Author Topic: Трамвайни трасета  (Read 944599 times)

Offline ivan3275

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Re: Трамвайни трасета
« Reply #2380 on: 27.09.2018, 22:43:50 »
Макар,че може да изпаднем в офтопик и да развием ясновидски дарби,да не би фирмата да е M&M TRAVEL аз за друга не се сещам.  :neznam:

Online mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2381 on: 19.10.2018, 14:18:05 »
През изминалата седмица са чоплили трасето в гората. Има подменяни изгнили траверси, насипвано е на много места и баластра. Явно това ще продължи, тъй като има насипани още камари баластра на няколко места.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #2382 on: 19.10.2018, 14:55:14 »
Днес заваряваха релси по Христо Смирненски.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2383 on: 19.10.2018, 15:50:12 »
Готвят се да пускат Графа. Общо взето вече цялото трасе е с монтирани релси. Последно тези дни наливаха последните участъци без релси - при 6-ти септември... Ще видим, дали ще го пуснат без довършени изцяло настилки или ще си дадат много зор и ще наредят всичко в габарита на трамваите и ще ги пуснат после да пъплят покрай работниците.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #2384 on: 24.10.2018, 16:10:24 »
Днес на Транспортна комисия беше представен пореден междинен доклад по подготовката на нов План за устойчива градска мобилност (ПУГМ) до 2035 г. Като цяло - до момента изключително слабо написан документ. Никакво визионерство, само припомнят стари идеи, които се влачат като проекти за догодина от 25 години. В него няма нито ред за тролейбусния транспорт - правят се, че инфраструктурата му не съществува. Разкритикуваха ги, че не са разгледали възможността за интеграция на жп транспорта и организирането на градска железница в София.
Но наред със слабостите се появи интересно изследване. Витанов е премерил пътникопотока по евентуален трамвай от Бокар, по бул. Каблешков, Кутев, Г.М Димитров и по Климент Охридски до Дървеница. Само този участък, без да разглежда връзка с жк Овча Купел по бул. Овча Купел и без да разглежда връзка с Асен Йорданов, Шипченски проход и по Слатинска до жк Слатина.
Та дневният пътникопоток по това трасе без горните отсечки варира между 57 000 и 60 000 души дневно! Повече от всяка друга съществуваща в момента трамвайна линия.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #2385 on: 24.10.2018, 16:37:05 »
Тъжно, непрофесионално, много тъжно...

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2386 on: 24.10.2018, 16:45:57 »
Как се мери пътникопоток по нещо, което не съществува?

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #2387 on: 24.10.2018, 17:30:14 »
На компютър :D

Със специална програма и множество екстраполации явно.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #2388 on: 24.10.2018, 17:34:04 »
Е, това е доста абсурдно мнение. Как се мери пътникопоток на метрото, преди да съществува? Естествено, че се правят проучвания, изследвания, правят се анализи произход-предназначение и в крайна сметка се стига до варианти с различни стойности на пътникопотока при оптимистичен, реалистичен и песимистичен сценарий.

За мен остава напълно неясно как господата консултанти са стигнали до прозрението за този потенциален пътникопоток, при положение, че преди половин година, на среща на фокус групите по ПУГМ, твърдяха, че там няма пътникопоток и няма смисъл от трамвай. Според мен потокът е реален, стойностите обаче следва да се измерят внимателно, защото 57-60 хил. пътника на денонощие не превозва и най-натоварената трамвайна линия в момента. Т.е. моделът на обслужване на подобен пътникопоток би трябвало сериозно да се различава от познатото ни до момента (къси трамваи, светофарни пресичания с останалия поток и т.н.).

Аз не съм оптимист за ПУГМ, не знам каква е причината екипът толкова демотивирано да работи, но е факт, че резултатите към момента са отчайващи.
« Last Edit: 24.10.2018, 17:40:12 by maniak »

Online RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #2389 on: 24.10.2018, 17:38:30 »
В никакъв случай не твърдя че е така, но като видях цифрите за момент си предствах че това е някаква "пързалка", с която да се каже че например трасето ще е за метро, което ще се построи след ... 20 години, а до тогава "временно" нищо.
Но съм оптимист. Вярвам че нещо ще стане ...
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2390 on: 24.10.2018, 19:24:04 »
Абе дават едни луди мангизи на "наши" "комисионнаджийски" хора, за да "проучат" нещо, и получат отдавна известни резултати. Като докажат накрая, че няма смисъл от трамвай. Иначе как се мери прогнозен пътникопоток - ами с ГИС, стига да имаш читава база данни, става адски лесно и бързо. Зорът е да се вкарат както трябва данните, с правилната структура и организация. Иначе, Радо, да, това, което са дали, си е чиста пързалка.
По рейс и по жена не се тича!

Online stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2391 on: 24.10.2018, 20:12:52 »

Не ги слушай! Лъжат те ! Аз знам.

Събират се трима "експерти" в една стая ! Първият хвърля боб, втория гледа на кристална топка, а третия брои мухите в стаята и следи движенията им !
Вервай ми !  :crazy:

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2392 on: 24.10.2018, 20:58:18 »
Не ги слушай! Лъжат те ! Аз знам.

Събират се трима "експерти" в една стая ! Първият хвърля боб, втория гледа на кристална топка, а третия брои мухите в стаята и следи движенията им !
Вервай ми !  :crazy:
Ами аз в интерес на истината си го представям точно така - чеше се някой там, където не го сърби, минава през всичките отверствия и изстрелва една стойност, която никой не може нито да потвърди, нито да обори. Много съм скептичен и за метода, който IKAR посочва (не защото е лош, ами защото съм далеч от мисълта че някой в Дирекция Транспорт разполага с актуална и адекватна база данни).
Да не остана неразбран - не споря за необходимостта от трамвай по това направление (опазил ме господ да си го помисля даже), но ми е интересно как "експертът" е стигнал до дадените стойности.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2393 on: 24.10.2018, 21:15:13 »
Точно, Иване, нито базата данни им е като хората, нито има някой, който знае как да направи анализите. Защото и да имат БД, като няма специалист, все едно фасул да вариш с нея.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2394 on: 24.10.2018, 21:21:32 »
Е, у нас има ли такава специалност ГИС, в училище или в някой университет и хора които да завършват това? Ако да, не могат ли все да издирят някой завършил това и да го наемат него за такива проучвания?
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2395 on: 24.10.2018, 21:31:34 »
Има, но баш специалистите до един вече сме в чужбина. Точно понеже няма кой да наеме правилните хора и да се направят проучванията. Понеже целта не е резултати, а "комисионни".

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2396 on: 24.10.2018, 21:37:08 »
Е, у нас има ли такава специалност ГИС, в училище или в някой университет и хора които да завършват това? Ако да, не могат ли все да издирят някой завършил това и да го наемат него за такива проучвания?

Да, в УАСГ има, но това "ГИС" е инструмент и трябва да се използва като такъв с внимание и мисъл. Не е нещо, което да дава еднозначни отговори, а да насочи към тях.
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.
Те знаят, че ние знаем, че лъжат.
Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат.
И все пак те продължават да лъжат.

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #2397 on: 24.10.2018, 22:09:26 »
И в ГГФ на СУ се изучава.
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2398 on: 24.10.2018, 22:17:51 »
Освен това има и техникуми, които подготвят специалисти (Строителния в София, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Стара Загора, в Бургас май също имаше техникум). В ГИС София е елитът, IKAR може да си каже мнението за там.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2399 on: 24.10.2018, 22:22:06 »

Да, в УАСГ има, но това "ГИС" е инструмент и трябва да се използва като такъв с внимание и мисъл. Не е нещо, което да дава еднозначни отговори, а да насочи към тях.
Именно. Във ВИАС ГИС-ът не става точно поради тая причина, много неглижират точно аналитичната част.
Точно първата работа ми беше в ГИС София, работих една година и се махнах. Понеже нямаше грам истински ГИС, Иване, не бяха и чули за аналитичен ГИС, правехме карти като грешни дяволи на.....Corel Draw. Понеже там командват геодезистите от ВИАС, които по геодезия са перфектни, спор няма, но не могат да хванат съшността на ГИС-а и каква му е основната цел - именно анализ на данните и получаване на резултати, чрез които да се вземе оптимално управленско решение. "Елитът" избяга къде из Европа, къде из Канада (като моята първа преподавателка, тя сега е началник във федералното правителство, но замина още през 2002-ра).

Аз съм го учил в ГГФ, но най-добре е да се учи в чужбина. СУ и дъска за кочина не става от него, казвам го и като преподавател известно време там.
« Last Edit: 24.10.2018, 22:26:05 by IKAR »