватмани са от село, подобни писания са просто идиотски. Сигурно и по Шанзелизе се разхождат селяни, но да се твърди че пешеходните улици са селска измислица, просто граничи с абсурда. Сигурно и преди Софийския трамвай са измислени и то точно от жителите на големите градове, ане от някакви посетители за един ден. Ясно е че почти всички които защитават трамвая по Витоша   тук всъщност бранят работата си. Ами напишете си го направо вместо да използвате някакви абсурдни доводи. Какви селяни какви 5 лева.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #434 on: 03.06.2012, 15:01:59 »
Що се пенявиш ? Просто споделих една градска" легенда" от време оно ! Като се има в предвид , че 90% от софиянци сме с несофийски произход какво против бих имал към селяните . А пък то де накъде вмъкна и ватманите в темата !  :neznam:
София има нужда от такъв тип улица с много зеленина , с пейки по средата и кафенета и магазини от страни , със шадраванчета по нея за прохлада .и.и.и., и от където и да го погледнеш по - подходящ за този проект от Бул. Витоша няма ! Трябва ни нещо с което да се отличаваме със собствен облик , а не софийско Шанзелизе или Някакъв-си-плац !

Кви селяни ! Кви ватмани ! Кви пет кинта !

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #435 on: 03.06.2012, 16:50:56 »
Бул.Витоша е единственият, който може да изпълни тези условия. Друг е въпросът, че при работа на парче (т.е. на етапи - когато останат някакви пари) това надали ще се случи. А и прекалената мекушавост на СО. Ясно е, че българите оплюват всичко - не се харесаха плочките "ин/ян", не се харесаха подземните гаражи (но пък всички мрънкат, че няма къде да паркират БЕЗПЛАТНО при това),... А СО се допитва до всички. Още малко ще повика и арменския поп за мнение. То ако Парижката община беше действала така през 1889, надали Айфеловата кула щеше да е факт.

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #436 on: 03.06.2012, 17:33:17 »

Бързо обърна палачинката - говорехме за пешеходни трасета, а основната пешеходна улица в Базел е Гербергасе

Никаква палачинка не съм обръщал. Просто трябва да дефинираме един път за винаги какво значи пешеходна. На запад в немскоговорящите страни има понятието verkehrsberuhigte Zone. стария град на Базел си е точно verkehrsberuhigt. Няма пълна забрана за коли, но тях ги няма. И това е постигнто с комплексни мерки - скъпо паркиране над земята, достатъчно подземни паркинги, гъста мрежа от масов градски транспорт, задънени улици за да се ограничи транзитния трафик и т.н. Къде в София има verkehrsberuhigt пешеходни зони? Даже по Пиротска, която трябва да е такава колчетата са изтргънати, саксиите за цветя са преместени и джигитите са паркирали до сградите. Витошка с тези идеи които видях до тук не я чака нищо по-добро. blagun много точно е написал в другата тема, че като се работи на парче се получава едно голямо нищо накрая.
« Last Edit: 03.06.2012, 17:41:16 by sofianec »

Offline elbi

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #437 on: 03.06.2012, 18:27:49 »
Що се пенявиш ? Просто споделих една градска" легенда" от време оно ! Като се има в предвид , че 90% от софиянци сме с несофийски произход какво против бих имал към селяните . А пък то де накъде вмъкна и ватманите в темата !  :neznam:
София има нужда от такъв тип улица с много зеленина , с пейки по средата и кафенета и магазини от страни , със шадраванчета по нея за прохлада .и.и.и., и от където и да го погледнеш по - подходящ за този проект от Бул. Витоша няма ! Трябва ни нещо с което да се отличаваме със собствен облик , а не софийско Шанзелизе или Някакъв-си-плац !

Кви селяни ! Кви ватмани ! Кви пет кинта !
Можеби не съм те разбрал, но се възмутих от "градската легенда". Не знам такава, но като всяка легенда е далеч от действителността. Донякъде съм сумирал мнеието ти с други които разправят небивалици че селянина си искал селски мегдан и затова искал пешеходни зони. Пешеходните зони са възникнали в големите градове и са в пълен противовес на селото където такива работи няма. На селския мегдан хората си разхождат животните и след това играт хоро на някой празник върху фашкиите. Заради удобството той иска и едното и другото на мегдана, така както тук искат хем пешеходна зона, хем и няколко квартала непременно оттам да им минава и трамвая, пък и велосипедна алея ако може. Пешеходната зона е място за развлечения, търговия култура и с колкото повече неща я съчетаваме толкова повече губи смисъла си.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #438 on: 04.06.2012, 17:07:29 »
Ето окончателното становище за Витошка. Новите моменти - до месец ще е готов цялостен проект за реконструкция и финансов разчет - 3 млн лева (не става ясно само до Неофит Рилски ли е или за цялата улица?). Както се очакваше, решение за ТМ трасе няма, временното положение остава ще остане още дълго време.
Не знам, дали не са сбъркани оставащите за автомобили улици: Неофит Рилски и Гладстон са в една посока (Раковска-Ботев). Може би ще обърнат посоката на Неофит Рилски и Аспарух.

http://sofia.dir.bg/news.php?id=11285800
"Променят изцяло пешеходната част на “Витошка“
|  4 юни 2012 | | / Редактор Таня Тодорова

Реконструкцията на целия участък на бул. „Витоша” от бул. „Свети Патриарх Евтимий” до Съдебната палата ще започне тази година, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Предстои и цялостна реконструкция на Борисовата градина. Кметът направи проверка на работата на общинското предприятие „Паркове и градски градини” в Борисовата градина, предаде „Фокус”.

Наесен ще имаме изцяло ново пешеходно пространство в центъра на града, което от следващата година да бъде поддържано от общинското предприятие „Паркове и градини”, каза Фандъкова.

Миналата седмица Столичният общински съвет прие проекта за визията на булевард "Витоша". Окончателният вариант е без трамваи, без велоалеи, без подземен паркинг и без тоалетни. С пускането на метрото през август трябва да е приключил ремонтът на бул. "Витоша" - от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Неофит Рилски".
Забранени за автомобили ще са ул. "Хан Аспарух" и ул. "Парчевич", а по "Неофит Рилски" и "Уилям Гладстон" колите ще могат да минават.
„Проектът за промяната в този участък е готов. До месец очаквам да започне реконструкцията на цялото пространство", добави кметът.

По предварителни данни над 3 милиона лева ще струва ремонтирането на този участък. Фандъкова съобщи още, че предстои да се обяви процедура за избор наизпълнител на проекта.
"
« Last Edit: 04.06.2012, 17:17:27 by blagun »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #439 on: 04.06.2012, 17:17:25 »
Жалко, че се премахва велоалеята. Интересно сега по Ботев ли ще я прекарат, там само тя липсва...