Author Topic: Пешеходни зони  (Read 224698 times)

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Re: Пешеходни зони
« Reply #500 on: 07.04.2013, 13:13:10 »
Пешеходната улица ще се довърши до края на годината, а като членове на траснпортен форум трябва в детайл да знаем, че досега извършената реконструкция е за сметка на строителя на метрото, който вместо да плюсне един асфлат на мястото на изходната шахта на къртицата, започна с реконструкцията на улицата. И проектът не е турски, а български и под шапката на ДАГ... :)

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #501 on: 07.04.2013, 13:36:29 »
Пешеходната улица ще се довърши до края на годината, а като членове на траснпортен форум трябва в детайл да знаем, че досега извършената реконструкция е за сметка на строителя на метрото, който вместо да плюсне един асфлат на мястото на изходната шахта на къртицата, започна с реконструкцията на улицата. И проектът не е турски, а български и под шапката на ДАГ... :)

Това го знам но оправдания винаги ще се намерят и сме се наслушали на тях и не е мое задължение да ги приемам. Явно че ти приемаш това оправдание, за мене 100 м красота и след това ужасна цигания не трябваше да бъде допускана но явно че това си е само мое мнение....

Online viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #502 on: 07.04.2013, 19:25:54 »
Лично мое мнение - проектът е ужасен. Подобни изпълнени има в Хасково, но Хасково не е от ранга на София, а град, 16 пъти по малък по население, а за функции - да не говорим! Скандално е, че продължават да се пробутват такива откровени бози на хората и на всичкото отгоре - те се радват! И ще се радват, защото просто нямат база за сравнение! Защо нито една бизнес сграда или банка в града не си е ремонтирала тротоара с такива шаренки павенца? Поредните погрешно похарчени пари за лустро и то - некачествено.  :help:
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #503 on: 08.04.2013, 10:18:54 »
за мене 100 м красота и след това ужасна цигания не трябваше да бъде допускана но явно че това си е само мое мнение....

Имаше в другия форум една обширна дискусия, но там нивото на потребителите е доста ниско и не успяха да разберат, че 100 метра са циганията, а останалото, махар и вехто, е много по-издържано от това, което се очаква да се направи. Дори "един асфалт" може да изглежда по-добре от "едни павенца", стига да е положен както трябва. Така както Царя е ост изток-запад на София и има представителна функция, такава е ролята и на Витошка в посока юг-север. Не може с евтин турски клинкер с живот една-две зими да се постигне тази представителност, която улица от такъв ранг трябва да има. Единствените, които могат да се радват са фирмите изпълнителки, които ще си напълнят джобчетата за една посредствено свършвена работа. Но това е положението в София на този етап. На мен ми се искаше да се замрази работата, докато дойде някой който да има капацитета да ремонтира улицата както трябва, но явно ще я гледаме такава още 10-15 години.
« Last Edit: 08.04.2013, 10:21:39 by sofianec »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #504 on: 08.04.2013, 22:10:19 »
Просто трябва хората най-после да знаят, какво точно искат Нали искаха да има истинска главна, като в провинцията по другите градове, където вечер да излезеш да се поразтъпчеш сред хората, да позяпаш магазините, да пийнеш кафе или бира в някое заведение-направиха такова нещо, недоволни.

Изброих ви още доста градове у нас, където има такава главна с подобни плочки, защо и в нашия град да няма такава, както си имат и другите? Не ми харесва само, че не положиха и релсовия път.
Дори в малки градчета като Карлово и Банкя има такава главна с подобни плочки, е хубаво там може да не са евтини турски ама има.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #505 on: 08.04.2013, 22:29:38 »
Иво, защото София е над 10 пъти по-голяма от 99 % от градовете в България и изпълнява колосален брой уникални функции, спрямо другите, включително и такава на първо впечатление за страната ни. Ако първото впечатление ще са евтини турски шаренки павенца, то направо да сложим и тонколони и по тях да върви нон-стоп предаването 6 без 10 от радио Вероника, та да се знае що за култура имаме.  :angry:
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #506 on: 09.04.2013, 09:48:52 »
Иво, защото София е над 10 пъти по-голяма от 99 % от градовете в България и изпълнява колосален брой уникални функции, спрямо другите, включително и такава на първо впечатление за страната ни. Ако първото впечатление ще са евтини турски шаренки павенца, то направо да сложим и тонколони и по тях да върви нон-стоп предаването 6 без 10 от радио Вероника, та да се знае що за култура имаме.  :angry:
Е те тука сега стана бойо !  ;)
Никаква Вероника ! Само УЛТРА Перник !!!
 :P
Ако зависеше от мен бих я направил от Ларгото до НДК изцяло пешеходна с изключение на трамвайното трасе при Съдебната палата !

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #507 on: 09.04.2013, 10:46:43 »
На мен са ми изключително интересни превъзнасяници от типа на

Не може с евтин турски клинкер с живот една-две зими да се постигне тази представителност, която улица от такъв ранг трябва да има.

Иво, защото София е над 10 пъти по-голяма от 99 % от градовете в България и изпълнява колосален брой уникални функции, спрямо другите, включително и такава на първо впечатление за страната ни.

биха имали дори и малка доза резон ако София имаше наистина цялостен различен вид и естетическото състояние на по-голямата част от улиците,площадите и сградите беше високо. В настоящия етап 90% от тротоарните площи,зелените площи и всякакви други площи стопанисвани от общината са в окаяно състояние. На тоя фон да се критикува с доводи от рода на "това е нестолично" това ни е "под нивото" за мен лично е смешно. 

Говорите за представителни функции а буквално първото което чужденците влизайки в София виждат е това: http://maps.google.bg/maps?q=%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F&ie=UTF8&ll=42.736044,23.245611&spn=0.035745,0.081711&client=opera&oe=utf-8&channel=suggest&hnear=%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F,+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4&gl=bg&t=m&z=14&layer=c&cbll=42.735985,23.245742&panoid=jrp8B0Ewyn7-exxJCwL_Yw&cbp=12,213.75,,0,12.67

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #508 on: 09.04.2013, 10:56:33 »
На мен са ми изключително интересни превъзнасяници от типа на

Не може с евтин турски клинкер с живот една-две зими да се постигне тази представителност, която улица от такъв ранг трябва да има.

Иво, защото София е над 10 пъти по-голяма от 99 % от градовете в България и изпълнява колосален брой уникални функции, спрямо другите, включително и такава на първо впечатление за страната ни.

биха имали дори и малка доза резон ако София имаше наистина цялостен различен вид и естетическото състояние на по-голямата част от улиците,площадите и сградите беше високо. В настоящия етап 90% от тротоарните площи,зелените площи и всякакви други площи стопанисвани от общината са в окаяно състояние. На тоя фон да се критикува с доводи от рода на "това е нестолично" това ни е "под нивото" за мен лично е смешно. 

Говорите за представителни функции а буквално първото което чужденците влизайки в София виждат е това: http://maps.google.bg/maps?q=%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F&ie=UTF8&ll=42.736044,23.245611&spn=0.035745,0.081711&client=opera&oe=utf-8&channel=suggest&hnear=%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F,+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4&gl=bg&t=m&z=14&layer=c&cbll=42.735985,23.245742&panoid=jrp8B0Ewyn7-exxJCwL_Yw&cbp=12,213.75,,0,12.67

Такива места по Европа - хиляди. Просто ги маскират понякога и не винаги се набиват на очи.
Ама центровете на градовете са стилни, чисти и светли.

Offline assen55

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #509 on: 09.04.2013, 11:51:33 »
Фургоните отдавна ги няма там. Само боклука остана....

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #510 on: 09.04.2013, 15:51:21 »
Такива места по Европа - хиляди. Просто ги маскират понякога и не винаги се набиват на очи.
Ама центровете на градовете са стилни, чисти и светли.

Има стрийт вю в цяла Франция,Италия,Испания и Великобритания. Моля те да ми намериш едно,не хиляди такива.

Но както и да е това не исках да кажа - това ни е реалността, няма как да избягаме от нея. Моята идея беше че няма смисъл да се правиме на по-католици от папата и при положение че има такива ужасно изглеждащи кътчета в София да критикуваме изпълнението на Витошка.

Фургоните отдавна ги няма там. Само боклука остана....

Това беше пример просто. има десетки такива места и не е задължително мангали да са в главната роля.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #511 on: 09.04.2013, 18:04:29 »
Лично на мен цветът на паветата не ми пречи, важното е да са поставени добре. Най-неприятното нещо за един пешеходец са джвакащите плочки, с каквито центърът ни изобилства. На следващо място са кучешките екскременти, неправилно паркираните коли и боклуците.
Иначе цветът на настилката "отваря" улицата, ако е съчетано със добро озеленяване, ще се получи много добре.
А от ориенталското няма как да избягаме, трябва да извлечем добрите му страни. Туристите идват в София най-вече заради съчетанието на различни епохи и култури на едно място.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #512 on: 09.04.2013, 21:58:27 »
Моята идея беше че няма смисъл да се правиме на по-католици от папата и при положение че има такива ужасно изглеждащи кътчета в София да критикуваме изпълнението на Витошка.

Според мен пък всеки, който има някакво отношение към облика на София има пълно право да критикува изпълнението на Витошка - ужасните кътчета в града са факт и са едно на ръка, въпросът е когато все пак се хвърлят немалко пари в облагородяването на представителен район (при това такъв с история) да се направи нещо стойностно, а не просто за пореден път да се усвоят едни пари и евентуално да се свърши някаква работа, макар и без особена мисъл. В момента бул. Витоша изглежда откровено долнопробно, а според проекта ще продължи да изглежда направен "колкото да не е без хич", а в това няма никакъв повод за радост и си е основателен повод за критика.
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline Calgary

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • http://kovachitza.miniville.fr/
« Reply #513 on: 10.04.2013, 13:24:12 »
Според мен щеше да е най- удачно Витоша да се направи като имитация на римска улица, по чието протежение да бъдат разположени скулптури, находки и стилизирани информационни табла ( с озвучаване), проследяващи историческото развитие на града. Също можеше улицата да бъде разделена на отсечки и всяка отсечка да пресъздава отделен исторически етап, дори със стилизиране партерните етажи на сградите. Така пешеходната зона може да се превърне в преход между основите на града (районът около обновения пл. Света Неделя и обновения и осъвременен облик на НДК). Това, обаче, изисква цялостен план и визия как да изглежда централната градска част...
« Last Edit: 10.04.2013, 13:27:21 by Calgary »

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #514 on: 15.06.2013, 12:47:45 »
Новата чешма на Витошка - да се чудиш да се изпикаеш ли в нея, да се изс*реш ли. Едно е сигурно - да им п**ая на представителността на най-главната улица в София, която успяха да създадат.

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #515 on: 15.06.2013, 12:54:56 »
Тя не е една, поне няколко такива чешми са. Т'ва е гавра. Е, трамвая или глупостта? ;)

Offline Jorr

• Маниак
    • View Profile
« Reply #516 on: 16.06.2013, 09:21:30 »
Моята идея беше че няма смисъл да се правиме на по-католици от папата и при положение че има такива ужасно изглеждащи кътчета в София да критикуваме изпълнението на Витошка.

Според мен пък всеки, който има някакво отношение към облика на София има пълно право да критикува изпълнението на Витошка - ужасните кътчета в града са факт и са едно на ръка, въпросът е когато все пак се хвърлят немалко пари в облагородяването на представителен район (при това такъв с история) да се направи нещо стойностно, а не просто за пореден път да се усвоят едни пари и евентуално да се свърши някаква работа, макар и без особена мисъл. В момента бул. Витоша изглежда откровено долнопробно, а според проекта ще продължи да изглежда направен "колкото да не е без хич", а в това няма никакъв повод за радост и си е основателен повод за критика.

Задължително трябва да критикуваме изпълнението на Витошка. Защото принципът "по-добре кирливо нещо, отколкото нищо" е просто удобен сифон за преточване на пари, точно както е споменал Фрешмейкър. И освен че визията на Витошка стана ужасно посредствена, самото качество на материалите е безподобно. Не е въпросът че плочките са с цвят "боза" - въпросът е, че се изтъркаха след има няма един месец! Затова ли изписахме стотици килобайтове за нуждата от пешеходна улица и за борбата с иначе правдивото трамвайно лоби, за да получим тази подигравка? Винаги съм защитавал пешеходната зона, но направо ми домиля за трамвая след това изпълнение.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #517 on: 16.06.2013, 14:39:56 »
Чешмичките са уникални, не съм подозирал какви зли гении работят в общината :fan:
« Last Edit: 16.06.2013, 14:53:35 by ozzy »

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #518 on: 16.06.2013, 22:51:08 »

Задължително трябва да критикуваме изпълнението на Витошка. Защото принципът "по-добре кирливо нещо, отколкото нищо" е просто удобен сифон за преточване на пари, точно както е споменал Фрешмейкър. И освен че визията на Витошка стана ужасно посредствена, самото качество на материалите е безподобно. Не е въпросът че плочките са с цвят "боза" - въпросът е, че се изтъркаха след има няма един месец! Затова ли изписахме стотици килобайтове за нуждата от пешеходна улица и за борбата с иначе правдивото трамвайно лоби, за да получим тази подигравка? Винаги съм защитавал пешеходната зона, но направо ми домиля за трамвая след това изпълнение.

За мен ремонта който правят на Витошка в момента далеч не е кирлив. За качеството че не трябва да се прави компромис съм абсолютно съгласен но мнението на което отговорих касаеше естетическия вид, визуалното оформление и цялостния облик на улицата. Мисля че облика който в момента дават на Витошка е много, много по-добър от този който досега имаше улицата и факта че са малкия участък който откриха миналата година се превърна в основна площ за красиви снимки за фон за чужденци, брошури и илюстрации с рекламна цел говори че решението не е толкова лошо колкото го изкарвате. Че е могло по-добре може би е могло, но не е толкова зле че да се изказват толкова изключително крайни становища.

Offline Jorr

• Маниак
    • View Profile
« Reply #519 on: 17.06.2013, 09:53:09 »
Чак пък крайни? Точно мненията "е нали е по-добре отпреди" правят най-голяма услуга на безподобната посредственост в общината и наливането на пари във всякакви безсмислени и естетически спорни проекти, за да намаже някой. "Строи се нещо там, значи сме окей". Не ме разбирай погрешно, Витошка наистина изглежда по-добре отпреди, но след този ремонт, какъв е шансът там да се пипне изобщо нещо, че да заприлича някога като наистина привлекателно градско пространство? В момента е една голяма празнота! Скоро ще е празнота с маси и скулптури, дето изобщо няма да се вържат там. Витошка е знаково пространство за София, свързва историческия с южния център, лежи на древна римска улица, има традиции... ама къде ти. Целият потенциал е пропилян. Точно както стана с ужасния абсурд на Ларгото.

Да не говоря за това, че нямаше никакъв конкурс, никакъв обществен консенсус - всичко стана точно както не искаме да става в една европейска държава.
Да не говоря и за ужасно слабото качество на изпълнение, разместените и изтъркани плочки, въпросната безподобна чешма, изгорелите крушки и т.н.