Author Topic: Пешеходни зони  (Read 224661 times)

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Пешеходни зони
« on: 20.08.2008, 13:10:53 »
Не знам дали сте минавали по бул. Витоша скоро, но редовно, минавайки по него, се оглеждам да не ме бутне някоя кола. А уж е пешеходен. Дали някой би познал, че е т акъв, ако не го знаеше като информация? Трамваи тракат, коли хвърчат - кога от преките, кога по самия булевард... Отвратен съм!
От години съм за това, бул.Витоша да изглежда по подобен начин - асфалтът и трамвайните линии се махат и се слага на тяхно място съответната настилка за пешеходни зони - плочи или ако има нещо по-актуално, но красиво, от сграда до сграда; от към "Патриарха" и от към "Алабин", а дори и от всички пресечки на "Витошка", се забиват ужасно близко едно до друго декоративно, но красиви колчета, така че никакви коли да не могат да преминат през/между тях, да не говориме за микробуси и камиони; успоредно с това се изгражда трамвайно трасе от "Витошка" (при НДК) посока 5-те кюшета (така или иначе това е идеята за развитие на трамвай 1 и 7 след пускането на втория метродиаметър). Зареждането на магазините да става ЕДИНСТВЕНО от преките на "Витошка" късно вечер или рано сутрин регламентирано с часови интервал, като съответното превозно средство спира на пряката в края до бул.Витоша и съответните хора си зареждат от там магазините, носейки на ръце или в колички продуктите! Доукрасява се естетично булеварда, чрез декоративни лампи, пейки, зеленина. Това за мен е пешеходен булевард. А не карикатурата на такъв, който гледаме всеки ден!
Къде трябва да пиша, за да ме чуе някой от СО и да се задействат с превръщането на бул. Витоша в пешеходна зона най-сетне?
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Пешеходни зони
« Reply #1 on: 20.08.2008, 13:43:39 »
В сайта на СО има виртуално деловодство, пиши там :)

Offline x3m

• Наистина съм луд
    • ICQ Messenger - 319415660
    • View Profile
    • Спирка.org
    • Email
« Reply #2 on: 20.08.2008, 14:01:35 »
Твърдо съм против!
Витоша винаги е бил булевард за трамваи - от почти от както София е столица. На който не му харесва - да си ходи в провинциалния град и да се наслаждава на зеленина.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3 on: 20.08.2008, 15:34:48 »
трамваите така или иначе си заминават със построяването на метрото, така че излишно се палиш :)

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #4 on: 20.08.2008, 15:38:06 »
трамваите така или иначе си заминават със построяването на метрото, така че излишно се палиш :)
така е, ще изчезнат. но кога ли ще е готов МД-2. сигурно през 2017 г.

Offline x3m

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Спирка.org
    • Email
« Reply #5 on: 20.08.2008, 16:56:39 »
Хех. Аз докато не видя че почват да го копят тоя 2-ри метродиаметър, не вервам. Те 16 години не могат да прокопаят един център, ти искаш да го прокопаят напречно още веднъж... няма начин.

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: 20.08.2008, 17:02:38 »
Твърдо съм против!
Витоша винаги е бил булевард за трамваи - от почти от както София е столица. На който не му харесва - да си ходи в провинциалния град и да се наслаждава на зеленина.

Аз съм N-то поколение софиянец, затова тези лафове за селяни/граждани, ги изливай другаде, след като имаш психическата нужда да показваш някакво превъзходство, макар и да е с привкус на комплекси! Ако за теб "Витошка" е булевард за трамваи, за мен, като истински софиянец (а мисля и столичанин) не е! Затова, за да ме разбереш явно по-добре, си взимай трамваите и си ходи в кварталчето, от което си, и се наслаждавай на тракането им, софиянецо. На София като европейска столица, няма да и трябва булевард с трамваи отгоре, след като ще има метро отдолу. Още повече ако става дума за централен пешеходен булевард! Не знам ти откога си софиянец, но за да си такъв, в комбинация и със столичанин, мисленете ти трябва да е на ниво представител на европейска столица, а не просто на жител на даден град!
« Last Edit: 20.08.2008, 17:05:56 by KRUPA »
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline x3m

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Спирка.org
    • Email
« Reply #7 on: 20.08.2008, 17:21:06 »
Не смятам за нужно да отговарям просторно на подобно тенденциозно отношение.
Единствено бих допълнил, че ако претенциите ти за достоен жител на този град /нека не употерябваме думата столичанин... твърде грандоманско/ бяха с покритие, щеше да обръщаш повече внимание на традициите и историята му. За това намирам за недопустимо да се унищожава една от 3-те запазени автентични трамавайни линии на София, която е била гордост за града ни над 100 години. Не случайно старите картички на София предктавляват точно трамвайното движение по Витоша на фона на едноимената планина.

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 20.08.2008, 17:41:16 »
Не смятам за нужно да отговарям просторно на подобно тенденциозно отношение.
Единствено бих допълнил, че ако претенциите ти за достоен жител на този град /нека не употерябваме думата столичанин... твърде грандоманско/ бяха с покритие, щеше да обръщаш повече внимание на традициите и историята му. За това намирам за недопустимо да се унищожава една от 3-те запазени автентични трамавайни линии на София, която е била гордост за града ни над 100 години. Не случайно старите картички на София предктавляват точно трамвайното движение по Витоша на фона на едноимената планина.

Отношението ми е в отговор на твоето към мен. Ако виждаш някаква тенденциозност в моя пост, то би следвало да я откриеш и в предишния твой такъв и аз отговаряйки на него със същия тон на твоя, логично тенденциозността се запазва. А ако си се почувствал засегнат по някакъв начин, може би критериите и изобщо подходът ти да даваш определения кой какъв е и къде да ходи е някак из основи грешен!
А що се отнася до софиянци и изобщо до хората, то те винаги се делят на две - едните живеещи с носталгия към и в миналото и другите, живеещи в настоящето с поглед отправен в бъдещето. Историята се експонира в музеите и се записва в книгите. Реалната обстановка се видоизменя според нуждите и създалите се ситуации. Ако мислиш, че критерий за това кой е наистина качествен софиянец, е след 3-4 години да се запази трамвайно трасе, минаващо по нетолкова широк пешеходен булевард, при положение, че под него ще минава метро, помисли отново. Единственото, което аз обаче откривам, след като помислих малко върху горното ти изказване е, че по-скоро си от първата група софиянци, докато аз явно съм от втората...
« Last Edit: 20.08.2008, 17:57:16 by KRUPA »

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9 on: 20.08.2008, 19:00:37 »
Приятелю , ти явно наистина не живееш в тоззи град и тази държава . Хубаво , предлагаш разни работи , но дай и някаква алтернатива за тези промени . Маршрутът на втори метродиаметър е Надлез Надежда -Света Неделя - хотел Хемус.При прекъсването на тази линия Борово и комплексите преди него остават без превоз .Автобуси ли ще пуснем ?че е малко задимено?.
Вместо милионите , дори милиарди , които се пилеят за това метро може да се смени релсовият път , да се купят хубави трамваи и да се реши въпросът веднъж за винаги , но за съжаление това не може да стане тук.
 Явно живееш в някоя кооперацийка на Витошка и те притесняват някои от трамваите и затова е тая ненавист към тях . И на мен ми пречат самолети и автомолили , но не съм седнал да бия тупана летището да се закрие , щото мен така ми е угодно.

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #10 on: 20.08.2008, 22:39:08 »
Приятелю , ти явно наистина не живееш в тоззи град и тази държава . Хубаво , предлагаш разни работи , но дай и някаква алтернатива за тези промени . Маршрутът на втори метродиаметър е Надлез Надежда -Света Неделя - хотел Хемус.При прекъсването на тази линия Борово и комплексите преди него остават без превоз .Автобуси ли ще пуснем ?че е малко задимено?.
Вместо милионите , дори милиарди , които се пилеят за това метро може да се смени релсовият път , да се купят хубави трамваи и да се реши въпросът веднъж за винаги , но за съжаление това не може да стане тук.
 Явно живееш в някоя кооперацийка на Витошка и те притесняват някои от трамваите и затова е тая ненавист към тях . И на мен ми пречат самолети и автомолили , но не съм седнал да бия тупана летището да се закрие , щото мен така ми е угодно.

Приятелю, остави ме аз къде живея, а обърни внимание как пишеш без да си прочел всичко в темата, но въпреки това и ти започваш да даваш оценки. Ако беше запознат поне малко с идеите в СО, щеше да си наясно, че трамваите се махат от "Витошка" след пускането на втория метродиаметър, а трамвайните линии 1 и 7 от "Иван Вазов" и "Борово", стигайки до НДК, ще завиват по посока 5-те кьошета. И какво се получава? "Борово" и комплексите преди него без превоз ли остават до центъра, а? Рейсове ли ще пускаме? Това първо.
И второ - естествено, че ще се дават милиони за развитие на метрото в София. Кой голям град с тесни централни улици и булеварди разчита на трамваи!? Да не задимяваме улиците с автобуси, но да ги напълниме с мотриси, че и без това са ни малко задръстванията по тях, това ли е предложението ти!? Добре, че не зависи от теб развитието на града ни, честно ти казвам!
И не, че ти влиза в работата, но да имам ненавист към един от видовете градски транспорт (!?), би говорило, че имам доста лишено от емоции съществуване. А мисля, моето не е такова. Ти ако предпочиташ София да няма пешеходни улици и булеварди и всичко в нашия град да е подвластно на наземния (личен или градски) транспорт, техните съпътстващи ги съоражения и в някои случаи изпарения - добре. Но аз не искам. И в комбинация с установения статут на "Витошка", че е пешеходна уж зона, отново бих повторил написаното в първия ми пост в тази тема. И никой умопомрачен фен на трамваите, не може да ме убеди в необходимостта да се запазят в сегашния им вид трамвайни линии 1 и 7, само защото видите ли били едни от първите линии в града и било финансово по-евтино да се строят трамвайни трасета вместо метро. Бога ми, в кое десетилетие живеете бе, хора!?
  :bb:
« Last Edit: 20.08.2008, 22:43:16 by KRUPA »

Offline x3m

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Спирка.org
    • Email
« Reply #11 on: 20.08.2008, 22:48:22 »
Оффф... Като имаш некви виждания и претенции - излагай си ги другаде, бе момче! Не ти ли стигна акъла да се самодосетиш, че във форум на любители наа градски транспорт е напълно невъзможно да срешнеш съмишленици на безумните си идеи? Пускай подобни тъпотии в обищанат - те на драго сърце ще ги приемат наред с кретеноидните си идеи за висящ трамвай/лифт над цариградско шосе.

Спри да дразниш хората - не си за тук.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #12 on: 20.08.2008, 23:21:12 »
Оффф... Като имаш некви виждания и претенции - излагай си ги другаде, бе момче! Не ти ли стигна акъла да се самодосетиш, че във форум на любители наа градски транспорт е напълно невъзможно да срешнеш съмишленици на безумните си идеи? Пускай подобни тъпотии в обищанат - те на драго сърце ще ги приемат наред с кретеноидните си идеи за висящ трамвай/лифт над цариградско шосе.

Стига сте се карали. Темата си в подходящия раздел и трамвая по Витошка действително се предвижда да се измести.

Според мен трамвая има място на Витошка, но не в сегашния си вид. В момента улицата е отвратителна, уж имаше планове за ремонт ама всичко зацикли май. Трамвай като че ли трябва да има, но да бъде на изцяло ново трасе, може като идея да се взаимства от  трасетата в Чехия, нови безшумни мотриси и до някаква степен отделяне от пешеходния поток т.к. малко или много си е опасно
« Last Edit: 21.08.2008, 00:37:56 by Repcho »

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #13 on: 20.08.2008, 23:31:42 »

Форумите са мястото, в което човек излага идеите и вижданията си по даден въпрос. Ако идеите за благоустройство на булевардите и улиците в София дразнят някои любители на градския транспорт, то има две алтернативи - първата е да бъде премахнат раздела "Пътна инфраструктура", а вторият е заклетите фенове на трамвайните трасета просто да не влизат в този раздел, за да не се... дразнят.
Затова, господине, наблюдавайте нервите си, защото никой не е длъжен да ви търпи неконтролируемите психични фобии. И ако за вас една идея е безумна, то за друг не е. И нищо не прави вашето възприятие за безумно/умно меродавно, за да ме пращате където и да е, избълвайки обиди поради липса на аргументи в подкрепа на вашата теза. Все пак това е свободен форум за свободно изказване на мнения. Нали?

С това мисля да приключа безсмисления вече спор. Казах своето виждане за "Витошка". Гореписалите форумци - също. Нека видим сега мнението на другите хора тук.
« Last Edit: 20.08.2008, 23:53:53 by KRUPA »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #14 on: 20.08.2008, 23:32:22 »
във форум на любители наа градски транспорт е напълно невъзможно да срешнеш съмишленици на безумните си идеи?
Напротив, Крупа е напълно прав, че не може да се говори за пешеходна улица с трамвай. Има една такава в Берн, но първо, че тротоарите са разширени с колони (като пл.Гарибалди), и второ - не е особено приятна разходката по нея. А може би трябва да се попитат и ватманите, дали ги кефи да се движат сред баби-камикадзе, деца, внезапно сменящи посоката си и неуправляеми пудели.
Аргументът със снабдяването също се преекпонира от мързеливи снабдители - мен не ми е известен магазин на Витошка, отдалечен от пресечка и предлагащ тежка техника.
Колкото до пресичащите автомобили, би могло да се мисли преките да се пъхнат под Витошка, както е във Варна. Идеята не е абсурдна на фона на предстоящата основна реконструкция на Витошка заради метрото.

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #15 on: 21.08.2008, 07:47:33 »
Трамваите по Витошка, според мен, няма да имат алтернатива дори след пускането на метрото. тМ1 и 7, идващи тъпкани от Иван Вазов и Борово къде ще "транспордират" пътниците за метрото?
Аз виждам една възможност, при която трямваите след НДК да се пренасочат към Патриарха, посока 5-те кьошета, но не ми се вярва около това да се обединят мненията в СО.

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
« Reply #16 on: 21.08.2008, 09:27:57 »
Аз също съм на мнение, че трамвая по витошка обезателно трябва да ОСТАНЕ. На какво мислите че ще прилича Ботев ако ТМ1 и 7 се прекарат оттам?? Нито пък може да се пусне по Патриарха - не само паркираните ами и цялото движение ще отиде в оркестъра. И за какво? За едно мижево 400м стъргалце като във "Великия Запад"... Ами имаме си такова - Пиротска. радвайте му се.

Крупа, един трамвай е с габарити 22 х 3 х 1.5 м, освен това Т8М-900 и особено 303 доловимо се чуват. Трябва да си сляп и глух, че трамваите да представляват особена опасност за живота ти.

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #17 on: 21.08.2008, 11:44:29 »
Трамваите по Витошка, според мен, няма да имат алтернатива дори след пускането на метрото. тМ1 и 7, идващи тъпкани от Иван Вазов и Борово къде ще "транспордират" пътниците за метрото?
Аз виждам една възможност, при която трямваите след НДК да се пренасочат към Патриарха, посока 5-те кьошета, но не ми се вярва около това да се обединят мненията в СО.

Ех, тези трамваи по Витошка. Спокойно, още дълги години ще съществуват. Така или иначе МД-2 ще "се копае" десетина години.
Защо да не е метрото алтернатива на трамваите. Едва ли има някъде по света булевард, под който да има метротрасе, а по него да се движи и надземен релсов транспорт.
Точно на НДК пътниците от трамваите ще се прехвърлят на метрото, в случай на пътуване в това направление.
Пък и трамваите ще продължават по Ботев, което е твърде близо до Витошка.
Защо се съмнавяш в бъдещото решение на СО? То е заложено в ОУП на София? А и няма друга възможност за връзка на трамвайното трасе от Борово/Вазов с Ботев!
« Last Edit: 21.08.2008, 11:47:03 by greg »

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #18 on: 21.08.2008, 12:12:41 »
Относно пешеходните улици с трамваи почти навсякъде ги има. Страсбург, Амстердам, Мюнхен... Какво пречи трамвай и метро да си съжителстват по Витошка? Проблемът е друг, че докато строят метрото няма да има ни трамвай ни метро по Витошка.
« Last Edit: 21.08.2008, 14:11:36 by tauri »
The Grand Tour

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #19 on: 21.08.2008, 13:31:47 »
1.Относно пешеходните улици с трамваи почти навсякъде ги има. Страсбург, Амстердам, Мюнхен... 2.Какво пречи трамвай и метро да си съжителстват по Витошка? 3.Проблемът е друг, че докато строят метрото нама да има ни трамвай ни метро по Витошка.
1. Сигурно е така, не знам. Но дали са пешеходни улици с трамваи или улици, по които се движат само трамваи, защото няма място за други превозни средства. Например и у нас ул. "Граф Игнатиев" може да се нарече пешеходна с трамваи. По нея движението на автомобили от Левски до Алабин е забранено.
Всъщност повечето тук не сме против трамвая по пешеходната Витошка.
2. Не пречи да си съжителстват, но просто няма смисъл. Кой ще пътува с трамвай, когато има метро под същия булевард.
3. Сигурно ще има и такъв период, но ще бъде кратък. МД-2 под Витошка и Мария Луиза ще се строи подземно.