Нормално е да се мисли така пораженческо предвид, че от втората половина на 80-те години градоустройството в София дори не е на животоподдържащи системи, а буквално е заровено два метра под земята и винаги има инициатива да се отдават имоти за застрояване, за да се трупат печалби от инвестиции, но за всичко останало се подхожда с най-груб скептицизъм и отрицание.
Естествено не мога да се изкажа повече от теоретично, тъй като най-малкото не съм от тази част на София и не съм запознат в кой знае какви подробности с дребните детайли относно транспортната свързаност, пътникопотоците и т.н., но има и твърди факти в посока към изпълнение на подобна инициатива, нека ги изброим:
1. „Асен Йорданов“ и „Г. М. Димитров“ имат нужните габарити и широка централна разделителна ивица, която позволява изграждането на трамвайно трасе в нея.
2. „Г. М. Димитров“ се нуждае от основен ремонт от години така или иначе.
3. „София ринг мол“ отдавна търси начин да си осигури адекватна транспортна свързаност с центъра или поне с по-голяма част от града.
Това, което си мисля на чисто теоретично ниво е че такова трасе има потенциал за отбивка до кв. „Витоша“, който се презастроява, а няма никаква адекватна транспортна свързаност с града, има потенциал и за отбивка до „Студентски град“, което със сигурност е нужно. Във всеки случай най-малкото не виждам като добра идея подобно начинание да се отхвърля автоматично, всичко трябва да се премисли и анализира внимателно с презумпция да се намерят причини да се осъществи, а не да не се осъществи. Със сигурност обаче съм скептичен към свързаността с „Шипченски проход“, защото най-бързата свързаност към града, която ще свърши изключително ефективна работа в облекчаването на претоварената 67, е към „Лозенец“. Може би трябва да ги има и двете, но не виждам как би се прокарало трамвайно трасе през презастрояването по „Никола Габровски“, където паркиралите коли са окупирали половината платно, а няма къде да бъдат пренасочени, по-скоро по „Симеоновско шосе“, да, „Дианабад“ увисва, но „Витоша“ ще спечели, освен това през „Симеоновско шосе“ може да се осигури скоростна отсечка.