Author Topic: Стари карти на София  (Read 151969 times)

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
Re: Стари карти на София
« Reply #200 on: 04.04.2024, 11:06:03 »
От коя година точно са картите? Немските преводи са още по стария правопис... Delphinarium...

София и Варна на Картография са от 1996 г. Картата на немски трябва да е от периода 1996-1998 г. Мисля че точно в онези години се приемат промените в немския правопис. За съжаление, Славена не посочват годините на картите си, или поне в онези години не са го правили. Една друга карта от онова време на български също е без дата. Мисля че дори не е посочен издателят. А пък на една карта на Картография от 1995 г. за която съм писал в по-предишните си постинги, има хем Младост, хем Петлешев, въпреки дефакто става дума за един и същи квартал - Петлешев е старото име на Младост.
Повечето тогавашни карти на Варна съдържаха и карти на Св.Константин и Златни пясъци, по-рядко и Албена.
« Last Edit: 04.04.2024, 12:15:32 by New_Passenger »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #201 on: 02.06.2024, 01:46:39 »
Мисля, че тази карта на сме я гледали - от 1963г. и интересното е, че ги има автобусните линии:

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #202 on: 10.06.2024, 12:56:18 »
Интересна карта. Гледам че в дигиталната библиотека на НБКМ има карти до 1970 г.
« Last Edit: 10.06.2024, 13:37:33 by New_Passenger »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #203 on: 26.06.2024, 22:15:27 »
Някой знае ли нещо за следните картографски издания:

София - трамвайни и тролейбусни линии. Състав. и оформяне по картпроект.
Изд. на СД Град. транспорт ; Инст. по картогр. при ГУГК
Известни са ми 2 издания: през 1968 и 1976, може да има и други.

София. Трамвайни, тролейбусни и автобусни линии : план [Картографски ресурс] / проектиран от Комплексен институт за проучване и проектиране по картография при Комитет по архитектура и благоустройство, 1977

Online snaker

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • DIEL TOURS
« Reply #204 on: 29.08.2024, 23:17:35 »
Доста интересна тема, досега не я бях зачитал. Прави ми впечатление, че зоната, която в момента се води Манастирски ливади Запад, поне до 90-те години стои без това име. Някой има ли идея към кой квартал е спадал района до днешното му наименование, тъй като виждам, че Манастирски ливади се е водил само района около ул. Луи Айер?

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #205 on: 30.08.2024, 00:16:06 »
Доста интересна тема, досега не я бях зачитал. Прави ми впечатление, че зоната, която в момента се води Манастирски ливади Запад, поне до 90-те години стои без това име. Някой има ли идея към кой квартал е спадал района до днешното му наименование, тъй като виждам, че Манастирски ливади се е водил само района около ул. Луи Айер?
  Тъй като строителството беше ниско, нямаше ж.к. между Бъкстон и България. Неофициално къщите около бул. Бъкстон са към едноименния квартал. Иначе Борово винаги е било на север от Каблешков.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #206 on: 30.08.2024, 16:33:15 »
Наистина, Манастирски ливади се е водил квартала южно от Емил Марков. На картите на Картография за първи път се появява на картата от 1988 г. Преди това кварталът е обозначаван само на тематичните карти, публикувани в специализирани списания като "Архитектура", "София". В същите тематични карти се среща и името "Експериментална жилищна група Витоша", днес кв.Витоша.
Манастирски ливади Запад и Манастирски ливади Изток се появават на картите след 2010 г.
На картата на Дейтамап от ноември 1998 г. се появява кв.Мирчо Драганов, на картите след 2005 г. вече е Кръстова вада.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #207 on: 30.08.2024, 21:31:30 »
Още едно допълнение за въпросния квартал - на картите до 1990г., той е отбелязван брутално неточно. Вижда се много ясно, как кварталът е сплескан и Околовръстното е дадено много по-близо, отколкото е.

Offline radk0_99

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #208 on: 30.08.2024, 21:56:09 »
То на това място където е сега Манастирски ливади изобщо имало ли е нещо или само Околовръстното, къщите край него и България

Online snaker

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • DIEL TOURS
« Reply #209 on: 30.08.2024, 23:00:16 »
Специално за днешните Манастирски ливади Запад в горната част между колелото на ТБ 2, Родопски извор, ул. Българска легия и бул. Бъкстон е имало и все още има в изобилие стари къщи на поне 40 години.

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #210 on: 31.08.2024, 09:49:29 »
Манастирски ливади Запад до към средата на 1990-те се състоеше само от някоя вила тук там и черни пътища. Имахме една вила под наем на ул. Пирин, която е все още единствената останала вила там, заобиколена от ново строителство. Ул. Пирин беше черен глух път. Мъжът на майка ми, лека му пръст, тогава прокара със служебната си джипка ул. Пирин да излиза на бул. България, като просто минаваше от там и то се образува черен път. Помня, че от прозореца ми тогава се виждаше прекрасен изглед към Витоша, а в днешно време излгедът е китайски ресторант.  :D

Offline radk0_99

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #211 on: 31.08.2024, 15:53:06 »
Аз си спомням от някъде 2008-9-та година като съм бил малък, че над Тодор Каблешков посока планината там където е сега мол България нямаше нищо.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #212 on: 31.08.2024, 17:47:15 »
Още едно допълнение за въпросния квартал - на картите до 1990г., той е отбелязван брутално неточно. Вижда се много ясно, как кварталът е сплескан и Околовръстното е дадено много по-близо, отколкото е.

И не само той. И Студентски комплекс е сплескан на някои от старите карти, а Младост 2, когато е все още е последен микрорайон, е  близо до Околоаръстното. На някои карти и Младост 4 беше сплескана. Очевидно, са ползаали старата матрица където не е имало 3 и 4 микрорайон.

Аз си спомням от някъде 2008-9-та година като съм бил малък, че над Тодор Каблешков посока планината там където е сега мол България нямаше нищо.

По-точно, почти нищо.  Застрояването вече беше започнало. Тук-таме имаше сгради офисни и жилищни. Сградата Белисимо например, е построена още в средата на 2000те.
« Last Edit: 31.08.2024, 17:50:10 by New_Passenger »

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #213 on: 31.08.2024, 18:51:26 »
Да, и в Люлин 7 има, както и на други места. Ето как са манастирските...

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #214 on: 31.08.2024, 20:09:56 »
И какви автобуси са се движели по 65 тогава и къде са обръщали там?

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #215 on: 31.08.2024, 21:23:09 »
И какви автобуси са се движели по 65 тогава и къде са обръщали там?
Чавдарки. Била е една кола на 40 минути.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #216 on: 31.08.2024, 22:22:33 »
Ето как са манастирските...
Отклонението на първата карта е фрапантно. На същата карта ул. Иван Странски в Студентски град е на броени метри от СОП.
На втората има подобрение, но и тя не е точна - ул. Васил Стефанов между България и обръщалото на 65 трябва да е успоредна на СОП. Освен това двете рекички се вливат точно на продължението на Каблешков, а на картата това не е така.
« Last Edit: 31.08.2024, 22:25:19 by blagun »

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #217 on: 31.08.2024, 22:34:56 »
Ето го и в Люлин 7. Проблемът не е само при блокове 739-744, а и по цялото протежение.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #218 on: 06.09.2024, 13:59:25 »
Ето как са манастирските...
Отклонението на първата карта е фрапантно. На същата карта ул. Иван Странски в Студентски град е на броени метри от СОП.
На втората има подобрение, но и тя не е точна - ул. Васил Стефанов между България и обръщалото на 65 трябва да е успоредна на СОП. Освен това двете рекички се вливат точно на продължението на Каблешков, а на картата това не е така.

Картография... много неточни и грешни карти. Много по късно се появиха едни на ДатаМап които бяха много точни и подробни дори имаше завоите на теснолинейката и подбалканската линия на тях.

То на картография са повече рисунки и схеми отколкото карти. И на другите градове бяха такива.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #219 on: 22.10.2024, 13:17:36 »

Картография... много неточни и грешни карти. Много по късно се появиха едни на ДатаМап които бяха много точни и подробни дори имаше завоите на теснолинейката и подбалканската линия на тях.

То на картография са повече рисунки и схеми отколкото карти. И на другите градове бяха такива.

Не забравяй, че по онова време още не е имало GPS и са били допускани неточности. На пътната карта която съдържаше и малки карти на градовете Младост 4 е сплескана, може би защото са го наложили върху старата матрица когато е имало само Младост 1 и 2.

Тази карта няма по-ново издание, това е последното. Следващото е от 93та, но няма нито карти на градовете, нито пътни знаци, нито нищо.

Интересното е че подобна карта е била издавана и от БНА, по-късно БА. Това е изданието от 1988 г. Известни са ми още две издания - от 1995 г. и 1999 г., осъвременени, с преименувани улици и др., докато Картография спират да я преиздават след 1990 г.